blog-post image

Jak zařídit koupelnu?

Koupelna je velmi důležitou součástí každé domácnosti. Nejen že je to prostor pro hygienu, ale také prostor pro relax a případně úklid. Při zařizování koupelny je potřeba zvážit spoustu věcí, udělat spoustu kompromisů a hlavně zachovat klid. Jak ale zařídit koupelnu tak, aby byla praktická, aby v ní nic nechybělo a zároveň aby v ní zůstalo dostatek prostoru k pohybu? V tomto článku si řekneme pár rad a tipů, jak si koupelnu zařídit.

Vybrat doplňky do koupelny »

Rozměry koupelny

Před výběrem vybavení koupelny je potřeba si perfektně změřit prostory a dle toho si nechat buď vyhotovit návrh koupelny, nebo si sami poměřit, co kam se může vlézt. Na rozměrech nezáleží pouze to, zda se vám do koupelny vleze dvoj umyvadlo nebo umyvadlo klasické, ale také kolik nábytku se do ní vleze, jestli v ní bude i toaleta a případně pračka se sušičkou. V malých koupelnách je to hra s milimetry, proto si opravdu s měřením dejte obzvlášť záležet. 

Koupelnový nábytek 

Vybrat koupelnový nábytek »

Nábytek je do koupelny vybírán především podle toho, kolik se ho do koupelny jednoduše vleze. Takže pokud máte mini koupelnu v paneláku, moc toho v ní nevymyslíte. Avšak pokud máte velkou prostornou koupelnu v rodinném domě, zde se můžete vyřádit. Jaký nábytek, či vybavení si tedy do koupelny můžete, pořídit a který tam naopak nutně potřebujete?

Tip na designovou skříňku pod umyvadlo:

Xora SPODNÍ SKŘÍŇKA POD UMYVADLO, barvy dubu - šedá, barvy dubu

Obr.: Xora SPODNÍ SKŘÍŇKA POD UMYVADLO, barvy dubu - šedá, barvy dubu

Umyvadlo 

Umyvadlo je nejpoužívanější část koupelny. Dá se vybrat nejen v několika velikostech, ale jeho součástí také může být praktická koupelnová skříňka, na které je umyvadlo posazené. Zároveň může být umyvadlo pro úsporu usazeno pouze na desce a pod ním může být pračka. Vždy je potřeba přemýšlet nad tím, kolik prostoru v koupelně je. Tudíž pro malé koupelny se bude hodit právě jedno umyvadlo, vsazené do skříňky, nebo s prostorem pro pračku. Ti, co mají velkou koupelnu mohou zvolit dvojité umyvadlo se skříní a úložným prostorem. 

Vybrat umyvadlo »

Důležitou nejen praktickou součástí je také vodovodní baterie. Ta se dá vybírat v mnoha designových variantách. Vodovodní baterie může být součástí umyvadla anebo může být zapuštěna ve zdi. K umyvadlu se vám bude také hodit nádoba na mýdlo. Dá se koupit jako samostatný kus anebo se dá stejně jako baterie zapustit nejen do umyvadla, ale také do zdi. 

Tip na umyvadlo na desku:

Keramické umyvadlo na desku MEXEN LIVIA  65x44 cm bílé

Obr.: Keramické umyvadlo na desku MEXEN LIVIA 65x44 cm bílé

Vana nebo sprcha 

Každý z nás preferuje něco jiného, někdo má rád sprchu, někdo zase vanu. Většinou je to však o tom, kolik prostoru v koupelně máte. Malé koupelny využijí spíše sprchový kout, nebo vanu spojenou se sprchou. Velké koupelny zase mají tolik místa, že se do nich vleze i sprchový kout i vana. 

Vany se vyrábějí v různých tvarech a velikostech. Nejoblíbenější je vana oválná, která se přisadí ke zdi. Mezi další oblíbené vany patří také vana rohová. Moderní a velmi designovou vanou je vana na nožičkách, která může být umístěna i v prostoru. Výhodou je, že dnešní doba umožňuje také vany s různými proudy či masážními tryskami, takže můžete mít v koupelně svoji vlastní relaxační vířivku. 

Vybrat vše k vaně »

Sprchy jsou dnes také vyráběny v mnoha variantách. Ty, co mají vaničku a zavírací plexisklo už nejsou tak oblíbené a mezi ti nejoblíbenější dnes patří tzv. walk in sprchové kouty, které nemají vaničku a od místnosti je dělí pouze skleněná zástěna. Někdo má rád sprchu na zavírání, někdo zase bez. Existují i možnosti nemít sprchu vůbec zavřenou a před únikem vody do místnosti ji chrání pouze závěs. 

Vybrat vše ke sprše »

Důležitou součástí každé vany nebo sprchy je také sprchová baterie a hadice. Ty se vyrábějí taktéž jako ty umyvadlové v mnoha variantách a konečný výběr je vždy na preferencích spotřebitele. Některé baterie jsou zapuštěné ve zdi, některé ne. Sprchové hadice mají spoustu funkci a to také např. masážních. 

