blog-post image

Jak vybrat kuchyňské nože?

Pokud hledáte ty nejlepší nože do vaší kuchyně, jste na správném místě. V tomto článku si probereme, k čemu se nože v kuchyni používají a jaké faktory je třeba vzít v úvahu při výběru nože. Probereme také materiály, ze kterých jsou nože vyrobeny, jak o ně pečovat a jak je skladovat. Takže ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, přečtěte si vše, co potřebujete vědět o kuchyňských nožích.

K čemu se používají nože v kuchyni?

Nože jsou kuchyňské nástroje, které mají mnoho různých použití. Lze je použít k sekání a krájení ovoce, zeleniny a masa. Nože existují již od doby kamenné a jejich použití se postupem času vyvíjelo. Dnes je na trhu k dispozici mnoho různých typů kuchyňských nožů, z nichž každý je určen pro konkrétní účel. Mezi nejběžnější typy nožů patří kuchařské nože, krájecí nože, užitkové nože, chlebové nože a filetové nože.

Vybrat kuchyňské nože »

Jaké druhy nožů si můžete vybrat?

Nože jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů v každé kuchyni. S tolika různými typy nožů, které jsou k dispozici, může být obtížné vědět, které si vybrat. Zde je průvodce různými typy kuchyňských nožů a jejich použití:

  • Japonské nože jsou známé svou ostrostí a přesností. Často se používají ke krájení ryb a dalších jemných přísad.
  • Šéfkuchařské nože jsou všestranné univerzální nože, které lze použít na vše od sekání zeleniny až po krájení masa.
  • Filetovací nože mají dlouhou úzkou čepel, která je ideální pro odstraňování kůže z ryb nebo ořezávání masa.
  • Nože na pečivo mají zoubkované ostří, které je ideální pro řezání chleba nebo koláče, aniž by se rozdrtil.
  • Steakové nože mají ostrou špičatou čepel, která je ideální pro řezání masa.
  • Nože na zeleninu mají kratší, širší čepel, která je ideální pro sekání zeleniny.
  • Nože na ovoce mají zoubkované ostří, které usnadňuje proříznutí slupky ovoce bez poškození dužiny.
  • Nože na ryby mají dlouhou tenkou čepel, která je ideální pro filetování ryb.

Výběr správných kuchyňských nožů může znamenat zásadní rozdíl ve vašem vaření. Vzhledem k tomu, že je k dispozici tolik různých typů, je důležité vědět, které z nich jsou pro daný úkol nejvhodnější. Ať už krájíte rybu nebo sekáte zeleninu, je tu nůž, který vám práci usnadní a zpříjemní.

Tip na kuchařský nůž:

Zwilling Four Star kuchařský nůž, 20 cm 31071-201

Obr.: Zwilling Four Star kuchařský nůž, 20 cm 31071-201

Jaký vybrat nůž?

Při nákupu kuchyňského nože je třeba zvážit mnoho faktorů. Nejdůležitějším faktorem je zamýšlené použití nože. Hledáte univerzální nůž, který lze použít na krájení, krájení na kostičky a mletí? Nebo potřebujete specializovaný nůž, jako je nůž na chleba nebo steakové nože?

Dalším důležitým faktorem je materiál. Tři nejběžnější materiály používané pro kuchyňské nože jsou nerezová ocel, uhlíková ocel a keramika. Nerezové nože jsou odolné a snadno se o ně pečují. Nože z uhlíkové oceli jsou extrémně ostré, ale vyžadují více údržby než nože z nerezové oceli. Keramické nože zůstávají ostré déle než nože z nerezové nebo uhlíkové oceli, ale jsou křehčí a obtížněji se brousí.

Hmotnost, cena a rukojeť jsou také důležité faktory, které je třeba zvážit při nákupu kuchyňského nože. Těžší nože jsou obvykle lepší na sekání, zatímco lehčí nože se snáze ovládají při krájení a krájení na kostičky. Cena je často odrazem kvality, ale ne vždy je přesným ukazatelem. Například některé špičkové nože mohou být stejně dobré jako levnější nože, pokud je o ně správně pečováno. Rukojeť by se měla cítit pohodlně v ruce a poskytovat dobrý úchop.

Neexistuje žádný dokonalý kuchyňský nůž, který by vyhovoval všem potřebám. Nejlepší kuchyňský nůž je ten, který splňuje vaše specifické potřeby a odpovídá vašemu rozpočtu. 

Tip na keramický nůž:

Banquet Keramický nůž praktický Acura Bamboo, 18 cm

Obr.: Banquet Keramický nůž praktický Acura Bamboo, 18 cm

Jak poznat kvalitní nůž?

