blog-post image

Jak vybrat povlečení?

Dobrý spánek nám zaručí nejen skvělá postel, rošty, matrace a peřiny, avšak správně zvolené povlečení je jedním z klíčů ke skvělému a kvalitnímu spánku. Volba povlečení je velice důležitá, ale jak takové ideální povlečení vybrat? V tomto článku se dozvíte, na co se při výběru zaměřit. 

Vybrat povlečení »

Materiál

Volba materiálu je důležitá. Nejen že každý materiál má jinou hřejivost, ale také jinou strukturu a gramáž. Někdo zase potřebuje hypoalergenní materiál. Jaké jsou tedy materiály, ze kterých se povlečení vyrábí? 

Bavlna

Bavlna je dnes tím nejvíce oblíbeným a nejprodávanějším materiálem. Hlavním důvodem, proč je bavlna tak oblíbená je to, že ji využijete celoročně. Není ani moc teplá, ani moc studená a je vám pod ní dobře tedy za jakéhokoliv počasí a v jakémkoliv ročním období. 

Bavlna je zároveň velmi měkoučká, prodyšný a skvěle saje vlhkost, tudíž je vhodná i pro více se potící tipy lidí. Zároveň bavlna snáší velmi dobře praní, tudíž se nemusíte bát rychlého opotřebování povlečení při častém praní. 

Je šetrná vůči pokožce, tudíž je vhodná pro miminka, děti, dospělé, ale také pro alergiky. Jedinou její nevýhodou je, že se po praní musí žehlit, má totiž sklony ke krčení se. 

Bavlněné povlečení nemusí být pouze 100% bavlna, dnes se již setkáte s mnoha kombinacemi materiálů s bavlnou, jako např.: 

Tip na 100% bavlněné povlečení:

Bavlněné povlečení 140x200 + 70x90 cm - Maison růžové

Obr.: Bavlněné povlečení 140x200 + 70x90 cm - Maison růžové

Bavlna renfocé tato bavlna je ještě měkčí než bavlna klasická a také o hodně jemnější a hladší. Oproti normální bavlně se také méně mačká, takže není potřeba tolik žehlit. Nevýhodou je, že tento materiál je tak kvalitní, že je i dost drahý oproti standardní bavlně. 

Bavlna perkál tato bavlna je často označovaná jako prémiová bavlna pro její skvělé vlastnosti. a to např. že je velmi hebká, měkká, ale také velmi pevná a odolná. Zároveň má skvělé termoregulační vlastnosti.

Bavlněný satén tento materiál je velmi prodyšný a skvěle pohlcuje vlhkost. Jeho největší výhodou je přizpůsobování se teplotám, tudíž v zimě vás velmi příjemně zahřeje, zatímco v létě chladí. Bavlněný satén je rovněž velmi příjemný na dotek a vypadá skvěle, díky lesku, který nejde přehlédnout. 

Tip na povlečení z bavlněného saténu:

TipTrade Saténové povlečení 220x200 + 70x90 cm - Color antracitové

Obr.: TipTrade Saténové povlečení 220x200 + 70x90 cm - Color antracitové

Jersey

Tento materiál se dříve využíval především na výrobu napínacích prostěradel, avšak dnes je využíván i na výrobu povlečení. Je měkký, pružný a jemnější než satén. Má dobré sací a termoregulační vlastnosti, hodí se spíše ale do zimních měsíců. Jedná se pleteninu, narozdíl např. od saténu, který je tkaný. 

Atlas

Povlečení z materiálu atlas se řadí mezi luxusní materiály. Jedná se o 100% česanou bavlnu. Je výjimečný svou pevností, hebkostí a odolností. Povlečení z atlasu lze prát až na 60 °C, bílá varianta až na 90 °C tudíž je vhodné i pro alergiky a miminka. 

Mikroplyš 

Mikroplyš jak již z názvu vyplývá je opravdu podobný plyšovým hračkám. Je jemný, hebký, úžasně příjemný na dotek. Má skvělé termoregulační vlastnosti a je dost teplý. Hodí se spíše pro zimomřivce na zahřátí ve studených zimních měsících. Hřeje ještě více než flanel. Mikroplyš není náročný na údržbu, po vyprání rychle schne a není třeba jej žehlit. 

