blog-post image

Jak vybrat matraci

Výběr té správné matrace je velmi důležitou otázkou. Když se vám to podaří, dokážete pozitivně ovlivnit spánek na mnoho nocí. Jestliže však vyberete špatně, budete až příliš rychle nuceni řešit pořízení jiné matrace. Ale jak to udělat, aby se vám výběr matrace povedl hned napoprvé? Přečtěte si přehledný článek o tom, na jakých parametrech záleží a na co si dát pozor.

Proč je kvalitní matrace důležitá?

Výběr skutečně kvalitní matrace dokáže pomoci se zlepšením spánku. Kvalitní řešení navíc může mít pozitivní efekt na snížení výskytu bolestí zad či kloubů. Klíčový je výběr správné matrace hlavně pro děti, protože nekvalitní řešení znamená riziko poškození celkového opěrného systému těla s páteří v hlavní roli.

Mnoho lidí se snaží ušetřit a nakoupí více stejných matrací ve výhodnou cenu. Jenže hodně parametrů, od kterých se odvíjí výběr toho správného typu, záleží na konkrétním člověku. Mnohem lepší strategií je tak výběr matrace vždy pro každého člena rodiny zvlášť, protože tím zvýšíte šanci, že se skutečně trefíte do černého.

Tvrdost odpovídající vašim představám

Jedním z prvních parametrů, se kterým se u matrací setkáte, je tvrdost. Klasicky existují čtyři kategorie – velmi měkké, měkké, tvrdé a velmi tvrdé matrace. Jaký typ tvrdosti vyhovuje zrovna vám, nebo členům rodiny, zjistíte při návštěvě specializovaného obchodu, kde si budete moci matrace vyzkoušet. Samotný nákup poté klidně přesuňte do prostoru internetu, ať vyberete cenově nejvýhodnější variantu, ale jde o volbu typu tvrdosti.

Obecně se dá říct, že měkčí matrace jsou vhodnější pro ženy díky jejich jemnější postavě a nižší hmotnosti. Naopak muži spíše ocení tvrdší matrace, které lépe drží tvar i při větším zatížení.

matrace_dotek_male.jpg

Velmi měkké

Hodně měkké matrace zaujmou svou elasticitou. Vzhledem k tomu, že pomáhají snížit riziko proleženin, mohou být vhodným řešením pro starší lidi. Nejde však o volbu pro zdravé a aktivní lidi, pro které bývají vhodnější spíše o něco tvrdší druhy matrací.

Měkké

Na pomyslné druhé úrovni tvrdosti matrací se výplň stále dobře přizpůsobí tělu, ale k tomu dokážou nabídnout o poznání lepší oporu pro páteř. Chybu při tomto výběru neudělají lidé, kteří váží méně a rádi spí na měkčím.

Tvrdé

Běžné tvrdší matrace jsou vhodné pro těžší lidi a aktivnější osoby. Poskytují totiž již značnou oporu pro páteř a nejsou tolik elastické. Patří mezi poměrně často pořizované druhy a ocení je všichni, kdo upřednostňují spánek na tvrdším podkladu.

Velmi tvrdé

Poměrně extrémním stupněm jsou velmi tvrdé matrace. Jsou vhodné pro lidi s vyšší hmotnosti a častěji je využívají muži. Ocenění se však dočkají pouze od lidí, kteří přímo zbožňují spaní na tvrdém.

 

Kvalitní materiál

Mezi matracemi najdete mnoho materiálů a jejich různých kombinací. Každá z variant má své výhody i nevýhody. Některé jsou vhodné přímo pro pravidelné spaní, kdežto jiné byly vytvořeny za účelem splnění nároků na občasné lůžko pro hosty. V každém odstavci níže najdete několik informací k často používaným materiálům.

Pružinové matrace

Pružinové matrace možná znáte z dřívějších dob, kdy ale nešlo o žádné pohodlné ležení a poměrně brzy se pružiny proměnily v nepříjemnou záležitost. Dnešní moderní provedení však nabízí mnohem lepší životnost i komfort při ležení. Nabídnou velmi dobrou pružnost a schopnost přizpůsobit se tělu tak, aby ležení bylo co možná nejvíce pohodlné. Už dávno také nepředstavují otravné vrzající matrace i kvůli lepšímu umístění jednotlivých pružin a jejich izolaci. Mají dokonce mnoho výhod, kdy dokážou výborně rozložit hmotnost po ploše matrace a napomohou přirozenému tvarování pro zdraví zad a celého těla.

CHCI PRUŽINOVOU MATRACI »

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace jsou v podstatě speciálním druhem pružinových matrací. Jednotlivé pružiny však zde nejsou spojeny s pomocí drátů, ale uloženy do samostatných speciálních taštiček z látky. Tento způsob izolace jednotlivých pružin nabízí opět trochu jiné vlastnosti pro ležení. Dokážou totiž skvěle reagovat na přímé bodové zatížení, takže představují výbornou oporu pro páteř. Pro osoby s nutností skutečně pevné opory hledejte matrace s co možná největším počtem pružin. Konkrétně sledujte parametr hustoty pružinek, který říká, jaké množství se jich nachází na jednotce plochy vybrané matrace.

CHCI TAŠTIČKOVOU MATRACI »

Pěnové matrace

Velmi častým a oblíbeným druhem jsou pěnové matrace. Ty mohou mít různé tuhosti a rozdílné vlastnosti podle konkrétní kombinace použitých druhů pěny. Takové matrace tak mohou být členěny na různé zóny, což ještě více zefektivní oporu pro správné ležení během spánku. Jejich velkou výhodou je také možnost snadné kombinace se všemi variantami roštů.

