blog-post image

Inteligentní osvětlení: vše co o něm potřebujete vědět

Co je chytré osvětlení? Chytré osvětlení je typ technologie, která vám umožňuje ovládat světla na dálku. Můžete je zapínat a vypínat, stmívat a dokonce i měnit barvu světla pouhými několika kliknutími na vašem smartphonu nebo počítači. Inteligentní osvětlení má mnoho výhod, včetně úspory energie, pohodlí a bezpečnosti. V tomto článku si probereme vše, co o inteligentním osvětlení domácnosti potřebujete vědět: jak jej správně vybrat, jak jej nainstalovat a jaké by mělo mít technické parametry. Probereme také nejčastější chyby, kterých se lidé při používání tohoto typu osvětlení dopouštějí.

Co je chytré osvětlení?

Chytré osvětlení je typ osvětlení, které využívá různé technologie k vytvoření světla, které lze ovládat, přizpůsobovat a optimalizovat pro různé účely. Inteligentní osvětlení lze použít uvnitř nebo venku, pro obytné nebo komerční aplikace. Některé z výhod zahrnují úsporu energie, lepší bezpečnost a zabezpečení, větší pohodlí a lepší estetiku. Lze jej také použít k vytváření speciálních efektů nebo k podpoře iniciativ inteligentních domů a chytrých měst.

Technologie inteligentního osvětlení zahrnuje světelné diody (LED), organické LED (OLED), světelné senzory, bezdrátové řídicí systémy a další komponenty. Nejběžnějším typem jsou LED chytré žárovky, ale na trhu jsou k dispozici i chytrá svítidla, lampy a další typy světel. K ovládání těchto moderních světel budete potřebovat inteligentní domácí rozbočovač nebo most, který je kompatibilní se světly, která jste vybrali. Jakmile je vše nastaveno, můžete pomocí hlasu, mobilní aplikace nebo webového prohlížeče zapínat/vypínat světla, stmívat je, měnit jejich barvu a další. Některé systémy chytrého osvětlení lze ovládat také pomocí pohybových senzorů nebo pomocí plánovacích časovačů.

Pokud hledáte úsporu energie v době energetické krize, inteligentní osvětlení může být skvělou volbou, protože LED žárovky jsou velmi účinné. Chytrou domácnost můžete také nastavit tak, že se osvětlení automaticky vypne, když není nikdo doma nebo když se některé místnosti nepoužívají. Z bezpečnostních důvodů lze tuto technologii použít k odrazení zločinců tím, že to bude vypadat, jako by byl někdo doma, ikdyž není. Stačí v aplikaci nastavit automatické rozsvěcovaní v určitých časových intervalech. Můžete také nastavit chytré osvětlení, které se automaticky zapne, když se dostanete domů nebo když je venku detekován pohyb.

Pokud jde o pohodlí, světla na dálkové ovládání lze použít k vytvoření různých světelných scén pro různé činnosti. Můžete mít například scénu pro sledování televize, jinou pro čtení a další pro pobavení hostů. Osvětlení pro chytrou domácnost můžete použít například ke zvýraznění architektonických prvků nebo uměleckých děl. Můžete také změnit barvu světel a vytvořit tak různé nálady nebo prostředí.

Celkově je chytrá domácnost skvělým způsobem, jak ušetřit energii, zlepšit zabezpečení a zvýšit pohodlí ve vaší domácnosti nebo firmě. Na trhu je k dispozici mnoho různých typů produktů chytrého osvětlení, takže si nezapomeňte udělat průzkum, abyste našli tu nejlepší volbu pro vaše potřeby.

Vybrat inteligentní osvětlení »

Jaké jsou výhody chytrého osvětlení?

Jedná se o typ osvětlení, které využívá světelné diody (LED), senzory a ovladače k ​​úspoře energie a poskytuje lepší ovládání osvětlení než tradiční osvětlovací systémy. Lze je použít uvnitř nebo venku, v obytných, komerčních a průmyslových objektech.