Len 

Lněné povlečení je speciálně upraveno na povrchu a díky tomu je velmi měkké a přizpůsobivé. Tohle povlečení spíše chladí, tudíž je vhodné do teplých měsíců. Je nutno jej žehlit. Lněné povlečení nepřitahuje prach a dobře saje, tudíž je vhodné pro alergiky. Výhodou je, že s každým praním lněné povlečení více a více měkne. 

Vybrat povlečení »

Krep 

Krep se vyrábí ze 100% bavlny, tudíž ta povlečení zaručí měkkost, tepelnou izolaci ale zároveň i skvělou prodyšnost. Krepové povlečení je velice měkké a příjemné na dotek. Jeho skvělou vlastností je, že díky cíleně pomačkanému vzhledu a povrchu nemstí tohle povlečení žehlit. Proto je tak oblíbené. Ne však každému tento materiál sedí, někdo vyhledává hladkost povlečení, někdo ne. 

Tip na krepové povlečení:

B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Bavlněné krepové povlečení české výroby 140x200 - Adria grey purple

Obr.: B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Bavlněné krepové povlečení české výroby 140x200 - Adria grey purple

Mikrovlákno

Mikrovlákno je tvořeno z 90 % mikrovláknem, zbývajících 10 % je z viskózy. Mikrovlákno má hodně podobné vlastnosti jako bavlna, a to např. svou odolnost, pevnost, vysokou absorpční schopnost a termoregulační schopnost. Oproti bavlně však je na dotek spíše tvrdší a drsnější než bavlna, ale na údržbu je mnohem jednodušší. Většinou se nemusí žehlit. Tento materiál si osahejte před koupí, ne každému sedí. 

Flanel

Flanel se hodí především věčným zimomřivcům. V zimních měsících opravdu skvěle zahřeje. Je vyroben ze 100% bavlny, avšak k jeho výrobě se používá hustě tkaná látka s vyšší gramáží, poté je látka počesána a tím získá hebkost a měkkost. Díky tomu, že je flanel z bavlny, zachovává si veškeré její vlastnosti. Tudíž má dobrou savost, odolnost vůči opotřebování a skvělou izolační vlastnost. Flanelové povlečení se sice žehlit nemusí, ale pro zachování hebkosti a měkkosti doporučuji jej žehlit. Ideální a kvalitní flanel by měl vážit více ne 125 g/m2

Tip na flanelové povlečení:

B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Vánoční bavlněné flanelové povlečení české výroby 140x200 - Jelen červený

Obr.: B.E.S. - Petrovice, s.r.o. Vánoční bavlněné flanelové povlečení české výroby 140x200 - Jelen červený

Damašek

Damašek je také jeden z luxusních materiálů. Povlečení z damašku je využíváno nejvíce v hotelích, kde je potřeba často povlečení prát. Je velmi odolné, tudíž se neopotřebuje po pár vypráních. Damašek je zároveň velmi hebký, jemný a je snadný na údržbu. 

Velikost povlečení 

Standardní velikosti polštáře 90x70 cm a u peřiny 140x200 cm. Nenechte se ale zmást, ne každý polštář a peřina má tyto rozměry, a proto se dobře ujistěte u výrobce vašich přikrývek a polštářů, jaké reálně rozměry opravdu mají. Na trhu je nabízeno několik povlečení i v nestandardních velikostech, takže se nemusíte bát, že nepřijdete na své. 

Vybrat povlečení »

Zapínání povlečení

Povlečení mají dnes několik možnosti zapínání a každý preferuje jiné, ať už z hlediska praktičnosti nebo pohodlí, nebo jen prostě preferencí a zvyku. Jaké tedy druhy zapínání můžete u povlečení najít? 

Zip 

Zip se dnes řadí mezi nejčastěji využívané zapínání. Nejen že díky tomuto zapínání nikdy přikrývka z povlečení nečouhá, ale také je manipulace se zipem velmi snadná a rychlá. Nevýhodou však je, že při poškození zipu jej musíte celý vyměnit, nebo prostě koupit nové povlečení. 

Tip na povlečení se zapínáním na zip:

Kvalitex Saténové povlečení s proužkem 140x200 + 70x90 cm - Modré

Obr.: Kvalitex Saténové povlečení s proužkem 140x200 + 70x90 cm - Modré

Knoflíky 

Dnes už knoflíky nejsou tak oblíbené, avšak stále je na trhu mnoho povlečení s knoflíky. Ať už se standardními, tak se zacvakávacími. U knoflíku se někdy stává, že vám kousek přikrývky čouhá z povlečení ven. Zapínání knoflíků při převlékání je zdlouhavé a náročné. Výhodou však je, že pokud se vám jeden knoflík urve, zbývají ostatní, a navíc lze jednoduše dokoupit nový. 

