blog-post image

Jak vybrat zahradní nábytek?

Hned s prvním oteplováním Češi vytahují zahradní nábytek, hledají prošívané podsedáky a chystají gril. Pokud vy letos nemáte co vytáhnout, nebo je nábytek v takovém stavu, že byste se za něj už museli stydět, je čas poohlédnout se po nových možnostech. Od té doby, co jste si pořizovali svůj poslední zahradní nábytek, se nabídka trhu jistě dost proměnila.

Odpočinout si v altánku, přečíst si v klidu knížku na terase, naobědvat se venku. Každý potřebuje zahradní nábytek pro jiné účely. Prvním krokem tedy je ujasnit si, na co ho sháníte vy.

Účel zahradního nábytku aneb jídelní stůl, nebo pohodlné křesílko?

Venkovní nábytek, s nímž se běžně setkáte v obchodech i v českých zahradách, bychom mohli rozdělit na dvě velké podkategorie.

Zahradní jídelní stoly a židle

Máte na zahradě terasu a sníte o tom, jak snídáte při východu slunce a večeříte při západu? Pak potřebujete spíš zahradní jídelní sestavu stolu a židlí. Je skvělá pro grilování či pro večerní posezení s přáteli. Pokud však sníte spíš o nábytku, v němž si užijete chvilky klidu, chce to raději pohodlné křesílko.

Zahradní sedací nábytek

Milovníci pohodlí by v obchodech měli zamířit raději do kategorie zahradní sedací nábytek. V ní obvykle najdete zahradní lavice, houpačky, křesílka, lehátka, pohovky, pufy i závěsná křesla, tedy to pravé pro zahradní pohodu.

Samozřejmě není na škodu obě kategorie kombinovat. Máte-li prostornou zahradu a trávíte-li na ní skutečně dost času, klidně doplňte jídelní sestavu křesílkem či pohovkou.

Vybrat zahradní nábytek »

V prvé řadě vezměte do ruky metr

Stejně jako váš obývací pokoj ani zahrada není nekonečná. Změřte dostupné prostory a rozmyslete, jak velký nábytek si můžete dovolit. Například rohový gauč vypadá perfektně, ale pokud by vám měl zabrat polovinu celé terasy, bude lepší se ho raději vzdát. Prostor by pak působil stísněně.

Nejtěžší volba: Jaké materiály jsou k dispozici?

U zahradního nábytku je velmi důležité, aby byl odolný, proto většina lidí jako první kritérium řeší materiál. Všichni si přejeme, aby náš nábytek vypadal i po letech jako nový, aby odolával povětrnostním vlivům a ideálně i dešti.

Nejčastěji se setkáte s nábytkem z těchto materiálů:

Přírodní dřevo

Dřevěný zahradní nábytek vypadá elegantně, je pohodlný, jenže vyžaduje údržbu. Budete ho muset natírat a starat se o něj. Pro venkovní použití jsou navíc vhodné jen některé druhy dřeva, ideálně sekvoj, teak, eukalyptus či cedr, ty vyžadují méně údržby.

Ratan, přírodní i umělý

Velmi oblíbený je také ratanový zahradní nábytek, nicméně i přírodní ratan má stejnou nevýhodu jako dřevo. Proto se v praxi setkáte spíše s nábytkem z umělého ratanu. Tomu neškodí UV záření, déšť ani mráz, stačí ho občas omýt hadříkem. Umělý ratan navíc bývá 100 % recyklovatelný.

Umělý ratanový nábytek

Ošetřený kov

Velmi trvanlivý je i kovový zahradní nábytek, avšak i ten se musí pravidelně natírat, aby stále vypadal hezky a zabránilo se korozi. Nevýhodou také je, že oproti dřevu nebo umělému ratanu působí studeným dojmem. Určitě budete potřebovat také polstrování na zahradní nábytek.

