blog-post image

Jak zařídit dětský pokoj krok za krokem?

Dětský pokoj představuje pro děti celý svět! Je to jejich bezpečné útočiště i prostor, kde mohou vyjádřit svou kreativitu v prostředí plném podnětů. Děti rostou až příliš rychle! Nezaspěte dobu a podívejte se na rady, jak správně vybavit dětský pokoj.

Jak vybrat barvu dětského pokoje?

Než se zamyslíte nad barvou do dětského pokoje, zvažte typ barvy, kterou budete používat. Pokud chcete povrchovou úpravu, která je odolnější vůči otiskům a odíráním, rozhodněte se pro barvy, které lze očistit. Nejvyhledávanější jsou trvanlivé barvy nebo barvy, co nevydávají výpary.

Pokud jde o barvu, vymalované stěny mají tu výhodu, že se v budoucnu relativně rychle a snadno mohou přetřít. Mějte však na paměti, že čím tmavší odstín, tím více vrstev budete muset v budoucnu použít.

Na chvíli zapomeňte na klasické konvence, že kluci mají rádi modrou a holky růžovou barvu. Nejvhodnější je vymalovat pokoj žlutou či zelenou barvou, jelikož ty podporují dobrou náladu a kreativitu, s touto barvou také kombinujte dětský nábytek. Dejte si ale pozor na to, aby byly tyto barvy ve světlých odstínech, protože tak zbytečně zatěžují oči. Také světle modrá barva je vhodná jako uklidňující prvek v pokojíčku.

Na druhou stranu zapomeňte na červenou barvu, která evokuje zlost a nebezpečí. V pokoji s touto barvou se také velice špatně usíná. Ale můžete ji použít jako barvu doplňků – v tomto případě je to naprosto v pořádku.

Dětský pokoj světlý

Jakou zvolit podlahu do dětského pokoje?

Musíte se také zamyslet nad klíčovou myšlenkou, jaký druh podlahy do dětského pokoje bude nejvhodnější. Možnosti zahrnují:

Koberec

Teplý a pohodlný koberec pod nohama je také ideální pro sezení. Bude tlumit pády a nevadí, když na něj spadnou předměty. Může též poskytnout účinnou izolaci hluku, což je užitečné, když třeba bydlíte v paneláku.

Nevýhodou je, že se koberec může obarvit, takže pokud vaše dítě něco na koberec rozlije, měli byste to hned utřít a jemně vyčistit. Polypropylenový koberec je odolný vůči nečistotám a skvrnám a často se prodává právě do dětských pokojů. Koberec z 80 % vlny a 20 % z umělých vláken je zase odolný proti vlhkosti a nečistotám.

Pokud vaše dítě trpí alergiemi, koberec se nedoporučuje – místo toho vyzkoušejte některou z níže uvedených možností tvrdé podlahy.

Dětské koberce

Vinylová podlaha

Kvalitní vinyl je teplý, odolný a snadno se čistí. Je k dispozici v různých barvách a dekorech. Pro děti je vhodný, protože je jednoduše omyvatelný, když se v pokojíčku stane nějaká nehoda. A odolnost podlahy je něco, co do dětského pokojíčku opravdu chcete.

Laminátová podlaha

Kvalitní laminát, který je funkční alternativou podlahy do dětského pokoje, obstojí proti opotřebení a snadno se o něj pečuje.

Dřevo

Přírodní a snadno udržovatelné dřevo je oblíbenou volbou podlahy do dětské pokoje. Masivní dřevo a kvalitní dřevěné podlahy mohou být broušeny a přelakovány, pokud jsou na nich stopy opotřebení, takže vydrží mnoho let a dřevo bude i nadále vypadat dobře, zatímco ostatní prvky místnosti se budou měnit.

Jak vybrat postel do dětského pokoje?

Dětské postýlky jsou k dispozici v široké škále tvarů, barev a velikostí a může být těžké zjistit, který kousek je vhodný pro dětský pokoj. Zatímco vzhled postele – tvar, barva a designové detaily – bude to, čeho si všimnete jako první, na podkladových materiálech, konstrukci a bezpečnostních prvcích záleží víc než na vzhledu.

Materiál

Jak je známo, děti jsou citlivější na materiály kolem sebe než dospělí. Měli byste tedy volit dětské postele, které nezpůsobují alergické reakce. Další věc, která je o dětech v posteli známá, je, že rády na matraci skáčou. Proto je vhodné vsadit na postel z masivu, pokud chcete, aby vydržela delší dobu. Naopak nevhodnou volbou jsou čalouněné postele, jelikož se v nich drží alergeny a roztoči. Dřevo je tedy pro děti tou nejlepší volbou. Je měkčí než kov či železo, což jsou v případě dětské postele velice nebezpečné materiály.

Velikost

U miminek je samozřejmé, že jim pořídíte dětské postýlky s ohrádkou, která zajistí, aby při přetáčení ze strany na stranu nevypadlo na zem. V momentě, kdy se miminko začne stavět na nožičky, je potřeba posunout dno postýlky níže.

Děti, které jsou předškolního, nebo školního věku, již mohou mít klidně klasické jednolůžko, v případě, že spí v pokojíčku se sourozencem, klidně dvoulůžko standardních rozměrů s délkou 200 centimetrů. Všeobecně by měla být postel zhruba o 20-30 centimetrů delší než její uživatel.

Matrace

Matrace je stěžejní prvek, jehož výběr byste neměli podcenit, jelikož děti se ve spánku rostou a vyvíjejí, proto by měly mít kvalitní podporu matrace. Nejvhodnější pro děti jsou matrace z polyuretanových pěn střední a vyšší tuhosti. Zvolte také prací antialergenní potah, popřípadě chránič matrace, který ji udrží v suchu.

