blog-post image

Vánoční osvětlení: vše co potřebujete vědět

Vánoční osvětlení je nezbytnou ozdobou vánočních svátků. Přicházejí v různých tvarech a velikostech a lze je použít k vytvoření sváteční atmosféry uvnitř nebo vně vašeho domova. V tomto článku probereme různé typy dostupných vánočních osvětlení a také tipy, jak je správně používat. Poradíme také, jak vybrat správné vánoční osvětlení pro vaše potřeby. 

Chci nové vánoční osvětlení »

Co je vánoční osvětlení?

Vánoční osvětlení je typ dekorace obvykle používaný během vánočního období. Obvykle jsou zavěšeny na stromech, domech nebo jiných strukturách a přicházejí v různých barvách a tvarech. 

Zatímco většina lidí spojuje vánoční osvětlení s tradiční červenou a zelenou barvou, ve skutečnosti může mít jakoukoli barvu, kterou si lze představit.  Mnoho lidí si užívá zdobení svých domovů vánočními světly, protože to vytváří slavnostní a veselou atmosféru.

Tip na vánoční venkovní světelný řetěz:

Steinigke Showtechnic EUROLITE Rubberlight RL1 světelná hadice čirá 44 m

Obr.: Steinigke Showtechnic EUROLITE Rubberlight RL1 světelná hadice čirá 44 m

Jaké druhy vánočního osvětlení si můžete vybrat?

S tolika různými druhy vánočního osvětlení na trhu může být obtížné rozhodnout, které z nich je pro váš domov to pravé. Zde je rychlý průvodce některými z nejoblíbenějších typů vánočních osvětlení, který vám pomůže při rozhodování:

  1. LED vánoční osvětlení: LED vánoční osvětlení je rok od roku populárnější díky své energetické účinnosti a dlouhé životnosti. LED spotřebovávají méně energie než tradiční žárovky, což znamená, že vám ušetří peníze na účtu za energii. A protože vydrží až 50krát déle než klasické žárovky, nebudete je muset tak často vyměňovat. LED vánoční osvětlení je také k dispozici v široké škále barev, takže si svou sváteční výzdobu můžete opravdu přizpůsobit.
  2. Světla ve tvaru rampouchů: tato světla jsou klasickou volbou pro vánoční osvětlení a stále jsou velmi populární . Vytvářejí slavnostní, zimní vzhled, který je ideální pro svátky. Rampouchové osvětlení je k dispozici i s LED žárovkami, takže si můžete vybrat možnost, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám.
  3. Síťová světla: Síťová světla jsou skvělý způsob, jak rychle a snadno ozdobit velké plochy, jako jsou stromy, keře a ploty. Síťová světla jsou v podstatě řetězy světel, které jsou spojeny v síťovitém vzoru. Snadno se nasazují a sundávají a vytvářejí jednotný vzhled, který je ideální pro sváteční dekorace. Síťová svítidla jsou k dispozici v žárovkových i LED variantách.
  4. Řetězová světla: Řetězová světla jsou všestrannou možností pro vánoční osvětlení. Mohou být použity uvnitř nebo venku a jsou k dispozici v různých barvách a stylech. Lanová světla se také velmi snadno instalují, takže jsou skvělou volbou, pokud nejste příliš zruční.
  5. Bodová světla: Bodová světla jsou skvělým způsobem, jak zvýraznit určité prvky vašeho domova, jako je vánoční stromeček nebo betlém. Můžete je dokonce použít k vytvoření romantické nálady tím, že je namíříte na svého partnera během slavnostní večeře. Bodová světla jsou k dispozici v žárovkovém i LED provedení.
  6. Světelné sošky: světelné sošky s vánoční tématikou jsou taky skvělým způsobem jak doplnit vánoční výzdobu a ucelit ji. 

