blog-post image

Jak správně vybrat kancelářskou židli?

Práce v kanceláři, dlouhé hraní na počítači, sledování seriálů. To vše děláte především na židli u počítače, a proto je důležité vybrat si tu správnou kancelářskou židli. Kancelářských židlí je na trhu mnoho a liší se od sebe různými parametry. Jak ale vybrat tu ideální právě pro vás? V tomto článku naleznete pár rad a tipů, jak si takovou židli vybrat. 

Vybrat kancelářskou židli »

Nejdůležitější je si položit otázku, jak dlouho na židli u počítače sedíte. Podle toho se pak odvíjí výběr té pravé. Židle se podle doby sezení dělí na 3 základní kategorie a to: 

Sedím méně než 8 hodin

Pokud na židli netrávíte příliš času a sedíte na ní tím pádem jen sem tam, nebudete potřebovat žádné speciální funkce ani ergonomickou úpravu kancelářské židle. Zaměřovat se tedy budete spíše na design židle nežli na její praktičnost. Židli tedy můžete ladit s celkovým vzhledem místnosti. 

Tip na designovou kancelářskou židli:

Xora OTOČNÁ ŽIDLE, šedá, černá, mikrovlákno - šedá, černá

Obr.: Xora OTOČNÁ ŽIDLE, šedá, černá, mikrovlákno - šedá, černá

Sedím 8 hodin

V případě, kdy se živíte tím, že pracujete v kanceláři a na židli tedy trávíte svou osmihodinovou pracovní dobu, je potřeba si na výběru ideální židle opravdu dát záležet. Kvalita židle a pohodlné sezení nejen zvýší produktivitu vaší práce, ale hlavně se díky tomu vyhnete bolestem zad, krční páteře a hlavy. 

Chci novou kancelářskou židli »

Pokud tedy vybíráte židli, na které budete trávit 8 h denně v práci, měla by být ergonomická, měla by mít nastavitelné područní opěrky, nastavitelnou bederní opěrky a nastavitelný opěrák. Vše z toho důvodu, aby se židle přizpůsobila právě vašemu tělu a zajistila tak co nejvyšší komfort při sezení. 

Tip na židli na 8hodinovou pracovní dobu:

Sconto Kancelářská židle EDISON červená

Obr.: Sconto Kancelářská židle EDISON červená

Sedím déle než 8 hodin

Jestliže u počítače sedíte déle než 8 hodin denně, měli byste výběru židle věnovat opravdu spoustu času. Budete potřebovat hlavně ergonomickou židli, která bude dostatečně kvalitní, aby takový nápor vydržela. 

Nejdůležitějšími parametry židle na dlouhé sezení jsou: 

  • synchronní mechanika polohování
  • ergonomie
  • nastavitelná bederní opěrka, područky a výška židle
  • hloubka
  • sklon
  • materiál

Tip na kancelářskou židli na dlouhé sezení:

Venda KANCELÁŘSKÉ KŘESLO, vzhled kůže, síťovina, černá, béžová - černá, béžová

Obr.: Venda KANCELÁŘSKÉ KŘESLO, vzhled kůže, síťovina, černá, béžová - černá, béžová

Hlavní typy mechanik

Základní mechanika

Základní mechaniku využijete v případě, kdy kancelářskou židli budete využívat méně jak 8 hodin denně. Jde o tu nejlevnější variantu a to proto, protože jediné polohování této židle lze ve směru dolů a nahoru. Tyto křesla jsou spíše designová na chvilkové sezení.

Houpací mechanika

Tato mechanika je jakýmsi vylepšením té mechaniky základní. Sedák je spojen s opěradlem na pevno, a tudíž se dá nastavit křeslo tak, že na něm dá houpat dopředu a dozadu, ale celým sedákem i opěradlem. Zbytek komponentů jsou na pevno. 

Synchronní mechanika

Synchronní mechanika zaručuje větší komfort než ty předchozí. A to, protože má skvělé ergonomické vlastnosti a přizpůsobí se vašim pohybům na židli. Při pohybu se naklápí podle vás a kopíruje tak váš pohyb. Pohyb sedáku a opěradla je synchronní a nelze s nimi pohybovat zvlášť.

Asynchronní mechanika

Asynchronní mechanika je velice podobná té synchronní, avšak zásadním rozdílem je, že můžete nastavit sklon sedáku nezávisle na sklonu opěradla. Tahle židle je nejvhodnější pro opravdu dlouhé sezení a náročné spotřebitele.

