blog-post image

Jak vybrat domácí pekárnu?

Co je to domácí pekárna? Domácí pekárna je zařízení používané k pečení chleba, pečiva a koláčů v domácnosti. V posledních letech je stále populárnější, protože se lidé stále více zajímají o domácí vaření a pečení. Používání domácí pekárny má mnoho výhod, včetně pohodlí, cenové dostupnosti a kvality. V tomto článku si probereme, co je to domácí pekárna a co v ní můžete upéct!

Domácí pekárna je zařízení, které lze použít k pečení chleba, koláčů, pečiva, mufinů nebo sušenek. Domácí pečení je v posledních letech stále populárnější, protože lidé hledají způsoby, jak ušetřit peníze a jíst zdravěji. Na trhu je k dispozici řada různých typů domácích pekáren, včetně samostatných pecí, stolních pecí a mikrovlnných trub se speciálními funkcemi pečení.

Pečení doma může být zábavným a obohacujícím zážitkem. Umožňuje vám kontrolovat přísady, které jsou součástí vašeho jídla, což může být důležité pro osoby s alergiemi nebo dietními omezeními. Pečení vám také dává příležitost vytvořit jedinečné kombinace chutí, které možná nenajdete ve zboží zakoupeném v obchodě. A samozřejmě, nic se nevyrovná chuti čerstvě upečeného chleba nebo sušenek.

Pokud přemýšlíte o tom, že se pustíte do domácího pečení, prvním krokem je vybrat si to správnou domácí pekárnu pro vaše potřeby. Samostatné trouby jsou dobrou volbou pro ty, kteří chtějí mít možnost péct celou řadu různých předmětů. Stolní trouby jsou menší a kompaktnější, takže jsou dobrou volbou pro lidi s omezeným kuchyňským prostorem. A mikrovlnné trouby se speciálními funkcemi pečení mohou být dobrou volbou pro ty, kteří chtějí snadný a pohodlný způsob pečení.

Vybrat domácí pekárnu »

Na jaké technické parametry se zaměřit při výběru domácí pekárny?

Pokud jde o domácí pekárny, existuje několik klíčových technických parametrů, na které se budete chtít zaměřit, abyste si vybrali tu nejlepší pro své potřeby. Patří mezi ně kapacita, materiál, velikost, příslušenství, funkce, bezpečnost a údržba.

Kapacita nádoby domácí pekárny je jedním z důležitých parametrů. Je potřeba si dopředu promyslet, kolik pečiva či moučníků plánujete v pekárně vyrábět a podle toho si zvolte kapacitu nádoby. 

Důležité je také zvážit materiál, ze kterého je domácí pekárna vyrobena. Některé jsou vyrobeny výhradně z kovu, zatímco jiné mají také plastové součásti.

Velikost je dalším hlediskem, protože domácí pekárny mají různé tvary a velikosti. Některé jsou kompaktní a snadno se skladují, když se nepoužívají, zatímco jiné jsou větší a zabírají více místa na pultu.

Pokud jde o příslušenství, domácí pekárny mohou mít několik různých nástavců nebo vůbec žádné. Nejrozšířenějším nástavcem je mixér, kterým lze suroviny před pečením rozmixovat. Mezi další příslušenství může patřit tryska na polevu, vložka do košíčků nebo vykrajovátka na sušenky. 

Důležité je myslet i na funkce domácí pekárny. Některé domácí pekárny jsou jednoduché a mají pouze jednu nebo dvě funkce, zatímco jiné jsou složitější a mají více funkcí, jako je pečení, kynutí těsta, hnětení těsta nebo dokonce i napařování. 

Bezpečnost je samozřejmě vždy na prvním místě při používání jakéhokoli druhu kuchyňského spotřebiče a výjimkou nejsou ani domácí pekárny. Hledejte takový, který má funkci automatického vypnutí v případě přehřátí a také protiskluzové nožičky, které zabrání jeho pohybu při používání.

Délka napájecího kabelu je dalším bezpečnostním aspektem, protože se budete chtít ujistit, že domácí pekárnu lze zapojit do snadno dostupné zásuvky.

