blog-post image

Jak správně vybrat vnitřní osvětlení?

Výběr interiérových svítidel je poměrně velká věda. Nejen že svítidla ovlivňují světlo v místnost, ale ovlivňují také její celkový vzhled, kvalitu spánku, a dokonce i kvalitu života. Při výběru vnitřních svítidel se zaměřujeme na spoustu parametrů a na trhu je takové množství světel, že může být opravdu náročné vybrat ty pravé. Pojďme se tedy společně podívat na to, na které parametry se zaměřit a jak si výběr usnadnit. 

Chci nové vnitřní osvětlení »

Druhy interiérových svítidel

Stropní osvětlení

Stropní osvětlení je vhodné do místností, kde nechcete díky světlům zásadně ovlivnit estetický vzhled interiéru. Jsou to světla přisazená přímo ke stropu (tudíž nejde vidět žádné závěsné lanko nebo kabely). Pokud máte v plánu tyto světla umístit do velké místnosti, počítejte s tím, že jich bude potřeba více než jedno. Tato světla totiž tvoří světelný efekt ve tvaru kuželu, tudíž neosvětlí příliš velký prostor. Můžete zvolit i světla, která jsou přímo zabudovaná do stropu bez jakéhokoliv rámečku (tato se nazývají svítidla podhledová). 

Tip na designové stropní svítidlo:

Lindby Lindby Sentoa LED stropní svítidlo, 3 zdroje

Obr.: Lindby Lindby Sentoa LED stropní svítidlo, 3 zdroje

Lustry a závěsná osvětlení

Lustry a závěsná osvětlení jsou světla, která jsou velmi výrazným prvkem v místnosti. Nejčastěji se s nimi setkáváme nad jídelním stolem. Jsou perfektním designovým prvkem a zároveň mají skvělé světelné vlastnosti. Při jejich výběru je třeba si dát pozor na závěsný bod. Zamyslet se nad tím, zda světlo závěsný bod udrží. Zároveň také promyslete, zda se světlo celkově do interiéru hodí a zapadne tak do celkového designu v místnosti. 

Tip na závěsné svítidlo:

Quintiesse Lustr Silas, černá, šest zdrojů, Ø72,3cm

Obr.: Quintiesse Lustr Silas, černá, šest zdrojů, Ø72,3cm

Bodové osvětlení

Bodové osvětlení, jinak také spotové, se vyrábí v mnoha variantách a to např. jednobodové, pětibodové nebo vícebodové. Bodové osvětlení je nejvariabilnější, a to z prostého důvodu. Můžete si světla poskládat do kolejnic, zapustit do podhledů, do stropů, zdí… Množství a umístění světel si můžete sami vybrat. Tato světla nejsou závislá na určitém místě, kde musí být. Bodová světla se zároveň vyrábí v mnoha designových variantách. 

Tip na bodové osvětlení: 

Lindby Lindby Kiriya stropní bodové osvětlení, 3 zdroje

Obr.: Lindby Lindby Kiriya stropní bodové osvětlení, 3 zdroje

LED panely

LED panely se stávají více a více oblíbenými, a to hlavně pro jejich praktické využití. Nejen, že jsou to úsporná svítidla, ale zároveň osvítí opravdu velkou plochu v místnosti. Mezi jejich výhody také patří to, že mají nastavitelnou teplotu svícení. Zároveň je možno tato svítidla zapustit přímo do sádrokartonu na strop nebo do zdi (anebo zavěsit na lanka). LED svítidla jsou tedy velmi univerzálními svítidly, které nijak neovlivní design v místnosti, ale zároveň jsou dostatečně velká a účinná, aby místnosti dostatečně osvítila. 

Tip na designové LED svítidlo:

Novel BODOVÉ LED SVÍTIDLO, barvy chromu, teplá bílá, 11/180 cm - barvy chromu

Obr.: Novel BODOVÉ LED SVÍTIDLO, barvy chromu, teplá bílá, 11/180 cm - barvy chromu

LED pásky

LED pásky najdou své využití hlavně na místech, kam se světla nevejdou, ale trocha osvětlení navíc se tam hodí. Například pod skříňky na kuchyňské lince, na schody, kolem televize, kolem poliček a tak dále. LED pásky se snadno instalují, nejsou drahé a dodají místnosti šmrnc a romantičnost. 

Tip na LED pásky:

Ti`me DEKORAČNÍ LED SVÍTIDLO

Obr.: Ti`me DEKORAČNÍ LED SVÍTIDLO

Stolní lampy a lampičky

Stolní lampy a lampičky slouží jako doplňkové osvětlení do místnosti. Nejen že se dnes vyrábí v mnoha velikostech a designu, ale zároveň také s různou světelností a teplotou světla. Lampy nejčastěji využijete v obývacích pokojích, v ložnicích a předsíních. Dodávají kouzlo místnosti a zároveň jsou velmi praktickým pomocníkem při čtení, nebo v případě, kdy chcete místnost jen lehce romanticky nasvítit bez ostatních svítidel.

