blog-post image

Jak správně vybrat polštář a peřinu?

Výběr správné peřiny a polštáře výrazně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Proto je důležité si na něm dát opravdu záležet. Peřiny a polštáře se od sebe liší především materiálem zevnějšku a výplní. 

Některé peřiny poslouží celoročně, některé dle ročního období a jiné zase podle toho, jestli máte radši teplé a těžké peřiny, nebo lehké. Polštáře jsou zdravotní, obyčejné, vysoké a nízké, pro děti a mnoho dalších. Jak se tedy v tom velkém výběru vyznat a na co se při výběru zaměřit? Vše se dozvíte v tomto článku. 

Vybrat peřinu a polštář »

Výplň peřiny a polštáře

Výplň peřiny a polštáře je stěžejní pro kvalitní spánek a pohodlí. Proto byste měli vybírat opravdu pečlivě. Materiály, ze kterých se výplně vyrábějí se liší především svými vlastnostmi. 

Duté vlákno

Duté vlákno je nejčastěji využíváno na výplň letních peřin, protože velmi dobře odvádí pot od těla a ven z peřiny. Duté vlákno se také využívá na výplně pro alergiky. 

Tip na přikrývku s dutými vlákny:

Přikrývka s dutými vlákny Sleeptime 4 seasons, 200 x 220 cm

Obr.: Přikrývka s dutými vlákny Sleeptime 4 seasons, 200 x 220 cm

Mikrovlákno

Mikrovlákno je používáno na výplně, které jsou lehké, prodyšné a pro jeho skvělé termoregulační vlastnostmi se využívají především pro peřiny a polštáře pro celoroční využití. 

Tip na polštář z mikrovlákna:

Sada 2 polštářů z mikrovlákna White, 50 x 70 cm

Obr.: Sada 2 polštářů z mikrovlákna White, 50 x 70 cm

Vyvařovací polštáře a přikrývky

Lůžkoviny z materiálu na vyvařování jsou pro ty, kteří milují absolutní čistotu a hygienu. Tyto výplně se vyrábějí z kombinace polyesterových kuliček a polyuretanových tyčinek. Přikrývky s touto výplní se dají prát na 94 °C, což zaručuje, že žádná bakterie ani mikroorganismy v přikrývce nepřežijí. Zároveň mají tyto materiály skvělé izolační vlastnosti, takže se hodí na celoroční využití.

Peří

Peří je jedna z nejteplejších výplní. Velice dobře izoluje, a tudíž se hodí hlavně na zimu. Lidé, co péřové přikrývky využívají si chválí hlavně to, jak jsou měkké, nadýchané a přizpůsobí se tělu. Nevýhodou je, že tyhle přikrývky musíte nechat prát ve specializovaných čistírnách. 

Tip na péřovou přikrývku:

Péřová přikrývka Primaviera Deluxe Donzen 4 seasons, 220 x 240 cm

Obr.: Péřová přikrývka Primaviera Deluxe Donzen 4 seasons, 220 x 240 cm

Vlna

Výplň z vlny je skvělá na celoroční využití. Vlna se umí přizpůsobit teplotě těla, tudíž by vám pod ní nemělo být nikdo ani horko, ani zima. 

Mikroperkál

Tento materiál je syntetický a je vhodný jak do letních měsíců, tak i do těch zimních. Má velmi dobrou termoregulační funkci a je skvělé prodyšný a lehký. 

Tip na přikrývku z mikroperkálu:

Přikrývka z mikroperkálu Sleeptime 3D AIR Micro Touch, 220 x 240 cm

Obr.: Přikrývka z mikroperkálu Sleeptime 3D AIR Micro Touch, 220 x 240 cm

Hedvábné výplně

Hedvábné výplně jsou vyráběné z divokého hedvábí, které skvěle saje a má výborné termoregulační vlastnosti. Tyto výplně jsou vhodné pro ty, kteří se hodně potí. 

Paměťová pěna

Paměťová pěna se využívá pro výplně polštářů. Její výhodou je, že se díky ní polštář přizpůsobí vašemu tvaru hlavy, krku a vaší poloze, tudíž ze zdravotního hlediska je to ta nejlepší volba. Zároveň je paměťová pěna vhodná i pro alergiky. 

Tip na polštář z paměťové pěny:

Bílý bavlněný polštář s paměťovou pěnou ProSpánek Bio Moore Lavanda, 42 x 72 cm

Obr.: Bílý bavlněný polštář s paměťovou pěnou ProSpánek Bio Moore Lavanda, 42 x 72 cm

Jak vybrat polštář?

