blog-post image

Jak vybrat kuchyňského robota?

Každá hospodyňka sem tam potřebuje při pečení nebo jiných činnostech v kuchyni pomoc kuchyňského robota. Každý však potřebuje robota na něco jiného, někdo si vystačí s malým ručním robotem, někdo však potřebuje pořádný robot s různými možnostmi využití. Jak si vybrat kuchyňského robota a na jaké parametry se při výběru zaměřit, to se dozvíte v tomto článku. 

Před výběrem kuchyňského robota je potřeba položit si otázku, co od robota očekáváte, tedy co v robotu budete připravovat? Zároveň také je třeba myslet na to, že čím víc od robotu očekáváte, tím těžší bude jej někde uskladnit. Zabere hodně místa a bude s ním těžší manipulace.  

Vybrat kuchyňského robota »

Druhy robotů

Food procesor

Food procesory jsou určené především k sekání a mixování různé zeleniny, ovoce, masa či oříšků. Nejedná se o přístroj, který by vám měl pomoci vyšlehat vajíčka nebo upéct dort. Food procesory mají téměř vždy vyměnitelné nože, takže můžete ovlivnit jak a které věci budou nasekány. 

Většina z nich je také vybavena displejem nebo jednoduchým ovládáním, pro přesné nastavení toho co s potravinami v přístroji chcete udělat. Food procesor ocení především maminky s dětmi, které často mixují zeleninu, či vegani a vegetariáni, nebo lidé, kteří prostě mají rádi zdravý životní styl. Jeho výhodou je snadná údržba a velikost. 

Tip na food procesor:

LUND TO-67950 kuchyňský robot 8v1

Obr.: LUND TO-67950 kuchyňský robot 8v1

Kuchyňský robot

Kuchyňský robot slouží k míchání několika ingrediencí do sebe či zpracování určitých surovin do jiné konzistence. Většina kuchyňských robotů nabízí možnost výměny nejrůznějších metel a zároveň doplňování robota o různá další příslušenství v podobě mlýnku, odšťavňovače, mixéru apod.  

Kuchyňský robot je skvělým pomocníkem pro ty, co rádi a často pečou třeba dorty nebo chleba. Tyto věci bohužel s obyčejným ručním mixérem buď vůbec neuděláte, a nebo to bude dlouho trvat. 

Výhodou kuchyňských robotů je jejich multifunkčnost. Mezi další výhody také patří rychlost přípravy určitých pokrmů a kvalita jejich provedení. Zároveň není nic těžkého na tom umět robota ovládat. Většina z nich mají velmi jednoduchá a snadno pochopitelná tlačítka, díky kterým si nastavujete intenzitu míchání případně jiná nastaveníi dle potřeby.

Nevýhodou je velikost a nesnadná manipulace. Často se stává, že kuchyňský robot je tak těžký, že jej jejich spotřebitelé mají stále položený na kuchyňské lince.

Tip na kuchyňský robot:

Kuchyňský robot kuchyňský robot eta gustus gulliver iii 3128 90010

Obr.: Kuchyňský robot kuchyňský robot eta gustus gulliver iii 3128 90010

Funkce a možnosti robotů

Hnětení a šlehání – funkce hnětení a šlehání je základní funkcí téměř každého kuchyňského robota. Tyto funkce využijete především při pečení moučníků či při míchání těsta hnětení kynutého těsta. V základní výbavě kuchyňského robota většinou bývá právě šlehací balónová metla, pevné míchací metly a hnětací háky. 

Sekání a strouhání – některé kuchyňské roboty jsou vybaveny i přídavnými nástavci na sekání a strouhání. Tyto nástavce dokáží sekat zeleninu, ovoce nebo třeba i oříšky. Většinou se umisťují shora ramene přístroje. 

Tip na robot s funkcí sekání a strouhání:

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan KSM125 + set na krouhání zeleniny, královská červená, BUNDLEVEGGIEER

Obr.: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan KSM125 + set na krouhání zeleniny, královská červená, BUNDLEVEGGIEER

Mletí a mixování – další funkcí, kterou může být vybaven kuchyňský robot je mlýnek na maso nebo mlýnek na mák. Nevýhodou je, že pokud chcete tuto funkci kuchyňského robotu využívat, potřebujete aby kuchyňský robot měl opravdu výkonný motor a zároveň aby byl vyroben z tvrdého plastu, v lepším případě z nerezu. Tento nástroj využijete především při přípravě krémových polévek a kaší ze zeleniny. Při výběru zvažte, zda má mixér nože napevno, nebo jsou vyjímatelné. Pro lepší údržbu jsou totiž lepší ty vyjímatelné. 

Lisování citrusů a odšťavňování – lisování a odšťavňování citrusů je také jednou z funkcí, kterou můžou kuchyňské roboty mít. Není to sice tak kvalitní odšťavnění jako v samotném odšťavňovači, ale rychlé odšťavnění bez práce zajistí dobře. 

