blog-post image

Jak vybrat žehličku?

Žehlení nepatří mezi nejoblíbenější činnosti v domácnosti. Co ale můžete udělat pro to, abyste si tuhle činnost ulehčili a strávili u ní co nejméně času? Dejte si záležet na výběru žehličky, která vám žehlení usnadní. V tomto článku se dozvíte pár tipů a rad, jak vybrat právě tu správnou žehličku. 

Jak často žehlíte a co?

Před výběrem žehličky je důležité uvědomit si a promyslet, jak často žehlíte, a především jaké materiály a jak velké kusy oblečení žehlíte. Pokud žehlíte sem tam nějaké tričko, nebo ručník pro změkčení, určitě pro vás není důležité vybírat dokonale funkční napařovací žehličku. 

Pokud však žehlíte často košile, saka a celkově mnoho oblečení do práce, měli byste sáhnout po kvalitnější a výkonnější žehličce. Pokud však žehlíte spoustu velkoformátového a ložního prádla, budete potřebovat žehlící lis nebo mandlu. 

Vybrat žehličku »

Kvalita a materiál

Rozhodující pro kvalitu žehliček není primárně materiál, který je na jejím povrchu, avšak materiál, ze kterého je vyrobena žehlící plocha. Ten by měl být vyroben z odolného, nepřilnavého materiálu, který lehce klouže po látce a skvělé rozvádí teplo po velké ploše žehleného prádla. 

Mezi nejkvalitnější materiály žehlících ploch žehliček patří především keramika, broušený hliník nebo nerezová ocel. Setkat se můžete také s kombinací více materiálů. Nejčastěji se kombinuje keramika s dalšími složkami. 

Důležitou vlastností materiálu je také počet otvorů pro vypouštění páry na žehlící ploše, které zajistí rovnoměrné napařování a na co největší ploše. 

Vlastnosti žehličky 

Příkon a výkon 

Příkon a výkon jsou parametry, které ovlivňují, jak rychle se žehlička zahřeje a kolik páry vyrobí. Příkon udává rychlost nahřátí žehličky po jejím zapnutí a ten by neměl být nižší ne 1400 wattů, standardní žehličky mají příkon něco mezi 2000 a 2800 watty, ty lepší mají více.

Parní výkon souvisí také s příkonem, a to tak, že čím vyšší má žehlička parní výkon, tím lépe a více bude produkovat žehlička páry. Parní výkon se standardně pohybuje v rozmezí od 0 do několika stovek gramů za minutu, ty kvalitní žehličky, které odvedou dobrou práci mají 50 gramů za minutu. 

Dalším parametrem je parní ráz, díky kterému žehlička dokáže vypustit více páry při žehlení obtížného kousku textilu. Tento parní ráz by měl mít hodnotu zhruba 150 až 200 gramů za minutu. 

Tip na velmi kvalitní parní generátor, který dokáže vytvořit až 550 g páry za minutu:

Parní generátor parní generátor tefal pro express protect gv9221e0

Obr.: Parní generátor parní generátor tefal pro express protect gv9221e0

Odvápňovací funkce 

Některé žehličky nesnesou obyčejnou vodu z kohoutku, pokud nemá žehlička odvápňovací funkci, bude se v žehličce usazovat vodní kámen a ten jí ublíží a také vašemu prádlu. Proto je potřeba vybírat správně a případně nalévat do žehličky destilovanou vodu, pokud není vybavena odvápňovací funkcí. 

Anti-drip systém

Anti-drip systém oceníte u napařovacích žehliček, u kterých při snížení teploty hrozí, že voda, která se nezměnila na páru začne odkapávat z napařovací žehličky. Anti-drip systém odkapávání vody zabrání. 

Tip na žehličku s anti-drip systémem:

Napařovací žehlička žehlička braun si5006bl, 2600w

Obr.: Napařovací žehlička žehlička braun si5006bl, 2600w

Žehlící plocha 

Žehlící plocha je tím nejdůležitějším parametrem žehličky, na který byste se měli zaměřit při jejím výběru. Pokud si vyberete špatně a nekvalitní povrch, stane se pro vás žehlení opravdu peklem a nikdy nedosáhnete požadovaného výsledku.

Nejen že nekvalitní žehlící plocha špatně žehlí, ale také se rychle opotřebuje a může se loupat, což může na vašem prádle způsobit nemalou neplechu. Mezi ty kvalitnější a dražší povrchy patří: keramika, platinum, safít, palladium a další plochy s nepřilnavým povrchem. Mezi ty levnější povrchy patři: hliník, teflon a nerez. 

Hmotnost žehličky 

Dříve to bývalo pravidlem, že čím těžší žehlička, tím lépe vyžehlené prádlo. Dnes to již ale není pravdou, díky právě skvěle promyšleným povrchům a dalším funkcím žehličky. Dnes je to naopak – čím lehčí žehlička, tím lepší manipulace s ní. Těžkou žehličku dnes využijete, pokud prádlo žehlíte až několik dní po uschnutí anebo pokud žehlíte ložní prádlo a velké plochy. 

