blog-post image

Jak zařídit domácí pracovnu

Až do roku 2020 byla pro mnohé lidi zbytečností, nyní o její důležitosti nepochybují. Mít doma své místo, kam se můžete zašít a v klidu pracovat, je potřeba. Obzvlášť poté, co mnohé firmy začaly hrdě hlásit, že už po svých zaměstnancích nebudou chtít, aby denně docházeli do kanceláře.

Někteří lidé tvrdí, že v kanceláři se jim pracuje lépe, protože doma se nemohou soustředit, nedokážou se donutit k práci a nemají klid. Obvykle jde právě o ty, kteří doma nemají vlastní pracovní prostor, hrbí se u kuchyňského stolu nebo sedí s notebookem na klíně v obývacím pokoji. Takhle to ale dlouhodobě nejde.

Vlastní kancelář je investicí do vyšší produktivity i lepšího zdraví

Kancelářské stoly a pracovní židle jsou nejen cestou k lepšímu zapálení do práce, nýbrž i ke zdraví, především zdraví vašich zad. Posedáváním u kuchyňského stolu, v posteli a na sedačce si koledujete o dlouhodobé potíže s páteří. Nemusí se projevit hned, avšak jednoho dne přijdou. Pak budete litovat, že jste neinvestovali do dobré židle k počítači a stolu. Nedostatek místa na tento nábytek je pouze výmluvou, malý stůl se židlí se vejde téměř do každého domova.

Vybrat kancelářský stůl »

Analyzujte dostupný prostor u vás doma

V prvé řadě se tedy zkuste zamyslet nad tím, kde si svou kancelář u vás doma uděláte. Ideální je samostatná místnost, pokud ji nemáte, stačí roh obývacího pokoje, jídelny apod. Nabízí se i rohová část ložnice, avšak v tomto případě buďte velmi obezřetní, protože nosit si práci do ložnice není dobré. Starosti byste vždy měli zavřít venku, před dveřmi ložnice, proto pokud si zde chcete zařídit pracovnu, určitě ji výrazně oddělte.

Pracovní koutek v existující místnosti může být oddělen například paravánem nebo nějakým výraznějším kouskem nábytku. Skvěle poslouží kancelářské skříně či kancelářské regály, které zároveň poskytnou prostor na pracovní dokumenty. Vždy se dá vymyslet prostorově úsporné řešení.

Tip: Vezměte do ruky metr, změřte dostupný prostor a rozkreslete si místo, kde budete mít domácí pracovnu. Můžete ji načrtnout na papír, nebo využít nějaký z online dostupných programů, v nichž si dokonce namodelujete nábytek a podíváte se, jak bude výsledek vypadat.

home_office_zidle_stul_sm.jpg

Vybrat kancelářský nábytek »

Rozmyslete si, co bude kolem vás a za vámi

Rok 2020 nám ukázal, že spoustu setkání lze vyřešit virtuálně, přímo z domova. Zbavte se starostí s tím, co všechno asi vaši kolegové uvidí na webkameře. Na online hovory myslete již při zařizování a uzpůsobte si své domácí pracoviště také pro online hovory. Vaše otočná židle by měla stát ideálně před nějakým neutrálním pozadím, nejlépe před zdí. Není-li to možné, uvažujte o paravánu, nebo zmíněném kusu nábytku, jejž postavíte za sebe. Nebudete se muset strachovat, že účastníci hovoru nahlédnou do vašeho soukromí.

Tip: Pozor na otevřené police, ty nejsou zrovna ideálním pozadím. Zřejmě nechcete, aby všichni vaši kolegové viděli, jaký máte smysl, či spíše „nesmysl“ pro pořádek. Uzavíratelná skříň je praktičtější, nepořádek do ní zavřete a je vyřešeno.

home_office_v_trenkach_sm.jpg

Jaký nábytek nutně potřebujete?