Lehký a levný plast

Další možností je samozřejmě i plastový zahradní nábytek. Pomiňme nyní klasické plastové sestavy stolu a židlí prodávané v hypermarketech, ty dokážou pouze spolehlivě zohyzdit každou zahradu. Plastový zahradní nábytek může být i stylový, ovšem nikdo mu neupře jednu vlastnost – nízkou hmotnost. Tu oceníte, pokud nábytek denně stěhujete ven a dovnitř, a budete ji proklínat při silných větrech či bouřích.

Ne každý materiál je vhodný na vaši zahradu

Každý materiál má své klady a zápory. Neměli byste je však zvažovat pouze obecně, nýbrž i konkrétně vzhledem k prostředí a podnebí, v němž žijete. Zamyslete se například nad následujícím:

  • Plast je lehký, proto se nehodí do odkrytých oblastí se silným větrem.
  • Kov je těžký, ovšem při umístění na slunci se velmi zahřívá, což je nepříjemné, můžete se dokonce spálit.
  • Dřevěný zahradní nábytek není vhodný do vlhkého prostředí.
  • Přírodní ratan si pořizujte jen tam, kde máte zastřešení.
  • Kovový nábytek není vhodný na dřevěnou terasu, mohl by ji poškrábat.
  • Pokud máte v povrchu spáry, nehodí se nábytek s úzkými nohami.

Pokud najdete krásné křesílko či sedačku v kategorii venkovního nábytku, ještě to automaticky neznamená, že je vhodný přímo pro vaše potřeby. Typickým problémem je třeba zmiňované zastřešení. Mnohý nábytek je vhodný pro venkovní použití, ale pod střechou! O tomto se vždy informujte u výrobce nebo prodejce ještě před koupí.

Jak ochránit nábytek před deštěm?

Technologie pokročily a sehnat nábytek, který můžete nechat trvale venku, není nereálný sen. Dokonce se vyrábí i voděodolné podsedáky, ty po dešti jen setřete hadříkem a je vyřešeno.

Přesto spoustě venkovního nábytku déšť prostě škodí. Co si s tím počít?

Asi nejtriviálnější řešení je nábytek vynášet ven pouze tehdy, když jste doma a máte tedy kontrolu nad počasím. Jakmile začne pršet, schováte ho. Nesmíte na to ovšem zapomínat. Dalším kamenem úrazu je prostor. Budete mít ve sklepě nebo v boudě na nářadí tolik místa, aby se tam vešel stůl i se židlemi? Problémem je i práce navíc – třeba takový kovový nábytek se nepřenáší zrovna moc snadno.

Pozor! Na zimu se uklízí téměř každý zahradní nábytek, uvážíme-li tedy, že nemáte zastřešení. Stejně tedy potřebujete prostor, kam ho dáte.

Jinou možností je vystavět nějaké zastřešení. Většina lidí k tomuto rozhodnutí stejně časem dospěje, postaví pergolu, nebo si pořídí zahradní altánek. Pokud totiž nemáte zastřešení, můžete si venku posedět jenom tehdy, když neprší. Je-li velké horko, svítí na vás sluníčko a komfort je celkově nižší.

Pro zájemce, kteří nemají zastřešené posezení a nechtějí nábytek neustále stěhovat ven a dovnitř, může být řešením kryt na zahradní nábytek. Když na to přijde, nábytek se dá zakrýt i obyčejnou plachtou, ovšem speciální ochranné obaly vypadají podstatně elegantněji.

zahradni_nabytek_terasa_zastreseno_male.jpg

Vybrat zahradní nábytek »

Nebojte se moderních trendů

Také exteriérový nábytek podléhá módním trendům a zřejmě vás nepřekvapí, že se ho často týkají stejná pravidla jako nábytku interiérového. V kurzu jsou například:

Paletový nábytek

Palety najdou uplatnění v ložnici i na vaší zahradě. V tom nejjednodušším případě stačí jen klasická paleta a na ni polstrování, takže takový nábytek si zvládnete vyrobit i svépomocí. Nemusíte se však stydět ani za to, když si ho koupíte již hotový. Můžete si pak být jisti, že je paleta patřičně ošetřena a dlouho vydrží. Pro paletový nábytek samozřejmě platí stejná pravidla jako pro jiný dřevěný zahradní nábytek.