V případě, kdy žehlíte trička, košile a více věcí najednou, oceníte lehkou žehličku, se kterou se lehce manipuluje. Pokud žehlička využívá parního systému, je potřeba myslet na to, že i voda, kterou do nádržky žehličky nalijete něco váží. 

Tip na velmi lehkou napařovací žehličku:

Napařovací žehlička žehlička tefal turbo pro anti calc fv5695e1, 3000w použité, neopo

Obr.: Napařovací žehlička žehlička tefal turbo pro anti calc fv5695e1, 3000w použité, neopo

Délka přívodního kabelu

Dalším důležitým parametrem pro snadnou a rychlou manipulaci s žehličkou je délka přívodního kabelu. Promyslete si, kde budete prádlo žehlit a jak daleko je od tohoto místa zásuvka, ať nemusíte tahat přes půl místnosti prodlužovačku. Podle toho si vyberte žehličku, která má odpovídající délku kabelu.

Další možností však je pořídit si žehlící prkno, které má vlastní zásuvku a ono samotné se kabelem propojí se zásuvkou, což vám získá zase pár metrů navíc, případně tak můžete využít skvělou žehličku, kterou byste si normálně nekoupili jen kvůli délce kabelu. 

Dnes také na trhu naleznete i bezdrátové žehličky, přičemž tedy nemusíte řešit ani délku přívodního kabelu, ani žehlící prkno s vlastní zásuvkou. Tyto žehličky jsou však dražší pro své bezdrátové vlastnosti. 

Vybrat žehličku »

Další funkce žehličky

Regulace teploty 

Převážná většina žehliček má kolečko nebo tlačítka, pomocí kterých se dá regulovat teplota. Většinou je to teplota mezi 70 až 220 °C. Na těchto tlačítkách nebo kolečkách bývají také obrázky, které napomáhají k rozhodnutí, na jakou teplotu žehlit. Teplota se totiž odvíjí především od žehleného materiálu, takže symbolu na žehličce jsou např. vlna, textil, pára apod. 

Funkce automatického vypnutí

Dnes se setkáte u většiny žehliček s funkcí automatického vypnutí. Nejen že pokud je žehlička nehybně v zásuvce zapnutá určitý čas tak se sama vypne, ale některé žehličky mají tuto funkci tak technologicky vyspělou, že pokud žehličku položíte na textil a odejdete, nemusíte se bát, že se propálí skrz, pokud zůstane nehybná, automaticky se vypne. 

Tip na žehličku s funkcí automatického vypnutí:

Napařovací žehlička žehlička gorenje sih3000rbc, 2600w

Obr.: Napařovací žehlička žehlička gorenje sih3000rbc, 2600w

Samočištění 

Funkci samočištění je také dost důležitým parametrem žehličky, která jí prodlužuje životnost. Díky vodě se v napařovacího systému usazuje nejen vodní kámen, ale také různé nečistoty a bakterie, které mohou systém tak znečistit, že se ucpe a žehlička se pokazí. Samočistící systém nahřeje žehličku do maximální teploty, rozpustí tak nečistoty a vodní kámen, a to vše se poté vypustí i s vodou z žehličky ven. 

Ionizátor 

Ionizátor je pokročilejší funkcí, kterou jsou vybavené lepší žehličky. Pomocí této funkce napařovací systém vytvoří mnohem jemnější páru, která se dostane hlouběji do struktury látky a lépe tím vyrovná všechny nerovnosti. 

Ukazatele 

Další fajn funkcí jsou ukazatele teploty žehličky, první ukazuje po zapojení žehličky, jestli už je nahřátá nebo ne, na konci zase po vypnutí ukazuje, zda je ještě horká. 

Napařovací špička

Některé žehličky jsou vybavené napařovacími otvory navíc i ve špičce žehličky, což oceníte při žehlení zákoutí oblečení, jako například míst kolem knoflíku na košilích anebo při žehlení límečku košil. 

Tip na žehličku s napařovací špičkou:

Napařovací žehlička žehlička zelmer healt zir3200, 3200w

Obr.: Napařovací žehlička žehlička zelmer healt zir3200, 3200w

Druhy žehliček

Jak jsme si výše řekli, je potřeba si dopředu říct, na co žehličku budete využívat, co od ní očekáváte a jak často budete žehlit. Podle toho zvolte druh žehličky a její speciální funkce. 

Napařovací žehličky

Napařovací žehličky jsou nejoblíbenějšími žehličkami většiny domácností. Nejsou moc velké, takže si nemusíte dělat starosti s jejich uskladněním, jsou lehké, takže se s nimi jednoduše manipuluje a díky ergonomickému tvaru je žehlení s nimi jedna radost. Důležité však je vybrat si tu správnou žehličku s ideálními parametry. Na které se zaměřit jste se dočetli výše. 

Největší výhodou napařovací žehličky je právě funkce napařování. Žehlička je vybavená napařovacími otvory rozmístěnými po celé žehlící ploše, ze kterých vychází pára, díky které se prádlo při žehlení navlhčí a žehlení tak probíhá snáze a se skvělými výsledky. 

Žehlení s napařovací žehličkou je snadné a rychlé, žehlička se nezahřívá dlouho, takže pokud spěcháte a potřebujete vyžehlit jednu košili před odchodem, nebude to s napařovací žehličkou problém. 