Není nutné hned investovat desetitisíce do profesionálního vybavení. Mezi nezbytný kancelářský nábytek však patří stůl a židle – ty by se měly objevit i ve vaší domácí kanceláři a neváhejte do nich investovat. Přece jenom kancelářské křeslo se stane vaším útočištěm na 8 h denně, což není zrovna málo. Platí to stejné, co při sezení na sedačce, sezením na nesprávné židli si koledujete o problémy se zády.

Jak poznat správnou židli? Do pracovny je ideální kolečková židle, respektive křeslo s dostatečným množstvím nastavitelných prvků – upravitelné područky, výška sedáku, výška zádové opěrky apod. Odborníci radí, že čím více nastavitelných prvků, tím je židle lepší, protože si ji budete moct nastavit podle svých potřeb. Na židli byste měli sedět tak, aby byl v kolenou úhel 90 ° a chodidly jste se dotýkali země.

Vybrat kancelářskou židli »

Stůl si vyberte podle svých představ, pokud k práci nepotřebujete nic jiného než notebook či počítač, asi vám postačí klasická deska. Jestli pracujete i s dokumenty v papírové podobě, přijde vhod stůl s poličkami a šuplíky. Opět dbejte na ergonomická kritéria, především na výšku. Mezi sedákem židle a horní stranou pracovní desky stolu by mělo být 220 až 310 mm pro muže a 210 až 300 mm pro ženy.

Na škodu není ani zopakovat si, jak byste měli správně sedět u počítače:

  • lýtko a stehno svírají úhel 90 °,
  • sedíte vzpřímeně,
  • výška stolu je ve výšce loktů,
  • předloktí a nadloktí svírají úhel 90 °,
  • monitor se nachází 45-70 cm od očí,
  • střed obrazovky je asi 20-35 ° pod horizontální osou očí,
  • výška stolu je u mužů cca 72 cm nad podlahou, u žen méně,
  • pod myš používáte gelovou podložku.

spravne_sezeni_u_stolu.jpg

Kde vlastně ten nábytek nakupovat?

Jestliže se chystáte vybavovat celou místnost, určitě se v prodejnách nábytku poohlédněte po celých kancelářských sestavách. Finančně vycházejí výhodně, navíc nemusíte řešit, jestli se k sobě jednotlivé prvky budou hodit. Vyberete si skříň, stůl i poličku dohromady a je hotovo.

Pokud by tohle pro vás byla příliš vysoká investice, rozložte si ji do delšího časového období. Na začátku investujte do dobré židle k PC, pro začátek ji možná můžete postavit k nějakému jinému stolu, který doma máte, například ke kuchyňskému. Časem si dokoupíte pracovní stůl. Pak budete postupně přidávat regály na šanony, kontejnery, kancelářské skříně nebo jiný nábytek do kanceláře, který se vám bude hodit.

Zkuste zvážit moderní možnosti

Podíváte-li se na nabídky stolů a židlí do kanceláří, možná se nebudete stačit divit, co všechno je dnes k dispozici. Podívejte se spolu s námi na pár hitů:

Stůl, k němuž se postavíte: Až vás z toho věčného sezení budou bolet nohy, vzpomeňte si na stůl s nastavitelnou výškou – a to tak nastavitelnou, že se k němu můžete dokonce postavit. Pracovat celý den vestoje zřejmě nevydržíte, k tomu stůl ani není určený. Můžete si nastavovat jeho výšku, a tím střídat stání se sezením.

Polička místo stolu: Velmi zajímavě vypadají i pracovní stoly, které připomínají spíš poličku. Visí na zdi a jsou vlastně docela miniaturní, tedy tak akorát velké, aby se na ně vešel váš notebook.

Budiž světlo aneb prostor musí být osvětlený

Ideální je mít svůj pracovní stůl někde u okna, kde máte dostatek přirozeného světla. Není-li to možné, zvažte osvětlení. Podpoříte tím výkonnost a ulevíte svým očím. Už tak se budou dost namáhat celodenním koukáním do obrazovky, tak jim nepřitěžujte ještě mizerným osvětlením.