Hlučnost je také potřeba mít na paměti, protože některé domácí pekárny mohou být při provozu docela hlučné.

Dalším parametrem je spotřeba, protože domácí pekárny se mohou značně lišit, pokud jde o spotřebu energie. 

A nakonec si určitě vyberte domácí pekárnu, která se snadno čistí a udržuje. Některé mají odnímatelné části, které lze mýt v myčce, jiné vyžadují ruční čištění vlhkým hadříkem.

Při nákupu domácí pekárny mějte na paměti tyto klíčové technické parametry a určitě najdete tu pravou pro vaše potřeby.

Tip na domácí pekárnu:

Bravo B-4886 domácí pekárna Arrosto

Obr.: Bravo B-4886 domácí pekárna Arrosto

Doplňkové funkce domácí pekárny

Domácí pekárny neslouží jen k pečení chleba. Existuje mnoho různých typů domácích pekáren, z nichž každá má svou vlastní jedinečnou sadu funkcí. Mezi běžné doplňkové funkce domácí pekárny patří displej, odložený start, vnitřní osvětlení, noční pečení, skládací hnětače, dávkovač surovin a automatické vypnutí.

  • Displej je skvělý způsob, jak sledovat průběh vašeho pečení. 
  • Odložený start umožňuje odložit začátek procesu pečení, abyste měli ráno jako první čerstvý chléb. 
  • Pečení přes noc je ideální pro ty, kteří mají rádi každé ráno čerstvý chléb, ale nechce se jim brzy vstávat, aby ho upekli. 
  • Skládací hnětače vám mohou ušetřit čas a energii při pečení více bochníků chleba. 
  • Zásobníky přísad usnadňují přidávání přísad do těsta a jsou méně špinavé.
  • Automatické vypnutí zajistí, že se vaše domácí pekárna po dokončení pečení vypne a zabrání náhodnému požáru.

I když se domácí pekárny liší v typech a počtu funkcí, které nabízejí, všechny vám pomohou upéct lahodný chléb s lehkostí. Pokud tedy hledáte způsob, jak si usnadnit život při pečení, zvažte investici do domácí pekárny.

Tip na domácí pekárnu?

Domácí pekárna Tefal Pain Dore PF210138, 12 programů

Obr.: Domácí pekárna Tefal Pain Dore PF210138, 12 programů

Jaké jsou největší chyby při používání domácí pekárny?

Zde jsou tři největší chyby, kterých se domácí pekaři dopouštějí, a jak se jich vyvarovat.

Nedodržení pokynů: Při pečení je důležité dodržet recept do puntíku. To znamená přesně odměřit ingredience a smíchat je dohromady v určeném pořadí. Pečení je věda, takže to nemůžete jen tak odfláknout!

Přemíchání: Přílišné promíchání těsta nebo těsta bude mít za následek tuhé pečivo. Takže když je v receptu napsáno „míchat, dokud se jen nespojí“, ujistěte se, že mixování zastavíte, jakmile jsou všechny ingredience začleněny – i když zbude několik hrudek.

Nedopečení: Je lepší chybovat na straně přepečení než nedopečení, protože pokud je pečivo příliš tmavé, můžete ho vždy nechat několik minut vychladnout. Pokud je ale vytáhnete z trouby, než budou hotové, není cesty zpět! Před vyjmutím dobrot z trouby nezapomeňte zkontrolovat propečenost párátkem nebo testerem dortů.

Tip na domácí pekárnu:

Domácí pekárna Gorenje BM1400E, 12 programů

Obr.: Domácí pekárna Gorenje BM1400E, 12 programů

Jaké jsou výhody a nevýhody používání domácí pekárny?

Používání domácí pekárny a pečení chleba doma místo nákupu chleba v obchodě má několik výhod.

Výhody

Jednou z výhod je, že můžete kontrolovat přísady, které se používají ve vašem chlebu. Pokud vás například znepokojuje množství cukru nebo soli ve vaší stravě, můžete si recept upravit tak, aby vyhovoval vašim potřebám.

