blog-post image

Jak si vybrat kávovar?

Výběr kávovaru může být velkým oříškem. Na trhu je x desítek druhů kávovaru a liší se od sebou především kvalitou, tedy životností, druhem, cenou, a hlavně konečným výsledkem, kterým je kvalitní káva. Jak se v tom množství ale vyznat a jak si vybrat ten správný? O tom si něco řekneme v tomto článku. 

Vybrat kávovar »

Druhy kávovarů

Automatický kávovar

Automatický kávovar najde své využití především na frekventovaných místech, kde se pije jedna káva za druhou anebo v domácnostech, které mají rády kompromis mezi skvělou kávou a pohodlím při její výrobě. Automatický kávovar totiž pomocí displeje a různých tlačítek funguje tak, že si pouze pomocí tlačítek nastavíte druh a intenzitu kávy, a kávovar vám kávu vyrobí sám. Chuť kávy se samozřejmě odvíjí od kvality kávovaru a podle vašeho nastavení, ale zároveň také od kvality zrnek. 

Automatické kávovary zároveň obsahují zásobníky na sedliny kávy, takže nemusíte po každé kávě nic vysypávat, kávové sedliny zůstanou uložené v zásobníku a ve chvíli, kdy je zásobník plná, kávovar vás sám na jeho vysypání upozorní. Zároveň má také zásobník na vodu a některé kávovary mají i zásobník na mléko. Automatický kávovar má většinou i přívod pro mletou kávu. Přístroje jsou vybaveny také možností nastavení tvrdosti vody.

Dalšími důležitými parametry automatického kávovaru jsou např. nastavitelná výška výpustě kávy, protože každý druh kávy si žádá jinou výšku hrníčku. Také by měla být součástí kávovaru parní tryska, pro přípravu pěny z mléka, nebo horké vody. Některé kávovary mají speciální trysku se zásobníkem na mléko, takže kávovar dokáže vyrobit třeba dokonalé cappuccino úplně sám. 

Vybrat automatický kávovar »

Některé lepší kávovary jsou vybaveny i vyhřívanou deskou na šálky, který udržuje šálek při ideální teplotě, což vám zajistí, že káva v šálku vydrží déle teplá a budete z ní mít větší požitek. Skvělé na automatickém kávovaru je především to, že pokud je opravdu kvalitní, dokáže vyrobit naprosto perfektní kávu bez vaší pomoci, a to, protože většina z nich je nastavených na speciální vzorec, který byl sestaven Italy a to je 7/9/25/88-92, což znamená že 7 g mleté kávy a přítlaku 9 barů nechá extrahovat 25 sekund do 25 ml vody při teplotě 88-92°C. 

Další výhodou automatického kávovaru je, že se dokáže poměrně dobře skoro celý sám vyčistit. Jediné, co sám nedokáže je vysypávat sedliny ze zásobníku, doplňovat vodu, vylévat vodu z odkapávače a odvápňovat. Zbytek však automaticky a pravidelně kávovar dělá sám. 

Tip na automatický kávovar:

Automatický kávovar Espresso SES9200CH Sencor

Obr.: Automatický kávovar Espresso SES9200CH Sencor

Kávovar na kapsle

Kávovar na kapsle ocení především velké firmy, kde je kávovar hodně využíván, nebo domácnosti, které opravdu nechtějí mít žádnou starost s přípravou kávy a nechtějí nad ní ani nijak přemýšlet, avšak mají rádi výbornou a kvalitní kávu. 

Kapslový kávovar totiž funguje ve většině případě tak, že si koupíte kapsle, které jsou kompatibilní s vaším kávovarem, kapsli do něj vložíte, zmáčknete tlačítko a káva je hotova. Spotřebovaná kapsle spadne do zásobníku a jediná vaše starost tedy je, abyste kávovar sem tam odvápnili, doplnili do něj vodu a koupili kapsle. 

Kapsle mají tu výhodu, že se vyrábějí v takovém množství, že si každý přijde na své. Každá kapsle má jinou intenzitu, druh kávy, chuť, kvalitu … některé kávovary dělají i cappuccino nebo latte a zároveň také většina z nich vyrábí různé limitované edice s nejrůznějšími příchutěmi. 