Inteligentní osvětlení má mnoho výhod, včetně úspory energie, lepší bezpečnosti a zabezpečení, vyšší produktivity a vylepšené estetiky.Jednou z největších výhod tohoto typu osvětlení je úspora energie. LED světla jsou mnohem energeticky účinnější než klasické žárovky a také vydrží mnohem déle. To znamená, že ušetříte peníze na účtech za energii a nebudete muset tak často vyměňovat žárovky.

Inteligentní osvětlení může také zlepšit bezpečnost a zabezpečení. Pohybové senzory lze použít k automatickému zapínání a vypínání světel, což může odradit zločince a pomoci vám šetřit energii. Inteligentní osvětlení navíc může zvýšit produktivitu. Inteligentní osvětlovací systémy lze naprogramovat tak, aby upravovaly úroveň světla a teplotu barev na základě denní doby a ročního období, což může lidem pomoci, aby se podle potřeby cítili více bdělí nebo uvolněnější.

A konečně, chytré osvětlení může zlepšit estetiku. LED světla přicházejí v různých barvách a lze je použít k vytvoření různých nálad nebo atmosféry v prostoru. Celkově je chytré osvětlení skvělým způsobem, jak ušetřit energii, zlepšit bezpečnost a zabezpečení, zvýšit produktivitu a zlepšit estetiku. Pokud hledáte vylepšení osvětlení pro váš domov nebo firmu, chytré osvětlení je skvělou volbou.

Tip na ovladač k ovládání inteligentního osvětlení:

Eco-Light Dálkové ovládání pro Smart Home LUTEC connect

Obr.: Eco-Light Dálkové ovládání pro Smart Home LUTEC connect

Jak správně vybrat osvětlení do inteligentní domácnosti?

Existuje několik věcí, které musíte vzít v úvahu, abyste se ujistili, že děláte to nejlepší rozhodnutí pro vás a váš domov. Zde je několik tipů, jak správně vybrat:

  1. Zjistěte, jaké jsou vaše potřeby. Co chcete, aby vaše svítidla v chytré domácnosti dělala? Chcete jej ovládat na dálku? Chcete, aby bylo energeticky účinné? Chcete, aby umělo měnit barvy? Než začnete, udělejte si seznam svých přání a potřeb, abyste mohli zúžit své možnosti.
  2. Zvažte svůj rozpočet. Inteligentní osvětlení se může cenově lišit, takže je důležité zvážit, kolik jste ochotni nebo schopni utratit. Jakmile máte na mysli rozpočet, můžete se začít poohlížet po konkrétních možnostech osvětlení a svítidel, které spadají do vašeho cenového rozpětí.
  3. Proveďte svůj výzkum. Ne každý produkt je stvořeno sobě samému, takže je důležité, abyste si udělali průzkum, abyste zjistili, která možnost je pro vás nejlepší. Než učiníte konečné rozhodnutí, přečtěte si recenze, porovnejte funkce a podívejte se na různé značky.
  4. Instalace. V závislosti na typu chytrého osvětlení, které si vyberete, může být instalace snadná nebo obtížná. Pokud si s instalací sami nevíte rady, najměte si profesionála, který to udělá za vás.

Dodržováním těchto tipů si můžete být jisti, že si vyberete to nejlepší osvětlení pro váš inteligentní domov.

Chci inteligentní osvětlení »

Jaké jsou typy chytrého osvětlení?

Existují čtyři hlavní typy inteligentního osvětlení: připojené žárovky, připojené vypínače, připojené zástrčky a připojená svítidla.

Připojené žárovky jsou pravděpodobně nejrozšířenějším typem chytrého doplňku do domácnosti. Zašroubují se do standardních světelných zásuvek a připojí se k vaší domácí Wi-Fi síti. Jakmile jsou nastaveny, můžete je ovládat pomocí mobilní aplikace nebo hlasového asistenta. Můžete také nastavit plány a časovače, takže se světla zapínají a vypínají automaticky. A některé chytré žárovky vám dokonce umožňují měnit barvu světla.

