blog-post image

Jak na ekologickou domácnost?

Udělat svůj domov ekologičtější je jednodušší, než si myslíte! V tomto článku budeme diskutovat několik jednoduchých způsobů, jak udělat svůj domov šetrnější k životnímu prostředí. Pokryjeme vše od výměny tradičních žárovek za kompaktní zářivky až po používání organických produktů namísto agresivních chemikálií. Provedení několika malých změn může mít velký dopad na životní prostředí – a na váš bankovní účet!

Co je to ekologická domácnost?

Ekologická domácnost je taková, která se snaží být maximálně šetrná k životnímu prostředí a udržitelná. Existuje mnoho způsobů, jak udělat svůj domov šetrnější k životnímu prostředí, od úspory energie až po používání přírodních čisticích prostředků. Zde je pár tipů, jak můžete svou běžnou domácnost proměnit v ekologickou:

Začněte tím, že zhodnotíte své současné spotřebitelské návyky. Používáte hodně plastu? Plýtváte hodně jídlem? Jakmile určíte oblasti, kde můžete ubrat, bude snazší zavést změnu. Pokud je to možné, snažte se nakupovat ve velkém. To pomůže snížit množství odpadu z obalů, který produkujete. Tím je samozřejmě myšleno více kusů čehokoli v jednom plastovém sáčku. 

Kompostování je skvělý způsob, jak snížit množství organického odpadu, který vaše domácnost produkuje. Můžete to udělat sami nebo se přihlásit do obecního kompostovacího programu. Udělejte z energetické účinnosti prioritu při zlepšování domova. Přejděte na LED žárovky a nainstalujte těsnění proti průvanu. Poučte svou rodinu a přátele o důležitosti životního stylu šetrného k životnímu prostředí. Čím více lidí učiní udržitelnost prioritou, tím lépe se bude mít naše planeta.

S trochou snahy můžete svou domácnost proměnit v ekologickou! Přispějte k záchraně planety tím, že uděláte několik jednoduchých změn ve svých každodenních rutinách. 

Výhody ekologické domácnosti

Ekologická domácnost má mnoho výhod. Snad nejviditelnější výhodou je, že pomáhá chránit životní prostředí. Ekologická domácnost produkuje méně znečištění a využívá méně přírodních zdrojů než tradiční domácnost. Provoz ekologické domácnosti navíc často stojí méně, protože spotřebuje méně vody a energie. Konečně, ekologická domácnost může být zdravější pro své obyvatele, protože minimalizuje vystavení toxickým chemikáliím.

Pokud máte zájem snížit svůj dopad na životní prostředí, existuje mnoho věcí, které můžete udělat pro to, aby se vaše domácnost stala ekologickou. Začněte tím, že provedete průzkum, abyste se dozvěděli o různých možnostech, které máte k dispozici. Možná budete překvapeni, jak snadné je udělat váš domov ekologičtější.

Jak proměnit vaši běžnou domácnost v ekologickou?

Máte někdy pocit, že svým dílem šetříte životní prostředí, ale nestačí to? Recyklujete, kompostujete, ale máte pocit, že vždy můžete udělat víc. Co kdybychom vám řekli, že existují způsoby, jak udělat vaši domácnost ekologičtější? Od způsobu, jakým uklízíte až po způsob vaření, existuje spousta malých změn, které mohou mít velký dopad. Pokračujte ve čtení a dozvíte se více!

Snížení spotřeby vody

Jedním jednoduchým způsobem, jak učinit svou domácnost ekologičtější, je používat méně vody. To může být stejně snadné jako zajistit, aby všechny vaše vodovodní baterie a sprchové hlavice měly nízký průtok. 

Věděli jste, že standardní sprchová hlavice spotřebuje dva a půl galonu vody za minutu? Sprchová hlavice s nízkým průtokem spotřebuje méně než polovinu toho. Vodu můžete ušetřit také tím, že se budete sprchovat kratší dobu, myčku a pračku spustíte, jen když jsou plné, a zaléváte rostliny ráno nebo večer, kdy je odpařování méně pravděpodobné.

Snížení spotřeby energie

Dalším způsobem, jak učinit svou domácnost ekologičtější, je dbát na spotřebu energie. To znamená věci jako odpojení zařízení, když je nepoužíváte, používání energeticky účinných žárovek a zajištění dobré izolace vašeho domova, abyste se nemuseli tolik spoléhat na vytápění a chlazení. Můžete také zvážit investici do solárních panelů nebo jiných obnovitelných zdrojů energie.

