blog-post image

Jaké pokojové rostliny si vybrat?

Pokojové rostliny jsou ozdobou mnoha interiéru, avšak rostliny nejsou jen designovými prvky. Jak se o ně starat, nebo jak si vybrat takové, o které se dokážete postarat i když nejste rozený zahradník? Na to jsme se podívali v našem článku! 

Co promyslet, před zakoupením květin?

Prostředí

V první řadě je důležité prozkoumat váš domov. Musíte zjistit kde máte světlo, kde táhne, kde je chladněji, kde tepleji, ve které místnosti sucho, ve které naopak vlhko a ve kterých je stálá či proměnná teplota. 

Teprve když znáte svůj domov, a víte kam chcete květiny umístit, můžete začít vybírat. Každá z rostlin má totiž ráda jiné prostředí, a proto je potřeba vybírat květinu podle místa, kam ji chcete dát. 

Bezpečnost

Dalším důležitým parametrem u výběru květin je, zdali máte doma děti nebo zvířata. Některé rostliny mohou totiž být jedovaté, což by v případě konzumace mohlo u dětí a domácích mazlíčků skončit zdravotními problémy. 

Zkušenosti 

Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru také je, jak zdatní jste v pěstování rostlin. Některé rostliny jsou velmi náročné na údržbu a musíte se jim věnovat. Některé zas nepotřebují nic než sem tam lehce zalít. 

Vzhled

Dalším parametrem výběru je vzhled květin. Květiny mohou být kvetoucí i nekvetoucí, mají různé barvy, a různé odstíny barev. Je potřeba myslet na to, zda se vám vybrané rostliny do interiéru hodí a zároveň zda rostliny mezi sebou navzájem barevně ladí. 

Vybrat květiny a květináče »

Proč pěstovat pokojovky?

Proč jsou pokojové rostliny tak oblíbené a proč nechybí v žádné domácnosti? Jednoduše protože vypadají skvěle a zároveň také některé z nich čistí vzduch, nebo dokážou suchý vzduch zvlhčovat. Většina pokojových rostlin není náročná na pěstování a většinou pocházejí z tropických oblastí, což je důvod, proč vám doma vydrží. Vyžadují totiž stálou teplotu. 

Jaké pokojové rostliny si pořídit?

Každá z rostlin má jiný tvar, velikost, barvy. Každá působí jiným dojmem, a ne každá se hodí k té druhé. Je potřeba při vybavování interiéru pomocí rostlin myslet na to, aby rostliny k sobě barevně seděly. Většina rostlin jsou jednobarevné a liší se především odstínem zelené barvy. Jiné jsou žíhané, křiklavých kontrastních barev anebo jemně žíhané. 

Jakou velikost a tvar rostlin zvolit?

Při výběru tvaru a velikostí rostlin je potřeba dodržovat určitá pravidla pro jejich umístění. 

Asymetrie

Důležité je nesnažit se, aby bylo vše 100 % symetrické či v jedné rovině. Nikde v přírodě nenaleznete nic dokonalého. Takže pokud vám květiny rostou asymetricky, určitě je nezarovnávejte, nechejte je přirozeně. 

Různá výška

Dalším důležitým bodem, který je potřeba při výběru květin dodržet je různá výšky. Nemusíte mít ve váze dokonale srovnané květiny stejné výšky, stejně jako mini kaktusy stojící vedle sebe nemusí být všechny stejné. Vlastně je tohle pravidlo podobné tomu předchozí a pouze potvrzuje to, že asymetrie, nepravidelnost a nedokonalosti jsou vítány.

Velké květiny

Ať máte malý nebo velký interiér, velká a vysoká květina se do něj vždy hodí. Velký interiér doplní, malý zútulní. Nebojte se rostlin, které v přírodě sahají až ke stromům. Vypadají skvěle. 

Nenáročné pokojové rostliny

Pokud jako já patříte k tzv. “vrahům rostlin” a potřebujete tedy rostliny, které přežijí vše a nepotřebují žádnou výjimečnou péči, tak nemusíte mít strach. I pro vás existují vhodné a moc hezké rostliny. Nenáročné pokojovky totiž nevyžadují přílišnou péči o rostliny, stačí když je sem tam zalijete, dáte je na správné místo, co se týče světla a budou žít dlouho. Mezi takové rostliny patří: 

Aloe vera

Aloe vera se řadí mezi sukulentní, tučnolisté rostliny, které jsou nenáročné na pěstování. Líbí se jim na okně orientovaném na jih, stačí jim zálivka ve chvíli, kdy jim úplně vyschne půda, avšak pozor na přelití. Stejně jako všechny jiné pokojovky vám zahynou, když je přelijete.

Tlustice

Tlustice také patří do kategorie sukulentních rostlin, proto vydrží docela dlouho bez zalévání. Nemá rána přelévání a nemá ráda stín. Když ji dáte na okno, a zalijete jedenkrát týdně, bude to krásná rostlina. 