Tip na robot s odšťavňováním:

Kuchyňský robot Artisan 175 bílá KitchenAid

Obr.: Kuchyňský robot Artisan 175 bílá KitchenAid

Bezpečnostní pojistka – bezpečnostní pojistka je vhodná především do domácností s dětmi. Bezpečný systém totiž zabrání nechtěnému zapnutí a zároveň zabrání zapnutí v případě, kdy jsou metly nebo nádoby do robota špatně nasazeny. 

Protiskluzové nožičky – protiskluzové nožičky jsou velmi důležitou výbavou kuchyňského robota. Nejen že chrání kuchyňskou desku proti odření, ale především při hnětení nebo mixování na vysoké otáčky se robot hýbe a protiskluzové nožičky robotu brání proti posouvání se po lince a zároveň snižují hlučnost stroje. 

Pojistka proti přehřátí motoru – pojistka proti přehřátí je důležitou součástí robota. V případě, kdy robot jede na plné obrátky delší dobu nebo jede na program hnětení několik těst po sobě, může se začít přehřívat, čemuž ale tato pojistka zabrání. 

Tip na robot s bezpečnostními prvky:

Kuchyňský robot Smeg Retro Style 50´s, skleněná mísa, bílý, SMF13WHEU

Obr.: Kuchyňský robot Smeg Retro Style 50´s, skleněná mísa, bílý, SMF13WHEU

Tepelná úprava potravin – některé modernější kuchyňské roboty dokážou přímo v pracovní místě připravovat teplé pokrmy. Dokáží například roztopit čokoládu, pasterizovat žloutky a nebo dokonce i uvařit polévku.  

Displej – displej je skvělým pomocníkem. Umožní nastavit čas hnětení či tepelné úpravy. Budete tak mít kontrolu nad celkovým procesem přípravy pokrmu. Na intuitivním LCD displeji vidíte jednotlivé časové úseky probíhajících fází přípravy, které můžete kdykoli dle potřeby upravovat.

Nástavec na výrobu domácích těstovin k většinou robotu si můžete také přikoupit nástavec na výrobu domácích těstovin. 

Tip na robot s funkcí vyrábění těstovin:

KitchenAid robot Artisan 5KSM185PSECA, červená metalíza

Obr.: KitchenAid robot Artisan 5KSM185PSECA, červená metalíza

Nástroj na přípravu zmrzliny některé propracovanější kuchyňské roboty umí také připravovat zmrzlinu. Robot totiž průběžné chladí míchací nádobu a pomocí speciální metly šlehá zmrzlinu. 

Vlastnosti robota

Příkon

Základním pravidlem je, že čím vyšší příkon robot má, tím větší je jeho výkon. Zároveň čím větší výkon má, tím lépe robot pracuje. Roboty s nízkým příkonem, tedy nižším než 650 W jsou vhodné spíše na přípravu jednoduchých řidších těst a šlehání.

Pokud budete chtít připravovat těžká chlebová těsta, nebo mlít a strouhat, budete potřebovat robota s výkonem, který se blíží k 1000 W. Na trhu naleznete i roboty, které mají výkon okolo 1400 W, což jsou už profesionální roboty, které najdou své využití v gastronomii, nebo u někoho, kdo rád peče a často peče chleba či dorty. 

Tip na robot s vysokým příkonem:

Kuchyňský robot Gratus Kuliner II Eta bílý

Obr.: Kuchyňský robot Gratus Kuliner II Eta bílý

Hmotnost

Pokud si pořídíte multifunkční celokovový kuchyňský robot, od kterého očekáváte výborný výkon a skvělé funkce, očekávejte, že jeho hmotnost bude od 6 kg až do 19 kg. Musíte také počítat při pořizování s tím, jak velká bude krabice. Zároveň také pro takový robot budete muset najít ideální místo pro uskladnění. Ať už jej chcete jednoduše přemístit na linku nebo pro něj máte stále umístění.

Samozřejmě, že pokud nepotřebuje profi kuchyňský robot, který má tisíc funkcí a nebudete v něm připravovat mleté maso, ani chleba, tak si vystačíte se standardním obyčejným robotem, který váží okolo 4,5 kg. 

Hlučnost

Téměř žádný z robotů se nevyznačuje tichostí. Většina z nich jsou prostě při přípravě čehokoli hlučné a je potřeba s tím dopředu počítat. Pravdou je, že ty levnější, lehčí roboty mohou vydávat více zvuků, a to například protože zrovna připravují příliš husté těsto, nebo nejsou dostatečně těžké, aby se při jeho přípravě neposouvaly po lince.

Vybrat kuchyňského robota »

Délka přívodního kabelu

Délka přívodního kabelu je také dost zásadním parametrem. Dopředu si rozmyslete, kde bude robot stát a jak daleko je od něj nejbližší zásuvka. Podle toho zvolte délku kabelu tak, aby vám nikde kabel nezavazel a zároveň nebyl v napětí.