Vybrat kapslový kávovar »

Některé kávovary mají i zásobník na mléko případně i trysku na šlehání mléka. Takže nebude problém připravit si cappuccino nebo latte z čerstvého mléka. Nesmíte však zapomenout, že značka kávovaru je kompatibilní se stejnou značkou kapslí, nejde je mezi sebou kombinovat. To znamená že při výběru kávovaru je potřeba myslet dopředu, jaké kapsle se k němu vyrábějí a kolik stojí.  

Mezi největší nevýhody kapslových kávovaru patří především vysoké náklady na jeho provoz, protože kapsle nejsou nejlevnější a zátěž životního prostředí, kterou kapsle způsobují. Kapsle jsou vyrobeny z hliníku, plastu, papíru nebo kombinace těchto materiálů a jsou jednorázové ve většině případů, tudíž z ekologického hlediska jsou kapsle příšernou volbou. 

Tip na kapslový kávovar:

Kapslový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831

Obr.: Kapslový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831

Pákový

Pákový kávovar využívají především velcí milovníci kávy, ti, co ji doopravdy rozumí a mají z kávy radost. Pákový kávovar je ze všech kávovarů totiž nejpřesnější, co se týče výroby kávy, a to především proto, protože lidská ruka ve spoustě kroků ovlivní, jaký bude konečný výsledek kávy. Pákové kávovary se často využívají v restauracích a kavárnách, však někdo jej má i doma. 

Obsluha pákového kávovaru je složitější než obsluha těch předchozích, avšak zvyknete si na tohle. Namletá káva se vkládá do páky (do sítka na kávu), stlačí se závažím, určitou váhou podle toho, jakou chuť kávy chcete mít, páka se vloží do přístroje a poté se spustí voda, která přes namletou kávu v sítku protéká do šálku. Šálek můžete mít nahřátý dopředu, díky nahřívací desce, která je ve většině případů součástí kávovaru a káva tak tím pádem zůstane déle teplá. Po dodělání kávy je potřeba sedlinu z páky vysypat, vyklepat a páku očistit od zbytků, aby se mohla použít na další kávu. 

Vybrat pákový kávovar »

K tomuto kávovaru je potřeba koupit si kávomlýnek, který vám kávu do páky namele. Tyto kávomlýnky jsou dnes tak dobré, že pomocí displeje či tlačítek si můžete nastavit intenzitu mletí kávy. Samozřejmě si můžete koupit dopředu mletou kávu, ale přeci jen káva z čerstvě mletých kávových zrn je úplně o něčem jiném. Cena kvalitních pákových kávovaru je pro někoho téměř vesmírná, proto kdo nepotřebuje zas tak úžasnou a perfektní kávu a nemá větší spotřebu káv denně, jistě si vystačí s automatickým či kapslových kávovarem.

Tip na pákový kávovar:

Kávovar Baronessa ES 902 Graef

Obr.: Kávovar Baronessa ES 902 Graef

Funkce, které zvyšují komfort používání kávovaru

Dotykový displej dotykový displej je součástí těch modernějších a vymakanějších kávovarů. Na displeji si můžete nastavit všechny parametry vaší kávy a zároveň vám displej může oznamovat, co je např. za chybu v kávovaru, nebo že potřebuje vyčistit. 

Inteligentní tlačítka tlačítka kávovaru by měla být jednoduše pochopitelná a mělo by jich být co nejméně. Většina kávovarů má samostatná tlačítka pro druh kávy, nebo pro spuštění určitého procesu, nebo pro nastavení intenzity a velikosti kávy. Každý je však jiný, a proto je důležité dopředu si prostudovat, zda vám tlačítka kávovaru budou vyhovovat. 

Předehřívání šálků  ohřívací deska není součástí každého kávovaru, ale je výborným pomocníkem. Ohřívací deska hrníčky nahřeje do určité teploty, takže když si do nich poté uděláte kávu, káva zůstane déle teplá a váš požitek z ní se tím pádem prodlouží. 

Vestavěný mlýnek vestavěný mlýnek je něco co ocení lidé, kteří potřebují, aby kávovar zabral co nejméně místa a zároveň práce při výrobě kávy byla co nejmenší. Proto většina automatických kávovaru má v sobě přímo zabudovaný kávomlýnek

Nastavitelná výška výpustí nastavitelná výška výpusti je docela zásadním parametrem. Přeci jen každý pije jinou kávu, z jiného šálku a není nic horšího než chtít si udělat kávu do obřího hrníčku, a hrníček se vám pod výpusť nevleze.

