blog-post image

Vše, co potřebujete vědět o zavlažování vaší zahrady

Voda je nezbytnou součástí zahradničení. Nejen, že pomáhá rostlinám růst, ale také pomáhá udržovat zdraví vašeho trávníku. V tomto příspěvku na blogu probereme vše, co potřebujete vědět o zavlažování vaší zahrady. Probereme, proč je důležité rostliny pravidelně zalévat, a také si povíme o některých různých doplňcích, které jsou k dispozici pro usnadnění zavlažování vaší zahrady.

Proč je důležité pravidelně zalévat trávník a zahradu?

Jedním z nejdůležitějších aspektů udržování zdravého trávníku a zahrad je zajistit jim dostatek vody. V závislosti na typu rostlin, které máte, může být nutné je zalévat denně nebo jen několikrát týdně. Všechny rostliny však potřebují k přežití trochu vody.

Trávník a zahradu můžete zalévat několika různými způsoby. Jednou z možností je použití hadice. Je to skvělá volba, pokud máte malou oblast, která potřebuje zalévat, nebo pokud chcete mít možnost kontrolovat, kolik vody každá rostlina dostane. 

Další možností je instalace závlahového systému. Toho lze dosáhnout tím, že si najmete profesionála nebo to uděláte sami. Zavlažovací systémy lze nastavit tak, aby zalévaly váš trávník a zahradu automaticky, což vám může ušetřit spoustu času.

Bez ohledu na to, jakou metodu zvolíte, je důležité trávník a zahradu pravidelně zalévat. To pomůže vašim rostlinám zůstat zdravé a zabrání jejich odumírání. Pokud si nejste jisti, jak často rostliny zalévat, zkontrolujte štítek na rostlině nebo požádejte o radu odborníka. V závislosti na typu rostliny mohou potřebovat různé množství vody. Například sukulenty obvykle potřebují méně vody než jiné druhy rostlin.

Jaké doplňky můžete použít k zalévání zahrad?

K zalévání zahrady můžete použít hadice. Existují různé typy hadic, ze kterých si můžete vybrat. Seženete i hadice, které jsou přímo určené pro zalévání zahrad. Pokud máte malou zahradu, možná budete chtít zvážit pořízení hadice, která je speciálně navržena pro zavlažování malých zahrad. Seženete i hadice, které jsou přímo určeny pro zavlažování velkých zahrad.

Další možností, jak zalévat zahradu, je použití zavlažovacího systému. Sprinklerové systémy mohou být manuální nebo automatické. Automatické zavlažovací systémy jsou skvělé, protože se budou zapínat a vypínat podle potřeby. To znamená, že se nemusíte bát, že zapomenete zalévat zahradu. Ruční zavlažovací systémy vyžadují, abyste je zapínali a vypínali podle potřeby.

Zahradu můžete zalévat i konví. Konve na vodu mají různé velikosti a tvary. Můžete si vybrat konev, která je přímo určená pro zalévání zahrad. Seženete i konve, které jsou přímo určené pro pokojové rostliny.

Bez ohledu na to, jaký typ zahrady máte, existuje několik různých způsobů, jak ji zalévat. Pokud si nejste jisti, jaký typ zahrady máte, můžete se vždy zeptat zahradníka nebo někoho z obchodu. Budou vám schopni pomoci určit nejlepší způsob zalévání vašeho konkrétního typu zahrady. Díky hadicím, zavlažovacím systémům a konvím! Zahradnictví!

Jaké další nástroje budete potřebovat na údržbu zahrady?

Pokud máte zahradu, možná budete potřebovat nějaké další zahradní nářadí, které vám pomohou se o ni starat. Některé z nejběžnějších nástrojů, které lidé používají k péči o své zahrady, jsou:

Každý z těchto nástrojů slouží k jinému účelu. Motyky se používají k vyhrabávání plevele. Hrábě se používají ke sběru listí a nečistot. Ke kopání děr se používají lopaty. Stěrky se používají k výsadbě semen a cibulek. Trakaře se používají k přepravě zahradnických potřeb z jednoho místa na druhé.

Tip na motyku:

Motyka/Motyčka oboustranná zelená s násadou

Obr.: Motyka/Motyčka oboustranná zelená s násadou

Tipy, jak používat konev

Konev je nezbytná pro udržení zdravých a hydratovaných rostlin, zejména během horkých letních měsíců. Zatímco hadice jsou skvělé pro větší zahrady, konev je ideální pro menší prostory nebo pro získání vody do těžko dostupných míst. Navíc jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí než hadice, protože spotřebují méně vody. Zde je několik tipů, jak správně používat konev:

  • Naplňte konev čerstvou vodou z kohoutku a nepoužívejte vodu, která stála na slunci, protože bude pro vaše rostliny příliš teplá.
  • Pokuste se zalévat rostliny ráno nebo večer, když je venku chladněji, protože to pomůže zabránit odpařování.

