blog-post image

Jak vybrat varnou desku?

Co jsou varné desky? Varné desky jsou typem kuchyňských sporáků, které se používají po staletí. Přicházejí v mnoha různých tvarech a velikostech a mohou být vyrobeny z různých materiálů. Na výběr je několik různých typů varných desek, z nichž každý má své vlastní jedinečné výhody a nevýhody. V tomto článku probereme různé typy varných desek, které jsou k dispozici, a jak si vybrat tu správnou pro vaše potřeby. Povíme si také, jak se o varnou desku starat a co dělat, když se při jejím používání setkáte s nějakými problémy.

Co jsou varné desky?

Varné desky jsou jedním z nejdůležitějších prvků v kuchyni. Poskytují místo pro vaření jídla a také mohou být designovým prvkem kuchyně. Na trhu je k dispozici mnoho různých typů varných desek, proto je důležité před nákupem vědět, co jednotlivé typy nabízejí.

Nejběžnějším typem varné desky je plynová varná deska. Plynové varné desky nabízejí spoustu výkonu a kontroly, což je ideální pro ty, kteří rádi vaří precizně. Oblíbené jsou také elektrické varné desky, protože bývají snadněji čistitelné než plynové. Indukční varné desky jsou stále oblíbenější díky své energetické účinnosti a bezpečnostním funkcím. Existují také přenosné varné desky, které lze použít buď uvnitř, nebo venku.

Bez ohledu na to, jaký typ varné desky si vyberete, je důležité se ujistit, že má správnou velikost pro vaši kuchyni. Musíte také zvážit, kolik varných desek potřebujete, protože to ovlivní celkové náklady na kuchyňský spotřebič. Pokud jde o varné desky, na trhu je k dispozici mnoho různých možností. takže si před nákupem udělejte průzkum.

Vybrat varnou desku »

Jaké typy varných desek si můžete vybrat?

Pokud jde o varné desky, existuje několik různých typů, ze kterých si můžete vybrat. Nejběžnějším typem varné desky je plynová varná deska. Plynové varné desky jsou velmi oblíbené, protože jsou velmi účinné a snadno se používají. 

Oblíbenou volbou mnoha lidí jsou také elektrické varné desky. Elektrické varné desky se velmi snadno čistí a udržují. Indukční varné desky jsou také oblíbenou volbou mnoha lidí. Indukční varné desky jsou energeticky velmi účinné a jídlo vaří velmi rovnoměrně.

Další možností, pokud jde o varné desky, se nazývá Aga sporák. Sporáky Aga používají speciální druh paliva zvaný petrolej. Petrolej je velmi účinné palivo a vaří jídlo rovnoměrně. Sporáky Aga jsou velmi oblíbené v Evropě a stále populárnější jsou ve Spojených státech.

Existují také varné desky, které využívají jako zdroj paliva dřevo nebo uhlí. Tyto varné desky jsou velmi účinné a vaří jídlo rovnoměrně. Mohou však být náročné na čištění a údržbu.

Bez ohledu na to, jaký typ varné desky si vyberete, ujistěte se, že má správnou velikost pro vaši kuchyni. Nechcete varnou desku, která je příliš malá nebo příliš velká pro vaši kuchyni. Vyberte si varnou desku, která vyhovuje vašim potřebám a vašemu životnímu stylu.

Tip na indukční varnou desku:

Franke FSM 654 I B BK

Obr.: Franke FSM 654 I B BK

Jak vybrat varnou desku?

Při výběru varné desky je třeba zvážit mnoho faktorů. 

  1. První je velikost varných desek. Musíte se ujistit, že vámi vybrané varné desky se do vaší kuchyně pohodlně vejdou. 
  2. Druhým faktorem je typ varných desek, které chcete. Na trhu je k dispozici mnoho různých typů varných desek, proto je důležité si před nákupem udělat průzkum. 
  3. Třetím faktorem je cena varných desek. Musíte se ujistit, že při nákupu získáte výhodnou nabídku.

Při výběru varné desky jsou důležitými faktory, které je třeba mít na paměti, velikost, typ a cena. Než učiníte konečné rozhodnutí, proveďte průzkum a porovnejte ceny. S tolika dostupnými možnostmi si jistě najdete perfektní varné desky do vaší kuchyně.

Na jaké technické parametry se zaměřit při výběru varné desky?

Varné desky jsou důležitou součástí každé kuchyně. Jsou jedním z nejpoužívanějších spotřebičů v kuchyni, proto je důležité vybrat ten správný pro vaše potřeby. Na trhu je mnoho různých typů varných desek, proto je důležité vědět, na jaké technické parametry byste se měli při výběru varné desky zaměřit.

