blog-post image

Jak se připravit na vánoční pečení?

Vánoce jsou tím nejkrásnějším a nejkouzelnějším obdobím v roce. Čas totiž trávíme s rodinou v provoněných domácnostech a nasáváme vánoční atmosféru. Vánoce nejsou však jen o dárcích, výzdobě, nebo vánočním úklidu. 

Vánoce jsou přece obdobím, kdy si máme zase po dalším roce odpočinout od každodenních problémů a stresu a užít si zimní dny v pohodlí a s láskou. Není nic lepšího, než když začne advent, a všichni začneme péct. Každá domácnost voní vánočním cukrovím a začíná právě naše oblíbené období. 

Jak se ale připravit na pečení a co nesmíme zapomenout přichystat, aby vše proběhlo hladce, v klidu a bez stresu? V tomto článku jsem shrnula vše, co je potřeba k pečení, jak s pečením a kdy začít a jak cukroví skladovat.

Vybrat pomůcky na pečení »

Co si připravit? 

Vykrajovátka a formičky

Vykrajovátka jsou stěžejním bodem při pečení. Bez nich bychom mohli tak maximálně vyřezávat tvary do těsta rukou a obávám se, že ve většině případů by to rozhodně nedopadlo dobře. 

V dnešní době si můžete vybrat snad z tisíce druhů vykrajovátek. Nejen že snad ve všech tvarech, které vás napadnou, ale také z nejrůznějších materiálů a v nejrůznějších velikostech. 

Tip na klasická vykrajovátka:

Sada 8 vánočních vykrajovátek Guardini Christmas

Obr.: Sada 8 vánočních vykrajovátek Guardini Christmas

Formičky jsou další důležitou součástí vaší pečící výbavy. Bez nich jen těžko uděláte košíčky a podobné cukroví. Dnes si můžete i pořídit celé plechy, které nahrazují formičky. Práce s nimi je velmi jednoduchá a usnadňuje naplňování a vyprazdňování formiček. K dostání jsou například na rohlíčky, košíčky atd. 

Kuchyňský vál 

Ve vaší kuchyni by při pečení neměl chybět kuchyňský vál, který vám ochrání vaší pracovní desku a zároveň se na něm lépe s těstem pracuje. Kuchyňský vál je k dostání v mnoha velikostech a tvarech a většinou je vyroben ze silikonu nebo ze dřeva. 

Tip na kuchyňský vál:

Tescoma vál s klipem DELÍCIA SiliconPRIME 60x50 cm

Obr.: Tescoma vál s klipem DELÍCIA SiliconPRIME 60x50 cm

Váleček

Na vyválení těsta budete potřebovat váleček. Dneska už je několik druhů válečků, ale každý z nás zná starý dobrý dřevěný váleček. Jiné válečky jsou například nastavitelné, tak abyste si vyváleli těsto do určité výšky, nebo rovnou do něj vykrajovali vzory právě pomocí válečku. Existují například válečky s hvězdičkami, se stromečky apod. jiné jsou zase z mramoru nebo tvrzeného plastu.  

Tip na klasický dřevěný váleček:

Orion Váleček dřevěný 25 x 44 cm - Orion

Obr.: Orion Váleček dřevěný 25 x 44 cm - Orion

Kuchyňský robot

Každá hospodyňka ocení v kuchyni pomocníka v podobě kuchyňského robota, který pomůže s hnětením kdejakého těsta. Kdybyste měli všechno těsto připravovat ručně, asi by vám do konce Vánoc upadly ruce. Jak si vybrat kuchyňského robota se můžete dozvědět v článku “Jak vybrat kuchyňského robota”.

Přejít na článek “Jak vybrat kuchyňského robota? »

Kuchyňská váha

Bez kuchyňské váhy se obejdou jen ty nejzkušenější hospodyně. Většina z nás však stejně potřebuje na přesnou recepturu pro odměřování surovin kuchyňskou váhu s přesností na gramy. 

Tip na kuchyňskou váhu:

Digitální kuchyňská váha Page Compact 300 Slate

Obr.: Digitální kuchyňská váha Page Compact 300 Slate

Mísy 

Dostatek mís, ve kterých můžete těsto připravovat, či uchovávat v lednici je základem. Není nic horšího, než když začnete připravovat těsto a nezbude vám pro jeho dokončení dostatek nádobí. 

Tip na mísu:

James Wood MÍSA - čiré

Obr.: James Wood MÍSA - čiré

Plech

Plechů také nikdy není dost. Některé jsou v troubě, na některých se vychlazuje již upečené cukroví. Je potřeba dopředu myslet na to, kolik jich budete potřebovat a mít opravdu dostatek plechů do zásoby. Některé plechy jsou rovnou i s formičkami na přípravu různých druhů cukroví, jako rohlíčky nebo košíčky. 