Jaké typy hadic lze zakoupit?

Existuje mnoho typů hadic, které lze zakoupit v závislosti na vašich potřebách. Například existují hadice speciálně navržené pro zavlažování zahrad, hadice, které jsou odolné proti zalomení, a hadice, které mají různé nástavce trysek pro různé vzory postřiku. 

Můžete také zvážit délku hadice, kterou potřebujete, a také materiál, ze kterého je vyrobena (jako je pryž nebo vinyl). Pokud máte malou zahradu, možná nebudete potřebovat příliš dlouhou hadici; pokud však máte velkou zahradu nebo trávník, budete pravděpodobně potřebovat delší hadici. 

Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, jak snadno se hadice skladuje; některé hadice lze svinout pro snadné skladování, zatímco jiné mohou vyžadovat více místa.

Při výběru hadice pro vaši zahradu je důležité zvážit, jaký typ rostlin máte a jak často je musíte zalévat. Pokud máte jemné květiny, které je třeba pravidelně zalévat, pravděpodobně budete chtít jiný typ hadice, než když máte velkou zeleninovou zahradu, kterou je třeba zalévat méně často. 

Existují hadice speciálně navržené pro různé typy potřeb zavlažování, takže je důležité vybrat tu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Je také důležité, abyste si před použitím jakékoli nové hadice pečlivě přečetli pokyny, abyste si byli jisti, že ji používáte správně. dodržování těchto tipů vám pomůže zajistit zdravou a šťastnou zahradu!

Vybrat pomůcky na zavlažování zahrady »

Jakou hadici si můžete vybrat?

Zahradní hadice jsou nutností pro každého zahradníka, ať už máte velkou nebo malou zahradu. Hodí se k zalévání rostlin, smývání nečistot, a dokonce k zalévání vašeho trávníku. 

Na trhu je mnoho různých typů hadic, od tradičních hadic až po samonavíjecí hadice a vozíky na hadice. Zde je vše, co potřebujete vědět o zahradních hadicích, abyste si mohli vybrat tu správnou pro své potřeby.

Tradiční hadice jsou nejběžnějším typem hadic na trhu. Obvykle jsou vyrobeny z pryže nebo vinylu a mají délku od 25 stop do 100 stop. Tradiční hadice může být obtížné skladovat, protože se často lámou, když se nepoužívají. 

Samonavíjecí hadice jsou novějším typem hadice, která se automaticky stahuje, když se nepoužívá. Díky tomu se mnohem snáze skladují, protože se nelámou ani nezamotávají. Vozíky na hadice jsou další možností pro uložení hadic, protože umožňují namotat hadici kolem vozíku a udržovat v něm pořádek.

Při výběru zahradní hadice je třeba zvážit několik věcí. Prvním je materiál, ze kterého je hadice vyrobena. Gumové hadice jsou odolné a lze je použít pro náročné úkoly, jako je mytí auta. Vinylové hadice jsou lehčí a flexibilnější, díky čemuž jsou ideální pro lehké zavlažování. 

Druhá věc, kterou je třeba zvážit, je délka hadice. Pokud máte velkou zahradu, budete potřebovat delší hadici, abyste dosáhli na všechny své rostliny. Pokud máte menší zahradu, postačí kratší hadice.

Zahradní hadice jsou nezbytnou pomůckou každého zahradníka. Vzhledem k velkému množství různých typů na trhu je důležité vybrat ten správný pro vaše potřeby. Před nákupem zvažte materiál, ze kterého je hadice vyrobena, délku hadice a způsob, jakým ji budete používat. S trochou průzkumu můžete najít perfektní zahradní hadici pro vaše potřeby.

Tip na samonavíjecí hadici:

Hadice s navíjením Flowwater 30m s multifunkční hlavicí

Obr.: Hadice s navíjením Flowwater 30m s multifunkční hlavicí

Jak se dá sbírat dešťová voda a proč je dobré ji sbírat?

Jedním z nejlepších způsobů sběru dešťové vody je hadice. Hadice mohou být umístěny v různých částech vašeho dvora, aby mohly zachytit vodu, když padá. hadice se také skvěle hodí pro zachycování dešťové vody z okapů.

Sběr dešťové vody je skvělý způsob, jak ušetřit peníze na účtu za vodu. Je to také dobrý způsob, jak šetřit vodu v období sucha. Shromážděnou dešťovou vodu lze navíc použít k zalévání rostlin a zahrad. Takže teď, když víte, jak sbírat dešťovou vodu a proč je to důležité, na co čekáte? 