Funkce horké vody  funkce horké vody je také docela fajn funkcí. Nejen že díky ní nepotřebujete varnou konev, ale zároveň ohřev vody je mnohem rychlejší a pohodlnější z kávovaru. 

Parní tryska  parní tryska na mléko je něco, co ocení právě ti, co mají rádi cappuccino nebo latte, nebo jiné kávy se šlehanou kávou. 

Vodní filtr  vodní filtr je hodně důležitým parametrem kávovaru. Dnes se často setkáváme s tvrdou vodou a různými chemiemi, které v sobě voda má. Proto je filtr důležitou součástí kávovaru. Většinou bývá přímo ve vodě, nebo umístěn tak, aby voda do kávovaru šla už přefiltrovaná. Protože jakmile se začnou v kávovaru usazovat nečistoty a kámen, může být zle. 

Smart výbava  dnešní doba je taková, že snad každý přístroj už může být propojen s našimi chytrými telefony a kávovary samozřejmě tuto funkci mají také. Můžete si telefon s kávovarem propojit a v aplikaci si dopředu prostě nastavit kávu jakou chcete, případně se dozvědět jiné věci, které by kávovar mohl potřebovat zase od vás. 

Vybrat kávovar »

Čištění a údržba kávovaru

Správným čištěním a údržbou kávovaru si prodlužujete jeho životnost. Proto byste neměli na jeho údržbu zapomínat a měli byste na ni opravdu dbát. Není nic horšího pro kávovar než usazování vodního kamene a jiných nečistot. Výhodou je, že většina kávovarů se dokáže samo pročistit téměř všude, jediné, co je k tomu potřeba z vaší strany je kupovat odvápňovač a dbát na to, že kávovar vás upozorní na to, že odvápnit potřebuje. 

Ty kávovary, které tohle sami nedokážou je potřeba pravidelně rozebírat a prolévat správnými čistícími prostředky. Pozornost věnujte i zásobníku na sedliny a odkapávacím plochám. Zde se usazuje spousta nečistot z kávovaru a mohou také začínat hnít a plesnivět, což není úplně fajn. Doporučuji se vždy řídit instrukcemi výrobce, které většinou naleznete v příbalovém letáku anebo se informovat na internetu, jak správně zrovna váš kávovar čistit. Věřte nebo ne, ale opravdu to vašemu kávovaru prodlouží život klidně o několik let. Zároveň také káva ze znečištěného kávovaru není žádná dobrota. 

Tip na odvápňovací koncentrát:

Odvápňovací koncentrát pro kávovary ETA Decalco 750 ml

Obr.: Odvápňovací koncentrát pro kávovary ETA Decalco 750 ml

Další možnosti, jak připravovat kávu

Kávovar na filtrovanou kávu (Překapávač)

Kávovar na filtrovanou, tedy překapávanou kávu je specifickým přístrojem a lidé, kteří využívají kávu z něj, se diametrálně liší od těch, co mají rádi např. espresso z pákového kávovaru. Překapávací kávovar totiž kávu vyrábí poměrně dlouho a funguje tak, že přes mletou kávu prokapává horká voda a tvoří se tak v zásobníku na kávu překapávaná káva. Výsledkem je docela velké množství kávy, která sice nemá tak intenzivní chuť jako káva z kávovarů pákových, či automatických, ale za to má v sobě mnohem více kofeinu. 

Tenhle kávovar tedy ocení především ti, co mají rádi velké množství kávy a zároveň kávu berou opravdu jako povzbuzovač. Výhodou je, že některé překapávače jsou tak moderní, že se dokážou sami v určitý čas zapnout, začnou kávu překapávat a vy se po probuzení můžete rovnou nastartovat čerstvou kávou. Zároveň také spousta těchto kávovarů má nádobu posazenou na ohřívací desce, která zajišťuje, že káva zůstane dlouho teplá. 

Většina překapávacích kávovaru využívá pouze mleté kávy, avšak některé mají i zásobník na zrnka kávy, s tím že si ji v zabudovaném mlýnku sami namelou. Většinou si však musíte ke kávovaru mlýnek dokoupit a kávu si mlít zvlášť. Obecně platí, že do těchto kávovarů se více hodí méně pražená káva. 