Kloubová mechanika

U židlí tohoto typu si bez problému nastavíte výšku, sklon i hloubku opěradla díky plastovému šroubu umístěnému na zadní straně křesla. To ale může být fyzicky náročnější v případě, že je šroub hodně utažený. Některá křesla lze ovládat stlačovacími, nebo vysouvacími páčkami. Nevýhodou tohoto typu je vyšší poruchovost a nezbytnost občasného dotahování namáhaných šroubů.

Vybrat kancelářskou židli »

Na co dalšího se při výběru zaměřit?

Nosnost

Mezi důležité parametry, na které byste se při výběru měli zaměřit patří také nosnost židle. Většina židlí má nosnost do 100-150 kg, některé mají však 200 kg a více.

Rozměry

Rozměry židle by se měly řídit především tím, jaké tělesné proporce máte. Jde o to, že byste si měli vybrat výšku židle, hloubku sedáku a jeho délku, právě podle vašeho těla. V nejlepším případě jsou opěrák, sedák a výška židle nastavitelné, takže jsou vhodné pro každého. 

Ergonomie

Nejdůležitější částí židle pro absolutní pohodlí je bederní opěrka. Ta bývá navržena tak, aby se přizpůsobila zádům a byly tak v nejpřirozenější a nejzdravější poloze. Dražší a kvalitnější židle mají nastavitelnou bederní opěrku, u které si můžete určit i její výšku nebo hloubku. 

Tip na ergonomickou kancelářskou židli:

Rongomic Kancelářská židle Ackac černá

Obr.: Rongomic Kancelářská židle Ackac černá

Potah židle

Potah židle je potřeba vybírat hlavně podle toho, jak často budete židli využívat. Pro každodenní a dlouhé sezení se hodí omyvatelné a prodyšné materiály, nejčastěji tedy síťovina a textilní čalounění. Avšak pro ty, kteří nebudou židli využívat tak často a záleží jim především na designu a luxusu, bude vhodná kůže a koženka. 

Kolečka

Kolečka je vhodné vybírat podle typu podlahy na které se bude židle pohybovat. V případě, kdy máte koberce, budou se vám hodit tvrdá plastová kolečka. Avšak pokud máte lino, vinyl, plovoucí podlahu anebo dlažbu, využijete spíše pogumovaná měkká kolečka. 

Tip na kolečka ke kancelářské židli:

KOLEČKO K OTOČNÉ ŽIDLI - šedá, černá

Obr.: KOLEČKO K OTOČNÉ ŽIDLI - šedá, černá

Materiál konstrukce

Většina konstrukcí cenově dostupných židlí se vyrábí z plastu, avšak u těch je největší nevýhoda životnost a nosnost. Pokud sedíte na židli více než 8 hodin denně, vyplatí se vám investovat a koupit si židli, která má ocelovou nebo hliníkovou konstrukci. 

Co se může hodit navíc?

Podložka pod židli

K ochraně podlahy je určena podložka pod židli, která je vyráběná především z polykarbonátu v transparentním provedení. Ochrání jak koberec, tak podlahu před poškrábáním a prodřením podlahy. 

Tip na podložku pod židli:

 Podložka pod židli, na měkké podlahy, 1200x1500 mm

Obr.: Podložka pod židli, na měkké podlahy, 1200x1500 mm

Závěrečné shrnutí

Před výběrem kancelářské židle je důležité uvědomit si, jak dlouhý čas budete na židli trávit. Podle toho se potom liší parametry, které u židle budete hledat. Na krátká sezení budete hledat spíše designové prvky, na dlouhé zase spíše ergonomické. Každopádně ve všech případech je důležité dát si na výběru kancelářské židle záležet, prospěje to nejen vašemu zdraví, ale také pracovní produktivitě.

Vybrat kancelářskou židli »

TOP produkty z kategorie Kancelářská křesla

Podobné články

Jak zařídit domácí pracovnu

Až do roku 2020 byla pro mnohé lidi zbytečností, nyní o její důležitosti nepochybují. Mít doma své místo, kam se můžete zašít a v klidu pracovat, je potřeba. Obzvlášť poté, co mnohé firmy začaly hrdě hlásit, že už po svých zaměstnancí...