Tip na sud na dešťovou vodu:

Sud na dešťovou vodu 500 l

Obr.: Sud na dešťovou vodu 500 l

Jaké jsou nejčastější chyby při zalévání zahrady?

Jednou z nejčastějších chyb při zalévání zahrady je nepoužívání hadic. Většina lidí si myslí, že hadice slouží pouze k zavlažování trávníku, ale ve skutečnosti je lze použít pro různé úkoly na zahradě. Hadicemi lze zalévat rostliny, dopravovat vodu do různých částí zahrady, a dokonce i uklízet po zahradnických aktivitách.

Další častou chybou je přemokření. To se může stát z různých důvodů, například zapomenete vypnout sprinkler nebo necháte hadici zapnutou příliš dlouho. Přemokření může vést k problémům, jako je hniloba kořenů, která může zabít rostliny. Je důležité zalévat pomalu a hluboko, aby kořeny měly čas nasávat vodu.

Konečně, mnoho lidí dělá tu chybu, že zalévá uprostřed dne. Toto je vlastně jeden z nejhorších okamžiků pro zalévání, protože odpařováním může dojít ke ztrátě velkého množství vody. Nejlepší čas na zalévání je brzy ráno nebo pozdě večer.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů se můžete vyhnout běžným chybám při zavlažování zahrady. Správné zavlažování vaší zahrady pomůže vašim rostlinám zůstat zdravé a šťastné!

Vybrat pomůcky na zavlažování zahrady »

Tipy, jak často a kdy zalévat trávník a květiny na záhoně

Pokud jste v zahradničení nováčci nebo jste o tom nikdy předtím nepřemýšleli, možná vás zajímá, jak často musíte své rostliny zalévat. Odpověď samozřejmě závisí na řadě faktorů – typu rostliny, klimatu, roční době atd. – ale existuje několik obecných zásad, které vám mohou pomoci udržet vaši zahradu zdravou a hydratovanou.

Ve většině případů by měla stačit zálivka jednou týdně. Během horkých letních měsíců (nebo ve zvláště suchém klimatu) však možná budete muset zalévat častěji. Pokud je to možné, zkuste zalévat ráno nebo večer, když je venku chladněji; to pomůže snížit odpařování a zajistí, že vaše rostliny budou mít čas absorbovat vlhkost, než je slunce znovu vysuší.

Pokud si nejste jisti, zda vaše rostliny potřebují vodu, strčte prst do půdy asi o palec nebo dva dolů; pokud je sucho, potřebují zalévat. Nezapomeňte také zkontrolovat odvodnění květináčů a truhlíků – pokud neodtékají správně, možná budete muset odpovídajícím způsobem upravit plán zavlažování.

A konečně, pamatujte, že přelévání je stejně škodlivé jako málo zalévání, takže se nebojte nechat rostliny čas od času trochu žíznit. S těmito radami byste neměli mít problém udržet vaši zahradu zdravou a hydratovanou po celou sezónu! Hadice jsou pro tento úkol skvělé, protože poskytují stálý proud vody, ale pokud chcete, můžete použít i konev. Nezapomeňte zalévat pomalu a rovnoměrně, aby kořeny měly čas absorbovat vlhkost.

Tip na sadu k hadici:

NG 17400 Sada pistole na hadici a spojek 4ks 35x170x270

Obr.: NG 17400 Sada pistole na hadici a spojek 4ks 35x170x270

Závěr blogu

Pokud jste jako většina zahradníků, víte, že zalévání rostlin je nezbytné pro jejich zdraví a růst. Co však možná nevíte, je, že existuje několik věcí, na které byste při zalévání zahrady neměli zapomínat. Zde je několik tipů, které vám pomohou vytěžit ze zavlažování maximum:

  • Používejte hadici, která je speciálně navržena pro zalévání rostlin. Běžné hadice mohou být příliš tvrdé a poškodit jemné kořeny.
  • Zalévejte ráno nebo večer. Slunce je nejžhavější uprostřed dne, takže zalévání pak může způsobit odpařování, než rostliny stihnou vodu absorbovat.
  • Nezalévejte příliš často. Přelévání může být ve skutečnosti stejně škodlivé jako nezalévat vůbec. Před zavlažováním nezapomeňte zkontrolovat půdu, abyste se ujistili, že je skutečně suchá.
  • Nezapomeňte na mulčování. Mulč pomáhá udržovat vlhkost v půdě, takže před zavlažováním nezapomeňte kolem rostlin přidat vrstvu mulče.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete zajistit, že vaše rostliny zůstanou zdravé a hydratované po celou sezónu.

TOP produkty z kategorie Zavlažování