blog-post image

Jak vybrat obývací stěnu?

Obývací stěna v dnešní době již není to co bývala. Dříve byla obývací stěna jedním kusem nábytku, který zaclonil celou zeď. V dnešní době je to soubor skříněk a polic, které spolu ladí, ale zachovávají jakousi vzdušnost. Jak ale takovou stěnu vybrat a na co se při jejím výběru zaměřit? To vše se dozvíte v tomto článku. 

Využití

Před výběrem obývací stěny si rozmyslete, co všechno do ní budete chtít umístit. Pokud potřebujete pouze uložit televizi a komponenty, které k ní jsou potřeba, bude vám jistě stačit pouze TV stolek s úložným prostorem nebo bez. Pokud však plánujete umisťovat do obývací stěny obrázky, dekorace, knihy, či vystavovat jiné věci, budete potřebovat více prostoru, složeného například z dalších polic, skříněk anebo vitrín. 

Variabilita

Variabilita v dnešní době není problém. Můžete si vybrat buď obývací stěnu, která má zadní desku, na které jsou upevněny ostatní komponenty a vzniká tak z obývací stěny jeden kus nábytku. Tahle varianta je jednodušší, co se výběru týče a sestavení. Nemusíte přemýšlet nad tím, kde, jakou skříňku umístíte, v jaké výšce a kolik polic a vitrín na ní budete mít. 

Narozdíl od sestav nábytku obývací stěny, kdy si sami určíte počet a druh komponentů a také jejich umístění. Stačí si rozmyslet, co na obývací stěně potřebujete a už jen každý komponent zvlášť si pořídit, sladit, a konstrukci postavit tak, aby vám vše ladilo a sedělo podle vašeho gusta. Výhodou těchto sestav je jejich variabilita. Když se vám stěna okouká, nebo budete potřebovat více nebo méně poliček, nemusíte měnit celou stěnu jako jeden kus nábytku, ale stačí vyměnit pár komponentů. 

Vybrat obývací stěnu »

Materiál

Masiv

Nábytek z masivu je nestárnoucí klasikou. Je to nábytek s dlouhou životností, s nádechem přírody a neokoukatelným designem. Nejen že je masiv praktický a vypadá dobře, ale oceníte také jeho zdravotní nezávadnost, ale také je přirozeně antistatický. Jeho hlavní nevýhodou je cena a těžká údržba. Masiv je potřeba ošetřovat speciálními přípravky na dřevo. Výhodou však je, že v případě poškrábání, či jiném znečištění lze dřevo zbavit šmirglem původní vrstvy a znovu přelakovat. Masivní nábytek je vhodný pro ty, co se nebojí investovat a ví, že v průběhu dalších desítek let, nebudou chtít měnit styl nábytku. Tento materiál opravdu ta léta vydrží a není potřeba jej měnit pro opotřebovanost, nýbřž pouze pro modernizaci. 

Tip na obývací stěnu z masivu:

Cantus OBÝVACÍ STĚNA, barvy dubu - barvy dubu

Obr.: Cantus OBÝVACÍ STĚNA, barvy dubu - barvy dubu

Dýha

Pokud máte rádi dřevo, ale nechcete moc investovat a víte, že rádi měníte styly a nábytek v místnostech. Dýha je tenký plát dřeva o tloušťce cca od 0,9 mm do 0,5 mm, někdy i více, který se lepí na dřevotřískovou podkladovou desku. O dýhu je potřeba starat se stejně jako o masiv, je to pořád dřevo, takže je nutné jej lakovat a udržovat. Nemusíte však mít strach, i tento materiál je velice kvalitní a může někdy vydržet i stejně dlouho jako masiv, naopak, dýha nemá sklony ke kroucení se jako masiv.

Dřevotříska 

Dřevotříska je ještě cenově dostupnější materiál než dýha a masiv a dnešní technologie jsou již schopen vyrábět ji tak, aby byla naprosto k nerozeznání od pravého dřeva. Jedná se o dřevotřískové desky, které jsou laminované. Vzhledově jsou krásné, jsou praktické, nenáročné na údržbu, lehké a jednoduše zaměnitelné. Výběr z dřevotřísky je nekonečný. Dejte si pozor na výběr tloušťky dřevotřísky. Neměla by mít méně než 16 mm, pokud ano, mohla by se prohýbat, či dokonce lámat. 

Tip na obývací stěnu z dřevotřísky:

Obývací stěna Cruz, kombi 15, bělená pinie/šedý dub

Obr.: Obývací stěna Cruz, kombi 15, bělená pinie/šedý dub

Lamino

Lamino je velmi odolný a tvrdý materiál co se týče úderů, poškrábání, či nosnosti. skládá se z lepené dřevotřísky, která je polepená papírem s dekorem či barvou a zalitá pryskyřicí. Tohle dává laminu možnost nekonečné škály možností barev a dekorů. Cenově je to nejdostupnější materiál. Jeho nevýhodou je, že pokud zvolíte dekor dřeva, jde hned na první pohled rozeznat, že to dřevo není, na rozdíl od předešlých materiálů. Další nevýhodou je, že je lamino citlivé na vlhkost, pokud se do něj dostane jen kapka vody, nebo vlhkosti, lamino se zdeformuje. 

