blog-post image

Jak vybrat kuchyň?

Vybíráte si kuchyň a nevíte, jaký styl zvolit? Nevíte jak a s čím ladit její prvky, nevíte si rady s barvami a velikostí… V tomto článku si ukážeme, které styly kuchyní dnes patří mezi ty nejoblíbenější a v čem jsou specifické.

Styly kuchyní 

Venkovský styl kuchyně

Kuchyň venkovský styl

Venkovský styl kuchyně dodává domovu nádech tradičnosti, útulna a pohodlí. Základními prvky kuchyní ve venkovském stylu jsou přírodní materiály a tj. dřevo, kámen, keramika a porcelán.

Nejčastěji používaná barva v těchto kuchyních je buď přírodní dřevo anebo bílá. Podlaha v kuchyni je často dřevěná, nebo je u ní použita dlažba imitující kámen. Často tato kuchyň bývá velká, vzdušná s ostrůvkem anebo s velkým jídelním stolem z masivního dřeva. 

Vybrat kuchyňskou linku »

Obvykle bývají dvířka a šuplíky kuchyně v ozdobném kazetovém provedení. Také tato kuchyň zdůrazňuje jemné detaily jako pilastry a římsy, nebo dvířka se skleněnými výplněmi v horních skříňkách. 

Dominantou těchto kuchyní bývá taktéž velký sporák, který nelze v kuchyni přehlédnout, velká digestoř a zajímavé kuchyňské spotřebiče, které dodají kuchyni venkovský nádech. Zde tip na varnou konev, která se do takovéto kuchyně hodí.

Varná konvice Brandani Rose Gold, 2 l

Obr.: Varná konvice Brandani Rose Gold, 2 l

Skandinávský styl kuchyně 

Kuchyň skandinávský styl

Skandinávský styl kuchyně je skoro totožný jako ten venkovský. Skandinávský styl taktéž využívá prvků přírody jako je kámen, žula, mramor, dřevo. Zde ale však nebývají pravidlem kazetové dvířka. Tyto kuchyně můžou mít nádech jak venkovské kuchyně, tak té moderní. 

Nejčastějšími prvky této severské kuchyně jsou světlé barvy. V severských zemích bývá často tma, a proto se zdejší lidé snaží udržet světlo v domácnosti alespoň pomocí světlých barev. Proto často tyto kuchyně bývají bílé v kombinaci s mramorovou pracovní deskou a dřevěnou podlahou

Možností kombinací v této kuchyní je spousta, avšak většinou se drží tradičních prvků, a to jsou tedy mramor, dřevo, bílá barva a dostatečné osvětlení místnosti. 

Zde tip na závěsné svítidlo do kuchyně tohoto stylu: 

LED ZÁVĚSNÉ SVÍTIDLO - bílá, barvy niklu

Obr.: LED ZÁVĚSNÉ SVÍTIDLO - bílá, barvy niklu

Provence styl kuchyně

Kuchyň v provence stylu

Provence styl pochází z provensálských tradic. Tyto kuchyně jsou také podobné těm severským a venkovským stylům, ale nenechte se zmást. Tyto kuchyně se od předchozích liší hlavně v tom, jak mají na první pohled působit. A to honosně, draze, luxusně, stylově a zároveň útulně

Často tyto kuchyně mívají kazetová dvířka, pastelové nebo bílé barvy, dřevěné či mramorové prvky, velké ostrůvky, velké sporáky a zlaté úchytky na skřínkách. Klíčovou roli v těchto kuchyních také hraje správná volba dekorativních prvků, a to třeba z keramiky, různé mašličky, proutěné košíčky, květiny, a hlavně nádherné lustry, které vás ihned na první pohled zaujmou. 

Zde tip na lustr, který se do takovéto kuchyně hodí:

Searchlight Lustr Marie Therese, hnědá, pět zdrojů

Obr.: Searchlight Lustr Marie Therese, hnědá, pět zdrojů

Industriální styl kuchyně 

Industriální kuchyň

Industriální styl kuchyně vznikl inspirací v továrních kuchyních, a to pro svou jednoduchost a praktičnost

V těchto kuchyních se také často používají přírodní materiály, avšak nyní bez lesku, bez různých tvarů. Tyto kuchyně vynikají hlavně svou hladkostí a jednoduchostí. Proto se často používá dřevo, na kterém jdou vidět letokruhy a je pouze zpracované do potřebného tvaru, nebo různé materiály imitující beton, betonovou stěrku apod.  