Tip na překapávací kávovar:

Kávovar Ka 4826 Type Switch Severin nerezový

Obr.: Kávovar Ka 4826 Type Switch Severin nerezový

Moka kávovar 

Moka kávovar je dalším specifickým přístrojem, pro který ne vždy potřebujete elektriku. Je to samostatná konvice, která je dnes vyráběna různými způsoby, a to tak že některé konve můžou být ohřívaný nad ohněm, některé nad plynem a některé dokonce nad sklokeramickou deskou. 

Moka konvice se skládá ze tří dílů. Do spodního nalijete vodu, do vnitřního sítka nasypete namletou kávu, zašroubujete. Voda se díky ohřev vody přeměňuje postupně v páru, která prochází přes pomletou kávu směrem nahoru a ta se usazuje v horní části konvice, kde tedy vzniká chutná káva.

Káva z moka konvice má takovou specifickou, možná lehce připálenou chuť, není intenzivní jako presso z kávovaru pákového, ale má v sobě hodně kofeinu. Tedy podobná káva jako u překapávače, avšak je jí méně a je intenzivnější na chuti. 

Tip na moka konvici:

Tescoma Kávovar PALOMA, 9 šálků

Obr.: Tescoma Kávovar PALOMA, 9 šálků

Chemex

Chemex je skleněná nádoba ve tvaru přesýpacích hodin. Káva se v ní připravuje tak, že do horní části nádoby vložíte filtr na kávu, do něj vložíte potřebné množství mleté kávy a přes ní pomalu přeléváte horkou vodu. Káva se přefiltruje a zachytí ve spodní části nádoby. 

Aeropress (french press)

Aeropres neboli french press je nádoba, kterou je součástí stlačitelné sítko s víčkem. Jednoduše do nádoby nalijete vodu, mletou kávu a sitko stlačíte dolů do nádoby. Je to rychlý způsob přípravy dobré kávy doma i na cestách. 

Tip na french press:

French Press Sorrento Zwilling 750 ml

Obr.:French Press Sorrento Zwilling 750 ml

Vacuum pot

Vacuum pot je velmi neobvyklý způsob přípravy kávy. Běžně se s ním prostě nesetkáte. Příprava této kávy vypadá jako nějaký chemický pokus. Vacuum pot se skládá ze dvou skleněných baněk, které jsou propojené úzkou trubičkou. Do horní baňky se sype káva, a ve spodní se zahřívá voda kahanem. Díky principu podtlaku a filtru, který je umístěn někde mezi, vzniká ve spodní baňce káva velmi delikátní chuti. 

Dripper

Dripper je takový nástavec s filtrem, který stačí postavit na hrnek. Do něj vložíte mletou kávu a přeléváte horkou vodou. Káva se vám filtruje přímo do hrnku. Existuje několik druhů těchto nástavců s filtrem jako např. V60 dipper (porcelánový nebo keramický), grinddripper (ruční mlýnek a filtr v jednom) nebo phin filtr (pro přípravu vietnamské kávy). 

Džezva

Džezva, někdy taky nazývána jako moka konvička, je kovová nádoba z mědi, obvykle s pocínovaným vnitřkem kónického tvaru. S džezvou se manipuluje pomocí dřevěného nebo kovového držadla. Káva se v džezvě připravuje tak, že přímo do ní nasypete kávu, zalejete a třikrát přivedete k varu. Často se káva v džezvě dochucuje různým orientálním kořením nebo skořicí a vanilkou. 

Tip na džezvu:

Mokka konvička 340 ml WMF

Obr.: Mokka konvička 340 ml WMF

Závěrečné shrnutí

Před výběrem kávovaru, nebo jiných pomůcek na přípravu kávy, je potřeba si dobře rozmyslet, kde kávovar bude umístěn, jak často se v něm bude káva dělat, pro kolik lidí, a především podle toho, jakou chuť kávy preferujete. Nezapomínejte také myslet na to, že je potřeba kávovar udržovat, či dokupovat kapsle a že výběr kvalitní kávy je téměř nejzásadnějším parametrem při její samotné přípravě. 

Vybrat kávovar »

TOP produkty z kategorie Kávovary