Popis
Určitě se mnoho z vás, kteří jezdíte v létě  do Chorvatska setkalo v místní restauraci s nabídkou chobotnice, jehněčího masa nebo směsí různých druhů mas pod pekou. Většinou v části jídelního lístku "speciality".   Pokud si chcete během roku připravit svůj oblíbený oběd nebo večeři z Chorvatska u vás doma, máte jedinečnou šanci. Ve spolupráci s naším chorvatským dodavatelem vám přinášíme nabídku pek několika velikostí. Chorvatská peka je ručně vyráběný ocelový poklop (víko), kterým se přiklopí spodní mísa (smaltovaná, nerezová, apod. ) naplněná většinou směsí jehněčího nebo telecího masa (nebo chobotnicí, kalamáry, krevetami, apod. ), zeleniny a brambor  a nahoře se osadí ocelovou obručí. Právě horní obruč, která má menší průměr, než je průměr peky, umožní zachycení žhavých uhlíků na povrchu a tím zahřívání vzduchu pod pekou.   Horkým vzduchem pod pekou pak dochází k tepelné úpravě připravovaného pokrmu. Jedná se vlastně o podobný princip, jakým fungují např. legendární litinové hrnce Camp Dutch Oven. Příprava jídla "pod pekou" je vlastně pečení, ale s chutnějším výsledkem , než pokud dané jídlo připravíte doma klasicky v hrnci v troubě. A hlavně, jedná se o vaření venku, takže je s tím spojen i pěkný zážitek.  Ideální pro práci s pekou je např. venkovní krb, ohniště s rovnou plochou,  apod. Prostě takový prostor, kde můžete spodní mísu položit na rovný povrch a zároveň okolo pracovat se žhavými uhlíky.  Podívejte se na video níže, kde najdete spoustu inspirace a zjistíte, jak je příprava jídla pod pekou jednoduchá. Obsah balení peka z ocelového plechu tl. cca 1,5 mm horní obruč pro fixaci žhavých uhlíků smaltovaná mísa na pečený pokrm o průměru 40 cm a výšce 7 cm Video.

Značka Chorvatsko