blog-post image

Jak vybrat odšťavňovač?

Odšťavňovač je kuchyňský spotřebič používaný k extrakci šťávy z ovoce a zeleniny. Čerstvé ovocné šťávy jsou zdravější než džusy z obchodu, které často obsahují přidaný cukr a konzervační látky. Na trhu je k dostání více druhů odšťavňovačů, jak si tedy vybrat ten správný pro vás? V tomto článku si probereme, co je to odšťavňovač, k čemu je dobrý a na co si dát při jeho výběru pozor.

Co je to odšťavňování a jaké jsou jeho výhody?

Odšťavňování je skvělý způsob, jak získat denní příjem ovoce a zeleniny. Je to také skvělý způsob, jak detoxikovat své tělo, stejně jako zlepšit zdraví pokožky a vlasů. Na trhu je mnoho různých odšťavňovačů, a proto je důležité si před jeho zakoupením udělat průzkum. Při odšťavňování můžete použít buď čerstvé nebo mražené ovoce a zeleninu. Čerstvé produkty poskytují více šťávy, ale zmrazené produkty jsou levnější a stále poskytují výživnou šťávu.

Vybrat odšťavňovač »

Jak vybrat odšťavňovač, který vyhovuje vašim potřebám

Pokud jde o odšťavňovače, existuje mnoho různých typů, ze kterých si můžete vybrat. Může být těžké se rozhodnout, který odšťavňovač je pro vás a vaše potřeby nejlepší. Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti při výběru odšťavňovače:

Jaký typ odšťavňovače chcete: Na trhu je mnoho různých typů odšťavňovačů, od odstředivých až po šnekový. Proveďte průzkum různých typů odšťavňovačů a rozhodněte se, který je pro vás ten pravý.

Kolik šťávy chcete udělat najednou: Pokud plánujete vyrábět velké množství šťávy, budete potřebovat odšťavňovač s velkou kapacitou. Některé odšťavňovače mohou najednou připravit až 4 litry šťávy.

Jak snadné je použití a čištění odšťavňovače: Chcete odšťavňovač, který se snadno používá a čistí, jinak jej budete méně často používat.

Jaký je váš rozpočet: Odšťavňovače se mohou pohybovat v ceně od pár tisícovek do desetitisíců korun nebo více. Než začnete nakupovat, rozhodněte se, kolik jste ochotni za odšťavňovač utratit.

Při výběru odšťavňovače mějte na paměti tyto věci a určitě najdete takový, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Jaké druhy odšťavňovačů existují?

Na trhu je k dostání mnoho druhů odšťavňovačů. Některé odšťavňovače jsou určeny pro odšťavňování ovoce a zeleniny, zatímco jiné jsou určeny pro odšťavňování listové zeleniny. Existují také odšťavňovače, které dokážou odšťavnit jak ovoce, tak zeleninu.

Odstředivý odšťavňovač – nejběžnějším typem odšťavňovače je odstředivý odšťavňovač. Tento typ odšťavňovače používá rotující čepel k nasekání plodiny a poté ji otáčí vysokou rychlostí, aby se získala šťáva. Odstředivé odšťavňovače jsou obecně levnější než jiné typy odšťavňovačů a dobře fungují s většinou druhů ovoce a zeleniny.

Šnekový odšťavňovač – dalším typem odšťavňovače je šnekový odšťavňovač. Tento typ odšťavňovače drtí a mele produkty předtím, než je odšťavní. Šnekové odšťavňovače jsou dražší než odstředivé odšťavňovače, ale bývají účinnější při odšťavňování listové zeleniny a pšeničné trávy.

Existují také odšťavňovače, které k extrakci šťávy z ovoce a zeleniny využívají kombinaci mletí a odstřeďování. Tyto typy odšťavňovačů jsou obvykle dražší než odstředivé nebo šnekové odšťavňovače, ale nabízejí největší všestrannost.

Bez ohledu na to, jaký typ odšťavňovače si vyberete, před použitím si pozorně přečtěte pokyny. Pomůže vám to co nejlépe využít váš odšťavňovač a zabránit jakémukoli poškození vašeho kuchyňského spotřebiče.

