blog-post image

Jak vybrat termosku?

Termoska je druh nádoby, která se používá k udržení tekutin a potravin v teple nebo chladu. Může být vyrobena z různých materiálů, včetně nerezové oceli, hliníku a plastu. Termosky se často používají k tomu, abyste si s sebou vzali jídlo nebo pití na cesty. 

Oblíbené jsou také pro nošení horké polévky nebo kávy do práce. V tomto článku probereme různé typy termosek, které jsou k dispozici, jak si vybrat tu, která je pro vás ta pravá, a jak ji správně používat!

Co je termoska?

Termoska je nádoba, která se používá k udržení horkých tekutin horkých a studených tekutin. Termosky jsou vyrobeny z oceli nebo hliníku a mají vakuové těsnění. Vakuové těsnění pomáhá udržovat stabilní teplotu kapaliny uvnitř termosky. Termosky lze použít k uchování Čaje a kávy, polévky nebo dokonce zmrzliny!

V dnešní době je na trhu k dispozici mnoho různých typů termosek. Některé termosky jsou určeny pro použití pouze s horkými tekutinami, zatímco jiné lze použít pro horké i studené nápoje. Existují také termosky, které jsou dodávány se zabudovanými brčky nebo hubicemi pro snadné pití.

Vybrat termosku »

Jaké jsou funkce termosky?

Termoska je nádoba, která se používá k udržení horkých tekutin či horkých a studených tekutin. Termosky jsou vyrobeny ze dvou vrstev stěn s vakuem mezi nimi. Vakuum zabraňuje přenosu tepla zevnitř ven nebo naopak.

V dnešní době je na trhu k dispozici mnoho různých typů termosek. Některé termosky jsou navrženy speciálně pro horké nápoje, zatímco jiné jsou navrženy speciálně pro studené nápoje. Existují také termosky, které lze použít na teplé i studené nápoje. Termosky se dodávají v různých velikostech, tvarech a barvách. Některé termosky jsou dokonce vybaveny speciálními funkcemi, jako jsou vestavěné držáky nápojů nebo popruhy na přenášení.

Bez ohledu na to, jaký typ termosky zvolíte, je důležité nezapomínat na pravidelné čištění. Termosky mohou obsahovat bakterie a jiné mikroorganismy, pokud nejsou řádně vyčištěny. Důležité je také skladovat termosky na chladném a suchém místě, když je nepoužíváte.

Tip na termosku:

BERLINGERHAUS Termoska nerez 1 l Rosegold Metallic Line BH-7605

Obr.: BERLINGERHAUS Termoska nerez 1 l Rosegold Metallic Line BH-7605

Z jakých materiálů je termoska vyrobena?

Termosky jsou vyrobeny z různých materiálů podle typu. 

Existují tři hlavní typy termosek: vakuová, vzduchová a pěnová izolace.

Vakuové termosky se vyrábějí se dvěma stěnami, které mají mezi sebou vakuum. Díky tomu se teplo nemůže přenášet zevnitř ven nebo naopak. Nejběžnějším materiálem pro vakuové termosky je nerezová ocel, ale lze je vyrobit i ze skla nebo plastu.

Vzduchové termosky fungují podobně jako vakuové termosky, ale místo vakua je mezi dvěma stěnami jen vzduch. Teplo se stále nemůže přenášet vzduchem, takže termoska udrží věci horké nebo studené. Vzduchové termosky jsou obvykle vyrobeny z plastu nebo kovu.

Pěnové izolační termosky mají pěnu mezi dvěma stěnami. Tato pěna může být vyrobena z různých materiálů, ale nejčastěji je to polystyren. Pěna zabraňuje přenosu tepla zevnitř ven nebo naopak. Pěnové izolační termosky se nejčastěji vyrábějí z plastu nebo kovu.

Tip na vakuovou termosku:

Šedá vakuová láhev na vodu Eva Solo Cool, 700 ml

Obr.: Šedá vakuová láhev na vodu Eva Solo Cool, 700 ml

Další dělení termosek

Termosky jsou ve všech tvarech a velikostech, ale existují čtyři hlavní typy: 

Termoska – Termosky jsou nejběžnějším typem termosek; obvykle jsou vyrobeny z nerezové oceli nebo hliníku a mají šroubovací víko. Většinou se používají pro větší objem tekutin, např. litr čaje na horskou turistiku. 

Termohrnek – Termohrnky jsou podobné termosky, ale obvykle mají rukojeť pro snadné přenášení. Termohrnky jsou menší než termosky, a proto jsou určeny spíše na přenos teplé kávy do práce, nebo udržení šálku čaje v teple. 

Termokonvice – Docela novinkou na trhu jsou termokonvice, které nejen že udrží větší množství nápoje chladné nebo teplé, ale také mají tvar konvice, takže se s nimi doma dobře zachází při nalévání čaje či jiných tekutin a zároveň vypadají skvěle. 

Skleněná termo láhev – Skleněné termosky jsou méně běžné než ostatní tři typy; jsou vyrobeny z borosilikátového skla, které odolává vysokým teplotám. Vypadají skvěle, ale oproti nerezovým termoskách nedrží teplo a chlad tak dlouho a jsou náchylné na rozbití.

Tip na termohrnek:

Termohrnek nerez 0,4 l olivová

Obr.: Termohrnek nerez 0,4 l olivová

Jaké jsou výhody a nevýhody používání termosky?

Termoska je skvělý způsob, jak udržet jídlo nebo nápoj teplé nebo studené na cestách. Termosky jsou vyrobeny z různých těsnících materiálů a mají těsně přiléhající víko, aby se zabránilo úniku tepla nebo chladu.