Tip na solární venkovní osvětlení:

Lindby Lindby Sirita LED solární světlo s hrotem sada 2ks

Obr.: Lindby Lindby Sirita LED solární světlo s hrotem sada 2ks

Rozvážný nákup

Konečně, jedním z nejlepších způsobů, jak učinit svou domácnost ekologičtější, je jednoduše snížit množství věcí, které spotřebováváte. To znamená kupovat kvalitní věci, které vydrží, věci opravovat místo výměny a vyhýbat se výrobkům na jedno použití, kdykoli je to možné.

Udělat svou domácnost ekologičtější nemusí být složité ani drahé. Provedením několika malých změn můžete udělat velký rozdíl pro životní prostředí! Na co čekáte? Začněte ještě dnes!

Tip na skleněnou láhev na vodu:

Mäser Skleněná láhev Detox Kiwi, 0,5 l

Obr.: Mäser Skleněná láhev Detox Kiwi, 0,5 l

Tipy pro snížení spotřeby energie

Existuje mnoho způsobů, jak můžeme snížit spotřebu energie, aniž bychom dělali nějaké velké změny. Zde je několik tipů, jak začít:

  • Instalujte energeticky úsporné žárovky: Tuto změnu lze snadno provést a z dlouhodobého hlediska vám také ušetří peníze.
  • Odpojte spotřebiče, když je nepoužíváte: I když jsou vypnuté, mohou spotřebiče stále spotřebovávat spoustu energie, pokud jsou zapojeny. Takže je nezapomeňte odpojit, až skončíte s používáním.
  • Perte své oblečení ve studené vodě: Můžete ušetřit spoustu energie praním oblečení ve studené vodě místo horké.
  • Sušte prádlo: Dalším způsobem, jak ušetřit energii při praní, je sušit prádlo pověšením na sušák místo používání sušičky.
  • Sušte nádobí na lince: Místo používání myčky sušte nádobí na lince.
  • Instalujte solární panely: Toto je dražší možnost, ale je to skvělý způsob, jak snížit spotřebu energie. Solární panely vám mohou poskytnout veškerou energii, kterou potřebujete.

Dodržováním těchto tipů můžete učinit svůj domov energeticky účinnějším a pomoci zachránit naši planetu. Jaké jsou další způsoby, jak snížit spotřebu energie?

Tip na perlátor, který pomůže šetřit vodu:

Perlátor NEOPERL

Obr.: Perlátor NEOPERL

Tipy pro recyklaci a kompostování

Prvním krokem k recyklaci a kompostování je vzdělávat sebe a svou rodinu o tom, jaké položky lze recyklovat a které je třeba kompostovat. Jakmile víte, co lze recyklovat, je důležité najít místní recyklační centrum, které přijímá položky, které chcete recyklovat.

Měli byste také začít shromažďovat své recyklovatelné materiály na jednom místě, ať už je to popelnice nebo taška. To vám usnadní zapamatování si recyklace, když budete mít položky s sebou. Pokud je to možné, snažte se při sběru svých recyklovatelných materiálů nepoužívat plastové sáčky; mnoho recyklačních středisek je nepřijímá.

Kompostování je skvělý způsob, jak snížit plýtvání potravinami a vytvořit půdu bohatou na živiny pro vaši zahradu. Kompostování můžete začít tím, že si ve své kuchyni vytvoříte malou nádobu, kde budete sbírat zbytky jídla. Jakmile budete mít velké množství zbytků jídla, můžete je přidat do kompostu nebo do venkovního koše.

Recyklace i kompostování vyžadují trochu úsilí, ale stojí to za to, když víte, že pomáháte životnímu prostředí. Navíc vám z dlouhodobého hlediska může dokonce ušetřit peníze!

Tip na domácí kompostér:

Modrý domácí kompostér Kitchen Craft Living Nostalgia, 3 l

Obr.: Modrý domácí kompostér Kitchen Craft Living Nostalgia, 3 l

Jak si vyrobit kompost doma?

Kompostování je skvělý způsob, jak snížit množství odpadu, a je snadné jej provádět přímo na vašem vlastním dvorku. Kompostovat můžete téměř cokoliv organického: zbytky ovoce a zeleniny, kávová sedlina, vaječné skořápky, dokonce i odřezky trávníku. Kompostováním pomáháte životnímu prostředí dvěma způsoby. Za prvé, přesměrujete odpad ze skládek, kde by se uvolnil metan, silný skleníkový plyn. Za druhé, vytváříte půdu bohatou na živiny, kterou lze použít ke zlepšení vaší zahrady nebo rostlin v květináčích.

Zde je návod, jak začít:

Vyberte si místo na zahradě, kde bude alespoň částečně slunce. Pokud máte hodně půdy, můžete vytvořit vyhrazenou kompostovací plochu. Pokud máte malou zahrádku nebo bydlíte v bytě, můžete kompostovat v odpadkovém koši nebo sklenici umístěné na terase nebo balkonu, jinak použijte k tomu určený kompostér.

