blog-post image

Jak si zorganizovat spíž?

Každý z nás dobře ví, že mít doma spíž, která nám umožní spoustu místa na skladování potravin je výhodou. Avšak v případě, kdy spíž není jasně zorganizovaná, přicházíme tak nejen o čas při hledání potravin, ale i o peníze. Protože jakmile je v ní nepořádek a sami nevíme co v ní máme, nakupujeme nové a nové potraviny a ty co již máme doma zašantročené někde vzadu, mohou projít a letí pak zbytečně do koše. 

V tomto článku se tedy dozvíte pár tipů a rad, jak si spíž zorganizovat tak, aby jste měli vždy vše při ruce a zároveň jak mít vždy přehled o tom, co chybí a co ne. 

Vybrat organizéry do spíže »

Základní pravidla pro organizaci spíže

Vše co je z obchodu zabalené do plastového sáčku, nebo jakéhokoli jiného, ihned po otevření přesypat do dózy. Nejen že tak udržíte větší pořádek, ale hlavním důvodem je, že se takto vyhnete molům a jiným parazitům, kteří napadají právě otevřené potravinové sáčky a opravdu je potom těžké se jich zbavit

Průhledné, nebo barevně rozlišené dozy 

Doporučuji si vše dát do skleněných průhledných dóz nebo do barevných dóz, které jsou vyráběny tak, aby na první pohled bylo jednoznačné, co se v dóze uskladňuje. Tyto dózy bývají barevně rozlišené a bývá na nich napsáno např. cukr, mouka atd…  V této zóně budete mít uskladněné jak těstoviny, tak mouky, cukr a další sypké potraviny, které jste přesypali ze sáčků. Mějte na paměti, že není potřeba aby všechny dózy byly vedle sebe, důležitější je organizace druhu potravin, těstoviny k sobě a mouky k sobě… 

Tip na skleněné dózy:

Skleněná dóza s víkem Bambum Bolla, 450 ml

Obr.: Skleněná dóza s víkem Bambum Bolla, 450 ml

Pytlíky a bedýnky 

Pro lepší organizaci a skladování ovoce využijte látkové pytlíky nebo bedýnky. Na pečivo pro uskladnění a ochranu před osycháním, či vlhnutím si pořiďte chlebovník. Bedýnky zase využijete buď na ovoce a zeleninu, nebo na shromáždění skleněných lahví, nebo skleniček (např. oleje, ocet apod. nebo zavařené potraviny). Pytlíky můžete využít také na ovoce, zeleninu a pečivo, ty můžete dokonce i zavěsit a ušetřit tak zase další místo v policích.

Tip na pytlík na pečivo:

Látková taška na pečivo Linen Couture Linen Bread Bag Green Vichy

Obr:Látková taška na pečivo Linen Couture Linen Bread Bag Green Vichy

Nové potraviny dozadu

Všichni máme rádi shromažďování potravin a nakupování do zásoby. Nemusíme pak totiž řešit, že při vaření či pečení zjistíme, že nám něco chybí. Ale shromažďováním často vznikají pro nás náklady navíc, kterých si většinou ani nepovšimneme, avšak mohou být dost vysoké. Vzniká to tím, že nové a nové potraviny dáte dopředu do poliček a ty starší posouváte dozadu, jednou však dojde k tomu, že ty potraviny vzadu překročí datum spotřeby a poté letí do koše. Doporučuji tedy nové potraviny vždy ukládat až dozadu, za ty starší. 

Roztřídit umístění potravin do zón

Doporučuji si spíž rozdělit do zón. Tím myslím svůj ke svému, tudíž oleje k olejům, sypké potraviny jako jsou mouky a cukry k sobě, příslušenství k pečení dohromady, taktéž zeleninu a ovoce. Super je mít pořádek i v koření, dost často se totiž stává, že máte ve spíži poházené sáčky s kořením a právě v těchto sáčkách se dost často množí molové. Zároveň nemáte absolutně přehled o tom, jaké koření máte a jaké ne. Tudíž opět doporučuji koření přesypat do kořenek označených názvy koření a tím máte vyřešeno. 

Závěsné košíky a police

Pro ještě lepší organizaci a úsporu místa můžete využít závěsné košíky do polic, nebo police navíc. Existují i různé organizéry, které vám police rozdělí na více částí a tím pádem získáte další místo navíc. Někdo mívá ve spíži zbytečně vysoké police a nevyužije tak celý prostor, tudíž závěsné košíky do polic vám pomohou získat místo navíc 

Využijte každé místo

Nebojte se využít každého místa ve spíži. Využijte volné zdi pro případné zavěšení pytlíčků se zeleninou,ovocem či pečivem na háčky. Můžete využít i dveře, kde můžete s pomocí lístečku evidovat co potřebujete dokoupit. 

Pytel na cibuli Kitchen Craft Natural Elements

Obr.: Pytel na cibuli Kitchen Craft Natural Elements

Uklízejte

Čas od času je potřeba každou potravinu, která není zakonzervovaná nebo zavařená zkontrolovat, zda v ní nejsou molové nebo jiní broučci. Dost často se stává, že si tyto potvůrky donesete z obchodu domů a pokud to nepodchytíte včas, vše ze spíže musíte vyhodit, což není žádoucí … Proto doporučuji semtam udělat kontrolu a úklid, přerovnání potravin, ať se této situaci vyhnete. 

Shrnutí na závěr

Na závěr si to tedy shrňme. Pro úsporu času a peněz je potřeba mít spíž zorganizovanou. Nejdůležitější pravidla pro organizaci: vše ze sáčku do dóz, spíž rozdělaná na zóny, využít bedýnky a pytlíky, uklízet.

Vybrat organizéry do spíže »

TOP produkty z kategorie Kuchyně a jídelna

Podobné články

Jak vybrat kuchyň?

Vybíráte si kuchyň a nevíte, jaký styl zvolit? Nevíte jak a s čím ladit její prvky, nevíte si rady s barvami a velikostí… V tomto článku si ukážeme, které styly kuchyní dnes patří mezi ty nejoblíbenější a v čem jsou specifické.

Styly kuc...