Kapsa 

Zapínání ve stylu kapsy je nejčastěji využíváno v hotelích, kdy je hra s časem důležitá. Povlečení s kapsou není potřeba zapínat, tudíž je velmi rychle převlečeno a nepokazí se vám ani zip, neupadne vám knoflík, tudíž je velmi nenáročné na údržbu. Avšak nevýhodou je, že často se přikrývka z kapsy vyvlékne. 

Kvalita povlečení

Kvalitu povlečení nejen poznáte podle zvoleného materiálu, ale také podle jeho gramáže. Jaký materiál zvolit a který je příjemný jste se dozvěděli výše, jak je to ale s gramáží? 

Vybrat povlečení »

Gramáž a počet přízí 

Důležitým ukazatelem kvality povlečení je gramáž. Ta ukazuje na hustotu tkání a počet použitých přízí v povlečení. Kvalitní povlečení je ušito z dlouhých a pevných vláken, matoucí však je, že ta mohou být i lehká i těžká. Často výrobci podávají informace o gramáži bez informace o počtu nití na cm2, což může být zavádějící. Jak se v tom tedy alespoň trochu vyznat? 

  • 19 nití/cm²: minimum, které byste měli při výběru povlečení požadovat (například bavlna renforcé)
  • 28 nití/cm²: dobrá kvalita (například bavlna perkál či flanel)
  • 31 nití/cm²: vysoká kvalita (například bavlněný satén či flanel)
  • 62 nití/cm²: výjimečná kvalita
  • 62+ nití/cm²: luxusní kvalita

Tip na velmi kvalitní povlečení:

Kvalitex Francouzské bavlněné povlečení 200x200 + 2x 70x90 cm - Laura

Obr.: Kvalitex Francouzské bavlněné povlečení 200x200 + 2x 70x90 cm - Laura

Design povlečení

V dnešní době je obrovskou výhodou, že na trhu naleznete povlečení v různých materiálech v různých barvách a vzorech. Tudíž každý si přijde na své a nelze to, co se mu líbí. Povlečení se dá ladit s celkovým dojmem místnosti, do stejných barev nebo naopak úplně do opačného stylu všeho, čímž se postel v místnosti vyzdvihne.

Je fajn mít doma několik kusů obyčejného jednobarevného nebo univerzálního povlečení např. pro návštěvy. Pro děti je super kupovat povlečení např. s oblíbenými superhrdiny nebo obrázky toho, co mají rády. Do ložnice si však dejte na výběru opravdu záležet. 

Tip na designové povlečení:

4Home Bavlněné povlečení Galaxy černá, 140 x 200 cm, 70 x 90 cm

Obr.: 4Home Bavlněné povlečení Galaxy černá, 140 x 200 cm, 70 x 90 cm

Péče o povlečení 

I to nejkvalitnější povlečení potřebuje patřičnou péči. Dávejte si pozor před praním na informace na cedulkách a řiďte se jimi. Na praní povlečení, pokud není extrémně špinavé, vám postačí asi třetina pracího prostředku, oproti tomu, kolik normálně používáte. Volba programu je také důležitá a nestačí pouze zvolit teplotu dle cedulky, je potřeba taky zvolit program s minimálním pětinásobným mácháním a odstředěním by mělo trvat maximálně 30 sekund. Pokud cedulka dovolí, perte povlečení na 60 °C. To je teplota, při které umírají veškeré bakterie a roztoči, tudíž pro alergika ideální. Perte povlečení naruby.

Závěrečné shrnutí 

Výběr povlečení je náročný, avšak když si dáte záležet, bude se vám spát úžasně. Pro zimomřivce doporučuji teplejší materiály jako je flanel a mikroplyš, pro celoroční využití 100% bavlnu a pro náročné jedince satén nebo atlasové povlečení. Nezapomeňte si dát bacha na rozměry povlečení, tak aby seděly k vašim přikrývkám. Design volte podle gusta a nezapomeňte o povlečení správně pečovat. 

Vybrat povlečení »

TOP produkty z kategorie Povlečení