Paletový nábytek

Pohodlí přinesené z interiéru

Pohodlná pohovka, na ní dekorativní polštářky a před ní kobereček. I takto může vypadat vybavení na vaší terase, tedy aspoň pokud je zastřešená, protože to značně usnadňuje situaci. V kurzu je každopádně zařídit si venkovní prostory tak, jako by se jednalo o interiér. Žádné kompromisy!

Industriální styl

Nejste zastánci přírodního nábytku? Pak se nemusíte nutit k dřevěnému nebo ratanovému stolu či křesílkům, existují i jiné stylové možnosti. Jednou z těch populárních je třeba industriální styl, který kombinuje černý kov se dřevem.

Jak poznat, že je nábytek kvalitní?

Volba materiálu a stylu je samozřejmě důležitá, ovšem nepodceňujte kvalitu. Ne vždy platí, že cena je jednoznačným indikátorem kvality. Co byste u zahradního nábytku měli hledat a podle čeho poznat, jestli je kvalitní?

  • Dobrá povrchová úprava – dřevo by mělo být hladce broušené, a to i na skrytých místech (na spodní straně desky), lak by měl být jednolitý, proutí na proutěném nábytku se nesmí odmotávat.
  • Kvalitní sváry a klouby – kovové sváry musí být hladké, neměly by na něm být patrny známky rezu.
  • Jen malý rozsah pohybu – židle by se neměly příliš kývat ani prohýbat, to samé platí pro stůl.

Nakupujete-li v kamenném obchodě, tohle všechno lze vyzkoušet na místě. Pokud objednáváte online, můžete si zboží prohlédnout, ihned jak přijde, případně ho vrátit, na to máte ze zákona nárok.

Najděte ten správný styl

Než se stihnete úplně zamilovat do nějakého povedeného křesílka či setu stolu s židlemi, zamyslete se, jak bude vypadat právě na vaší zahradě. Například k typické dřevěné chaloupce by byl hřích pořídit plastové židličky se stolem. Tam je vhodný pro zahradní nábytek umělý ratan či dřevo.

Pokud chcete, aby byl výsledek na vaší zahradě skutečně stylový, neobejdete se ani bez doplňků. O dekorativních polštářcích již byla řeč, dále přichází řada na lucerničky či LED nebo solární osvětlení. Nemáte-li zastřešení, je vhodné zauvažovat i nad slunečníkem, který vám poskytne chládek v parném dni.

Zahradní nábytek je skvělý také na balkon

Žijete v centru a vlastní zahradu nemáte? Zahradní nábytek je určený rovněž na balkon nebo lodžii. I na ten nejmenší balkonek se obvykle vejde balkónový stolek a dvě židle, případně křesílka. Nemyslete si však, že díky zastřešenému balkonu máte vyhráno. Na balkon může pršet zboku, a proto i vy potřebujete zvážit vhodný materiál.

Sada nábytku na balkon

Na závěr ještě jedna malá poznámka. Vysoká cena ne vždy koreluje s vysokou kvalitou, stejně tak levný zahradní nábytek může být zároveň kvalitní. Používejte raději vlastní rozum, pečlivě si zjistěte, z čeho je daný nábytek vyrobený a zvažte, zda je právě takový vhodný do vašich podmínek.

Vybrat zahradní nábytek »

TOP produkty z kategorie Zahradní nábytek

Podobné články

Zahradní kuchyň, aneb jak tipy jak si ji zařídit 

Letní dny se blíží a vy zvažujete pořízení si letní/zahradní kuchyně? Každá z nás to zná, venku je krásně a vy stojíte doma u plotny, máte návštěvu sedící na zahradě a vy stojíte doma u plotny.

Proč si tedy kuchyň nevybudovat přímo n...

Zahradní nábytek: Jak vybrat ten pravý?

Když přijde zahradní sezóna, mnozí z nás chtějí svůj zahradní nábytek modernizovat. Možná letos hledáte něco nového? V tomto článku probereme některé věci, které je třeba zvážit před nákupem zahradního nábytku. Dáme vám také několik t...