blog-post image

Jak vybrat gril?

Grilovací sezóna je tady a vy zvažujete nový gril? Přeci jen je to ta nejdůležitější část grilovačky, takže si chcete dát záležet na správném výběru, avšak si nevíte rady s tím, který z těch mnoha grilů na výběr je nejlepší právě pro vás? V tomto článku jsem shrnula pár rad a tipů, podle čeho ideální gril vybírat. 

Základní otázky, které je potřeba si zodpovědět před výběrem grilu

Kde budete grilovat? 

Tato otázka vám zprvu může přijít zvláštní, avšak někdo griluje na zahradě, někdo zase v přírodě, někdo v kempu a někdo na balkóně. Podle toho se bude odvíjet to, jak velký, skladný a přenosný gril bude, a čím bude poháněn.  

Jak často budete grilovat? 

Četnost grilování také ovlivní váš výběr, bude záležet na tom, jak kvalitní gril bude a jaká bude jeho údržba. Jestli to bude gril, který budete po každém grilování skládat a schovávat, nebo to bude gril, který bude stát non stop na terase a čekat na další grilovačku, takže bude muset být schopný odolat všemožným vlivům počasí.

Co budete grilovat?

Druh jídla a množství je také důležitý parametr při výběru. Je rozdíl v tom, jestli sem tam chcete na grilu opéct nějaký ten špekáček a kousek chleba, nebo jestli na grilu budete dělat spoustu masa, zeleniny nebo třeba pizzu. 

Co od grilu očekáváte?

Každý má rád jiné výsledky grilování. Někdo má rád, když je maso cítit ohněm a nevadí mi kousek připáleniny, někdo zase preferuje stálou teplotu a rovnoměrné pečení na grilu bez připálenin. 

Pro kolik hostů budete grilovat?

Dost zásadním bodem při výběru grilu je také množství jídla, které na jedné grilovačce budete chtít ugrilovat. Tedy pro kolik lidí grilovačku pořádáte. Od toho se bude odvíjet nejen druh grilu a jeho schopnost dlouho a dobře grilovat, ale také velikost opékacího roštu. 

Vybrat gril »

Druhy grilů

Elektrické grily

Elektrické grily se dělí na dva druhy grilů, na grily kontaktní a grily otevřené. 

Oba tyto grily najdou své využití při grilování na malém prostoru, pro pár osob, klidně i ve větrném počasí, a to z prostého důvodu. Tyto grily jsou poháněné elektrikou, takže vítr vám plamen nesfoukne. Je tak malý, přenosný a skladný, že jej často lidé využívají v bytech, na balkonech nebo na grilování přímo v kuchyni. Samozřejmě tento gril nedýmí, nevytváří žádný dřevěný odpad ani nepotřebuje plynovou bombu. Je velice nenáročný na údržbu. 

Kontaktní grily jsou specifické tím, že mají dvě grilovací desky, a z toho jedna je přítlačná z horní strany grilu, tudíž grilujete jídlo z obou stran současně. 

Tip na kontaktní gril:

Sage Elektrický kontaktní gril 800GR Sage

Obr.: Sage Elektrický kontaktní gril 800GR Sage

Grily otevřené jsou zase specifické tím, že mají na výběr mezi různými materiály grilovací desky. Těmi jsou např. teflon, kámen, keramika nebo terakota. 

Tip na otevřený elektrický gril:

Elektrický gril Cattara Zeta

Obr.: Elektrický gril Cattara Zeta

Plynové grily

Plynové grily jsou vyráběné také v několika typech. Těmi 3 základními jsou tyto:

Cestovní plynové grily 

Cestovní grily, jak již z názvu vyplývá jsou uzpůsobené pro cestování. Jsou skladné, malé a lehké, takže není problém je dát do batohu a ugrilovat si něco v lese na túře. Nejčastěji tyto grily využívají turisté a lidé v kempech.

