blog-post image

Jak vybrat venkovní osvětlení

Letní grilování a pohyb venku po večerech na zahradě se blíží a vy hledáte ideální venkovní osvětlení pro vaši zahradu a další místa na ní. Nevíte si však rady s tím, kde a jaké světlo umístit? V tomto článku se dozvíte pár tipů a rad jak na výběr venkovního osvětlení. 

Kde budou svítidla umístěna?

Pro začátek je důležité rozmyslet si, kde světla chcete mít. To znamená, že si musíte položit několik základních otázek:

  • Na jakých místech se ve večerních hodinách, tedy za tmy nejčastěji pohybujete?
  • Kudy obvykle chodíte po zahradě, tudíž které cestičky a místa, potřebujete osvětlit? 
  • Potřebujete, aby některá místa byla osvětlena po dobu celé noci, po dobu celého večera, nebo jen ve chvíli, kdy tudy procházíte?
  • Máte na zahradě něco tak hezkého, že by si to zasloužilo samostatné noční venkovní svítidla?
  • Jak moc bude osvětlení vystaveno nepříznivému počasí? 

Vybrat venkovní osvětlení »

Jak se venkovní svítidla budou ovládat?

Pro rozsvícení a zhasínání světel je možné zvolit ovládání několika způsoby:

  • klasické manuální vypínače
  • automatické rozsvícení pomocí čidel reagujících na stmívání
  • rozsvícení pomocí pohybových čidel
  • rozsvícení a zhasnutí v určitý čas, který je naprogramován na centrálním ovládacím panelu
  • kombinace několika

Tip na LED osvětlení se senzorem pohybu: 

Lindby Lindby Jasiah LED venkovní nástěnné svítidlo otoč.

Obr.: Lindby Lindby Jasiah LED venkovní nástěnné svítidlo otoč.

Dbejte na kvalitu venkovního osvětlení

Přeci jen protože budete mít světla venku, je nutné, aby byla odolná nejen vůči prachu, ale také proti vlhkosti, dešti a dalším nepříznivým vlivům. 

Při výběru externího světla se můžete řídit parametry, které udávají právě odolnost a kvalitu. Mezi ně patří IP krytí, CRI index podání barev a WATT kolik světlo spotřebuje energie. 

IP krytí

Stupeň vyjadřující hodnotu voděodolnosti a ochrany proti vniknutí prachu, jiných těles a nečistot zvenku.

  • IP 20 – vhodné pouze do interiéru
  • IP 23 – tohle světlo můžete využít i venku, ale někde pod střechou, kde na něj nebude pršet a příliš svítit slunce
  • IP 44 – odolné proti vodě, avšak umísťuje se spíše do koupelny, není určeno na to, aby na něj tekl proud vody, je odolné spíše proti vlhkosti a srážející se vodě
  • IP 65 – tohle světlo je vhodné ven i na přímý déšť a kolem cesty, kde na něj bude zároveň padat spousta prachu a svítit slunce
  • IP 67 – tohle světlo je možné umístit i pod vodu, takže jej můžete využít nejen do bazénu, ale také do jezírka nebo rybníčku

Tip na osvětlení kolem cestičky, které je vhodné i do nepříznivého počasí:

LEDS-C4 05-9416-34-37 LED reflektory a svítidla s bodcem do země

Obr.: HUBBLE venkovní bodové osvětlení šedé

CRI

CRI neboli Color Rendering Index lze přeložit jako index podání barev. CRI hodnotí to, jak moc je umělé světlo podobné tomu dennímu. Tato škála se pohybuje na stupnici od 0 do 100. Platí zde přímá úměra: čím je CRI vyšší, tím se světlo více podobá pestrému dennímu světlu.

Koupit venkovní osvětlení »

Watt

Počet Wattů udává, jaké množství energie naše osvětlení spotřebuje. V této informaci jsou však skryté informace, které udávají dva výkony, a to světelný a tepelný. Abyste však opravdu přesně zjistili, kolik tedy energie vaše osvětlení spotřebuje, musíte zapátrat u osvětlení po zkratce lm (lumen), která udává intenzitu osvětlení. Poté musíte lm číslo vydělit celkovým příkonem udávaným ve wattech a tím získáte skutečnou spotřebu. Zde platí pravidlo, že čím vyšší číslo vám vyjde, tím méně peněz za energii spotřebovanou svícením utratíte. 

Úsporné osvětlení

LED svítidla

LED svítidla jsou nejlepší volbou pro ušetření elektrické energie, tím pádem i peněz. Tato světla se dají pořídit téměř v jakémkoli provedení.

Tip na LED svítidla do země:

Paul Neuhaus Paul Neuhaus Romy LED venkovní spot zemní hrot 50W

Obr.: Paul Neuhaus Paul Neuhaus Romy LED venkovní spot zemní hrot 50W

Solární osvětlení

Solární osvětlení je nejen úspornou, ale také jednoduchou variantou osvětlení. Nikde nepotřebujete přívod elektřiny a žádnou elektrickou energii tedy nespotřebujete. Tato světla celý den shromažďují díky solárnímu panelu sluneční záření, pomocí kterého v noci světlo svítí. Tato světla jsou dnes tak skvěle vyráběna, že dokážou na celý večer osvětlit celou terasu. 

Tip na solární LED světlo:

PRIOS Prios Jostiras LED solární svítidlo zemní hrot

Obr.: PRIOS Prios Jostiras LED solární svítidlo zemní hrot

Design 

V neposlední řadě je důležité promyslet si celkový vzhled zahrady a k tomu teprve design světel. Zdali se vám budou kolem cestičky hodit spíše patníková světla, nebo stojací lampy, jestli nad terasu budete chtít bodová nebo závěsná světla apod. 

Chci nové venkovní osvětlení »

Závěrečné shrnutí 

Při výběru světel se zaměřte na to, kde světla chcete mít, jak je chcete ovládat, kolik elektrické energie vám spotřebují a jak vám budou ladit s celkovým vzhledem vaší zahrady. Poté už jen rozmyslete, kolik chcete do světel investovat a začněte s výběrem. Přeji vám hodně štěstí. 

TOP produkty z kategorie Venkovní osvětlení