Vybrat odšťavňovač »

Jaké jsou výhody a nevýhody odstředivého odšťavňovače?

Na trhu je na výběr několik odšťavňovačů a každý má své výhody a nevýhody. Když se snažíte určit, který odšťavňovač je pro vás a vaše potřeby odšťavňování nejlepší, je důležité zvážit všechny vlastnosti každého typu odšťavňovače. V tomto článku se blíže podíváme na odstředivé odšťavňovače a probereme některé výhody a nevýhody tohoto typu odšťavňovačů.

Jednou z výhod odstředivých odšťavňovačů je, že jsou obvykle velmi cenově dostupné. Pokud hledáte odšťavňovač, který vás nezruinuje, pak je odstředivý odšťavňovač pravděpodobně vaší nejlepší volbou. Další výhodou těchto odšťavňovačů je, že se poměrně snadno používají a čistí. Většina odstředivých odšťavňovačů má velký plnicí otvor, který pojme celé ovoce a zeleninu, takže nebudete muset trávit čas sekáním produktu před odšťavňováním.

Odstředivé odšťavňovače však mají také některé nevýhody, o kterých byste měli vědět. Jednou nevýhodou je, že tyto odšťavňovače mohou být hlučné, takže pokud hledáte klidné odšťavňování, pak odstředivý odšťavňovač není tou nejlepší volbou. Kromě toho mohou tyto odšťavňovače také vytvořit více pěny než jiné typy odšťavňovačů, takže pokud hledáte hladkou, krémovou šťávu, možná budete chtít zvážit jiný typ odšťavňovače. 

A konečně, odstředivé odšťavňovače nemusí být tak účinné při odšťavňování listové zeleniny a jiného jemného ovoce a zeleniny. Pokud chcete odšťavňovat hodně listové zeleniny, možná budete chtít místo toho zvážit šnekový odšťavňovač.

Celkově jsou odstředivé odšťavňovače skvělou volbou pro lidi s nízkým rozpočtem nebo pro ty, kteří hledají snadno použitelný odšťavňovač. Existují však některé nevýhody, na které byste si měli být vědomi před zakoupením jednoho z těchto odšťavňovačů. 

Pokud hledáte nejlepší možný zážitek z odšťavňování, pak možná budete chtít zvážit jiný typ odšťavňovače. Ale pokud s odšťavňováním teprve začínáte nebo hledáte cenově dostupnou možnost, pak je pravděpodobně nejlepší volbou odstředivý odšťavňovač.

Tip na odstředivý odšťavňovač:

BERLINGERHAUS Odšťavňovač 400W Rosegold Metallic Line BH-9076

Obr.: BERLINGERHAUS Odšťavňovač 400W Rosegold Metallic Line BH-9076

Jaké jsou výhody a nevýhody šnekového odšťavňovače?

Na trhu je pár odšťavňovačů, které k extrakci šťávy z ovoce a zeleniny používají šroubový mechanismus. Výhody použití odšťavňovače s tímto typem extrakce jsou v tom, že je velmi účinný, pokud jde o množství šťávy, které lze z produktu extrahovat. Tento typ odšťavňovače se také velmi snadno čistí, protože je v něm méně zákoutí a skulin pro uvíznutí dužiny a jiných zbytků.

Jednou nevýhodou šroubových odšťavňovačů je, že mohou být docela hlučné, takže pokud hledáte odšťavňovač, který budete používat ráno, zatímco všichni ostatní spí, nemusí to být nejlepší volba. Navíc, protože tyto odšťavňovače pracují tak, že produkt spíše drtí než krájí a mají tendenci být méně účinné u listové zeleniny, jako je kapusta a špenát. Pokud chcete odšťavnit hodně těchto druhů zeleniny, možná budete chtít zvážit odšťavňovač, který používá jinou extrakční metodu.