Další výhodou je, že pečení chleba doma vám dává možnost vytvářet jedinečné chuťové kombinace. Můžete experimentovat s různými bylinkami, kořením a dalšími přísadami, abyste získali chuť, která je jedinečně vaše.

A konečně, pečení chleba doma vám umožní kontrolovat strukturu a hustotu vašeho chleba. Chléb z obchodu může být velmi hutný a těžký, ale pokud si upečete svůj vlastní chléb, můžete ho připravit tak lehký nebo hustý, jak chcete.

Nevýhody 

Pečení chleba doma má také své nevýhody. Jedním z nich je, že to může být časově náročné. Upéct bochník chleba od začátku může trvat několik hodin, takže pokud máte málo času, nemusí to být pro vás ta nejlepší volba.

Další nevýhodou je, že při pečení domácího chleba může vzniknout spousta nepořádku. Mouka a těsto mohou udělat nepořádek ve vaší kuchyni a úklid může být problém.

A konečně, pokud nemáte zkušenosti s pečením chleba, možná nedosáhnete výsledků, ve které doufáte. Chléb zakoupený v obchodě má konzistentnější kvalitu, protože pekárny používají profesionální vybavení a techniky.

Celkově jsou výhody i nevýhody používání domácí pekárny a pečení chleba doma místo nákupu chleba v obchodě. Před rozhodnutím je důležité zvážit pro a proti. Pokud máte čas a trpělivost, pečení chleba doma může být zábavným a obohacujícím zážitkem. Pokud však máte málo času nebo si nejste jisti svými pečicími dovednostmi, může být lepší koupit chléb z obchodu.

Tip na domácí pekárnu:

Domácí pekárna Concept PC5520, 12 programů

Obr.: Domácí pekárna Concept PC5520, 12 programů

Jak skladovat domácí chléb?

Chléb je jednou z nejstarších a nejběžnějších potravin na světě. Je také jedním z nejjednodušších na domácí výrobu. Ale jakmile ten bochník chleba uděláte, jak ho uložíte? Zde je pár tipů, jak skladovat domácí chléb, aby zůstal čerstvý a lahodný.

  1. Za prvé, pokud plánujete sníst chléb během jednoho nebo dvou dnů, můžete ho nechat na pracovní desce zabalený v čisté utěrce nebo plastovém obalu. To pomůže zabránit vysychání chleba. Jen se ujistěte, že se ručník nebo plastový obal nedotýkají skutečného chleba, protože to může způsobit tvorbu plísní.
  2. Pokud chcete, aby vám chleba vydržel o něco déle, můžete ho skladovat v lednici. Ujistěte se, že jste jej pevně zabalili do plastového obalu nebo jej vložili do sáčku na zip. To pomůže, aby chléb nevysychal a zabránilo se tvorbě plísní. Chléb uložený v lednici obvykle vydrží asi týden.
  3. Pro ještě delší skladování můžete chleba zmrazit. Před vložením do mrazáku jej nezapomeňte pevně zabalit do plastového obalu nebo jej vložit do sáčku se zipem. Chléb uložený v mrazáku vydrží několik měsíců. Až budete připraveni k jídlu, stačí chléb rozmrazit při pokojové teplotě nebo ho na pár minut vložit do trouby, aby se osvěžil.

Závěr blogu

Domácí pekárna je skvělým pomocníkem v kuchyni ve chvíli, kdy máte rádi domácí chléb anebo experimentování s pečením. Zároveň je také domácí pekárna způsob, jakým se dá ušetřit pár peněz, místo nakupování chleba v obchodě. Díky domácí pekárně máte absolutní přehled o tom, co si do pečiva dáváte a zároveň je s láskou pečené. Před výběrem domácí pekárny si udělejte průzkum, jaké pekárny jsou dostupné a rozhodněte se při výběru na základě vašich potřeb. Přeji hodně štěstí a zábavy s pečením. 

Vybrat domácí pekárnu »

TOP produkty z kategorie Domácí pekárny