Připojené vypínače jsou dalším oblíbeným typem. Instalují se místo vašeho stávajícího vypínače světel a poskytují vám kontrolu nad všemi světly, která jsou k vypínači připojena. Pomocí mobilní aplikace nebo hlasového asistenta můžete zapínat a vypínat světla a nastavovat plány a časovače. Některé chytré spínače také umožňují ztlumit světla nebo změnit jejich barvu.

Připojené zástrčky patří mezi další inteligentní typ, který lze použít s jakoukoli běžnou světelnou zásuvkou. V podstatě proměňují jakékoli tradiční světlo na chytré světlo. K ovládání světla, stejně jako k nastavení plánů a časovačů, můžete použít mobilní aplikaci nebo hlasového asistenta.

Nakonec jsou tu chytré kompletní osvětlovací systémy, které můžete ovládat pomocí mobilní aplikace nebo hlasového asistenta. Tato svítidla jsou obvykle dodávána s vestavěnými LED diodami, takže nemusíte kupovat samostatné žárovky. A často zahrnují funkce, jako je plánování, stmívání a změna barev.

Tip na smart lustr:

Artemide Artemide Ripple LED závěsné světlo aplikace, Ø70cm

Obr.: Artemide Artemide Ripple LED závěsné světlo aplikace, Ø70cm

Jak nainstalovat chytré osvětlení?

Instalace ve vaší domácnosti je skvělý způsob, jak ušetřit energii a peníze. Chytré osvětlení lze ovládat na dálku, takže můžete světla zapínat nebo vypínat, stmívat nebo zesvětlovat a dokonce i nastavovat časovače.

Existuje několik různých způsobů instalace tohoto typu osvětlení. Můžete si zakoupit chytré žárovky a svítidla, které jsou následně ovládány centrálním rozbočovačem nebo ovladačem. Nebo můžete nainstalovat spínače, které ovládají napájení vašich stávajících svítidel.

Pokud chcete nainstalovat chytrou domácnosti včetně osvětlení v celém domě, je nejlepší začít s centrálním rozbočovačem. To vám umožní ovládat všechna vaše chytrá zařízení z jednoho místa. Jakmile budete mít centrální rozbočovač, můžete přidat další chytrá zařízení, jako jsou spínače, zásuvky a termostaty.

K instalaci budete potřebovat:

  • Chytrá žárovka nebo svítidlo
  • Centrální rozbočovač (v případě potřeby)
  • Elektrická vrtačka (pokud instalujete chytré spínače)
  • Smartphone nebo tablet

Zde jsou jednotlivé kroky k úspěšné instalaci:

  1. Vyberte umístění pro svůj centrální rozbočovač. Může to být místo na stole nebo poličce, poblíž zásuvky a v dosahu vaší domácí Wi-Fi sítě.
  2. Podle pokynů dodaných s rozbočovačem jej připojte k síti Wi-Fi a nastavte jej.
  3. Jakmile je váš rozbočovač nastaven, můžete začít přidávat chytrá zařízení.
  4. Pokud instalujete chytré žárovky, zašroubujte je do svítidel a spárujte je s rozbočovačem podle pokynů.
  5. Pokud instalujete chytré spínače, odšroubujte stávající desku spínače světel a odpojte vodiče od starého spínače. Poté nasaďte nový chytrý spínač podle pokynů a našroubujte zpět desku spínače.
  6. Jakmile jsou všechna vaše zařízení nainstalována, stáhněte si aplikaci pro váš centrální rozbočovač. To vám umožní ovládat všechna vaše chytrá zařízení ze smartphonu nebo tabletu.
  7. Pomocí aplikace můžete ztlumit nebo zesvětlit žárovky, zapnout nebo vypnout světla, nastavit časovače a další.

Vybrat nové inteligentní osvětlení »

Jaké technické parametry by chytré osvětlení mělo mít?