CHCI PĚNOVOU MATRACI »

Sendvičové matrace

Taková sendvičová matrace se skládá ze dvou rozdílných materiálů. Tím dochází ke zlepšení vlastností a vyvážení nedostatků. Přímo se tak zlepšuje nejenom kvalita matrace, ale například také její životnost.

CHCI SENDVIČOVOU MATRACI »

Gelové matrace

Dalším druhem jsou gelové matrace, jejichž výhodou je přesné kopírování těla, což může mít pozitivní vliv na krevní oběh. Představují také vhodné řešení pro celoroční použití, protože v létě lehce chladí, ale v zimě naopak pomohou s kumulováním tepla pro lepší zahřátí.

Rozměry a nosnost

Rozměry matrace vybírejte podle velikosti postavy, pro kterou má být určená. Doporučuje se přesah délky alespoň o 20 centimetrů. Limitem pro výběr však může být i typ postele, takže nemáte příliš co rozmýšlet.

Šířka matrace se odvíjí od toho, jestli jde o jednolůžko, kam se hodí matrace 90 × 200 centimetrů, či manželskou postel, kde zase bývá nejčastější varianta matrace 180 × 200. Na každou stranu manželské postele si však můžete dát rozdílné matrace tak, aby měl každý partner přesně to, co mu plně vyhovuje. V rámci dvoulůžka mohou fungovat také dva kusy matrace 80 × 200 centimetrů, což ale záleží na celkových rozměrech. Vyskytují se také postele, kam se vejdou matrace 140 × 200. Výjimkou nejsou ani rozměry matrace 160 × 200. Poměrně atypické jsou pak velikosti matrace 120 × 200 centimetrů.

Výška matrace se doporučuje minimálně 15 centimetrů. V případě tenčích variant nemusí být jejich kvalita dostatečná a podepíše se to na krátké životnosti. Naopak vysoké matrace představují dobrou oporu pro tělo a doporučují se například pro starší osoby.

Nosnost matrace je velmi důležitý faktor, který se vyplatí sledovat pro zachování nejlepších vlastností při ležení i poskytnutí odpovídající životnosti matrace. Uváděná nosnost od výrobce je vždy maximální číslo, takže se vyplatí ponechat si dostatečnou rezervu.

Nároky na údržbu

Aby matrace mohla co nejlépe sloužit, musíte se o ni správně starat. S tím velmi pomůže chránič matrace, který se vyplatí pořídit v případě, kdy není součástí. Většinou se totiž setkáte s matracemi prodávanými přímo v pratelném ochranném obalu. Tento snímatelný potah se vyplatí prát poměrně klidně jednou za měsíc pro zachování hygienické čistoty. Dále je vhodné matraci pravidelně otáčet a jednou za čas vyvětrat na čerstvém vzduchu. Existují také speciální antibakteriální matrace či modely určené především pro alergiky. I u nich však počítejte s klasickou údržbou.

Předpokládaná životnost matrace

Pokud si dáte s výběrem matrace záležet a nebudete se bát investovat do kvalitního modelu, můžete získat součást ložnice, která bez větších problémů vydrží sloužit klidně 15 let. Obecná rada pro výměnu matrací však říká, že optimální doba je zhruba 7 let, po jejímž uplynutí ztrácí matrace své ortopedické a hygienické vlastnosti.

To, že již matrace neslouží plně svému účelu, poznáte v první řadě podle výskytu nerovností a nejrůznějších deformací v místech, kde se nejčastěji leží. Za své může vzít také vnitřní materiál, který se vlivem stáří opotřebuje a přestane nabízet původní vlastnosti. Právě tehdy je ideální čas na pořízení nové matrace.

Výběr podle ceny

Kritérium ceny by v ideálním případě nemělo být tím hlavním měřítkem pro výběr perfektní matrace. Bohužel však často bývá rodinný rozpočet napnutý, takže přichází na řadu hledání nejvýhodnějšího řešení s dobrým poměrem ceny a výkonu. Když si však dáte záležet a budete sledovat nejrůznější slevové akce, dostanete se i k levným matracím z kvalitních materiálů za příznivé ceny. Základem je pochopení důležitých parametrů a vyznat se v pestré nabídce. Jakmile se vám to povede, je již filtrování podle cenového limitu pouze drobným omezením, se kterým se dá poměrně dobře pracovat. Rozhodně neuděláte chybu, pokud si prohlédnete nabídku matrací Dormeo. Oblíbené jsou také nejrůznější matrace 1 + 1, kde se velmi vyplatí hlavně pořízení dvou kusů oboustranných matrací, kdy každá strana nabídne mírně rozdílnou tvrdost a vlastnosti.

CHCI MATRACI DORMEO »

Na co se zaměřit při výběru matrace do dětské postýlky

Pro matrace do dětské postýlky využívejte podobná kritéria, jako jsou uvedená výše v celém návodu. K tomu všemu se zároveň zaměřte také na dostatečnou prodyšnost pro lepší odvětrávání případné vlhkosti. Klíčové je to u malých dětí, kdy matrace musí nabídnout možnost snadné údržby pro udržování hygienické čistoty. Nejsou zde důležité ani jednotlivé zóny a kvalitní musí být celá plocha pro ležení, protože se dítě neustále převaluje, a hlavně velmi rychle roste.

TOP produkty z kategorie Matrace