blog-post image

Jak vybrat vánoční dekorace?

Vánoční výzdoba je každoročně jedno z nejoblíbenějších a pro kdekoho také jedno z nejdůležitějších témat. Navození té správně vánoční atmosféry není jednoduché, a proto je potřeba vybrat ideální výzdobu. Někdo má rád kýčovité a až přehnané zdobení místností, někdo zase decentní dekorace, co navodí klidnou a příjemnou vánoční atmosféru. Jaké možnosti máme a jakou výzdobu můžeme využít? 

Vybrat vánoční výzdobu »

Venkovní výzdoba 

Venkovní výzdoba je pýchou vašeho domu. Někdo rád v tomto směru soutěží se sousedy a záleží mu především na počtu světýlek a na tom, jak dům již z dálky září. Většina lidí má však rádo decentní výzdobu v podobě světýlek, pár sošek, a jiných doplňků.

Venkovní světýlka

Venkovní osvětlení vybírejte s rozvahou a myslete na to, že ne každé vánoční osvětlení je schopné odolat vnějším vlivům. Světýlka můžete umístit do oken, na zábradlí, na plot, na bránu, kolem dveří, kolem chodníků, na stromky na zahradě, prostě kamkoli kam se vám to bude líbit. Světla mohou být také ve tvaru zvířat, saní či stromečků.

Tip na svítící saně:

STAR TRADING Saně se Santa Clausem - silueta NeoLED

Obr.: STAR TRADING Saně se Santa Clausem - silueta NeoLED

Sošky a figurky 

Na zahradu, před vchod nebo na balkon. Vesměs kamkoliv můžete umístit sošky a figurky sobíků, Santů, hvězdiček a další druhů. Některé sošky mohou dokonce i svítit. 

Lucerny 

Lucerny jsou dalším doplňkem, který dokáže úžasně navodit zimní atmosféru. Vyrábějí se v mnoha velikostech a barvách, takže každý si přijde na své. Můžete je položit okolo příchozí cestičky k domu, ale klidně i na parapet oken.

Vybrat vánoční výzdobu »

Věnec na dveře

Věnec na dveře je asi nejoblíbenější kus venkovní výzdoby. Nejčastěji si je lidé kupují, avšak najdou se kutilové, kteří si je i sami vyrábějí. Naleznete je v mnoha velikostech a z různých materiálů, tudíž téměř každý kus je originál a vždy je to o vašem vkusu, jaký věnec vám bude viset na dveřích. 

Tip na věnec na dveře:

STAR TRADING Dekorativní LED věnec Curly 30 cm

Obr.: STAR TRADING Dekorativní LED věnec Curly 30 cm

Rohožka 

Koupit se dají také skvělé rohožky s vánoční tématikou, které nikdo při vstupu k vám domů nepřehlédne. 

Výzdoba doma

Adventní věnec

Adventní věnec je jednou z nejdůležitějších částí vánoční výzdoby, a to i tím, že se s ním pojí jedna tradice. Všichni to známe, adventní věnec má 4 svíčky a jedna po druhé se zapalují na adventní neděle. Poslední volná svíčka pak čeká na zapálení na Štědrý den. Adventní věnce si podobně jako věnce na dveře můžete vyrobit sami nebo si je koupit hotové. Jsou k mání v mnoha provedeních, takže si každý přijde na své. Někdo si místo věnce pořizuje pouze svíčky bez věnce či jiné adventní dekorace

Sošky 

Sošek s vánoční tématikou je na trhu nespočetné množství, což může při výběru správné dekorace být i značně stresující. Díky široké nabídce tak narazíte na sovičky, trpaslíky, sobíky, jelen, kompletní betlémy a další typy sošek v různých velikostech.

Tip na světelnou sošku:

Saico LED vánoční hvězda Country Style

Obr.: Saico LED vánoční hvězda Country Style

Výzdoba do oken

Výzdoba oken je také skvělou volbou. Můžete zvolit závěsné kousky, polepy oken, světelné řetězy či jiné osvětlení. Vaší fantazii se v tomto případě meze nekladou a můžete využít nálepky, závěsnou výzdobu či vyzdobit váš zaplnit parapet.

Vánoční svícny

Svíček není nikdy dost a v zimě a o Vánocích právě svíčky navozí tu příjemnou vánoční atmosféru. Můžete si pořídit svícny různých velikostí a tvarů, lucerničky či samostatné svíčky.