Použití termosky má několik výhod:

  • Jídlo vydrží teplé nebo studené celé hodiny.
  • Lze použít s teplými nebo studenými nápoji.
  • Udrží nápoje déle sycené.
  • Jsou lehké a přenosné.
  • Jsou levné.

Existují však také některé nevýhody:

  • Termosky se mohou obtížně čistit kvůli vakuovému těsnění.
  • Pokud termosky nejsou řádně utěsněny, mohou z nich nápoje vytékat.
  • Termosky se mohou při pádu rozbít.

Celkově jsou termosky skvělým způsobem, jak udržet jídlo nebo nápoj v dokonalé teplotě, ať už jste na cestách nebo doma. Jen je nezapomeňte pravidelně čistit a nepouštět! Termosky mohou při správné péči vydržet roky.

Vybrat termosku »

Hliníková vs. nerezová termoska

Existuje několik důvodů, proč jsou nerezové termosky zdravější k používání než hliníkové termosky. Za prvé, nerezová ocel je netoxická a nebude luhovat chemikálie do vašeho jídla nebo pití jako hliníková termoska. Nerezová ocel je navíc mnohem odolnější než hliník a při pádu je méně pravděpodobné, že se promáčkne nebo zlomí. 

Tip na termosku z nerezové oceli:

Termoska z nerezové oceli Eva Solo Urban, 500 ml

Obr.:Termoska z nerezové oceli Eva Solo Urban, 500 ml

Jak vybrat termosku?

Při výběru termosky byste měli zvážit, z jakého materiálu jsou termosky vyrobeny. Měli byste také zvážit, jak dlouho budete potřebovat, aby byl váš nápoj horký nebo studený. Pokud potřebujete uchovat nápoj horký jen několik hodin, postačí vám plastová termoska. Pokud však potřebujete udržet nápoj horký po delší dobu, pak by byla lepší volbou nerezová termoska.

Kromě toho byste měli také zvážit, kolik tekutiny budete muset uložit do termosky. Pokud potřebujete skladovat pouze malé množství tekutiny, pak by byla vhodná malá termoska. Pokud však potřebujete skladovat velké množství tekutiny, pak by byla nutná velká termoska. Nejlepší termoska pro vás bude nakonec záviset na vašich individuálních potřebách.

Jaké jsou nejčastější chyby při používání termosky?

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé při používání termosky dopouštějí, je její nepředehřívání. To znamená, že vaše horké nápoje nezůstanou horké tak dlouho, jak by mohly. Chcete-li termosku předehřát, jednoduše ji naplňte vroucí vodou a nechte několik minut odstát, než ji vyprázdníte a přidáte požadovaný nápoj.

Další chybou, kterou lidé dělají, je nedostatečně pevně přišroubované víko. Nemusí se to zdát jako velký problém, ale pokud dojde i k sebemenšímu otvoru, teplo začne unikat a váš nápoj nezůstane horký. Než vyrazíte, tak se ujistěte, že jste víko dobře zašroubovali.

Konečně, termosky jsou vyrobeny ze skla nebo kovu z nějakého důvodu. Pokud vám termoska upadne a ta praskne nebo se rozbije, nejen že se vám zničí pití, ale můžete si i ublížit. Buďte opatrní s termoskou a zacházejte s ní se stejnou péčí jako s jakýmkoli jiným křehkým vybavením.

Tip na skleněnou termo lahev:

Lahev skleněná přenosná s bambusovým víkem 600 ml

Obr.: Lahev skleněná přenosná s bambusovým víkem 600 ml

Jak se starat o termosku?

Pokud máte termosku, je důležité vědět, jak o ni správně pečovat. Při správné péči vám termosky vydrží mnoho let. Zde je několik tipů, jak pečovat o termosky:

  1. Před použitím termosky vždy umyjte. Tím se odstraní veškeré nečistoty nebo nečistoty, které mohou být na povrchu.
  2. Nikdy nedávejte horké tekutiny přímo do studené termosky. To může způsobit prasknutí termosky. Místo toho termosky předehřejte tak, že je před přidáním horké tekutiny naplníte horkou vodou.
  3. Při čištění termosek nepoužívejte drsné čisticí prostředky. Ty mohou poškodit povrch termosek a vést k netěsnostem. Místo toho použijte jemné mýdlo a měkký hadřík.
  4. Pravidelně kontrolujte termosky, zda nejsou prasklé nebo poškozené. Pokud zjistíte jakékoli poškození, termosky okamžitě vyměňte.

Dodržováním těchto tipů můžete pomoci zajistit, že vaše termosky vydrží mnoho let.

Tip na termokonev:

Tmavě šedá termoska Vialli Design Geo, 1 l

Obr.: Tmavě šedá termoska Vialli Design Geo, 1 l

Závěr blogu

Při nákupu termosky je třeba mít na paměti několik klíčových věcí. Nejprve zvažte, k čemu ji budete používat. Pokud hledáte něco, co by vám na dojíždění udrželo horkou kávu, pak si budete chtít vybrat termosku, která je dobře izolovaná. Za druhé, přemýšlejte o tom, jak přenosná by měla termoska být. Pokud ji budete nosit s sebou celý den, pak budete chtít takovou, která je lehká a snadno se drží. Nakonec zvažte cenu. Termosky se mohou pohybovat v ceně od několika desítek korun až do stovek korun. Při takovém výběru však nemusíte mít strach, že nevyberete tu pravou právě pro vás.

Vybrat termosku »

TOP produkty z kategorie Termosky