blog-post image

Jak vybrat jídelní stůl a židle?

Jídelna je srdcem domu. U jídelního stolu se schází nejen celá rodina, ale také přátelé. V dnešní době je často jídelna místem, které propojuje kuchyň a obývák. Každý se chce u jídelního stolu cítit pohodlně, a hlavně mít dostatek prostoru.

Jídelna je zároveň dost zásadním designovým prvkem domácnosti, proto je potřeba dát si záležet na výběru jejího vybavení. Jak ale vybrat ideální stůl a židle, které se hodí právě pro vás? 

Důležité parametry, které hodnotíme při výběru jídelního stolu:

Velikost jídelního stolu

Velikost stolu je úzce spjata s tím, kolik prostoru mu můžete obětovat. Při výběru velikosti myslete na to, že ke stolu je potřeba přidat ještě židle a stále mít okolo dostatek prostoru pro manipulaci nejen s židlemi, ale dost průchozího místa pro servírování jídla nebo uklízení. 

Vybrat jídelní stůl »

Poté co máte jasno v tom, kolik prostoru pro stůl máte, je jasno pro kolik osob stůl budete mít. Jídelní stoly se vyrábějí jak v obdélníkové nebo čtvercové verzi, tak také v kulaté

Hranaté stoly jsou nestárnoucí klasikou a jsou volbou ve většině domácností. Ty kulaté jsou však vhodné do jídelen, které nemají k dispozici zas tak moc prostoru, ale přesto chcete, aby se u něj najedlo co nejvíce lidí. 

Tip na velký jídelní stůl:

JÍDELNÍ STŮL, akácie, barvy akácie, 180/78/100 cm - barvy akácie

Obr.: JÍDELNÍ STŮL, akácie, barvy akácie, 180/78/100 cm - barvy akácie

Materiál

Materiál stolu je důležitým parametrem výběru. Otázkou je, kolik do stolu chcete investovat financí. Pokud se plácnete přes kapsu a volíte opravdu kvalitní materiál, zaručeně stůl nebudete muset měnit během dalších několika let. Pokud jste ovšem tip, co rád mění vzhled své domácnosti, doporučuji volit levnější tipy materiálů, které také vypadají dobře, a hlavně jsou cenově dostupnější.

Tip na levnější stůl z lamina:

Jídelní stůl Max V lamino  :  Lagano

Obr.: Jídelní stůl Max V lamino : Lagano

Mezi ten nejkvalitnější a stále nejoblíbenější materiál patří staré dobré masivní dřevo. Masivní stoly vypadají naprosto perfektně a opravdu něco vydrží. Dále jsou stoly vyrobené z různých směsí dřeva, laminátu, kovu, skla a z mnoho dalších materiálů. Ten, který vyberete, bude stejně nakonec jen a jen vaší volbou a nejčastěji volbu ovlivní konečná vzhled materiálu.

Tip na stůl z masivu:

Jídelní stůl z dubového masivu Eskimo 48, rozkládací (200-300cm)

Obr.: Jídelní stůl z dubového masivu Eskimo 48, rozkládací (200-300cm)

Design

Vzhledem k tomu, že v dnešní době se stůl nachází v jídelně, která je často spojená jak s kuchyní, tak s obývacím prostorem, jeho design se řídí právě zvoleným designem v těchto místnostech.

Tip na designový jídelní stůl:

Valdera STOLNÍ DESKA, divoký dub, masivní - barvy dubu

Obr.: Valdera STOLNÍ DESKA, divoký dub, masivní - barvy dubu

Na trhu nalezne stoly z různých materiálů, v různých barvách i provedení, takže nemusíte mít strach, že nenajdete ten pravý. 

Vybrat jídelní stůl »

 

Důležité parametry, které hodnotíme při výběru židlí:

Výška židle

Při výběru židlí k jídelnímu stolu nezapomeňte myslet na to, že každá židle i každý stůl má jinou výšku. Ať vybíráte první stůl, nebo židle, je potřeba obojí důkladně změřit, aby se vám nakonec nestalo, že židle ke stolu je moc nízká, nebo naopak vysoká. 

Materiál konstrukce 

Konstrukce židlí jsou vyráběny z mnoha materiálů ať už ze dřeva nebo kovu. Každý z materiálů má jiné vlastnosti a životnost a zároveň materiál vybíráte podle jeho stylu tak, aby se hodily židle k jídelnímu stolu. 

Tip na celodřevěnou židli:

Židle Ori

Obr.: Židle Ori

Materiál sedáku

Materiál sedáku se liší především podle toho, zda sedák je potažen textilií, kůží, jestli je tedy vypolstrovaný či nikoli. Některé židle jsou celo dřevěné bez polstrování, jiné zase celokovové, některé zase celočalouněné. Konečná volba je samozřejmě na preferencích každého, ale výběr na trhu je téměř neomezený.

Tip na židli s polstrováním:

Křeslo Soul Wood

Obr.: Křeslo Soul Wood

Design

Židle jsou vyráběny v neomezeném množství, co se týče druhů designu. Některé jsou dělané v setu se stolem, abyste si nemuseli dělat starosti s laděním a některé se prodávají jako kusy. Samozřejmě židle musí také korespondovat s designem celé místnosti, ale hlavně s designem stolu. Jak se říká, svůj ke svému. 

Tip na designovou židli:

Hořčicově žlutá židle s kovovým podnožím a područkami La Forma Andre

Obr.: Hořčicově žlutá židle s kovovým podnožím a područkami La Forma Andre

Závěrečné shrnutí

Na závěr si to tedy shrneme. Při výběru jídelního setu je třeba myslet na to, kolik prostoru pro něj můžete obětovat, v jakém stylu jej potřebujete a jakou životnost od něj očekáváte. Podle toho pak vybíráte rozměry, design a materiál. Přeji hodně štěstí s výběrem.

Vybrat jídelní stůl »

TOP produkty z kategorie Kuchyně a jídelna

Podobné články

Jak vybrat kuchyň?

Vybíráte si kuchyň a nevíte, jaký styl zvolit? Nevíte jak a s čím ladit její prvky, nevíte si rady s barvami a velikostí… V tomto článku si ukážeme, které styly kuchyní dnes patří mezi ty nejoblíbenější a v čem jsou specifické.

Styly kuc...

Jak si zorganizovat spíž?

Každý z nás dobře ví, že mít doma spíž, která nám umožní spoustu místa na skladování potravin je výhodou. Avšak v případě, kdy spíž není jasně zorganizovaná, přicházíme tak nejen o čas při hledání potravin, ale i o peníze. Protože jak...

Houbaření, aneb jak správně vybrat houby a jak je skladovat?

Sbírání hub je oblíbeným koníčkem. Je to skvělý způsob, jak se dostat ven a užít si přírodu, a je to také zábavný způsob, jak se dozvědět o místních houbách. V tomto článku si probereme, co je to houbaření a jak poznat jedlé a jedova...