blog-post image

Jak připravit zahradu na zimu?

Listí začíná měnit barvu a dny se zkracují – definitivně je podzim! Toto je roční období, kdy musíme začít připravovat naše zahrady na zimu. V tomto příspěvku na blogu probereme, co je třeba udělat na zahradě na podzim, než přijde zima. Poskytneme také tipy, jak se před zimou postarat o květiny, trávu a další rostliny na zahradě, jak se postarat o zahradní nábytek a jaké jsou nejčastější chyby při přípravě zahrady na zimu. Takže čtěte dál a dozvíte se více.

Jak připravit zahradu na zimu?

Příprava zahrady na zimu zahrnuje několik úkolů. Nejprve odstraňte ze zahrady všechny jednoleté rostliny. Patří mezi ně květiny, zelenina a bylinky, které žijí pouze jedno vegetační období. Dále očistěte všechny odumřelé listy nebo zbytky, které by mohly v zimě obsahovat choroby nebo škůdce. Nakonec kolem trvalek mulčujte, abyste je izolovali před chladným počasím. Dodržováním těchto jednoduchých kroků bude vaše zahrada připravena na zimní měsíce.

Co všechno je potřeba na zahradě před zimou stihnout?

Příprava zahrady na zimu zahrnuje především: 

  • obdělávání půdy
  • odstraňování nečistot ze zahrady
  • prořezávání rostlin
  • aplikace mulče
  • ochrana křehkých rostlin

Obdělávání půdy, odstraňování nečistot, prořezávání rostlin a aplikace mulče jsou důležité kroky při přípravě vaší zahrady na zimu. Jemné rostliny budete také chtít chránit tím, že je přemístíte dovnitř nebo je přikryjete mrazovou přikrývkou. Provedením těchto jednoduchých kroků můžete zajistit, že vaše zahrada bude na jaře připravena prosperovat.

Vybrat zahradní pomůcky »

Jak správně připravit půdu na zimu?

Příprava zahrady na zimu může být skličující úkol, ale pokud se budete řídit těmito jednoduchými radami, budete si jisti, že na jaře budete mít krásnou zahradu. Nejprve začněte shrabáním všeho listí, které na vaší zahradě spadlo. To pomůže zabránit přezimování chorob a škůdců ve vaší půdě. Dále přidejte do záhonů vrstvu mulče. To vaše rostliny izoluje a pomůže jim zůstat v teple po celou zimu. Nakonec nezapomeňte rostliny pravidelně zalévat. I když je venku zima, stále potřebují vláhu, aby přečkaly zimní měsíce. Dodržováním těchto jednoduchých tipů budete mít na jaře jistotu zdravé a krásné zahrady.

Jak správně odstranit nečistoty ze zahrady, aby zahrada byla na jaře zdravá?

Jak se podzim chýlí ke konci, je čas začít připravovat zahradu na zimu. To zahrnuje odstranění všech nečistot, které se nahromadily během vegetačního období. Do hromady kompostu lze přidat listí, odumřelé rostliny a další organickou hmotu. Kromě toho by měl být veškerý nemocný nebo napadený rostlinný materiál řádně zlikvidován, aby se zabránilo šíření chorob nebo škůdců. Jakmile je zahrada zbavena nečistot, je čas začít přemýšlet o mulčování a dalších způsobech, jak chránit rostliny před chladným počasím.

Tip na hrábě:

PlasticFuture Hrábě FERNANTI zelené

Obr.: PlasticFuture Hrábě FERNANTI zelené

Jak správně prořezávat rostliny na podzim?

Pokud chcete, aby vaše zahrada byla na jaře ve špičkové formě, pak je její příprava na zimu nutností. Jedním z klíčových způsobů, jak toho dosáhnout, je dobré prořezávání rostlin. Ale s tolika různými druhy rostlin, jak víte, které z nich seříznout a kdy?

Zde je několik obecných tipů, které vám pomohou začít:

  1. Začněte tím, že odstraníte všechny odumřelé nebo odumírající listy, stonky a květy. To pomůže podpořit nový růst na jaře.
  2. Dále se podívejte na celkový tvar rostliny. Pokud vám začíná připadat nohatý nebo neukázněný, zastřihněte ho. To pomůže podpořit plnější růst v budoucnu.
  3. Pokud si nejste jisti, jak moc prořezávat, začněte v malém množství a postupně podle potřeby zastřihávejte další.

Tip na zahradní kleště vhodné na prořezávaní rostlin:

FISKARS 111260

Obr.: FISKARS 111260

Jak správně aplikovat mulč?

Mulčování je jedna z nejlepších věcí, které můžete pro svou zahradu na podzim udělat. Pomáhá potlačovat plevel, šetřit vlhkost a chránit rostliny před extrémními teplotami. Ale je důležité to udělat správně. Zde je několik tipů, jak správně na podzim aplikovat mulč.

Podzim je ideální čas na mulčování zahrady. Počasí je chladnější, takže půda tak rychle nevysychá a kolem je obvykle spousta spadaného listí, které tvoří skvělý mulčovací materiál. Použít můžete i posekanou trávu, slámu nebo dokonce třísky kůry.

Mulč by měl být aplikován v tenké vrstvě – kolem dvou palců (pět centimetrů) je perfektní. Silnější mulč by mohl dusit rostliny, proto to s ním nepřežeňte. Nanášejte ho rovnoměrně na povrch půdy, dávejte pozor, aby se nenahromadil kolem kořenů rostlin.