Některé věci, které byste měli zvážit při výběru varné desky, zahrnují:

  • Velikost varné desky. To je důležité, protože se musíte ujistit, že se varná deska vejde do vašeho kuchyňského prostoru.
  • Typ paliva, který varná deska používá. To je důležité, protože se musíte ujistit, že varná deska je kompatibilní s vaším stávajícím přívodem plynu nebo elektřiny.
  • Počet hořáků na varné desce. To je důležité, protože se musíte ujistit, že varná deska má dostatek hořáků pro vaše potřeby.
  • Vlastnosti varné desky. To je důležité, protože se musíte ujistit, že varná deska má všechny funkce, které potřebujete, jako je časovač nebo dětská pojistka.
  • Cena varné desky. To je důležité, protože se musíte ujistit, že varná deska je v rámci vašeho rozpočtu.

Při zvážení všech těchto technických parametrů si můžete být jisti, že vyberete perfektní varnou desku do vaší kuchyně. Než učiníte konečné rozhodnutí, proveďte průzkum a přečtěte si několik recenzí, abyste si mohli být jisti, že za své peníze dostáváte ten nejlepší možný produkt.

Vybrat varnou desku »

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi různými typy varných desek?

Tři hlavní typy varných desek jsou: elektrické, plynové a indukční. Každý typ má své výhody a nevýhody, které musíte před nákupem zvážit.

Elektrické varné desky jsou nejběžnějším typem varné desky. Snadno se používají a najdete je ve většině kuchyní. Elektrické varné desky využívají elektřinu k ohřevu nádobí, takže jejich provoz je dražší než ostatní typy varných desek.

Plynové varné desky jsou méně běžné než elektrické, ale oproti elektrickým varným deskám nabízejí určité výhody. Plynové varné desky používají k ohřevu nádobí zemní plyn nebo propan, takže jsou levnější než elektrické varné desky. Plynové varné desky také poskytují lepší kontrolu teploty než elektrické varné desky, takže jsou ideální pro vaření jemných jídel.

Indukční varné desky jsou nejméně rozšířeným typem varných desek, ale oproti jiným typům varných desek nabízejí některé výhody. Indukční varné desky využívají k ohřevu nádobí indukci, jsou tedy účinnější než elektrické a plynové varné desky. Indukční varné desky také poskytují lepší kontrolu teploty než elektrické varné desky a plynové varné desky, takže jsou ideální pro vaření jemných jídel.

Při výběru varné desky je třeba zvážit své potřeby a rozpočet. Elektrické varné desky jsou nejdostupnější možností, ale jejich provoz je dražší než ostatní typy varných desek. Plynové varné desky jsou levnější na provoz než elektrické varné desky, ale jejich použití může být obtížnější. Indukční varné desky jsou nejdražší variantou, ale jsou efektivnější a snadněji se používají. Vyberte si typ varné desky, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu.

Tip na sklokeramickou varnou desku:

Sklokeramická varná deska Gorenje ECT641BSC OBAL POŠKOZEN

Obr.: Sklokeramická varná deska Gorenje ECT641BSC OBAL POŠKOZEN

Jak pečovat o varnou desku?

Varné desky jsou jedním z nejdůležitějších spotřebičů ve vaší kuchyni. Nejen, že poskytují prostředek k vaření jídla, ale také hrají hlavní roli v celkovém vzhledu vaší kuchyně. Zatímco varné desky se dodávají v různých tvarech a velikostech, existují určité rady pro péči a údržbu, které platí pro všechny varné desky.

Zde je několik tipů, jak pečovat o varnou desku:

  • Rozlité tekutiny okamžitě setřete. Rozlití může nejen způsobit skvrny, ale může také způsobit, že se varná deska stane lepkavou nebo tekutiny zatečou kam nemají a může to mít fatální následky.
  • Při čištění používejte měkký hadřík nebo houbu. Abrazivní čisticí prostředky poškodí povrch varné desky.
  • Vyhněte se používání agresivních chemikálií. Drsné chemikálie mohou poškodit povrch varné desky.
  • Při používání ostrých předmětů buďte opatrní. Ostré předměty mohou poškrábat nebo odštípnout povrch varné desky.

Budete-li se řídit těmito jednoduchými tipy, můžete si udržet varnou desku jako novou po mnoho let.

Vybrat varnou desku »

Jaké jsou nejčastější chyby při používání varné desky?