Dřevěný adventní svícen Dakls

Obr.: Dřevěný adventní svícen Dakls

Prostírání a nádobí

Mezi další tipy, jak ještě doplnit domácnost o další stupeň vánoční atmosféry je vánoční prostírání a nádobí. Není nic hezčího než zasedat ke stolu s vánoční tématikou.

Deky, povlečení, polštáře 

Samozřejmě s vánoční tématikou se vyrábí také lůžkoviny, povlaky na polštáře, deky a další jiné textilní výrobky. Vánoční deka a polštářky na gauči rozhodně doplní celkovou vánoční atmosféru. 

Pléd Santa

Obr.: Pléd Santa

Jmelí

Jmelí je klasickým symbolem Vánoc, který si můžete sami utrhnout v přírodě nebo koupit. Na trhu naleznete taky umělé jmelí, které vám vydrží mnohem déle než to přírodní.

Vůně 

Znáte takovou tu klasickou vůni Vánoc? Někdo jí docílí tak, že doma peče cukroví, ale proč si jednoduše nepořídit aromalampu nebo svíčky s vánočními vůněmi? 

Vybrat vánoční výzdobu »

Světýlka

Světýlka jsou velmi oblíbenou výzdobou a dodají domovu útulnou a příjemnou atmosféru. Můžete si je zavěsit kolem zdí, na okna, nebo položit pod televizi. Někdo je zavěšuje na poličky, ale i kolem rámu postele.

STAR TRADING Deset pramenů - LED světelná clona Star 20 žárovek

Obr.: STAR TRADING Deset pramenů - LED světelná clona Star 20 žárovek

Vánoční stromeček

Vánoční stromeček je nejdůležitější částí každých Vánoc. Někdo má rád umělé stromečky, někdo zase živé. Někdo malý někdo velký. Každý stromeček vypadá jinak, a to je na tom to krásné. Dnes se již dá koupit umělý stromeček takový, co byste, dokud na něj nesáhnete, nerozeznali od toho živého. 

Ozdoby na stromeček

Ozdoby na stromeček se vyrábí z různých materiálů, v různých barvách a v různých velikostech. Jsou to baňky, špice, dřevěné výrobky, řetězy, imitace rampouchů apod. Vaší fantazii se meze nekladou a každý stromeček je jedinečný. 

Tipy na výrobu vlastní výzdoby

Stromeček k zavěšení

Výroba stromečku k zavěšení do okna, na dveře, nebo kamkoli jinam. 

  1. Tvrdý papír, karton nebo jakýkoli jiný lehký materiál si vystřihněte do tvaru viz. první fotka. 

  2. Přilepte malé díly jako je na druhém obrázku. 

  3. Nastříhejte si a nachystejte si ozdoby, které budete chtít na stromeček přidat.

  4. Jako je na čtvrtém obrázku, udělejte okolo stromečku po okrajích důlky a provázek cik cak do důlků zapleťte a zavažte.

  5. Za provázky zastrkejte ozdoby dle vašeho gusta.

  6. Pokud máte strach, že ozdoby přesto budou mít tendenci vypadávat, můžete je přilepit obyčejným lepidlem nebo tavící pistolí. 

  7. Zezadu stromečku si nalepte dlouhý provázek podle potřeby na zavěšení. 

Adventní věnec

Na adventní věnec budete potřebovat polystyrenové kolečko nebo něco jiného měkkého, do čeho budete jednotlivé zdobící kousky vpichovat nebo přilepovat. Poté si nachystejte všechno možné, co budete na věnci chtít mít, jehličí, šípky, listí, sušené ovoce, hvězdičky, třpytky… no prostě co se vám líbí. Dále budete potřebovat tavnou pistoli, drátky a 4 zapichovací držáky na svíčky. 

  1. Nachystejte si vše, co budete potřebovat.

  2. Začněte zapichovat a přilepovat větvičky a ozdoby dle vaší libosti do kruhu.

  3. Jakmile máte nazdobeno, zapíchněte a případně i přilepte držáky na svíčky do věnce a na ně napíchněte svíčky. 

  4. A je hotovo! :) Snadné že?

Závěrečné shrnutí

Vánoční výzdoba je součástí téměř každé domácnosti. Každý rok zdobíme domy a byty, abychom doma měli příjemnou vánoční atmosféru. Výhoda je v tom, že v tomhle nejsou žádná pravidla a každý si ozdobí svou domácnost podle svého gusta. Užijte si Vánoce, a hlavně si odpočiňte! 

Vybrat vánoční výzdobu »

TOP produkty z kategorie Vánoční dekorace