Celkově jsou šnekové odšťavňovače dobrou volbou, pokud hledáte účinný a snadno použitelný odšťavňovač. Před nákupem je však třeba mít na paměti několik věcí. Zvažte, jaké druhy produktů budete nejčastěji odšťavňovat a zda vás znepokojuje hladina hluku. S ohledem na tyto faktory si budete moci vybrat odšťavňovač, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Tip na šnekový odšťavňovač:

Šnekový odšťavňovač Smeg 50´s Retro Style, černý

Obr.: Šnekový odšťavňovač Smeg 50´s Retro Style, černý

Na co si dát pozor při výběru odšťavňovače

Při domácím odšťavňování chcete odšťavňovač, který se snadno používá, snadno se čistí a který z vašeho ovoce a zeleniny dostane maximum. Zde je několik věcí, které byste měli hledat při výběru odšťavňovače:

Materiál: Některé odšťavňovače jsou vyrobeny z plastu, zatímco jiné jsou vyrobeny z nerezové oceli. Plastové odšťavňovače jsou obvykle levnější než jejich protějšky z nerezové oceli, ale nemusí vydržet tak dlouho. Nerezové odšťavňovače bývají odolnější, ale jejich čištění může být obtížnější.

Vybavení: Odšťavňovače se dodávají s různými typy vybavení. Některé mají sběrače dužiny, zatímco jiné ne. Některé mají více nastavení rychlosti, zatímco jiné mají pouze jednu. Vyberte si odšťavňovač, který má funkce, které chcete.

Velikost: Odšťavňovače se dodávají v různých velikostech. Některé jsou dostatečně malé, aby se vešly na vaši pracovní desku, zatímco jiné jsou větší a vyžadují úložný prostor. Vyberte si odšťavňovač, který má správnou velikost pro vaše potřeby.

Údržba: Odšťavňovače vyžadují určitou údržbu. Po každém použití budete muset odšťavňovač vyčistit. Některé odšťavňovače mají části vhodné do myčky nádobí, zatímco jiné ne. Vyberte si odšťavňovač, který se snadno udržuje.

Extra funkce: Některé odšťavňovače mají další funkce, jako je odšťavňování pšeničné trávy nebo výroba ořechového mléka. Pokud vás tyto funkce zaujaly, vyberte si odšťavňovač, který je má.

Vlastnosti: Při výběru odšťavňovače hledejte takový, který má vysokou výtěžnost odšťavňování a který se snadno používá. Zvažte také, jak velký hluk odšťavňovač vydává. Některé odšťavňovače jsou velmi hlasité, zatímco jiné jsou relativně tiché. Vyberte si odšťavňovač, který vyhovuje vašim potřebám v těchto oblastech.

Dodržováním těchto tipů budete moci najít ten nejlepší odšťavňovač pro vaše potřeby. Před nákupem si nezapomeňte udělat průzkum, abyste si mohli vybrat odšťavňovač, který je pro vás ten pravý.

Vybrat odšťavňovač »

Na jaké technické parametry odšťavňovače byste se měli zaměřit?

Když uvažujete o koupi odšťavňovače, existuje několik technických parametrů, na které byste se měli zaměřit, abyste měli jistotu, že získáte ten nejlepší možný odšťavňovač pro vaše potřeby. Mezi tyto parametry patří objem sběrné nádoby, příkon odšťavňovače, plnící otvor, počet otáček, objem odpadní nádoby a doba odšťavňování.

Objem sběrné nádrže je důležitý, protože určuje, kolik šťávy lze najednou nasbírat. Pokud plánujete odšťavňovat velké množství ovoce a zeleniny najednou, pak budete potřebovat odšťavňovač s velkou sběrnou nádrží. Příkon odšťavňovače je také důležitý, protože určuje, jak rychle dokáže odšťavňovač zpracovat ovoce a zeleninu. Odšťavňovač s vyšším výkonem bude obvykle schopen odšťavnit rychleji než odšťavňovač s nižším výkonem.

Plnicí otvor je důležitý, protože určuje, jak snadno můžete do odšťavňovače přidat ovoce a zeleninu. Větší plnicí otvor usnadní přidávání velkých kusů ovoce nebo zeleniny, menší plnicí otvor to ztíží. Počet otáček je také důležitý, protože určuje, kolik šťávy lze z ovoce a zeleniny extrahovat. Vyšší počet otáček obvykle znamená, že lze extrahovat více šťávy.