Kromě mulčování záhonů nezapomínejte ani na mulčování kolem stromů a keřů. To pomůže zabránit ztrátě vlhkosti a chránit kořeny před extrémními teplotami. Naneste silnou vrstvu mulče (asi 15 centimetrů) kolem základny každé rostliny a dávejte pozor, abyste se nedotkli kmene nebo stonků.

Mulčování je důležitou součástí přípravy zahrady na zimu. Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete zajistit, že vaše rostliny budou zdravé a chráněné během chladnějších měsíců. Po nanesení mulče jej lehce zalijte, aby se usadil na místě. Pak se pohodlně usaďte a užívejte si svou krásnou, zdravou zahradu – v bezpečí s vědomím, že je připravena na zimu.

Tip na zahradní kompostér:

Keter Kompostér Deco, 340 l

Obr.: Keter Kompostér Deco, 340 l

Jak správně chránit křehké rostliny před zimou?

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte udělat při přípravě zahrady na zimu, je chránit vaše křehké rostliny. Jemné rostliny jsou ty, které nejsou schopny odolat mrazu. Pokud žijete v oblasti, kde jsou kruté zimy, budete muset podniknout další kroky k ochraně svých křehkých rostlin. Zde je několik tipů, jak na to:

  • Přeneste své křehké rostliny dovnitř nebo do skleníku, než udeří první mráz.
  • Pokud nemůžete své křehké rostliny přenést dovnitř, zakryjte je vrstvou mulče. To pomůže izolovat kořeny a zabránit jejich zamrznutí.
  • Ujistěte se, že vaše rostliny dobře zalijete, než udeří první mráz. To jim pomůže přežít zimní měsíce.

Dodržováním těchto tipů můžete pomoci zajistit, aby vaše křehké rostliny přežily zimu a byly připraveny znovu kvést na jaře.

Jak se starat o zahradní nábytek před zimou?

Zahradní nábytek je skvělý způsob, jak dodat vašemu venkovnímu prostoru punc luxusu. Když ale přijdou zimní měsíce, je důležité se o zahradní nábytek postarat, aby jej chladné počasí nepoškodilo. Zde je několik tipů, jak připravit zahradní nábytek na zimu:

  1. Zakryjte svůj zahradní nábytek plachtou nebo plastovým krytem. To jej ochrání před živly a udrží jej v čistotě.
  2. Pokud máte kovový zahradní nábytek, ujistěte se, že před začátkem zimy nanesete nerezový nátěr. To pomůže zabránit jakémukoli rezivění, které by mohlo nastat během sezóny.
  3. Máte-li proutěný nebo ratanový nábytek, určitě jej v zimních měsících skladujte uvnitř. Proutí a ratan jsou materiály, které může chladné počasí poškodit.
  4. Máte-li dřevěný zahradní nábytek, nezapomeňte jej před začátkem zimy ošetřit hydroizolačním tmelem. To pomůže chránit dřevo před živly a zabránit jeho hnilobě.

Dodržováním těchto tipů můžete pomoci zajistit, aby váš zahradní nábytek vydržel po mnoho let. Nečekejte tedy s přípravou venkovního prostoru na zimu na poslední chvíli – začněte ještě dnes!

Tip na ochrannou fólii na zahradní nábytek:

Ochranná plachta na zahradní nábytek 150 x 120 x 70 cm CHUVA Beliani

Obr.: Ochranná plachta na zahradní nábytek 150 x 120 x 70 cm CHUVA Beliani

Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě zahrady na zimu?

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé při přípravě zahrady na zimu dopouštějí, je, že neuklízejí všechno opadané listí a zbytky rostlin. To může poskytnout perfektní úkryt pro škůdce a choroby, které pak mohou příští jaro přezimovat a způsobit problémy. Ujistěte se tedy, že jste uklidili veškeré uschlé listí a nečistoty a řádně je zlikvidujte.

Další častou chybou je nesprávné mulčování. Mulč pomáhá chránit rostliny před extrémními výkyvy teplot a také pomáhá zadržovat vlhkost v půdě. Před příchodem zimy nezapomeňte kolem rostlin nanést silnou vrstvu mulče. Nakonec nezapomeňte rostliny dobře zalít, než zem zamrzne. To jim pomůže odolat suchým zimním podmínkám a zůstat zdravé až do příchodu jara.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete pomoci zajistit, aby vaše zahrada přežila zimu a byla připravena na jaro prosperovat. Nečekejte tedy s přípravou zahrady na zimu na poslední chvíli – začněte hned a příští rok si užijte krásnou zdravou zahradu.

Vybrat zahradní pomůcky »

Závěr blogu

Jak se dny zkracují a teploty začínají klesat, je čas začít přemýšlet o přípravě zahrady na zimu. I když se to může zdát jako skličující úkol, malé plánování předem může pomoci vaší zahradě přežít chladnější měsíce. Zde je několik tipů, jak začít:

  1. Vyčistěte veškeré mrtvé listí nebo nečistoty ze zahrady. Zabráníte tak přezimování chorob a škůdců na vaší zahradě.
  2. Aplikujte vrstvu mulče, abyste ochránili kořeny vašich rostlin před chladem.
  3. Pokud máte nějaké křehké rostliny, zvažte jejich přemístění na zimu dovnitř nebo do skleníku.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete pomoci zajistit, že vaše zahrada bude připravena čelit zimní sezóně. Veselé zahradničení.

TOP produkty z kategorie Zahrada

Podobné články

Jak připravit zahradu na jaro?

Pokud jste jako většina lidí, pravděpodobně považujete zahradničení za letní aktivitu. Věděli jste ale, že jaro je vlastně tím nejlepším obdobím, kdy dát svou zahradu do formy? Zde je několik tipů a triků, které vám pomohou začít.

...