Vybrat kuchyňskou linku »

Záměrně bývají na materiálech ponechávány stopy opracování, betonový nátěr nepravidelný, na dřevě stopy od pily ze zpracování apod. Tyto kuchyně bývají hodně vzdušné, mívají vestavěné skříně a šetří tak co nejvíce pracovního prostoru. Kuchyňské spotřebiče zde bývají sladěné do jednotného stylu, a to nejčastěji v nerezovém provedení. Zde tip na kávovar, který se do této kuchyně hodí. 

Nerezový automat na filtrovanou kávu WMF Stelio

Obr.: Nerezový automat na filtrovanou kávu WMF Stelio

Moderní styl kuchyně

Moderní kuchyň

Moderní styl kuchyně je nejvyhledávanější styl. Někdo pod tímto termínem vyhledává dnešní trendy, avšak tento termín sám definuje styl kuchyně.

Cílem této kuchyně je, aby byla praktická, vyhovovala dnešním trendům, a hlavně aby se vám do týdne neokoukala. Moderní kuchyně tedy propojují estetiku s funkčností a to tak, aby vám co nejvíce usnadnily práci. 

Tyto kuchyně mají především definované instalační (kuchyňské) zóny, které jsou minimalistické, zakládají si na vzdušeném a prostorném interiéru. Prostor bývá často promyšlen tak, aby při vaření vše bylo okamžitě při ruce a v kuchyni byl vždy pořádek. 

Moderní kuchyně jsou především výhodné pro jejich výsuvné police a vestavné spotřebiče, tudíž kuchyně nezabere moc prostoru, avšak uvnitř je prostorná více než ty ostatní. 

Vybrat kuchyňskou linku »

Nejčastěji používanými materiály jsou lamino, sklo, kámen a dekor dřeva. Barvy jsou různorodé, ale zaměřují se hlavně na kontrast mezi tmavými a světlými prvky, dnes je však trendem kombinace tmavé barvy a dřevo dekoru. 

Úchytky většinou tyto kuchyně nemají, tudíž je v nich nastaven tzv. push systém. Jde o to, že díky tomu kuchyň vypadá o to více hladká, zarovnaná a vzdušná. 

Tip kde koupit moderní kuchyň levně:

Rovná kuchyně brick 240 cm (černá vysoký lesk/dub)

Obr.: Rovná kuchyně brick 240 cm (černá vysoký lesk/dub)

Závěrečné shrnutí

Takže abychom si to shrnuli, pokud se chcete v kuchyni cítit jako v horách, a útulně, pořiďte si kuchyň ve skandinávském stylu. Pokud chcete mít kuchyň jako příjemnou relaxační zónu, určitě je pro vás správnou volbou kuchyň venkovská. Pokud jste člověk, co má rád minimalismus, zvolte kuchyň industriální a pokud máte rádi praktičnost, bude se vám hodit kuchyň moderní. A v neposlední řadě, pokud máte rádi dojem honosnosti, bohatství a luxusu, určitě volte kuchyň Provence.

TOP produkty z kategorie Kuchyňské linky

Podobné články

Jak si zorganizovat spíž?

Každý z nás dobře ví, že mít doma spíž, která nám umožní spoustu místa na skladování potravin je výhodou. Avšak v případě, kdy spíž není jasně zorganizovaná, přicházíme tak nejen o čas při hledání potravin, ale i o peníze. Protože jak...

Jak vybrat jídelní stůl a židle?

Jídelna je srdcem domu. U jídelního stolu se schází nejen celá rodina, ale také přátelé. V dnešní době je často jídelna místem, které propojuje kuchyň a obývák. Každý se chce u jídelního stolu cítit pohodlně, a hlavně mít dostatek prostoru....

Houbaření, aneb jak správně vybrat houby a jak je skladovat?

Sbírání hub je oblíbeným koníčkem. Je to skvělý způsob, jak se dostat ven a užít si přírodu, a je to také zábavný způsob, jak se dozvědět o místních houbách. V tomto článku si probereme, co je to houbaření a jak poznat jedlé a jedova...