Objem nádoby na odpad je důležitý, protože určuje, kolik odpadu lze najednou shromáždit. Pokud plánujete odšťavňovat velké množství ovoce a zeleniny, pak budete potřebovat odšťavňovač s velkou nádobou na odpad. Příkon odšťavňovače je také důležitý, protože určuje, jak rychle dokáže odšťavňovač zpracovat ovoce a zeleninu. Odšťavňovač s vyšším výkonem bude obvykle schopen odšťavnit rychleji než odšťavňovač s nižším výkonem.

Při výběru odšťavňovače je důležitým faktorem také doba odšťavňování. Pokud plánujete odšťavňovat velké množství ovoce a zeleniny, pak budete potřebovat odšťavňovač, který má kratší dobu odšťavňování. Některé odšťavňovače mají funkci nepřetržitého odšťavňování, která vám umožní odšťavnit velké množství ovoce a zeleniny, aniž byste mezi tím museli zastavovat.

Tip na odšťavňovač s mnoha funkcemi:

Šnekový odšťavňovač Smeg 50´s Retro Style, krémový

Obr.: Šnekový odšťavňovač Smeg 50´s Retro Style, krémový

Proč je lepší udělat si džus doma v odšťavňovači než kupovat džus v supermarketu.

Mnoho lidí věří, že odšťavňování je zdravý způsob, jak získat denně doporučené ovoce a zeleninu. I když odšťavňování má zdravotní přínosy, odšťavňování má také několik nevýhod, o kterých by si lidé měli být vědomi, než přejdou z džusu z obchodu na domácí džus.

Jednou z největších výhod domácího odšťavňování je, že máte naprostou kontrolu nad tím, co se do vaší šťávy dostane. Když si koupíte džus v obchodě, nemáte ponětí, jak dávno byl vyroben nebo jaké konzervační látky v něm jsou. Výroba šťávy doma zajišťuje, že vaše šťáva je čerstvá a neobsahuje žádné škodlivé chemikálie ani konzervační látky.

Další výhodou domácího odšťavňování je, že můžete ušetřit peníze odšťavňováním vlastního ovoce a zeleniny. Odšťavňovače mohou být drahé, ale z dlouhodobého hlediska se vyplatí. Šťáva z obchodu je často dražší než domácí šťáva a není vždy tak čerstvá nebo zdravá.

Konečně, odšťavňování doma vám umožňuje experimentovat s různými chutěmi a přísadami, abyste našli kombinaci, kterou máte rádi. Šťáva z obchodu se často vyrábí pouze z několika druhů ovoce a zeleniny, takže pokud ji budete pít každý den, můžete se rychle nudit. Výroba vlastního džusu vám dává příležitost zkoušet nové kombinace chutí, dokud nenajdete tu, která vám bude opravdu chutnat.

Celkově má ​​odšťavňování doma mnoho výhod oproti nákupu šťávy z obchodu. Pokud hledáte zdravý a lahodný způsob, jak získat každodenní ovoce a zeleninu, odšťavňování je skvělá volba. Pomocí odšťavňovače můžete kontrolovat, co se do vaší šťávy přidává, ušetřit peníze a experimentovat s různými příchutěmi. Tak na co čekáte? Začněte odšťavňovat ještě dnes!

Pár tipů k odšťavňování

  1. Vybírejte ovoce a zeleninu, které jsou v sezóně, pro ty nejčerstvější a na živiny nejbohatší šťávy.
  2. Před odšťavňováním všechny produkty důkladně omyjte, abyste odstranili nečistoty nebo pesticidy.
  3. Větší ovoce a zeleninu nakrájejte na menší kousky, aby se vešly do vašeho odšťavňovače.
  4. Střídejte odšťavňování ovoce a zeleniny, abyste získali různé živiny a chutě.
  5. Šťávu vypijte co nejdříve po odšťavnění pro nejlepší chuť a výživu.
  6. Pokud nemáte čas odšťavňovat každý den, můžete čerstvě odšťavněné šťávy skladovat v lednici až 24 hodin.