Většinou mají roboty délku kabelu od 1,2 - 2 metry. Některé roboty mají i pro kabel úložný prostor, do kterého kabel po vypojení ze zásuvky smotáte, takže vám ani při nepoužívání stroje kabel nebude zavazet. 

Objem nádoby

Objem nádoby je dostupný v mnoha variantách. Myslete na to, že ne každá nádoba je kompatibilní s každým robotem a zároveň také ne všechny značky vyrábějí nádoby v mnoha variantách. Standardní velikosti, které jsou vyráběny jsou v rozmezí od 0,3 l do 6,7 l.

Obecně pak platí, že čím větší hmotu budete chystat, tím větší nádobu budete potřebovat. Takový standard pro běžného spotřebitele je cca 3 l nádoba. Pokud máte v plánu péct hodně pečiva či dortů, budete potřebovat nádobu 4 l a více. 

Tip na robot s 5 l nádobou:

Kuchyňský robot PROFI PLUS - WMF

Obr.: Kuchyňský robot PROFI PLUS - WMF

Způsob pohybu metly

Kuchyňský robot si můžete vybrat také podle toho, jaký využívá hnětací proces v nádobě. Ten může probíhat dvěma způsoby. Středové míchání využívá jednu, nebo dvě metly, které se otáčí kolem své osy. Planetární systém míchání je mnohem složitější. Metla se pohybuje jedním směrem a ložisko zase opačným, díky tomu dochází k dokonalému promíchání ingrediencí. 

Materiál

Nejběžněji se setkáte s kuchyňskými roboty, které mají tělo vyrobeno z kombinace kovu a plastu. Pravidlem však je, že čím více kovu u robotu najdete, tím kvalitnější bude a také bude delší jeho životnost. Zároveň také ale čím více kovu, tím vyšší cena. Důležitý je také materiál, ze kterého jsou vyrobené vnitřní převody robota.

Nejkvalitnější modely jsou vyráběné z kovu. Nástavce a nádoby jsou také vyráběné buď z kovu nebo plastu a konečný výběr je samozřejmě na vás. Zjednodušeně, čím více kovu, tím více kvality, větší cena a vyšší hmotnost. Důležité je si také dopředu přečíst, jak se o jednotlivé materiály máte starat a jak náročná je jejich údržba. 

Vybrat kuchyňského robota »

Údržba 

Pravidelná údržba a čištění je důležitá snad u každého spotřebiče a každé vámi používané věci. Zde je to také nutné. Vybírejte však takový materiál, který se snadno udržuje nejlépe takový, který můžete vložit do myčky. Při výběru konstrukce robotu vybírejte takový robot, který má co nejméně záhybů, důlků a jiných míst, kde se usazují nečistoty a špatně se z nich i nečistoty dostávají.

Pokud vám kusy těsta nebo jiných nečistot v nádobě či na příslušenství stihnou zaschnout a nemůžete je dát do myčky, je důležité nechat je odmočit a poté jemně umýt mycím prostředkem. Nikdy usazeniny nedřete silou, můžete si tím příslušenství poškrábat. 

Tip na robot se snadnou údržbou:

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM156 matná černá, skleněná mísa, 5KSM156EBM

Obr.: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM156 matná černá, skleněná mísa, 5KSM156EBM

Bezpečnost

Vždy je potřeba myslet i na bezpečnost, a proto si dopředu zjistěte, jaké bezpečnostní prvky vybraný robot má. Některé roboty jsou opatřeny dokonce zdvojeným bezpečnostním systémem, který funguje tak, že robot se rozjede až po správném sepnutí tlačítek, nebo jsou opatřené dětskou pojistkou, která neumožní spuštění robotu dítěti.

Některé roboty jsou také vybaveny pojistkou proti přehřátí a přetížení. Důležité je ale také řídit se pokyny od výrobce konkrétního robotu, každý z nich má určenou dobu, po jakou jej můžete plně využívat, tuto dobu nepřesahujte. Raději robot na chvíli po přesáhnutí vypněte a pokračujte v práci za chvíli. 

Tip na robot s bezpečnostními prvky:

Kuchyňský robot ETA Gratus Storio červený

Obr.: Kuchyňský robot ETA Gratus Storio červený

Závěrečné shrnutí

Před vybíráním kuchyňského robota si musíte ujasnit, co přesně od něj očekáváte a jak často jej budete používat. Pokud jej potřebujete spíše na přípravu pokrmů ze zeleniny a ovoce, určitě se vám bude hodit spíše foodprocesor. Pokud však plánujete pečení a přípravu mnoha různých pokrmů, budete potřebovat kuchyňského robota. Zde si musíte promyslet kolik do něj chcete investovat a jaké vlastnosti chcete, aby měl. 

Vybrat kuchyňského robota »

TOP produkty z kategorie Kuchyňské roboty