Tip na světelného soba:

STAR TRADING LED světlo Tapesil los na stěnu a podlahu

Obr.: STAR TRADING LED světlo Tapesil los na stěnu a podlahu

Tipy, kde a jak využít vánoční osvětlení?

  • Uvnitř: Jedno z nejoblíbenějších míst pro zavěšení vánočního osvětlení je uvnitř. To lze provést několika různými způsoby. Můžete je navléknout podél stropu nebo kolem dveří. Můžete je také přehodit přes nábytek nebo je dokonce zavěsit do oken.
  • Venku: Vánoční osvětlení můžete samozřejmě umístit i venku. Je to skvělý způsob, jak vyzdobit svůj domov na svátky a přidat do svého okolí trochu sváteční nálady. Při zavěšování světel venku je však třeba mít na paměti několik věcí. Ujistěte se, že používáte světla, která jsou navržena pro venkovní použití, a že je správně zajistíte, aby je neodfoukl vítr.
  • Na vánočním stromku: Jedním z nejklasičtějších způsobů použití vánočního osvětlení je vánoční stromeček. Můžete je omotat kolem kmene a větví nebo je můžete přehodit přes vrchol stromu. Ať tak či onak, dodají vaší sváteční výzdobě krásný nádech.
  • Ve váze: Pokud se vám povalují nějaké vánoční světýlka navíc, proč je nevložit do vázy? Díky tomu vznikne opravdu krásná a jedinečná dekorace. Jen se ujistěte, že používáte světla napájená bateriemi, abyste se nemuseli starat o kabely.
  • Na dárky: Dalším skvělým způsobem, jak využít vánoční osvětlení, jsou dárky. Je to opravdu snadný způsob, jak své dárky obléknout a udělat z nich extra výjimečný vzhled. Stačí zabalit světla kolem dárku a máte hotovo!

To je jen pár nápadů, jak využít vánoční osvětlení. Buďte kreativní a uvidíte, jaké další způsoby můžete vymyslet.

Nejlepší vánoční osvětlení »

Tip na světelnou vánoční dekoraci do domácnosti:

Markslöjd Stojací hvězda Solvalla, výška 100 cm, bílá

Obr.: Markslöjd Stojací hvězda Solvalla, výška 100 cm, bílá

Jak vybrat vánoční osvětlení?

Vánoční osvětlení je klíčovou součástí svátečního období. Od zdobení vašeho domova až po rozsvícení vánočního stromku vnesou sváteční náladu do každého prostoru. Ale s tolika různými typy a velikostmi dostupných světel, jak si vybrat ta správná pro vaše potřeby?

Zde je několik tipů, jak vybrat vánoční osvětlení:

  1. Zvažte prostor, který chcete vyzdobit. Světla přicházejí ve všech tvarech a velikostech, proto je důležité si před nákupem rozmyslet oblast, kterou chcete pokrýt. Pokud chcete vyzdobit malý prostor, mini svítidla mohou být nejlepší volbou. Pro větší plochy zvažte použití rampouchových světel nebo síťových světel.
  2. Přemýšlejte o tom, jaký typ vzhledu chcete. Chcete, aby vaše světla byla decentní nebo poutavější? Pokud hledáte decentnější vzhled, zvažte použití LED světel. Jsou k dispozici v různých barvách a lze je použít uvnitř i venku. Pro jasnější vzhled zkuste použít žárovky.
  3. Zvažte svůj rozpočet. Vánoční osvětlení se může pohybovat v ceně od několika dolarů až po stovky dolarů. Před nákupem je důležité si rozmyslet, kolik jste ochotni utratit.
  4. Průzkum. Vzhledem k tomu, že je k dispozici tolik různých typů světel, je důležité před konečným rozhodnutím porovnat ceny a vzhled. Možná zjistíte, že jeden obchod má lepší ceny než jiný, nebo že jeden typ světla je pro vaše potřeby vhodnější než jiný.

Budete-li se řídit těmito tipy, budete mít jistotu, že letos o svátcích najdete perfektní vánoční osvětlení pro váš domov!