Dětské matrace

Ložní prádlo

Dětské povlečení by také mělo být z příjemného materiálu, jako je bavlna. Na rozdíl od toho satén se nedoporučuje pro děti vůbec, jelikož je chladný. Stejně tak prostěradla do dětské postýlky by měla být příjemná, v tomto případě mohou být i plyšová, aby se v nich dítko cítilo opravdu komfortně, dobře se mu usínalo a mělo kvalitní spánek.

Dětské povlečení

Jaký vybrat nábytek do dětského pokoje?

Nábytek do dětského pokoje je třeba vybírat nejenom dle věku dítěte, ale také hlavně dle jeho funkčnosti a bezpečnosti. Stejně jako u dětské postele, nejlepším materiálem je dřevo. Pokud už máte děti odrostlejší, můžete vsadit i na dřevotřísku, nicméně u té dejte pozor na její nosnost a bytelnost. Lak, kterým je nábytek přetřen, musí být také vhodný pro děti, protože, jak víme, malé děti všechno rády olizují – a nábytek nevyjímaje.

Kompletní dětské pokoje jsou skvělou volbou, jak pokojíček vybavit jednoduše, rychle a stylově, jelikož všechny kousky nábytku k sobě ladí. Co je nejdůležitější – dejte si pozor, aby dětský nábytek neměl skříňky nebo police ze skla, což je velmi nebezpečné pro každé dítko.

Dětské komody a dětské poličky

Praktičnost a přehlednost – to je to, co budete v dětském pokoji díky komodě mít. Můžete do nich uložit jak spodní prádlo, oblečení, tak i třeba hračky. Všechno budete mít organizovaně uložené. Dětské komody uloží všechno, co nechcete, aby bylo na očích. Na rozdíl od toho dětské poličky zase slouží na vystavení oblíbených kousků hraček, plyšáků, knih. U starších dětí mohou sloužit jako výstavka na jejich výtvory či fotografie.

Šatní skříně a skříňky

Je potřeba, aby byly šatní skříně dostatečně robustní a stabilní, aby nemohlo dojít k převrhnutí na dítě. Můžou být buď součást kompletního dětského pokoje, nebo je možnost je koupit samostatně. Jelikož se jedná o dětské skříně, je potřeba, aby její police byly přizpůsobeny dětem – a nebyly tak moc vysoko, aby do nich dítko dosáhlo a mohlo si ukládat hračky. Do skříněk tak může dítko ukládat své hračky na spodní police, a na ty vrchní budete vy odkládat to, co nechcete, aby se dostalo do rukou vašeho dítěte.

Dětské stoly

Pokud je vaše dítko předškolního, nebo školního věku, budou dětské stoly naprostou nezbytností do dětského pokoje. Je třeba je umístit tak, aby na ně dopadalo světlo, a samozřejmě pořídit i dětské lampičky. K dětskému stolu byste také měli pořídit i židličku. Pro mladší děti jsou vhodné dřevěné židle bez koleček, na kterých se jim bude příjemně sedět a učit se. Pro ty starší už můžete pořídit dětské otočné židle s kolečky. Ale těm úplně nejmenším pořiďte dětskou stoličku dohromady se stolíkem, u kterého si může klidně dát i nějakou svačinku.

Dětský stůl

Doplňky do dětského pokoje

I ti největší zastánci minimalismu by měli pořídit svému dítku nějaké doplňky do dětského pokojíčku. V tomto případě můžete nechat výběr na svých dětech, pokud jsou již ve věku, kdy si dokážou zodpovědně vybrat. Vy musíte jen korigovat, aby barvy těchto doplňků ladily s výmalbou stěn a ostatního nábytku. Vedle postele by měly rozhodně měly být dětské lampičky, u kterých si dítko může večer číst nebo třeba jen prohlížet knížky.

Úložné boxy

Je potřeba, aby se děti od malička učily úklidu a tomu, aby věděly, co kam patří. Nejlepší cesta, jak je to naučit, je pořídit jim veselé úložné boxy, například v podobě oblíbených kostiček Lego, kam si budou každý večer své hračky ukládat.

Posezení/poležení

Dětské stoličky oživí každý dětský pokojíček. Vybírejte stoličky s motivy zvířátek nebo oblíbených postaviček. Další věcí, která by v dětském pokojíčku neměla chybět, je sedací vak, na kterém se dítko nejenom vyřádí, ale také si zde dokáže i pěkně odpočinout – a někdy třeba i zdřímnout. Ale co budou děti milovat ze všeho nejvíc, je závěsné dětské křesílko, ve kterém se mohou jednoduše houpat, i když je venku nepříjemné počasí a na houpačku nemůžou.

Dětský pokoj skandinávský styl

Náš tip: Rozdělte pokoj do dvou zón

Jedna část pokojíčku by měla být určena ke spaní, další pak ke hře či učení a tvoření. Tyto zóny by se ideálně měly oddělit například pomocí paravánu. Pokud to prostorově není možné, nevadí. Pouze je třeba dodržet, aby se v klidové zóně nevyskytovaly rušivé elementy. Co ale nesmí v klidové zóně chybět, jsou dětské sedačky, na kterých může dítko sledovat třeba televizi a neležet při tom v posteli.

Dětský pokojík musí být příjemné útočiště pro každé dítko. Je třeba, aby se zde cítilo příjemně, proto dejte také na jeho rady při zařizování.

TOP produkty z kategorie Dětský nábytek