blog-post image

Jak vybrat vysavač?

Čistá podlaha a koberce bez chlupů, prachu, drobků a jiných nečistot je základem každé domácnosti. Čistoty však nedosáhneme bez skvělého vysavače, který nejen že zajistí skvělý výsledek, ale hlavně se při manipulaci s ním nenadřete a nezničíte si podlahu a zdi. 

Dnes je na trhu mnoho vysavačů na výběr, ale vybrat si ten správný může být často dost velkým oříškem. V tomto článku se dozvíte, jaké druhy vysavačů existují a něco o nich. Poté bude váš výběr snad jednodušší a nebudete litovat. 

Vybrat vysavač »

Druhy vysavačů

Podlahový sáčkový vysavač

Sáčkové vysavače stále patří mezi ty nejoblíbenější a nejprodávanější vysavače. Hlavním důvodem je, že tyto vysavače jsou nejen kvalitní a odvádí skvělou práci, ale jejich ceny jsou také příznivé. Sáčky ve vysavači zaručují výbornou hygieničnost. Každý vysavač i sáček má jiný filtr a můžete je vybírat podle toho, zda máte spíše prašnou domácnost, nebo vysáváte často drobky po dětech anebo chlupy od domácích zvířat.

Sáčkové vysavače jsou díky filtrům vhodné především pro alergiky. Výměna sáčků je ve většině případech jednoduchá a valná většina vysavačů má dnes indikátor plného sáčku, takže se nemusíte bát, že nevyměníte sáček včas.

Mezi jeho největší nevýhody tedy patří navíjecí kabel do elektriky a výměna sáčků. Naproti tomu však sáčky zaručí větší hygieničnost a napájecí kabel zase zaručí, že se vám při vysávání vysavač nevybije jako třeba tyčové. Další výhodou je také příznivá cena těchto vysavačů. 

Tip na sáčkový vysavač:

Sáčkový vysavač eta avanto 3519 90010

Obr.: Sáčkový vysavač eta avanto 3519 90010

Podlahový bezsáčkový vysavač

Bezsáčkový vysavač využívá tzv. cyklonový efekt, při kterém odstředivá síla od sebe oddělují menší a větší nečistoty z nasátého vzduchu. Nasbírané nečistoty v zásobníku se poté prostě jednoduše vysypou do koše. Avšak ty nejdrobnější částečky prachu a jiných nečistot jsou přefiltrovány přes filtry, které jsou umístěné před a za motorem vysavače. 

Mezi nevýhody bezsáčkových vysavačů patří to, že při vysypávání nádoby často dochází k rozprášení zbytkových nečistot v okolí koše apod., tudíž tento vysavač není vhodný pro alergiky. Leda že by si takový alergik koupil vodní bezsáčkový vysavač, který funguje velice podobně, jenomže výhoda je v tom, že prach a nasbírané nečistoty končí v zásobníku ve vodě, tudíž po jeho naplnění pouze vylijete vodu a nikde se nepráší.

Mezi největší výhody tohoto vysavače tedy patří, že nemusíte dokupovat sáčky a že se často tyto vysavače dají využívat při mokrém vysávání (čištění) povrchů a textilií

Tip na bezsáčkový vysavač:

Bezsáčkový vysavač concept furious home & pet vp5150

Obr.: Bezsáčkový vysavač concept furious home & pet vp5150

Tyčový vysavač

Tyčový vysavač vyniká především tím, jak lehko se s ním manipuluje, nikde nezavazí kabel a jak je skladný. Na úkor toho však často tyto vysavače nemají takový sací výkon, jako běžné podlahové vysavače, avšak v menších bytech bez zvířat tyto vysavače najdou své využití.

Na druhou stranu, mezi další výhody těchto vysavačů patří to, že jsou často 2v1 nebo 3v1. To znamená, že některé jsou vybaveny i ručním vysavačem nebo dokonce i mopem. Mezi nevýhody tedy patří malý zásobník na nečistoty, dobíjení a nižší saví výkon. 

Tip na tyčový vysavač:

Tyčový vysavač tyčový vysavač concept vp4210 wet and dry 3v1

Obr.: Tyčový vysavač tyčový vysavač concept vp4210 wet and dry 3v1

Ruční vysavač

Ruční vysavač je skvělým pomocníkem domácností, který je vždy rychle po ruce a bez námahy pomůže s úklidem nečistot. Najde své využití především v domácnostech s dětmi, kdy děti často drobí jídlo všude možně a vy se nechcete tahat co 20 minut s klasickým podlahovým vysavačem s napájecím kabelem.

Ruční vysavač si neporadí sice s velkým nepořádkem, ale pro úklid drobků a malých nečistot je skvělým nástrojem. Cenově je dostupný a na údržbu nenáročný. Samozřejmě na úkor skladnosti a velikosti má malý zásobník a malou kapacitu baterie, avšak tyto věci vám nebudou bránit v častém a krátkém úklidu. 