Tip na designovou lampu:

Lindby Lindby Rabiya stolní lampa černá trojnožka

Lindby Lindby Rabiya stolní lampa černá trojnožka

Osvětlení dle místností

Osvětlení do koupelny

Osvětlení do koupelny vybírejte opravdu pečlivě. Mělo by mít několik bezpečnostních parametrů a splňovat přísné normy a předpisy. Mezi ty patří např. kde světlo může být umístěno a aby mělo dostatečné krytí (těsnění a označení IP44 a vyšší → což značí úroveň ochrany světla proti vodě a jiným pevným částem). Materiál, ze kterého bude světlo vyrobeno, nebo ve kterém bude zasazeno by mělo být odolné vůči korozi. Do koupelen se nejvíce hodí stropní svítidla a svítidla nad zrcadlo. 

Tip na světlo do koupelny:

Lindby Lindby Todor LED stropní světlo CCT šedá 50 cm

Obr.: Lindby Lindby Todor LED stropní světlo CCT šedá 50 cm

Osvětlení do kuchyně

Osvětlení do kuchyně bývá většinou několika druhové. Nejen že využijete klasických stropních svítidel, ale můžete využít také led pásky, které se hodí pod skříňky nad kuchyňskou linkou, nebo také podhledová světla nad zbytek kuchyňské linky a její pracovní plochy. Zde není potřeba řídit se normami, avšak je důležité myslet na to, zda některé ze světel bude blízko sporáku, odkud se vypařují tuky a jiné plyny, které by mohly světlo mastit, či ničit. Pokud bude světlo někde poblíž sporáku, doporučuji volit podobné jako do koupelny, s označením IP44 a vyšším. 

Tip na osvětlení do kuchyně:

Lindby Lindby Courtney bodové světlo klece 5 zdroje

Obr.: Lindby Lindby Courtney bodové světlo klece 5 zdroje

Osvětlení jídelny

Jídelna bývá v dnešní době místností, která propojuje kuchyň s obývákem. Vzhledem k tomu, že tyto tři místnosti jsou nakonec jednou, ladí se všechna světla v místnosti jako celek. Avšak světlo nad jídelním stolem bývá výjimkou a bývá velmi dominantním prvkem místnosti. Nad jídelní stůl je často využíváno závěsné svítidlo různých stylů a z různých materiálů, které vás zaujme ihned při příchodu do místnosti.

Tip na závěsné osvětlení nad jídelní stůl:

PR Home PR Home Marlow lustr Ø 60 cm

Obr.: PR Home PR Home Marlow lustr Ø 60 cm

Osvětlení chodby a na schody

Do chodeb jsou nejčastěji využívány stropní svítidla a svítidla na čidlo. Na schody zase nástěnná svítidla a led pásky přímo pod nášlapy schodů.

Osvětlení obýváku

Osvětlení obýváku je jedním z nejdůležitějších. Přeci jen je obývák místem relaxu, odpočinku, pohodlí a místem, kde všichni trávíme spoustu času. Nejen že se díváme na televizi, ale také čteme knihy apod. Tudíž je potřeba, aby byl obývák dostatečně osvětlen a nekazili jsme si tak oči. Špatné osvětlení nejen kazí oči, ale má také vliv na únavu. Doporučuji volit několik řad bodového osvětlení a nějakou tu lampu do prostoru navíc. 

Tip na stolní lampu do obýváku:

Lindby Lindby Melanie stojací lampa, čtecí světlo černá

Obr.: Lindby Lindby Melanie stojací lampa, čtecí světlo černá

Osvětlení dětských pokojů

Co se týče osvětlení dětských pokojů je potřeba se na něj zaměřit stejně jako na osvětlení v obýváku. Děti si v pokoji hrají, dělají úkoly a učí se, proto je potřeba pokoj dostatečně osvětlit. Zároveň mívají děti problém s tmou, a proto je fajn, jim do pokojíčku dát nějakou tu lampičku na noční stolek. 

Tip na dětské svítidlo:

Noční světýlko Rex London Cloud

Obr.: Noční světýlko Rex London Cloud

Osvětlení ložnice

Do ložnice si chodíte opravdu jen odpočinout, maximálně číst knihu. Proto je potřeba, aby nebylo v ložnici zbytečně ostré a chladné světlo. Zde se hodí snad každé osvětlení, jak nástěnné, tak lustry, nebo bodovky a zároveň také stojací lampy. Vše, co vytvoří romantickou a relaxační atmosféru je v ložnici vítáno. 

Tip na osvětlení ložnice:

Lindby Lindby Vinza stropní bodové osvětlení,černé,dlouhé

Obr.: Lindby Lindby Vinza stropní bodové osvětlení,černé,dlouhé

Závěrečné shrnutí

Výběr interiérového osvětlení je velkým oříškem. Nejen že světla ovlivní celkový vzhled místnosti, ale také ovlivní vaše zdraví. Proto je potřeba při vybírání si dát opravdu záležet. Světla samozřejmě nejsou jen funkčním doplňkem, ale také doplňkem designovým. Takže nezapomeňte ladit se zbytkem designu v místnosti.  

Vybrat jiné stylové osvětlení »

TOP produkty z kategorie Svítidla