Jak o odšťavňovač pečovat a jak ho čistit

Péče o váš odšťavňovač je důležitá pro prodloužení jeho životnosti a udržení správné funkce. Zde je několik tipů, jak o svůj odšťavňovač pečovat:

  • Před použitím odšťavňovače si vždy přečtěte pokyny výrobce.
  • Po každém použití odšťavňovač rozeberte a všechny díly očistěte teplou vodou a mýdlem.
  • Jednou týdně namočte části odšťavňovače do směsi teplé vody a octa, abyste odstranili veškeré nahromaděné zbytky.
  • Před opětovným složením se ujistěte, že jsou všechny části odšťavňovače důkladně vysušeny.
  • Pokud odšťavňovač nepoužíváte, skladujte jej na chladném a suchém místě.

Vybrat odšťavňovač »

Tipy na kombinování ovoce a zeleniny v odšťavňovači

Při odšťavňování ovoce a zeleniny je důležité vzít v úvahu různé chutě a živiny, které každý z nich nabízí. Kombinací určitého ovoce a zeleniny můžete vytvořit recepty odšťavňovače, které jsou chutné a výživné. Zde je několik tipů, jak kombinovat ovoce a zeleninu ve vašem odšťavňovači:

  • Přidejte zeleninu, jako je špenát nebo kapusta, do svého odšťavňovače pro zvýšení živin. Tato listová zelenina je plná vitamínů a minerálů, takže je to skvělý způsob, jak přidat více výživy do vašeho zvyku odšťavňovat.
  • Pokud hledáte sladší recept na odšťavňovač, zkuste přidat nějaké ovoce, jako jsou jablka nebo hrozny. Pomůže to vyvážit hořkost zeleniny a vytvořit příjemnější nápoj.
  • Pro recept na odšťavňovač s trochou všeho zkuste přidat různé druhy ovoce a zeleniny. To vám dá šanci ochutnat širokou škálu chutí a živin v jedné sklenici.

Tip na odšťavňovač:

Odšťavňovač Bosch MES3500

Obr.: Odšťavňovač Bosch MES3500

Jaké ovoce a zeleninu odšťavňovat podle účelu

Při odšťavňování proti chřipce chcete zahrnout přísady, které pomohou odstranit přetížení a zmírnit dýchací potíže. Zkuste odšťavnit kombinaci pomerančů, grapefruitů, citronů a limetek. Můžete také přidat pár mrkví pro sladkost a vitamín A.

Pro energii sáhněte po základních surovinách pro odšťavňování, jako je kapusta, špenát, petržel, pšeničná tráva a celer. Tato zelenina je nabitá živinami, které vám dodají energii bez nárazů souvisejících s kofeinem. Pokud potřebujete trochu sladkosti, abyste vyrovnali hořkost zeleniny, zkuste přidat jablko nebo hrušku.

Pokud je vaším cílem zlepšit imunitu, doplňte vitamín C odšťavňováním pomerančů, grapefruitů, citronů a limetek. Můžete také přidat mrkev, sladké brambory a červenou papriku pro extra antioxidační účinek. Pro trochu sladkosti a krémovosti zkuste přidat hrst bobulí.

Bez ohledu na to, jaké jsou vaše cíle v oblasti odšťavňování, existuje kombinace ovoce a zeleniny, která vám jich může pomoci dosáhnout. Tak vylamte odšťavňovač a začněte na své cestě k lepšímu zdraví!

Vybrat odšťavňovač »

Závěrečné shrnutí

Pokud hledáte zdravý a výhodný způsob, jak do sebe dostat přírodní vitamíny, a ještě k tomu chutně, určitě se vám bude hodit odšťavňovač. Není nic chutnějšího než vlastně odšťavněné ovoce a zelenina, přesně podle toho, co potřebujete nebo co máte rádi. Při výběru odšťavňovače se nezapomeňte zaměřit na parametry viz výše a pak už si jen užívejte radosti s ním. 

TOP produkty z kategorie Odšťavňovače