Nože jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů v každé kuchyni, takže je důležité mít dobrou sadu. Ale se všemi různými možnostmi, které existují, může být těžké zjistit, které nože stojí za vaše peníze. Zde je několik věcí, které byste měli hledat při nákupu kuchyňských nožů:

  • Ostrost: Kvalitní nůž by měl být schopen snadno nakrájet tuhou zeleninu, jako je mrkev a dýně, stejně jako jemné kousky, jako jsou rajčata a bylinky.
  • Zachování ostří: Chcete nůž, který zůstane ostrý i po opakovaném použití. To je zvláště důležité, pokud připravujete spoustu vaření předem.
  • Hmotnost a vyvážení: Dobře vyvážený nůž vám zjistí pohodlné držení v ruce a nebude vás unavovat ani po delším používání.
  • Konstrukce: Pokud chcete opravdu kvalitu, hledejte nože, které jsou vyrobeny z jednoho kusu oceli pro nejlepší odolnost.

S ohledem na tyto faktory budete schopni najít perfektní kuchyňské nože pro vaše potřeby.

Vybrat kuchyňské nože »

Jak skladovat nože?

Většina kuchyňských nožů je vyrobena z uhlíkové oceli nebo nerezové oceli. Nože z uhlíkové oceli jsou tvrdší než nože z nerezové oceli a vydrží ostré déle, ale jsou také náchylnější k rzi a korozi. O nože z nerezové oceli se snadněji pečuje, ale svou ostrost si nezachovají tak dlouho jako nože z uhlíkové oceli.

Nejlepší způsob, jak uložit své nože, je v bloku na nože na pracovní desce nebo v zásuvce s chráničem nože. Pokud máte doma malé děti, je obzvláště důležité ukládat nože mimo dosah. Také byste se měli vyvarovat skladování nožů v myčce nádobí, protože to může časem otupit ostří.

Když nože nepoužíváte, před uložením je vyčistěte a osušte. To pomůže zabránit rzi a korozi a udrží vaše nože v dobrém stavu po mnoho let. Při správné péči vám vaše kuchyňské nože vydrží po celý život.

Tip na blok na nože:

Tescoma Blok na nože PRECIOSO, se 6 noži

Obr.: Tescoma Blok na nože PRECIOSO, se 6 noži

Jak pečovat o nože?

Nože jsou nezbytným kuchyňským nástrojem a je důležité se o ně starat, aby dlouho vydržely. Zde je několik tipů, jak nože skladovat:

  1. Nože vždy skladujte na bezpečném místě, kde na ně děti nedosáhnou.
  2. Nikdy nedávejte nože do myčky nádobí. Pro zachování ostří je nejlepší ruční mytí.
  3. Nože skladujte v bloku na nože nebo s chrániči, aby se čepele nepoškodily.
  4. Po každém použití nože otřete dočista a před uložením je osušte.
  5. Nenechávejte nože ležet na pracovní desce nebo prkénku – to může časem otupit ostří.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete své nože udržet v dobrém stavu a prodloužit životnost.

Jaké jsou nejčastější chyby při používání nožů?

Nože jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů v kuchyni, ale také jedním z nejnebezpečnějších. Pokud je nepoužíváte správně, můžete se vážně zranit. Zde jsou některé z nejčastějších chyb, kterých se lidé při používání nožů dopouštějí:

Nepoužíváte prkénko: Řezání přímo na pracovní desce nebo jiném tvrdém povrchu je jistý způsob, jak poškodit nože a případně se zranit. Vždy používejte prkénko, a pokud je to možné, vybírejte takové, které je vyrobené z bambusu nebo jiného tvrdého dřeva. Bambus je obzvláště dobrý, protože neotupí vaše nože tak rychle jako jiné materiály.

Nesprávné držení nože: Správný způsob držení kuchyňského nože je s ukazováčkem nataženým podél strany čepele. To vám dává větší kontrolu a zabraňuje sklouznutí nože v ruce.

Použití příliš velké síly: K proříznutí jídla nemusíte vyvíjet velký tlak. Ve skutečnosti je použití přílišné síly jednou z hlavních příčin nehod s noži. Nechte váhu nože dělat práci za vás a dávejte pozor, abyste příliš netlačili.

Pravidelné broušení nožů: Ostrý nůž je bezpečný nůž, proto je důležité udržovat nože v dobrém stavu. Alespoň jednou týdně byste měli používat honovací tyč nebo brusný kámen, aby čepele zůstaly ostré. Pokud počkáte, až budou opravdu tupé, bude obtížnější (a nebezpečnější) je ostřit.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů se můžete vyhnout nehodám a udržovat své nože v dobrém stavu. S trochou cviku se používání nožů stane druhou přirozeností a budete moci připravovat jídla jako profesionál.

Vybrat kuchyňské nože »

Jaké nože by měla obsahovat každá kuchyně?

Nože jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů v každé kuchyni. Bez nich by bylo velmi obtížné připravovat pokrmy. Na trhu je k dostání mnoho různých typů nožů, ale těch, které by každá kuchyně měla obsahovat, je jen pár. V tomto článku se podíváme na různé typy nožů, které by měla mít každá kuchyně a k čemu slouží.