Tip na obývací stěnu z lamina:

Obývací stěna Lutea (dub sonoma) HENRY STYLE

Obr.: Obývací stěna Lutea (dub sonoma) HENRY STYLE

Sklo

Sklo se využívá na vyplňování dvířek skříněk, vitrín anebo knihoven. Vyrábí se v mléčné (matné) variantě a průhledné. Dnes už není tak oblíbené, ale přesto jej ještě často naleznete v prodeji. 

Kov 

Kov je dnes často využíván, a to nejen na panty a úchyty skříněk, ale hlavně na nohy a různé jiné komponenty nábytku v industriálním stylu. 

Design, styl

Styl je samozřejmě na každém z vás, je to o preferencích o vkusu a o zvyku každého. Co ale doporučuji je, ladit obývací stěnu se zbytkem místnosti. Nedávat ji v úplně rozdílném stylu, než je zbytek nábytku a pokud máte propojen obývák s kuchyní a chodbou, tím tuplem si dejte bacha, jak obývací stěna bude vypadat. Jedna místnost by měla působit jako celek, tudíž pokud zvolíte obývací stěnu rustikální a zbytek místnosti budete mít v industriálním stylu, rozhodně to nebude vypadat dobře. Jaké styly můžete zvolit? 

Rustikální styl venkovský styl, ke kterému se hodí masivní dřevo. Je vyznačován přírodními materiály.

Provence styl  vyznačuje se pocitem čistoty a svěžesti. Často je používaná bílá barva a světlé odstíny.

Minimalistický styl  zde platí pravidlo, čím méně tím lépe. Světlé a neutrální barvy, ideální počet poliček a skříněk, prostě to nepřehnat.

Skandinávský styl  je to styl na rozhraní minimalistického a rustikálního. Je to severský styl, u kterého je hlavním prvkem bílá barva a přírodní materiály. 

Industriální styl  industriální je propojení minimalistického stylu s prvky, které působí industriálně. Tento styl využívá materiály jako je dřevo, beton, kov a kámen.

Retro styl  zde není třeba ani popisovat, jak takový retro styl vypadá, všichni jej známe a vše co nevypadá jako z dnešní doby je retro. 

Tip na obývací stěnu v rustikálním stylu:

Obývací stěna Pico, tmavý beton/vintage optika dřeva, s osvětlením

Obr.: Obývací stěna Pico, tmavý beton/vintage optika dřeva, s osvětlením

Rozměry

Před výběrem obývací stěny si dobře rozmyslete, kolik prostoru budete chtít, aby vám obývací stěna zabrala, a zároveň kolik úložného prostoru potřebujete. Podle toho si naměřte, kolik místa pro obývací stěnu máte, případně si načrtněte, jaké komponenty v obývací sestavě chcete mít a podle toho vybírejte. Totéž udělejte i s měřením hloubky skříněk, promyslete, kolik prostoru pro ně máte, a kolik vy úložného prostoru potřebujete. 

Hmotnost

Hmotnost obývacích stěn je také zásadním parametrem při koupi. Pokud kupujete obývací stěnu jako celek, zjistěte si, zda jde po složení znovu rozebrat, protože většinou po složení tyto stěny váží okolo 200 kg a s takovým kusem nábytku se už potom blbě manipuluje. Pokud kupujete každý komponent obývací stěny zvlášť, zde nemusíte mít obavu. Na co si ale dejte pozor u obou možností je, správné kotvení do zdí, nikdo nechce přijít k úrazu, takže pokud nechcete mít špatně upevněnou skříňku vyraženou na hlavě, dejte si opravdu záležet.

Nosnost

Obecně platí pravidlo, že skříňky a police mají nosnost cca 7 kg. Většina výrobců tuhle informaci však neuvádí, proto pokud více dopředu, že budete ukládat do skříněk a na police něco těžkého, dopředu se informujte u výrobce, jak to tedy s nosností je. 

Závěrečné shrnutí 

Před výběrem obývací stěny si ujasněte několik věcí a to např. jaký styl obývací stěny budete chtít, zda budete chtít stěnu vcelku nebo budete volit jednotlivé komponenty zvlášť, co do ní budete chtít ukládat, kolik do ní chcete investovat a jak často ji budete chtít měnit. To vše si rozmyslete a poté teprve nakupujte. Přeji hodně zdaru! 

Vybrat obývací stěnu »

TOP produkty z kategorie Kompletní obývací stěny