Začněte vrstvit ingredience kompostu do koše, začněte s hrubými materiály, jako jsou větvičky nebo sláma. Střídejte vrstvy zelených a hnědých materiálů: zelené materiály jsou věci jako zbytky ovoce a zeleniny, kávová sedlina a odřezky trávy. Hnědé materiály zahrnují mrtvé listí a slámu. Při přidávání každé vrstvy ji navlhčete vodou, aby vše zůstalo vlhké, ale ne mokré.

Jakmile budete mít několik vrstev, otočte hromadu každý týden nebo dva, abyste ji provzdušnili a pomohli urychlit proces rozkladu. V horkém počasí možná budete muset hromadu častěji obracet, aby příliš nevyschla.

Váš kompost je připraven k použití, když je tmavý a drobivý a vypadá jako bohatá půda. Tento proces může trvat od několika týdnů do několika měsíců, v závislosti na teplotě a přísadách, které používáte. Jakmile je váš kompost připraven, zamíchejte jej do zahradních záhonů nebo jej použijte jako směs pro květiny v květináči.

Tip na zahradní kompostér:

Gaboni Zahradní dřevěný kompostér 800l TP55479

Obr.: Gaboni Zahradní dřevěný kompostér 800l TP55479

Tipy, jak používat méně vody

Voda je nezbytná pro život, ale je také cenným zdrojem. Podle americké geologické služby spotřebuje průměrný člověk ve Spojených státech 80–100 galonů vody denně. Existují však způsoby, jak snížit spotřebu vody, aniž byste museli zásadně měnit svůj životní styl. Zde je několik tipů:

Opravte děravé kohoutky a záchody – Kapající kohoutek může vyplýtvat až 20 galonů vody za den, zatímco tekoucí záchod může spotřebovat až 200 galonů. Odstraněním netěsností můžete ušetřit spoustu vody (a peněz na účtu za vodu).

Nenechávejte při čištění zubů puštěný kohoutek – Čištění zubů vyžaduje asi dva galony vody, takže můžete ušetřit vodu (a peníze), když při čištění vypnete kohoutek.

Sprchujte se kratší dobu Sprcha spotřebuje asi pět galonů vody za minutu, takže pokud se budete sprchovat deset minut, spotřebujete 50 galonů vody. Snažte se udržet sprchování pod pět minut, abyste šetřili vodou.

Nepoužívejte záchod jako odpadkový koš – Při každém spláchnutí záchodu spotřebujete asi tři galony vody. Pokud tedy vyhazujete hedvábný papír nebo jiné předměty, které není třeba spláchnout, plýtváte vodou.

Zalévejte rostliny během chladnějších hodin dne – Voda se rychle odpařuje, takže pokud rostliny zaléváte během denního vedra, velká část vody se ztratí odpařováním. Zalévejte rostliny brzy ráno nebo večer, když je venku chladněji.

K čištění příjezdové cesty nebo chodníku použijte místo hadice smeták – hadice může spotřebovat až 20 galonů vody za minutu, takže zametání je mnohem efektivnější způsob čištění.

Umyjte si auto v myčce – Myčky spotřebují méně vody než mytí auta doma a vodu, kterou používají, recyklují. Pokud tedy chcete ušetřit vodu (a čas), vezměte své auto do profesionální myčky.

Dodržováním těchto tipů můžete ušetřit vodu a pomoci chránit tento důležitý zdroj. Přispějte svým dílem k ochraně vody a změníte životní prostředí.

Jak si vyrobit ekologické čisticí prostředky doma?

Většina lidí si neuvědomuje, jak snadné je vyrobit si vlastní ekologické čisticí prostředky doma. Vše, co potřebujete, je pár jednoduchých ingrediencí, které pravděpodobně již máte ve své kuchyni.

Například jedním z nejúčinnějších a nejuniverzálnějších čisticích prostředků je ocet. Ocet lze použít na vše, od čištění oken po dezinfekci pracovních desek. Je to také velmi levné, takže je to skvělá volba pro lidi s omezeným rozpočtem.

Dalším skvělým domácím čističem je jedlá soda. Jedlá soda je ideální pro odstranění odolných skvrn a lze ji také použít jako přírodní deodorant. Jednoduše smícháním jedlé sody s vodou vytvořte pastu a poté ji naneste na místa, která potřebujete vyčistit.