Tip na vánoční svítící věnec: 

STAR TRADING Adventní věnec s 60 LED, 70 cm

Obr.: STAR TRADING Adventní věnec s 60 LED, 70 cm

Jak správně umístit vánoční osvětlení?

Vánoční osvětlení je jednou z nejdůležitějších dekorací během prázdnin. Ale pokud je neumístíte správně, může být obtížné se s nimi vypořádat. Zde je několik tipů, jak správně umístit vánoční osvětlení:

Ujistěte se, že máte správný typ světel. K dispozici je mnoho různých typů vánočních osvětlení, takže se budete chtít ujistit, že dostanete to správné pro vaše potřeby. Pokud si nejste jisti, poraďte se s místním specialistou na sváteční osvětlení. Vyberte oblast, která je snadno dostupná. Na svá světla budete chtít snadno dosáhnout, takže si vyberte oblast, která je snadno dosažitelná. Máte-li vysoké stropy nebo těžko dostupná místa, zvažte použití prodlužovacích kabelů nebo jiných metod, abyste měli jistotu, že se ke světlům dostanete.

Koupit vánoční osvětlení »

Zvažte použití světelných klipů. Světelné klipy jsou skvělý způsob, jak udržet světla na místě a vypadat elegantně. K dispozici je mnoho různých typů světelných klipů, takže najděte ty, které nejlépe vyhovují vašim potřebám. Naplánujte si svůj design předem. Je užitečné zmapovat, kam chcete, aby vaše světla směřovala, než je začnete navlékat. To vám pomůže vyhnout se tomu, že je budete muset později přemisťovat, a také budete mít lepší představu o tom, kolik osvětlení budete potřebovat. Nespěchejte. Nesnažte se proces rozsvěcování světel uspěchat. Pokud si uděláte čas a uděláte to správně, budete s výsledky mnohem spokojenější.

Podle těchto tipů budete moci správně umístit vánoční osvětlení a užívat si je po celou sezónu.

Tip na venkovní vánoční světelný řetěz:

Konstsmide Christmas MikroLED světelný řetěz teplá bílá 80 zdrojů 10,5m

Obr.: Konstsmide Christmas MikroLED světelný řetěz teplá bílá 80 zdrojů 10,5m

Jak se starat o vánoční osvětlení?

Vánoční osvětlení je skvělý způsob, jak ozdobit váš domov na svátky. Ale pokud se o ně nebudete starat, mohou se stát nebezpečím požáru. Zde je několik tipů, jak se starat o vánoční osvětlení:

  • Zkontrolujte svá vánoční světla, než je rozmístíte. Hledejte roztřepené dráty nebo rozbité žárovky. Pokud nějaké najdete, vyhoďte je a nahraďte je novými.
  • Když umisťujete svá vánoční světla, ujistěte se, že se nedotýkají ničeho kovového. Mohlo by dojít ke zkratu a vzniku požáru.
  • Jakmile se rozsvítí vaše vánoční osvětlení, zapojte je a zapněte. Poté pečlivě zkontrolujte každé světlo, abyste se ujistili, že funguje správně. Pokud některá světla nefungují, vypněte je a vyměňte žárovky.
  • Každých pár dní zkontrolujte svá vánoční světla, abyste se ujistili, že jsou stále v dobrém stavu. Pokud zaznamenáte nějaké problémy, okamžitě je opravte.
  • Když Vánoce skončí, sundejte svá vánoční světla a řádně je uložte. To jim pomůže vydržet déle a zůstat v dobré kondici.

Dodržováním těchto tipů můžete pomoci udržet vaše vánoční osvětlení v dobrém stavu a zabránit tomu, aby se stalo nebezpečím požáru.