Vybrat si správný polštář je oříšek. Je však opravdu nutné, dát si na výběru záležet. Správně vybraný polštář ovlivní nejen kvalitu vašeho spánku, ale také kvalitu vašeho života. Jednoduše řečeno, v případě špatného polštáře utrpí vaše krční páteř a s tím nese spousta zdravotních komplikací, které vám znepříjemní vaše dny. 

Při výběru polštáře je taky potřeba myslet na to, v jaké poloze nejčastěji spíte. Poloha vašeho spánku výrazně ovlivňuje to, jaký tvar a velikost polštáře potřebujete. 

Tvar a výška polštáře 

Mezi nejoblíbenější a nejčastěji prodávané tvary polštářů patří čtvercový a obdélníkový. Pro spaní na zádech se zpravidla hodí vyšší pevnější polštáře, a naopak při spaní na břiše měkčí a nižší polštář. 

Pro ty, kteří mají horší kvalitu spánku, nebo bolesti páteře se bude hodit polštář s paměťovou pěnou a anatomicky tvarovaný. Tyto polštáře jsou označovány jako ortopedické. Jejich největší výhodou je nejen blahodárný vliv na zdraví páteře, ale také to, že je jedno jestli spíte na břiše, boku, nebo na zádech, tento polštář se vám prostě přizpůsobí. 

Tip na polštář s paměťovou pěnou:

Polštář z paměťové pěny InnovaGoods, 48 x 29 cm

Obr.: Polštář z paměťové pěny InnovaGoods, 48 x 29 cm

Co se týče velikosti polštáře, na trhu je jich několik. Avšak nejklasičtější a nejčastější rozměr je 70*90 cm, přestože pro spoustu lidí tento polštář není vhodný. Když spíte na zádech, polštář by vám neměl přesahovat přes ramena. Při poloze na boku, by ramena měla ležet na matraci, ne na polštáři. 

Jak vybrat peřinu? 

Výběr ideální peřiny je těžký a velmi důležitý. Každá peřina je jiná na dotek, jinak těžká, velká, jinak hřeje či chladí. Nezapomeňte tedy vybrat ideální výplň viz. výše ve článku.

Standardní velikost peřiny je 140*200 cm. Peřiny se vyrábějí i ve variantě prodloužené a to 140*220 (pro dlouhány), nebo ve variantě pro páry na manželskou postel 220*210 cm. 

Vlastnosti peřiny a její kvality ovlivňuje také svrchní materiál, ze kterého je vyroben. Není totiž pravidlem, že výplň je stejná, nebo podobná jako vnější materiál. 

Materiály svrchní vrstvy přikrývky

Mezi nejčastěji používané materiály svrchní vrstvy přikrývky patří:

Mikrovlákno se stříbrem 

Stříbrné mikrovlákno zabraňuje usazování bakterií a roztočů v peřině. Tento materiál je rovněž vhodný pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou.

Mikrovlákno s aloe vera

Mikrovlákno s aloe vera má příznivé účinky na pokožku a zároveň zmírňuje bolesti kloubů a svalů.

Antistatické vlákno

Antistatické vlákno v peřině zachycuje přebytek elektřiny, která může nepříjemně narušovat spánek. Uvolní jej do vzduchu a vaše kvalita spánku zůstává výborná.

Bavlna

Bavlna je přírodní materiál a hodí se nejvíce do letních měsíců. Příjemně chladí a odvádí pot od pokožky ven. 

Tip na bavlněnou přikrývku:

Bavlněná přikrývka ProSpánek Outlast Wellness, 135 x 200 cm

Obr.: Bavlněná přikrývka ProSpánek Outlast Wellness, 135 x 200 cm

Hřejivost přikrývky

Hřejivost přikrývky je také důležitým parametrem, na který je potřeba se při výběru přikrývky zaměřit. Někdo má rád teplo, někdo zase chlad. Hřejivost se u přikrývek označuje čísly 1-5, přičemž č. 5 je nejvíce hřejivá přikrývka.

První stupeň 

Přikrývky so značením prvního stupně jsou určené na léto. Jsou velmi lehké, slabé a odvádí vlhkost od těla pryč. 

Druhý stupeň

Přikrývka s označením hřejivosti druhého stupně je vhodná na jaro a podzim, nejlépe do místnosti, kde je 22 °C.

Třetí stupeň 

Přikrývky s označením hřejivosti třetí stupeň jsou vhodné na celoroční využití, za předpokladu, kdy je v místnosti celoročně stejná teplota. Patří mezi ty nejprodávanější a nejoblíbenější pro jejich univerzálnost.