Tip na designový podomítkový set do sprchy:

Sprchový set podomítkový Rea Fenix černý

Obr.: Sprchový set podomítkový Rea Fenix černý

Světlo

Výběr světla do koupelny taky není lehký. Je potřeba vybrat světlo takové kvality, aby mu nevadila hromadící se vlhkost a měnící se teplota v místnosti. Zároveň je koupelna místem, kde pečujeme o pleť a dámy se líčí, proto je potřeba, aby u zrcadla bylo dostatek světla a dobrého pro líčení. Je dobré tedy jedno světlo umístit do středu místnosti na strop a druhé přímo nad zrcadlo. 

Tip na osvětlení do koupelny:

PRIOS Prios Aureka LED stropní svítidlo, senzor, 33 cm

Obr.: PRIOS Prios Aureka LED stropní svítidlo, senzor, 33 cm

Design

Nebojte se ladit veškerý nábytek k obkladům koupelny. Naopak je velmi příjemné, když koupelna má svůj smysl a styl. Přeci jen je to místo, kde trávíte docela dost času a také relaxujete. Navodit příjemnou atmosféru pomohou skvělé doplňky do koupelny. 

Doplňky do koupelny

Doplňky do koupelny jsou její skvělou součástí. Plní praktickou funkci a zároveň doplňují celkový design koupelny. Mezi ty nejoblíbenější a nejčastěji využívané patří:

Vybrat doplňky do koupelny »

Zrcadlo

Zrcadlo je součástí každé koupelny. Vyrábí se v mnoha velikostech a tvarech, proto si každý přijde na své. Většinou se zrcadlo vybírá dle velikosti umyvadlové skříňky. Některá mají v sobě zabudované led světlo a některá zase malé zvětšovací zrcadlo navíc. 

Koš na prádlo

Koš na prádlo je skvělým pomocník s úklidem špinavého prádla. Nejen že díky němu, není prádlo nikde poházené, ale také nejde vidět ani cítit. Většina košů na prádlo je zároveň velmi hezkým designový, doplňkem koupelny. Některé koše jsou vyráběné tak, abyste rovnou mohli třídit prádlo podle barev a ušetřili si tak další práci s ním. 

Předložky 

Předložky do koupelny najdou své využití před sprchou, umyvadlem nebo záchodem. Zajišťují nám teplo u noh a doplňují celkový design koupelny. 

Tip na zrcadlo s osvětlením:

Top Light 1-078060-PL Zrcadla

Obr.: Top Light 1-078060-PL Zrcadla

Další drobné doplňky do koupelny

Držák na toaletní papír držák na toaletní papír je velmi užitečným doplňkem k toaletě. Drží toaletní papír v ideální výšce a zabraňuje chytání nečistot ze země, udržuje toaletní papír vždy v čistotě.

Štětka do záchodu štětka do záchodu má svou jasnou funkci a neměla by chybět u žádné toalety. Nemusí být však pouze praktickou součástí, ale také designovou. 

Dávkovač na mýdlo  dávkovače na mýdlo mohou být stylovým doplňkem umyvadla, některé jsou však vyráběny tak, aby mohly být zapuštěny přímo do umyvadla nebo do zdi, zároveň s vodovodní baterií.

Háčky na ručníky  háčky na ručníky zajistí vašim ručníkům rovnoměrné schnutí a čistotu.

Organizéry do šuplíků  organizéry do šuplíků udrží v šuplících pořádek a přehlednost.

Květiny  do koupelny se buď dají pořídit živé květiny, které jsou schopny snášet vlhkost a změnu teploty v místnosti, nebo si také můžete pořídit umělé květiny, u kterých pouze stačí sem tam utřít z nich prach.

Mini odpadkové koše  běžně v koupelně vzniká odpad v podobě odličovacích tamponů, spotřebovaných rolí od záchodového papíru, případně použitých ženských toaletních potřeb. Proto je příjemné mít při ruce malý koš.

Regál do sprchového koutu  regál ve sprchovém koutu vám zajistí pohodlí při výběru mýdel či šamponů a zároveň v nich udrží pořádek. Existují samodržící, nebo takové které se dají navrtat napevno do zdi.

Stěrka  stěrka pomůže při čištění zrcadla či skla sprchového koutu. Pravidelné stírání vody po sprše zabrání usazování kapek vodního kamene na skle, díky čemu nebudete muset tak často pracně sklo leštit. 

Vybrat doplňky do koupelny »

Závěrečné shrnutí 

Před výběrem koupelnového vybavení je třeba zamyslet se nad tím, kolik prostoru pro něj máte a co vše v koupelně chcete mít. Podle toho volíte rozměry umyvadla, jestli zvolíte umyvadlovou skříňku nebo ne, nebo zda budete mít vanu nebo sprchový kout. Vše pořádně proměřte, ať potom nejste překvapeni. Při výběru koupelnových doplňků myslete na celkový design koupelny, a hlavně na praktičnost.

TOP produkty z kategorie Koupelnový nábytek

Podobné články

Jak vybrat koupelnový nábytek a zařízení

I když koupelna není přímo místem pro život, strávíme zde poměrně velké množství času. Jde o první místo, které navštěvujeme ráno a víceméně poslední, odkud odcházíme do ložnice a spát. Správně zařízená koupelna nabídne nejenom krásný ...