S tím, jak se stává stále populárnějším, je důležité vědět, jaké technické parametry hledat při výběru správného systému chytrého svítícího systému pro vaše potřeby. Zde jsou některé z nejdůležitějších technických parametrů, které je třeba vzít v úvahu při výběru chytrého osvětlení:

Bezdrátová konektivita: Většina inteligentních osvětlovacích systémů využívá bezdrátové technologie, jako je Bluetooth nebo Zigbee, pro připojení světel k centrálnímu rozbočovači nebo ovladači. To umožňuje snadnou instalaci a poskytuje větší flexibilitu v tom, kam můžete světla umístit.

Energetická účinnost: Mnoho inteligentních osvětlovacích systémů je navrženo tak, aby byly energeticky účinnější než tradiční osvětlovací systémy. Hledejte systémy využívající LED žárovky, které jsou energeticky účinnější než klasické nebo fluorescenční žárovky.

Škálovatelnost: Inteligentní osvětlovací systémy by měly být škálovatelné, abyste mohli podle potřeby snadno přidat další světla. Hledejte systémy, které nabízejí rozšiřitelné rozbočovače nebo ovladače, abyste mohli přidávat další světla, jak se mění vaše potřeby.

Kompatibilita: Ujistěte se, že vybraný systém inteligentního osvětlení je kompatibilní s ostatními zařízeními a platformami pro chytrou domácnost, které můžete používat. To zajistí, že budete moci bez problémů integrovat systém osvětlení do vašeho stávajícího nastavení chytré domácnosti.

Tip na přepínač smart osvětlení:

Eco-Light Přepínač Smart Switch pro světla, LUTEC connect

Obr.: Eco-Light Přepínač Smart Switch pro světla, LUTEC connect

Jaké jsou nejčastější chyby při používání chytrého osvětlení?

Většina lidí si neuvědomuje mnoho výhod, které chytré osvětlení může poskytnout. Zde jsou některé z nejčastějších chyb, kterých se lidé při používání chytrého osvětlení dopouštějí:

  1. Nevyužívání úspor energie: správná instalace a volba produktů vám může pomoci ušetřit peníze na vašem účtu za energii automatickým vypínáním světel, když nejsou potřeba. Nezapomeňte využít této funkce, abyste viděli největší úspory.
  2. Nepoužíváte chytré funkce: Mnoho chytrých světel přichází s funkcemi, jako jsou pohybová čidla a čidla denního světla. Tyto funkce vám mohou pomoci ušetřit ještě více peněz a energie tím, že rozsvítíte světla pouze tehdy, když jsou potřeba. Nezapomeňte využít všech funkcí, které vaše chytrá světla nabízejí.
  3. Neumisťování světel na správné místo: světla by měla být umístěna v oblastech, kde budou nejúčinnější. Například světla s pohybovým senzorem by měla být umístěna v oblastech, kde je velký provoz. Umístění světel na správné místo vám může pomoci získat z nich maximum.
  4. Neudržování světel v čistotě: Inteligentní světla se mohou zašpinit stejně jako jakýkoli jiný typ světla. Dbejte na to, aby byly čisté, aby mohly nadále správně fungovat.
  5. Nepoužívate správné chytré žárovky: Na trhu je k dispozici mnoho různých typů chytrých žárovek. Ujistěte se, že vyberete správné žárovky pro vaše potřeby. V opačném případě se vám může stát, že nebudete moci plně využívat všechny funkce, které inteligentní osvětlení nabízí.

Vyvarováním se těchto běžných chyb můžete ze svého chytrého osvětlení vytěžit maximum a ušetřit přitom peníze.

Pořídit inteligentní osvětlení »

Závěr blogu

Jak vidíme, chytré osvětlení je všestranná a pohodlná technologie, kterou lze použít v různých nastaveních. Ať už chcete ušetřit energii, přidat do svého inteligentního domova další zabezpečení nebo jen vytvořit příjemnější atmosféru, chytré osvětlení rozhodně stojí za zvážení. Děkujeme za přečtení a doufáme, že vám tento článek pomohl dozvědět se něco více o chytré domácnosti a osvětlení osvětlení.

TOP produkty z kategorie Inteligentní osvětlení