Do pracovny a všude tam, kde chcete být produktivní, je vhodné bílé studené světlo. Podporuje výkonnost a neuspává. V kancelářích se často setkáte s ostrými zářivkami, ty v domácnosti nejsou nutné, můžete si vedle své kancelářské židle klidně postavit stylovou lampu. Dejte do ní ovšem žárovku s bílým světlem.

Vybrat osvětlení kanceláře »

Vyzdobte si prostor dekoracemi a rostlinami

Aby se vám v domácí kanceláři dobře pracovalo, je nutné si ji příjemně zařídit. Pohodlný nábytek do pracovny je základ, ale bez dekorací není hotovo. Svůj účel, tedy přinutit vás k lepší koncentraci, dobře splní například zelené rostliny. Ty také dodají kyslík, takže se vám bude lépe přemýšlet. Na pracovní stůl si ovšem dejte, co máte rádi. Někoho potěší fotografie rodiny, další si vyvěsí fotku z exotické dovolené nebo zarámovaný motivační citát. Jednou máte možnost si zařídit kancelář přesně podle svých představ, tak s chutí do toho!

dekorace_domaci_pracovna_sm.jpg

Nepořádek do pracovny nepatří

Není nic horšího pro produktivitu než nepořádek. Pokud musíte neustále něco hledat v hromadě dokumentů, zdržuje vás to. Navíc existují důkazy, že v uklizeném prostředí je člověk produktivnější.

Nejste zrovna typ člověka, kterému se daří udržovat pořádek? Pak doporučujeme pořídit kancelářskou skříň, do které všechny věci válející se po stole zavřete a rázem je uklizeno.

S tím také souvisí rčení, že méně je někdy více. Nesnažte se svou domácí pracovnu přeplácat nábytkem a doplňky, buďte střídmí, šetřete prostorem i financemi.

Co se týče všech možných kabelů od tiskárny, routeru, na nabíjení telefonu, tabletu, notebooku apod., ty se dají skrýt. Připevněte si zásuvku (na prodlužovacím kabelu) na zadní nebo spodní stranu stolu a do ní zapojte všechny nabíječky, které v pracovně potřebujete. Působí to diskrétně, nebudete mít kabely všude možně kolem stolu.

Do své domácí pracovny choďte jako do klasické kanceláře

A na závěr ještě jedna rada od odborníků pro vyšší produktivitu. Když už si zařídíte svou domácí pracovnu, používejte ji pouze k pracování, takže oněch 8 hodin denně. Jinak se jí vyhýbejte obloukem, jako kdyby neexistovala. Dodržovat hranice mezi osobním a pracovním životem je velmi důležité, jakmile je začnete mixovat, poškodíte svůj rodinný život i pracovní tempo. Lepší je pracovat osm hodin intenzivně a pak mít volno než s prací pokračovat postupně během celého dne. 

Podle psychologů je rovněž dobré se ráno klasicky „vydat do práce“. To znamená, že vstanete, nasnídáte se, vyčistíte si zuby, obléknete se a jdete se posadit do své pracovny. Jakmile skončíte svou osmihodinovou pracovní dobu, zase „jdete domů“, tedy převléknete se, vypnete počítač, uklidíte si na pracovním stole a zavřete do své pracovny dveře. I kdyby měly být jen pomyslné, protože ji nemáte v samostatné místnosti.

TOP produkty z kategorie Kancelářský nábytek

Podobné články

Jak správně vybrat kancelářskou židli?

Práce v kanceláři, dlouhé hraní na počítači, sledování seriálů. To vše děláte především na židli u počítače, a proto je důležité vybrat si tu správnou kancelářskou židli. Kancelářských židlí je na trhu mnoho a liší se od sebe různý...