Tip na ruční vysavač:

Ruční vysavač concept vp4360

Obr.: Ruční vysavač concept vp4360

Robotický vysavač

Robotické vysavače v dnešní době stoupají na popularitě. Nejen že jsou dnes tak kvalitní a dobré, že dokážou vysát stejně dobře jako klasické podlahové vysavače, ale také umí vytírat. Co je ale na nich to nejatraktivnější? Že se bez vás obejdou. Robotické vysavače jsou ovládány především přes aplikace z mobilu, takže jak odejdete z domu, můžete na svém chytrém telefonu vysavač spustit a ten už uklidí za vás.

Robotické vysavače najdete na trhu v mnoha cenových kategoriích a ve většině případů cena odpovídá kvalitě. Tudíž čím dražší, tím lepší užitek. Levnější vysavače si nemusí umět poradit s prahy, přechody z podlahy na koberce, nebo mohou spadnout ze schodů. Ty lepší si se vším poradí. 

Tip na robotický vysavač:

Robotický vysavač concept perfect clean gyro defender uvc vr2020

Obr.: Robotický vysavač concept perfect clean gyro defender uvc vr2020

Multifunkční a víceúčelové 

Multifunkční a víceúčelové vysavače. To už je jiná káva a zalíbení v nich najdou především majitelé velkých domácností, domácností se zvířaty anebo prostě nároční jedinci. Tyto vysavače umí vytírat, umývat okna, umí parní čištění, mokré vysávání a některé dokonce i zpětný chod, a to nafukování matrací anebo profukování ucpaného odpadu.

Tyto vysavače disponují především velkými nádobami na nečistoty a multifunkčností. Samozřejmě se zde musí počítat s vyšší cenou, která však ale odpovídá velkému užitku a radosti, které tyto vysavače přináší. Mezi největší nevýhody tohoto vysavače patří především jeho váha a neskladnost. Tyto vysavače jsou opravdu velké z robustních materiálů, takže manipulace s nimi a jejich uskladnění není vůbec příjemná. 

Tip na víceúčelový vysavač: 

Vysavač Makita VC2512L

Obr.: Vysavač Makita VC2512L

Na jaké parametry se při výběru zaměřit? 

Výkon a příkon

Výběr vysavače také závisí na tom, co od něj očekáváte a co budete vysávat. Čím větší sací výkon bude vysavač mít, tím lepší výsledky od něj můžete očekávat. Někteří výrobci také uvádějí sací příkon. Ten určuje spotřebu vysavače, a to čím nižší příkon, tím nižší spotřeba energie. 

Objem sáčku a sběrné nádoby vysavače

Objem sáčku a sběrné nádoby se samozřejmě odvíjí od toho, jak moc a co budete s vysavačem vysávat. Musíte však počítat s tím, že čím větší prostor na nečistoty, tím větší vysavač. Větší objem místa na nečistoty jistě uvítáte v domácnosti se zvířaty. Zároveň se velikost sáčku dá orientačně od toho, jakou plochu s ním vysajete, avšak tyto údaje jsou nepřesné, protože někdo vysává prach, někdo chlupy a někdo zase drobky po dětech.

Pro představu, výrobci to udávají zhruba takhle: na 60 m2 vám vystačí sáček o objemu do 2,5 l, na 61 m2 až 120 m2 vám vystačí sáček o objemu 34 l, a nad 120 m2 budete potřebovat sáček větší než 4 l. 

Tip na sáčky do vysavače: 

Sáčky do vysavače elektrolux e1, 10ks

Obr.: Sáčky do vysavače elektrolux e1, 10ks

Hlučnost vysavače 

Hlučnost vysavače je velmi důležitým parametrem. Nejen že hlučnost může být nepříjemná při samotném vysávání, ale také pro sousedy, nebo spící děti hlučnost není příjemný. Nejideálnější hlučnost je okolo 55 dB. 

Typy filtrů

Každý vysavač by měl obsahovat 3 základní filtrace. Některé dražší vysavače však mají i další speciální filtrace navíc, avšak bez těch třech níže, se žádný vysavač neobejde. 

První stupeň filtrace

U sáčkových vysavačů je první stupeň filtrace zajištěn prachovým sáčkem. U vodních vysavačů je první stupeň filtrace zajištěn v nádobě s vodou. U cyklonových vysavačů k první úrovni filtrace dochází pomocí odstředivé síly rotujícího vzduchu. 

Druhý stupeň filtrace

Druhý stupeň filtrace je zajištěn filtrem, který je umístěn mezi sběrnou nádobou vysavače se sáčkem, vodním filtrem a motorem. 

Třetí stupeň filtrace

Třetí stupeň filtrace zajišťuje výstupní filtr, přes který je vzduch vyfukován ven do prostoru. 

Tip na náhradní filtry do vysavače: 

HEPA filtr pro Mamibot PetVac300

Obr.: HEPA filtr pro Mamibot PetVac300

Jaké příslušenství by měl vysavač mít?

  • Teleskopická rukojeť 
  • Nastavitelný kartáč podlahové plochy a koberce
  • Další nástavce (nástavec na gauče, na záclony apod.)
  • Ideální délka napájecího kabelu

Závěrečné shrnutí

Při výběru vysavače si nejprve položte otázku, jak moc vysavač budete využívat, na jaké nečistoty a kde bude uskladněn. Podle toho zvolíte jeho kvalitu, velikost a další jiné parametry. 

Vybrat vysavač »

TOP produkty z kategorie Vysavače