Mnoho lidí si neuvědomuje, že existuje několik velmi jednoduchých, ale běžných chyb, kterých se lze při používání varné desky dopustit. Zde je jen několik nejčastějších věcí, kterým se vyhnout:

  1. Nepokládejte horké pánve přímo na povrch varné desky. Mohlo by dojít k poškození pánve i samotné varné desky. Vždy používejte tepelně odolnou podložku nebo něco podobného.
  2. Nepřetěžujte varné desky příliš velkým množstvím hrnců a pánví. To může způsobit, že budou pracovat méně efektivně a mohou dokonce představovat nebezpečí požáru.
  3. Zabraňte rozlití tím, že se před vařením ujistíte, že jídlo je v hrncích a pánvích řádně zajištěno. Rozlité látky nejen dělají nepořádek, ale mohou být také nebezpečné, pokud se dostanou do kontaktu s topným tělesem nebo plamenem.
  4. Nenechávejte varné desky bez dozoru, když jsou v provozu. Nejde jen o nebezpečí požáru, ale může to také znamenat, že je jídlo převařené nebo spálené.
  5. Po použití se vždy ujistěte, že jsou varné desky řádně vypnuty. Jednoduchá chyba, jako je zapomenutí vypnout varnou desku, může být nebezpečná.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete pomoci předejít nehodám nebo problémům při používání varné desky. Jako vždy, pokud máte nějaké obavy, prostudujte si uživatelskou příručku nebo kontaktujte výrobce pro další rady.

Tip na plynovou varnou desku:

Plynová varná deska Mora VDP 646 W OBAL POŠKOZEN

Obr.: Plynová varná deska Mora VDP 646 W

Jak vybrat hrnce a pánve, aby byly kompatibilní s varnou deskou?

První věc, kterou musíte udělat, je zjistit, jaký typ varné desky máte. Existují čtyři hlavní typy varných desek: elektrické, plynové, sklokeramické a indukční. Každý z nich vyžaduje jiný typ hrnce nebo pánve.

Elektrické varné desky jsou nejběžnějším typem, který se vyskytuje v domácnostech. Fungují tak, že zahřívají spirály, které jsou pod nádobím. Teplo se pak přenáší do jídla. Protože spirály jsou pod hrnci a pánvemi, je důležité zajistit, aby měly ploché dno, aby se mohly plně dotýkat topného tělesa.

Plynové varné desky fungují tak, že zapálí plamen, který se dostane do přímého kontaktu se spodní stranou pánve. To znamená, že musíte používat nádobí vyrobené z materiálů, které snesou vysoké teplo, jako je litina nebo ocel.

Keramické varné desky jsou podobné elektrickým varným deskám v tom, že mají pod nádobím spirály. Avšak místo toho, aby byly vyrobeny z kovu, jsou cívky vyrobeny z keramiky. Tento typ varné desky je stále oblíbenější, protože se snadno čistí a udržuje.

Indukční varné desky jsou nejnovějším typem na trhu. Fungují tak, že k výrobě tepla využívají magnetické pole. To znamená, že musíte používat nádobí vyrobené ze železných kovů, jako je litina nebo nerezová ocel.

Nyní, když víte, jaký typ varné desky máte, je čas vybrat ty správné hrnce a pánve. Pokud máte elektrickou varnou desku, hledejte nádobí s plochým dnem. Pro plynovou varnou desku vybírejte nádobí vyrobené z materiálů, které snesou vysoké teplo. Pokud máte sklokeramickou varnou desku, hledejte nádobí s hladkým dnem. A nakonec, pokud máte indukční varnou desku, nezapomeňte vybrat nádobí vyrobené ze železných kovů.

Tip na hrnec vhodný na indukční varnou desku:

Banquet Hrnec s nepřilnavým povrchem Granite, 24 x 11 cm

Obr.: Banquet Hrnec s nepřilnavým povrchem Granite, 24 x 11 cm

Závěr blogu

Varné desky jsou důležitou součástí každé kuchyně. Je potřeba však vzít při výběru v úvahu mnoho faktorů jako je druh varné desky, velikost a její cena. Vždy je důležité vybrat si takovou desku, která bude splňovat vaše očekávání. Důležité je také správně se o varnou desku starat a nedělat chyby, které mohou vézt k požáru, nebo k rozbití varné desky. Důležité také je si vybrat správné hrnce a pánve, tak aby byly kompatibilní s vaší varnou deskou. Potom si už jen užívejte radosti s vařením na varné desce. 

Vybrat varnou desku »

TOP produkty z kategorie Varné desky