blog-post image

Jak vybrat koupelnový nábytek a zařízení

I když koupelna není přímo místem pro život, strávíme zde poměrně velké množství času. Jde o první místo, které navštěvujeme ráno a víceméně poslední, odkud odcházíme do ložnice a spát. Správně zařízená koupelna nabídne nejenom krásný vzhled, ale hlavně praktické použití s jednoduššími nároky na pravidelné čištění. Základem je správně zkombinovat jednotlivé prvky zařízení a co nejlépe využít nabízený prostor. Když se vám to povede, získáte místnost, která splní všechna vaše očekávání.

Podle čeho vybírat koupelnový nábytek

Výběr koupelnového nábytku je tak trochu specifickým úkolem. K základním parametrům, na které musíte myslet, jako jsou vhodně zvolené rozměry, uspořádání vnitřních úložných prostor a vzhled skříněk, poliček a podobných prvků, se totiž přidává fakt, že nábytek musí být vhodný pro použití právě do koupelny. Obyčejná skříň totiž nenabídne v podmínkách se zvýšenou vlhkostí a přímým výskytem vody takovou životnost jako kusy nábytku k tomuto účelu přímo stvořené. Hlavní rada tedy spočívá ve výběru nábytku do koupelny v tomu určených kategoriích.

Další specifikum a úskalí výběru zařízení právě do této místnosti často spočívá v omezených prostorových možnostech. Koupelny jsou totiž většinou spíše menší místnosti, takže se připravte na řešení skládačky, kam to všechno umístit. Naštěstí existuje skutečně velké spektrum skříní, poliček a dalších kousků nábytku, takže jistě najdete odpovídající řešení v konkrétních rozměrech. A pokud ne, krajním řešením může být vyrobení určitého kousku nábytku na míru. Zde však počítejte s vyšší cenou v porovnání s koupí běžné skříňky.

VYBRAT KOUPELNOVÝ NÁBYTEK »

Výběr vhodného materiálu

Aby koupelnový nábytek dokázal plně odolávat vlivu vlhkosti, nebyl náchylný k plísni a snadno se udržoval, všímejte si hlavně materiálu, ze kterého je vyroben. Často se setkáte hlavně se zařízením z MDF desek, což je jakási varianta masivního dřeva. Povrchová úprava se v takovém případě řeší lakováním nebo foliováním.

Další variantou jsou LTD desky, které představují nábytek vyrobený z laminovaných dřevotřískových desek. V zásadě jde o dřevotřísku s vrchní povrchovou úpravou v podobě dekoračního papíru. Patří tak mezi levnější materiály, kde ale počítejte s možnou nižší životností a buďte na tyto skříňky více opatrní, aby nepřicházely do přímého styku s vodou.

V poslední době se stále větší pozornosti těší také masivní dřevo. To bylo dříve kvůli vysoké vlhkosti poměrně nemyslitelné. V dnešní době však existují vhodné ochranné prostředky a s pomocí moderní úpravy nabídne tento koupelnový nábytek velmi dobrou životnost a krásný elegantní vzhled. Často se používá hlavně speciální připravené teakové dřevo, protože nepodléhá sesychání ani změnám objemu. Odolnost tohoto dřevěného nábytku ovlivňuje správné ošetření za pomocí laku vosků nebo lazur. Tímto způsobem bývají ošetřeny i vnitřní prostory skříněk pro zachování dlouhé životnosti a krásného vzhledu.

Při výběru regálů a podobných poliček se setkáte s nerezovými materiály. Opět však platí, že je důležité vybírat přímo z kategorie nábytku určeného pro koupelnu. Pokud totiž koupíte obyčejný regál, může se stát, že velmi rychle na něm začnete pozorovat tendenci k rezavění právě kvůli vyšší vlhkosti.

Přemýšlejte nad úklidem

V koupelně je důležité udržovat hygienickou čistotu. Důležitost pravidelného úklidu berte v úvahu již při výběru samotných kousků nábytku. V budoucnu si tak usnadníte práci. Ideální řešení představují skříňky, které přímo neleží na zemi a je možné pod nimi vytírat. To může znamenat regály, poličky a skříně připevněné přímo ke stěně nebo na vyšších nožkách.

Lépe se vám budou uklízet spíše matné povrchy, které nebudou vyžadovat takové leštění. Stejně tak na tom jsou skleněné poličky. Vypadají pěkně, ale budete si muset pravidelně vyhradit čas na jejich důkladné otření a následné vyleštění. Když nad úklidem nové koupelny budete přemýšlet ze všech praktických stránek již při výběru koupelného nábytku a zařízení, ušetříte si v budoucnu mnoho cenných minut a trápení.

Zajistěte si dostatek odkládacího prostoru

A protože jsou koupelny poměrně malými místnostmi, musíte vymyslet, jak dovnitř dostat všechen úložný prostor. Potřebujete totiž dostatek místa pro pomůcky na osobní hygienu, nejrůznější krémy a kosmetické přípravky, prostředky na praní prádla a úklid, poličku či skříňku na fén, kulmu a kartáče a mnoho dalšího. S vyšším počtem lidí v domácnosti se samozřejmě zvyšují i nároky na to, kolik věcí by měla koupelna pojmout. Pokud řešíte přestavbu a rekonstrukci, zkuste při výběru těch správných kousků přemýšlet i trochu do budoucnosti, až například budete mít děti, a kupte rovnou o trochu větší nábytek s více poličkami a úložnými prostory, kam se toho vejde více.