Pokud hledáte něco trochu silnějšího, zvažte použití citronové šťávy. Citronová šťáva je skvělá na proříznutí mastnoty a špíny, a navíc nádherně voní. Jednoduše smíchejte stejné díly citronové šťávy a vody a poté použijte jako jakýkoli jiný čistič.

Pokud jde o výrobu vlastních ekologických čističů doma, existuje nekonečně mnoho možností. Buďte tedy kreativní a uvidíte, co vám nejlépe vyhovuje! Vaše peněženka vám poděkuje a životní prostředí také.

Tip na sice plastový rozprašovač, ale můžete si do něj vyrobit vlastní čistící prostředek a nádobu nadále využívat:

PlasticFuture Rozprašovač SPRAY šalvěj, varianta 1,2 l

Obr.: PlasticFuture Rozprašovač SPRAY šalvěj, varianta 1,2 l

Jak ekologicky nahradit tablety v myčce?

Tablety v myčce a sklenice je třeba každých pár měsíců vyměnit. Nejlepší způsob, jak to udělat, je koupit si nový v obchodě. Můžete však najít i způsoby, jak tabletu do myčky ekologicky vyměnit. Jako ekologickou náhradu tabletu do myčky můžete použít ocet, citronovou šťávu nebo jedlou sodu. 

Jednoduše vložte tyto ingredience do sklenice a přidejte vodu. Poté směs protřepejte, dokud se nespojí, a vložte ji do myčky nádobí. Tyto přírodní alternativy poslouží stejně dobře jako chemií nabité tablety do myčky, na které jste zvyklí. Navíc nijak nezatěžují životní prostředí. Takže až budete příště potřebovat vyměnit tabletu do myčky, zvažte použití jedné z těchto ekologických alternativ. Vaše nádobí bude stejně čisté a vy přispějete k ochraně životního prostředí.

Další tipy pro ekologičtější domácnost

Udělat svou domácnost ekologičtější nemusí být složité ani drahé. Provedením malých změn můžete udělat velký rozdíl pro životní prostředí. Vyzkoušejte některé z těchto tipů a zjistěte, jak snadné je přejít na zelenou!

  • Výměna plastových nádob za skleněné
  • Výměna plastových tašek za textilní nebo voskované
  • Nábytek vyrobený z recyklovatelného materiálu

Tip na skleněné dózy:

Skleněná dóza s víkem Bambum Bolla, 450 ml

Obr.: Skleněná dóza s víkem Bambum Bolla, 450 ml

Závěr: proč je důležité mít ekologickou domácnost

Mít ekologickou domácnost je důležité z mnoha důvodů. Za prvé, je to dobré pro životní prostředí. Za druhé, může vám to ušetřit peníze. A za třetí, může vám to usnadnit a zpříjemnit život. Zde je pár tipů, jak proměnit vaši běžnou domácnost v ekologickou.

Začněte tím, že snížíte množství odpadu, který produkujete. Co nejvíce recyklujte nebo kompostujte. Vyhněte se používání jednorázových předmětů, jako jsou papírové ručníky a plastové sáčky. Nakupujte ve velkém, abyste snížili odpad z obalů.

Dále šetřit energií a vodou. Instalujte energeticky úsporné žárovky a spotřebiče. Vypněte světla a elektroniku, když je nepoužíváte. Opravte děravé kohoutky a toalety. Zvažte solární energii pro váš domov, pokud je ve vaší oblasti k dispozici.

Nakonec zvolte přírodní a netoxické čisticí prostředky, předměty osobní péče a stavební materiály. Vytvoříte tak zdravější domácí prostředí pro vás a vaši rodinu. Je to také lepší pro planetu.

Udělat svou domácnost ekologičtější nemusí být složité ani drahé. Začněte malými změnami a uvidíte, jak změní váš život. Možná budete překvapeni, jak snadné je žít udržitelnějším životním stylem.

Tip na ekologickou tašku na nákup:

Sáčkovka Ekologická taška zlatá S

Obr.: Sáčkovka Ekologická taška zlatá S

TOP produkty z kategorie Bytové doplňky

Podobné články

Bytové doplňky, aneb pomocníci každé domácnosti

Bytové doplňky nejsou jen dekorace, které navozují útulnou atmosféru v bytě nebo domě, bytové doplňky jsou zároveň designovou, ale především praktickou součástí vaší domácnosti. Jaké bytové doplňky si tedy můžete pořídit a usnadnit si t...

Fukinsei, aneb chaosem k rovnováze

Fukinsei (不均勢), neboli „nerovnováha“ je japonské slovo používané v umění k popisu konkrétní estetiky. To lze nalézt v obrazech, kaligrafii, a dokonce i zahradnictví. Fukinsei je o vytváření chaosu prostřednictvím nerovnováhy a nedokonalo...