Tip na plech s víkem:

Plech plech na pečení toro 390125, plastové víko

Obr.: Plech plech na pečení toro 390125, plastové víko

Pečící papír 

Pečící papír je také důležitou součástí kuchyně při pečení cukroví. Jeho nedostatek může zapříčinit buď zkažené a připálené cukroví, nebo zastavení pečení, což některým těstům nemusí prospívat. Některé pečící papíry mají na sobě předtištěné některé tvary cukroví, takže vám pomohou jej tvarovat do stejných velikostí. Mezi oblíbené dnes patří pečící podložky ze silikonu. Nemusíte tak dokupovat stále nový papír, stačí podložku pouze opláchnout, utřít a můžete ji znovu použít.

Tip na silikonovou pečící podložku:

Bílo-černá silikonová podložka na pečení Lékué, 60 x 40 cm

Obr.: Bílo-černá silikonová podložka na pečení Lékué, 60 x 40 cm

Zdobítka 

Zdobící pera a sáčky jsou dnes k dostání v mnoha variantách, velikostech a s různými nástavci pro vytvoření různě širokých a tvarovaných efektů zdobení. Vyberte si takové, které vám vyhovují a bude se vám s nimi dobře pracovat. Nezapomeňte myslet na to, že vám rozhodně nebude stačit jen jedno zdobítko. Nejen že budete péct třeba více druhů cukroví, tudíž budete zdobit různými zdobítky, ale třeba se najde u vás doma další pomocník, a bude potřebovat vlastní zdobítko. 

Tip na sadu zdobítek:

Sada cukrářských zdobítek Kitchen Craft

Obr.: Sada cukrářských zdobítek Kitchen Craft

Místo v lednici 

Pokud není venku ideální zimní teplota, tak si nezapomeňte udělat dopředu dostatek místa v lednici. Nezapomeňte však, že pokud chladíte těsto venku, tak to nemusí vždy dopadnout dobře, protože venku je teplota nestála, zatímco v lednici ano. Proto připomínáme ještě jednou, že je potřeba si udělat v lednici dostatek místa dopředu, aby se nestalo, že nemáte hotové těsto kam uložit. 

Kdy co péct?

  • Cukroví z medového těsta a perníky pečeme jako první. Ty totiž potřebují alespoň 3 týdny na odležení, aby změkly 
  • Vanilkové rohlíčky a všechno cukroví z ořechů můžete začít péct 14 dní před Vánoci. 
  • Linecké těsto a další cukroví z křehkého máslového těsta stačí upéct týden před Vánoci
  • Nepečené cukroví a různé krémové cukroví stačí péct pár dní před Štědrým dnem. 

Jak cukroví skladovat

Nepečené druhy cukroví je potřeba uchovávat v chladném a suchém prostředí nejlépe v uzavíratelných nádobách, nebo v papírových krabicích. Krabičky na cukroví však naleznete ke koupi i plastové, nebo plechové, dokonce i ve vánočních vzorech. Nemíchejte cukroví například s chlebíčky nebo masovými výrobky. 

Cukroví by mělo mít své místo, protože jinak dokáže načichnout ostatními surovinami. Suroviny, jako je linecké nebo sněhové pusinky uchovávejte v sáčcích, nebo v nádobách, kam se nedostane vlhkost. Těm totiž vlhko neprospívá tak jako perníčkům. 

Čokoládové a krémové cukroví, které potřebuje stabilní teplotu a chlad uchovávejte rozhodně v lednici, ale také v uzavíratelné nádobě ať nenačichne. 

Tip na úložný box s víkem:

Bílý úložný box s víkem CURVER Infinity, 30 l

Obr.: Bílý úložný box s víkem CURVER Infinity, 30 l

Jak cukroví servírovat

Způsobů, jak cukroví servírovat je také mnoho. Tácy různých tvarů, velikostí, z různých materiálů a v různých barvách. Většinou je výběr o tom, kolik druhů cukroví a jaké množství budete chtít servírovat, a nakonec jak tyto servírovací pomůcky sladit se zbytkem nádobí či stylem místnosti. 

Tip na stojan na cukroví:

Stojan na cukroví GUSTITO 3 patra, Tescoma

Obr.: Stojan na cukroví GUSTITO 3 patra, Tescoma

Závěrečné shrnutí 

Nezapomeňte myslet na to, že Vánoce mají být obdobím klidu a lásky. Proto je potřeba si vše dobře naplánovat, rozmyslet si kolik čeho budeme péct, kdy s tím začít a co k tomu bude potřeba. Potom už je se z toho nezbláznit, najít si dostatek pomocníků a prostě si to užít. 

Vybrat pomůcky na pečení »

TOP produkty z kategorie Pečení

Podobné články

Velikonoční pečení: Tradice s bohatou historií

Velikonoce jsou časem, kdy se schází mnoho rodin, aby je slavily. Velikonoční košíky se plní cukrovinkami a vajíčky. Další tradicí, která se o Velikonocích často slaví, je pečení. Velikonoční cukroví, koláče, mazanec, beránek a další pečiv...