Aby se vám to povedlo, zaměřte se nejenom na jednotlivé kusy koupelnového nábytku, ale také na to, jak dobře spolu budou fungovat. Pokud si nejste jistí, jestli dokážete naplno využít prostor v koupelně, jaký máte k dispozici, obraťte se na profesionály a nechte si zpracovat návrh. Možná tak vyřešíte záludnou otázku, kam dát pračku a jak velkou si můžete dovolit vanu.

Koupelnové regály

Jedním z často používaných prvků jsou nejrůznější koupelnové regály. Jejich výhodou je velká variabilita. Seženete totiž vysoké regály s mnoha poličkami, ale i menší s trochou místa pro uložení věcí například vedle vany. Kromě toho máte na výběr z různých materiálů. Klasikou jsou nerezové regály či plastové provedení, které se uplatní přímo do sprchového koutu nebo do rohu k vaně. Hezký vzhled i poměrně praktické použití však nabídnou i nejrůznější dřevěné regály. Ty mohou být nejenom pevně stojící, ale také s posuvnými kolečky pro snazší přesun podle potřeby a například i pro jednoduchý úklid pod nimi.

Koupelnový regál

CHCI KOUPELNOVÝ REGÁL »

Praktické koupelnové poličky

Koupelnové poličky pomáhají ještě trochu rozšířit úložný a odkládací prostor, ale přesto nezaberou v koupelně mnoho místa. Většinou jsou totiž navržené s ohledem na využití přímo ve sprše nebo v prostoru nad vanou. Připevňují se ke zdi, ale mohou držet i na sprchovacím mechanismu či kdekoliv jinde, kde pro ně najdete adekvátní využití. V nabídkách prodejců zařízení do koupelny najdete klasické jednoduché varianty s jednou poličku i větší systémy. Patří sem například také praktický nástěnný držák na fén.

Koupelnová polička

CHCI KOUPELNOVOU POLIČKU »

Koupelnové skříňky

Velkou kapitolou jsou koupelnové skříňky. Jejich hlavním úkolem je vytvořit zakryté místo například pro uložení ručníků a nejrůznějších nezbytností. Opět existují různé velikosti, takže snadno vyberete takovou, která se bude vejít do vaší koupelny. S úsporou prostoru pomohou například rohové koupelnové skříňky. Oblíbené jsou také nejrůznější skříňky nad pračku, které dokážou elegantně využít jinak zastavěný prostor. Do vzniklých přihrádek a poliček následně snadno umístíte prací prostředky a podobné nezbytnosti.

Při výběru vysokých koupelnových skříněk nezapomínejte na to, že musí být nahoře ukotvené do stěny, aby bylo jejich používání skutečně bezpečné.

Koupelnová skříňka

CHCI KOUPELNOVOU SKŘÍŇKU »

Zrcadlové skříňky

Další příležitostí, jak přidat trochu poliček na drobnosti a zároveň vyřešit potřebu zrcadla před umyvadlem jsou praktické zrcadlové skříňky. Už dávno nevypadají všechny stejně, jako tomu bylo v dřívějších dobách. Dnes najdete nejrůznější varianty, které se liší jak mechanismem otevírání, tak množstvím místa nabízené ve vnitřních prostorách. Většina z nich vytváří krásný designový prvek v koupelně, takže vyřešíte tři problémy najednou. Pro jednodušší líčení hledejte například zrcadlové skříňky se zabudovanými světly.

Zrcadlové koupelnové skříňky

CHCI ZRCADLOVOU SKŘÍŇKU »

Zrcadlo do koupelny

V koupelně by mělo být alespoň jedno zrcadlo. Pokud se nerozhodnete přímo pro zrcadlovou skříňku, máte na výběr z mnoha variant a provedení klasických zrcadel. Při volbě vhodné velikosti počítejte s tím, že své místo mají nejčastěji nad umyvadlem. Rozhodně však není pravidlem, že v koupelně musí být pouze jedno. Klidně využijte i jinou volnou stěnu a umístěte zde další zrcadlo pro jednodušší úpravu vizáže i v případě, kdy další člověk okupuje umyvadlo.

Prostor přizpůsobte vaně nebo sprchovému koutu

Kdo má velkou koupelnu, může si dovolit luxus v podobě vany i sprchové koutu zároveň. Problémem při výběru vhodného zařízení však není ani jedna z variant. Obecně bývá sprchový kout vhodnější hlavně do malých koupelen, protože nezabere tolik podlahové plochy, takže se vám vejde ještě pračka nebo prostorná koupelnová skříňka. Ani v případě vany však nemusíte strádat. Sehnat se totiž dají nejrůznější poličky a podobné prvky, takže i tak se vám dovnitř může vejít všechno důležité. Až budete ladit přizpůsobení vnitřního prostorou koupelny, nezapomínejte i na nutné volné místo pro pohodlný pohyb, ať úplně všechno nezastavíte nábytkem.

Sety koupelnového nábytku

Výběr jednotlivých kusů nábytku, které spolu vzájemně ladí a krásně se doplňují, zvládnete hravě díky dostupným nejrůznějším setům. Jde o připravené koupelnové sestavy o několika kusech nábytku. Samozřejmě je můžete doplnit i dalšími skříňkami a zařízením ideálně ze stejné výrobní kolekce. Skvěle ale mohou vypadat také koupelny, které si zařídíte naprosto sami kombinací jednotlivých kousků nábytku.

TOP produkty z kategorie Koupelna

Podobné články

Jak zařídit koupelnu?

Koupelna je velmi důležitou součástí každé domácnosti. Nejen že je to prostor pro hygienu, ale také prostor pro relax a případně úklid. Při zařizování koupelny je potřeba zvážit spoustu věcí, udělat spoustu kompromisů a hlavně zacho...