Tip na náhradní žárovky k vánočnímu osvětlení:

Konstsmide Christmas E10 1,8W 24V náhradní žárovky 3 ks tvar svíčky

Obr.: Konstsmide Christmas E10 1,8W 24V náhradní žárovky 3 ks tvar svíčky

Jak skladovat vánoční osvětlení?

Vánoční osvětlení je základem sváteční sezóny, a přestože může rozveselit každý domov, může být také trochu oříšek. Pokud nebudete opatrní, vaše světla se mohou zamotat a rozbít, což znesnadní jejich použití v příštím roce. Zde je několik tipů, jak uložit vánoční osvětlení, abyste se vyhnuli obávanému zamotání a udrželi svá světla v dobrém stavu po mnoho let.

Za prvé, než vůbec začnete sundávat svá vánoční světla, je důležité je pořádně prohlédnout. Zkontrolujte, zda nejsou spálené žárovky a v případě potřeby je vyměňte. Jakmile to uděláte, můžete začít sundávat světla. Začněte tím, že je co nejvíce rozmotáte a poté je omotáte kolem kartonu nebo něčeho podobného. To pomůže zabránit tomu, aby se znovu zamotaly, když je budete skladovat.

Jakmile jsou vaše světla zabalená, můžete je uložit do úložného boxu nebo koše. Ujistěte se, že krabici označíte, abyste věděli, která světla jsou uvnitř, a zvažte přidání několika balíčků silikagelu, abyste zabránili poškození vlhkostí. Při správné péči a skladování by vaše vánoční osvětlení měla vydržet mnoho příštích prázdnin!

Jak vybrat energeticky úsporné vánoční osvětlení?

Vánoční osvětlení je skvělý způsob, jak ozdobit váš domov na svátky. Věděli jste ale, že vám také mohou pomoci ušetřit peníze na účtu za energii? Zde je několik tipů, jak vybrat energeticky úsporné vánoční osvětlení:

  1. Hledejte LED světla. LED světla spotřebují méně energie než tradiční žárovky, takže vám pomohou ušetřit peníze na vašem účtu za energii.
  2. Vyberte si světla na solární pohon. Vánoční osvětlení na solární pohon je skvělou volbou, pokud chcete ještě více ušetřit na účtu za energii. Tato světla využívají k běhu sílu slunce, takže je lze ovládat zcela zdarma.
  3. Zvažte světla napájená bateriemi. Pokud nemáte přístup k elektrické zásuvce, skvělou volbou je vánoční osvětlení na baterie. Tato světla se snadno instalují a lze je použít kdekoli ve vaší domácnosti.
  4. Hledejte časovače pro úsporu energie. Mnoho vánočních světel je dodáváno s vestavěnými časovači, které vám umožňují vybrat, kdy se světla zapnou a zhasnou. Je to skvělý způsob, jak ušetřit energii, protože můžete nastavit časovač tak, aby světla fungovala pouze v určitých hodinách.

Postupujte podle těchto tipů a určitě najdete energeticky úsporné vánoční osvětlení, které vám pomůže ušetřit peníze na vašem účtu za energii o letošních svátcích!

Tip na LED vánoční světelný závěs:

Konstsmide Christmas LED světelný závěs Ledový déšť jantar 10m

Obr.: Konstsmide Christmas LED světelný závěs Ledový déšť jantar 10m

Závěr blogu

Jak se blíží svátky, mnozí z nás se snaží připravit své domovy. Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat, aby byl váš domov slavnostní a příjemný, je rozmístit nějaké krásné vánoční osvětlení.

Existuje tolik různých způsobů, jak ozdobit vánoční osvětlení, a možnosti jsou nekonečné. Můžete zvolit klasický vzhled s bílými světly a zelenou girlandou, nebo být kreativní s barevnými světly a jedinečnými displeji. Bez ohledu na to, jaký je váš styl, existuje způsob, jak o letošních svátcích rozzářit váš domov.

Chci nové vánoční osvětlení »

TOP produkty z kategorie Vánoční osvětlení