Juka

Juka se také řadí mezi sukulentní rostliny a tahle květina je ze všech nejméně náročná. Vydrží ve stínu i na slunci, stačí ji sem tam zalít a nepřelít a bude z ní krásná téměř nesmrtelná rostlina. 

Tip na stojany na květiny:

Tutumi Stojan na květiny LOFT

Obr.: Tutumi Stojan na květiny LOFT

Pokojové rostliny, které vyčistí vzduch

Některé pokojové rostliny nemají pouze okrasnou funkci, ale dokážou také čistit vzduch. Tyto rostliny jsou vhodné do domácností, kde je vlhký, nebo naopak velmi suchý vzduch a do domácnosti, kde žijí alergici. 

Chryzantéma

Chryzantéma je krásnou kvetoucí rostlinou, která dokáže čistit vzduch. Je docela nenáročná na údržbu a daří se jí jak doma, tak i venku.

Zelenec

Zelenec patří mezi další rostliny se schopností čistit vzduch. Je to trávovitá rostlina, která má ráda stín. Často se používá do závěsných květináčů, nebo na vyvýšená místa. Další výhodou zelence je, že pokud máte kočku, ocení jej. Kočky tuto květinu jí a čistí si s ní žaludek.  

Fíkusy

Fikusy také umí čistit vzduch, především tedy fikus benjamin. Díky svému vzhledu vypadá v místnosti velmi efektivně, může totiž dorůst až dvou metrů. Fikus nemá rád přesouvání a nemá rád chladno a průvan. 

Tip na květináče:

PlasticFuture Květináč Splofy Stand tmavě šedý

Obr.: PlasticFuture Květináč Splofy Stand tmavě šedý

Pokojové rostliny do stínu

Pokud máte problém s umístěním rostlin na slunném místě, nemáte dostatek parapetů či oken, nebojte se, existují i pokojovky, které milují stín. Mezi takové rostliny patří např.: 

Cykas japonský

Cykas japonská je druh palmy a je to velmi vzhledná rostlina, která nepotřebuje moc péče. Stačí jí stín a zalévat podle potřeby. Nemá rád přímé slunce a přelévání. 

Litinová rostlina

Litinová rostlina se vyznačuje svými krásnými listy a je spíše střední velikosti. Tato rostlina opravdu miluje stín a je téměř nenáročná na údržbu. Nevadí ji i přeschnutí půdy, takže pokud zapomenete jednou zalít, nic se jí nestane. 

Calathea

Calathea je také velmi designovou rostlinou. Roste do výšky a vyznačuje se svými zajímavými listy. Je to stínomilná rostlina, takže sluneční paprsky ji opravdu uškodí. Není náročná na údržbu, stačí ji pouze občasná zálevka. 

Tip na malý stojan na květiny, který můžete umístit kamkoli:

Tutumi Stojan na květiny LOFTO černý

Obr.: Tutumi Stojan na květiny LOFTO černý

Jedovaté pokojové rostliny

Pokud máte doma děti nebo domácí mazlíčky, kteří se ke květinám dostanou, nedoporučuji si vůbec tyto květiny pořizovat. Jsou jedovaté pro lidi i zvířata.

Toulitka 

Toulitka je nádherná rostlina a pro svůj originální vzhled velmi oblíbená. Používá se však především pro svou jedovatost a nápaditost do vázaných květin, nebo do domácností bez dětí a do kanceláří jako designový prvek. 

Difenbachie

Difenbachie se řadí mezi ty větší rostliny, které opravdu vyplní prostor a doplní jej o krásný designový prvek. Je velmi krásná, avšak si dejte pozor na její silnou jedovatost. Pořiďte si ji někde, kde nepřijdou do styku s dětmi či zvířaty. 

Kroton

Kroton je rostlina, která je známá především pro své pestrobarevné listy. Dejte si však bacha, tohle zbarvení má v přírodě svou funkci, upozorňuje totiž na svou prudkou jedovatost. 

Tip na květináč, ve kterém rostliny vyniknou:

DekorStyle Květinový stojan GLORIA 70 cm chrom

Obr.: DekorStyle Květinový stojan GLORIA 70 cm chrom

Závěrečné shrnutí 

Pokojové rostliny nejsou na pěstování tak náročné, jak si každý myslí. Umění je však v tom, vybrat rostlinám správné místo na žití, zajistit jim dostatek světla či stínu, a přiměřenou četnost zalévání. 

Rostliny také vybírejte podle velikosti a kombinujte je. Bacha na kombinování barev, není zelená jako zelená. A v neposlední řadě myslete na to, že některé rostliny jsou jedovaté, takže do domácnosti s mazlíčky či dětmi nejsou vhodné, a naopak jiné rostliny zase umí čistit vzduch. 

Vybrat květiny a květináče »

TOP produkty z kategorie Květiny a květináče