Tip ne celoroční přikrývku:

Hefel Textil CELOROČNÍ PŘIKRÝVKA, 140/200 cm, bambus - bílá

Obr.: Hefel Textil CELOROČNÍ PŘIKRÝVKA, 140/200 cm, bambus - bílá

Čtvrtý stupeň

Přikrývky s označením 4. stupeň hřejivosti jsou termo deky, které jsou vhodné buď do chladných místností nebo pro lidi, kteří prostě mají rádi teplo. 

Pátý stupeň

Přikrývky pátého stupně se hodí do opravdu chladných místností. Většinou jsou vyráběny z ovčí vlny anebo peří. 

Vybrat peřinu a polštář »

Výběr povlečení

Na výběru povlečení záleží stejně jako na výběru peřiny. Každý z nás preferuje jiný materiál, vzhled a funkci povlečení. Proto si dejte záležet i na něm. Můžete mít sebelepší polštář a peřinu, ale pokud vyberete špatně povlečení, kvalita spánku nebude dostatečná. 

Materiály povlečení

Bavlněné povlečení

Bavlněné povlečení se řadí mezi ty nejoblíbenější. Zejména pro svou prodyšnost, dobrou savost potu a zároveň měkkost. Bavlněné povlečení je příjemné na dotek. Avšak mezi jeho hlavní nevýhody patří jeho údržba. Po vyprání je třeba jej žehlit, aby zachovalo měkkost a bylo hezky hladké. 

Tip na bavlněné povlečení:

Bavlněné povlečení 140x200 + 70x90 cm - Maison růžové

Obr.: Bavlněné povlečení 140x200 + 70x90 cm - Maison růžové

Krepové povlečení

Krepové povlečení zpravidla více chladí než bavlněné. Zároveň také dobře odvádí pot od těla. Jeho materiál je však z pravidelných pruhů, kde se střídá nařasený materiál s jemným, což ne každému vyhovuje. Mezi jeho největší výhody však patří nenáročná údržba, a to hlavně spočívá v tom, že jej není nutné žehlit. 

Tip na krepové povlečení:

B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Bavlněné krepové povlečení 140x200 + 70x90 cm - Pink

Obr.: B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Bavlněné krepové povlečení 140x200 + 70x90 cm - Pink

Mikrovlákno 

Mikrovlákno je jemná tkanina ze 100 % polyesteru. Je tak jemná, že na dotek připomíná hedvábí. Povlečení z mikrovlákna je vhodné zejména pro alergiky a astmatiky. Jeho údržba je nenáročná.

Flanelové povlečení

Flanelové povlečení je zejména pro zimomřivce. Zahřeje každého, a ne úplně každému takto teplé povlečení vyhovuje. Flanelové povlečení je z počesané bavlny s oboustranným vlasem, proto je tak teplé a příjemné na dotek. Zároveň velice dobře saje pot a izoluje teplo. 

Tip na flanelové povlečení:

B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Flanelové povlečení 140x200 + 70x90 cm - Vegas

Obr.: B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Flanelové povlečení 140x200 + 70x90 cm - Vegas

Saténové povlečení

Saténové povlečení je známo svým leskem a luxusním vzhledem, avšak jeho hlavní funkcí je chlazení a nenáročná údržba. Saténové povlečení se dělá buď z polyesteru, což je ta levnější varianta, a ne úplně příjemná. Špatně odvádí pot a je pod ní naopak horko. Avšak saténové povlečení z česané bavlny je skvělou volbou pro horké letní dny. 

Tip na saténové povlečení:

TipTrade Saténové povlečení 220x200 + 70x90 cm - Color antracitové

Obr.: TipTrade Saténové povlečení 220x200 + 70x90 cm - Color antracitové

Správná velikost povlečení 

Nezapomeňte vybrat správnou velikost povlečení. Ne každá peřina je stejná, někdo má prodlouženou verzi, někdo zase peřinou na manželskou postel

Design

Povlečení zároveň zaručuje, že i vaše lůžkoviny budou ladit s vaším interiérem a celkovým vzhledem místnosti. Barev a vzorů ve kterých se povlečení vyrábí je nekonečné množství, takže to pravé jistě najdete. 

Závěrečné shrnutí

Výběr ideálního polštáře, peřiny a povlečení zásadně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku, a tedy i vašich dní. Proto dbejte na výběr a dejte si načas. Nezapomeňte myslet na vaše preference, a proto si dopředu rozmyslete, co od lůžkovin očekáváte. Potom už si jen vezměte k srdci pár tipů a rad z tohoto článku a vrhněte se do výběru. 

Vybrat peřinu a polštář »

TOP produkty z kategorie Peřiny, přikrývky a výplně