Tip na cestovní plynový gril:

Party grill 400 Stove na plynovou lahev CAMPINGAZ 2000035499

Obr.: Party grill 400 Stove na plynovou lahev CAMPINGAZ 2000035499

Grily střední velikosti a velké grily

Tyto grily jsou vyráběné s jedním nebo více hořáky, a tedy i s velkou grilovací deskou. Standardně jsou zaklápěcí, aby v grilu šla snadno udržet cílená a zároveň stálá teplota. Tyto grily jsou samozřejmě těžké nejen pro plynovou láhev, ale také díky samotné konstrukci grilu. Proto grily bývají na kolečkách pro snadnější manipulaci. Největší výhodou těchto grilů je velikost grilovací desky a rovnoměrné opékaní jídla díky plynu a rovnoměrně rozloženým hořákům v grilu. 

Tyto grily jsou tedy vhodné pro velké grilovačky, kde potřebujete nakrmit několik hladových krků a jsou také vhodné pro gurmány, kteří mají opravdu rádi dokonale propečené maso a jiné pokrmy a mají rádi kontrolu nad teplotou vařiče.

Údržba plynových grilů také není náročná, stačí očistit grilovací desku a odkapávač na tuk a máte hotovo. 

Tip na velký plynový gril:

Pojízdný plynový zahradní grill Cattara Manhattan

Obr.: Pojízdný plynový zahradní grill Cattara Manhattan

Grily na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí je pro lidi, kteří mají rádi dřevěnou vůni a její chuť na grilovaném jídle. Samozřejmě tyto grily jsou závislé na počasí, takže pokud budete mít příliš větrno, dost těžko se na takových grilech griluje. Avšak výhodou je, že nemusíte kupovat žádné plynové láhve. 

Tip na cestovní gril na dřevěné uhlí:

Cestovní gril na dřevěné uhlí Cattara Double

Obr.: Cestovní gril na dřevěné uhlí Cattara Double

Oproti plynovému grilu se v tomto grilu blbě udržuje stálá teplota a často maso nebo jiné jídlo, které grilujete bývá lehce připálené, avšak to je právě to, co někteří z vás mají na grilu na dřevěné uhlí rádi. 

Mezi další výhody patří snadná údržba a zároveň také skladnost. Tyto grily se většinou provádějí ve skládací verzi, takže vám nebudou zabírat zbytečně moc místa ve chvílích, kdy jej nebudete potřebovat. 

Tip na velký gril na dřevěné uhlí:

Černý gril na dřevěné uhlí Cattara Royal Grande XXL

Obr.: Černý gril na dřevěné uhlí Cattara Royal Grande XXL

Příslušenství ke grilům

Důležitou součástí grilovacího vybavení jsou samozřejmě kartáče a čističe roštů, kleště a obracečky jídla, obaly a potahy na grily, tašky a vaky na přenos grilu, plynové láhve, uhlí a další příslušenství ke grilům

Tip na kryt na gril:

Kryt na plynový gril Cattara Furo

Obr.: Kryt na plynový gril Cattara Furo

Závěrečné shrnutí

Před výběrem grilu si nezapomeňte položit důležité otázky a poté začít vybírat. Pokud jste cestovatel, bude se vám hodit plynový cestovní gril. Pokud jste gurmáni a máte rádi grily s přesnou a stálou teplotou, bude se vám hodit plynový velký gril. Pokud však máte rádi klasiku a vůni dřeva, rozhodně zvolte gril na dřevěné uhlí. 

Vybrat gril »

TOP produkty z kategorie Grilování a piknik

Podobné články

Tipy na grilování, aneb co vám nesmí chybět na grilovačce

Letní grilování je v plném proudu a vy si pořizujete grilovací vybavení, jenže si nevíte rady, co vše je na takovou super grilovačku potřeba? V tomto článků jsem shrnula pár nejdůležitějších kousků, které vám nesmí doma chybět. 

Gril...

Jak vybrat gril?

Grily jsou skvělý způsob, jak vařit jídlo venku. Dodávají se v mnoha různých tvarech a velikostech s různými funkcemi. Může být těžké rozhodnout se, který gril je pro vás ten pravý, ale my vám pomůžeme! V tomto příspěvku na blogu bude...