  1. Prvním typem nože, který by měla mít každá kuchyně, je kuchařský nůž. Jedná se o velký nůž, který se používá pro různé úkoly, jako je sekání zeleniny nebo masa. Má širokou čepel, díky které je ideální pro krájení a krájení na kostičky. 
  2. Druhým typem nože, který by měla mít každá kuchyně, je ořezávací nůž. Jedná se o menší nůž, který se používá pro úkoly, jako je loupání nebo krájení ovoce. Má úzkou čepel, která usnadňuje ovládání.
  3. Třetím typem nože, který by měla mít každá kuchyně, je nůž na chleba. Jedná se o dlouhý, zoubkovaný nůž, který se používá na krájení chleba. Má ostrou čepel, která snadno prořízne tvrdou kůrku chleba. 
  4. Čtvrtým typem nože, který by měla mít každá kuchyně, je filetovací nůž. Jedná se o dlouhý tenký nůž, který se používá k vyřezávání masa nebo drůbeže. Má ostrou špičatou čepel, která dokáže snadno proříznout maso a kosti.
  5. Pátým a posledním typem nože, který by měla mít každá kuchyně, je sekáček. Jedná se o velký, těžký nůž, který se používá na sekání masa nebo zeleniny. Má silnou čepel, která si snadno poradí s náročným úkolem prosekávání kostí. Toto je pět typů nožů, které by měla mít každá kuchyně. S těmito noži budete moci připravit jakékoli jídlo.

Tip na sadu nožů:

Zwilling Professional“S“ set nožů - 4 ks (kuchařský, plátkovací, univerzální, špikovací) 35690-004

Obr.: Zwilling Professional“S“ set nožů - 4 ks (kuchařský, plátkovací, univerzální, špikovací) 35690-004

Které značky nožů patří mezi ty nejlepší a nejoblíbenější?

Existuje mnoho skvělých značek nožů, ale některé jsou populárnější než jiné. Zde je několik nejoblíbenějších značek kuchyňských nožů:

Wüsthof je německá nožířská společnost, která existuje již od roku 1814. Vyrábí vysoce kvalitní nože, které se skvěle hodí jak pro domácí kuchaře, tak pro profesionální kuchaře.

Shun je japonská společnost vyrábějící nože, která vyrábí krásné nože s tradičním stylem. Jejich nože jsou ideální pro ty, kteří chtějí své kuchyni dodat trochu elegance.

Victorinox je výrobcem stále populárních švýcarských armádních nožů. Kromě svých multifunkčních nástrojů vyrábí také skvělé kuchyňské nože, které se skvěle hodí jak pro domácí kuchaře, tak pro profesionální kuchaře.

Zwilling je další skvělá německá společnost vyrábějící nože. Vyrábí vysoce kvalitní nože, které se hodí jak pro domácí kuchaře, tak pro profesionální kuchaře.

To jsou jen některé z nejoblíbenějších značek kuchyňských nožů. Existuje mnoho dalších skvělých značek, takže si před nákupem nové sady nožů udělejte průzkum. S trochou snahy můžete najít perfektní nože do vaší kuchyně.

Tip na nůž značky Zwilling:

Zwilling Miyabi 6000MCT nůž Gyutoh, 24 cm 34073-241

Obr.: Zwilling Miyabi 6000MCT nůž Gyutoh, 24 cm 34073-241

Jak vybrat brousek na nože?

Pokud jde o nože, brousek je stejně důležitý jako nůž samotný. Tupé nože dokážou obtěžovat i ty nejjednodušší kuchyňské úkoly, a to nikdo nechce. Jak tedy vybrat brousek na nože?

Existují dva hlavní typy brousků: ruční a elektrické. Který z nich si vyberete, je většinou otázkou preferencí, ale je třeba mít na paměti několik věcí. Ruční brousky bývají levnější, ale také vyžadují trochu více zručnosti a úsilí při používání. Elektrické brousky jsou obvykle dražší, ale také se mnohem snáze používají.

Pokud vybíráte ruční brousek, hledejte ten s více zrnitostmi (hrubý, střední a jemný). To vám poskytne větší kontrolu nad procesem ostření a umožní vám vybrat si požadovanou úroveň ostrosti.

Pokud vybíráte elektrický brousek, poohlédněte se po takovém s více nastaveními (hrubé, střední a jemné). To vám poskytne větší kontrolu nad procesem ostření a umožní vám vybrat si požadovanou úroveň ostrosti. Měli byste se také ujistit, že elektrický brousek je kompatibilní s vašimi noži. Některé brousky lze použít pouze s určitými typy nožů.

Tip na ruční brousek na nože:

Orion Ocílka kov, plast 33 cm

Obr.: Orion Ocílka kov, plast 33 cm

Závěr blogu

Nože jsou jednou z nejdůležitějších součástí každé kuchyně. Proto je potřeba je důmyslně vybírat a také se o ně náležitě starat, aby vám vydržely co nejdéle. Doufám, že vám tento článek pomohl s výběrem a že máte dostatek informací pro zakoupení nožů vhodných právě pro vás. 

TOP produkty z kategorie Nože a příslušenství