Nevýhodou napařovací žehličky je, že nádobka na vodu není příliš velká, takže při žehlení většího množství prádla budete muset častěji doplňovat vodu. 

Tip na napařovací žehličku:

Napařovací žehlička žehlička tefal ultimate pure fv9848e0, 3200w

Obr.: Napařovací žehlička žehlička tefal ultimate pure fv9848e0, 3200w

Parní generátory 

Žehlení s parním generátorem je velmi efektivní a dosáhnete s ním skvělých výsledků. Parní generátor totiž oproti běžným žehličkám pracuje s velkým množstvím páry, takže je žehlení mnohem snadnější.

Pára se dostane hluboko dovnitř vláken, což zvyšuje efektivitu žehlení a hlavně výsledek. Parní generátory mají taktéž nízkou hmotnost, tudíž manipulace s nimi je snadná. 

Výhodou parního generátoru je také to, že jeho žehlící plocha má tak nízkou teplotu, že nehrozí spálení oděvu. 

Tip na parní generátor:

Parní generátor parní generátor hoover prb 2500b 011

Obr.: Parní generátor parní generátor hoover prb 2500b 011

Napařovač oděvů 

Napařovač oděvů je skvělým pomocníkem, díky kterému docílíte skvělých výsledků, bez námahy a žehlícího prkna. Napařovač totiž vyniká svými kompaktními rozměry, skladností a hmotností. 

Pomocí ručního napařovače můžete rychle na věšáků dožehlit košili nebo sako, závěsy zavěšené na oknech, nebo ložní prádlo povlečené na posteli. Nic nemusíte sundávat a chystat si žehlící prkno. 

Tip na napařovač oděvů:

Žehlicí napařovač ruční napařovač oděvů russell hobbs steam genie aroma 28040-56

Obr.: Žehlicí napařovač ruční napařovač oděvů russell hobbs steam genie aroma 28040-56

Žehličky na suché žehlení

Žehličky na suché žehlení dnes již nepatří mezi ty nejoblíbenější, jak tomu bylo dříve. Patří však mezi ty levnější. Jejich výhodou je nízká hmotnost, protože nemají nádržku na vodu a další funkce navíc, tudíž i jejich údržba je velmi snadná. Nevýhodou však je absence napařovacích otvorů, takže výsledky žehlení nejsou tak skvělé. Pokud však žehlíte jednou za měsíc a nežehlíte žádné speciální materiály, jistě si i s touto žehličkou vystačíte. 

Tip na žehličku na suché žehlení:

Suchá žehlička žehlička eta suchá 7246 90000

Obr.: Suchá žehlička žehlička eta suchá 7246 90000

Cestovní žehličky 

Cestovní žehličky ocení především ti, kteří jezdí na pracovní cesty a potřebují mít vždy košile či kostýmek vyžehlený. Cestovní žehličky se vyznačují svou velikostí a nízkou váhou, právě pro možnost převážení bez zbytečné zátěže navíc. 

Hmotnost cestovních žehliček se pohybuje od 500 g do 800 g, což také závisí na velikosti vodní nádržky. Některé žehličky mají také sklopnou rukojeť, což vám ušetří místo v kufru. Některé žehličky jsou vybaveny funkcí dobíjení, tudíž jsou bezdrátové a jediné co k nim potřebujete je dobíjecí kabel nebo stanice. 

Tato žehlička má pochopitelně menší výkonnost než ostatní, avšak svůj účel splní. Ty kvalitnější mají keramickou žehlící plochu, což zvyšuje kvalitu žehlení. 

Tip na cestovní žehličku:

Cestovní žehlička cestovní žehlička gorenje sih1100tbt, 1100w

Obr.: Cestovní žehlička cestovní žehlička gorenje sih1100tbt, 1100w

Žehlicí prkno

V neposlední řadě je velmi důležitá volba žehlícího prkna. Bez ideální plochy k žehlení vám ani ta nejlepší žehlička nepomůže k nejlepším výsledkům. Žehlící prkno by mělo mít dostatečně velkou žehlicí plochu, nastavitelnou výšku, mělo by být 100 % stabilní a pokud žehlíte s parním systémem, měl by být potah prkna paropropustný. 

Co se vám bude hodit je také odkládací plocha prkna a malé sklopné žehlící prkno na navlékání a žehlení rukávů a malých ploch. Některá žehlící prkna jsou rovněž vybavena vlastní zásuvkou, držákem na kabel od žehličky a protiskluzovýma nožičkama. 

Tip na žehlící prkno:

Brilanz Žehlicí prkno Professional, růžová

Obr.: Brilanz Žehlicí prkno Professional, růžová

Závěrečné shrnutí 

Před výběrem žehličky si ujasněte, jak často žehlíte, jaké oblečení a jaké množství prádla a podle toho vybírejte výkonnost a druh žehličky. Nezapomeňte také myslet na ideální žehlící prkno a další funkce žehliček, které oceníte pro snadnější žehlení. 

Vybrat žehličku »

TOP produkty z kategorie Žehličky