blog-post image

Jak vybrat sedačku? Naše představy a možnosti nemusí být stejné

Sedací souprava je srdcem obytného prostoru. Jak ji vybrat, aby vyhovovala nám, dalším členům domácnosti, hodila se do interiéru svým designem, ale i něco vydržela? Věcí, na které musíme myslet při výběru sedací soupravu, je skutečně nesčetně. Podívejte se, na co nezapomenout.

V moderním světě už neplatí, že srdcem domu, kde se setkává celá rodina, je kuchyně s jídelním stolem. Životní styl je jiný. Kolikrát spolu nesnídáme, neobědváme, a dokonce ani nevečeříme. Rozhodně ne dnes a denně. Přesto se jako rodina či partneři spolu potkáváme. Jenomže častěji než u stolu na sedačce v obývacím prostoru. Je to mnohdy to jediné místo, kde se dokážeme celá rodina sejít najednou, a dokonce se shodnout na společných aktivitách, kterým se budeme věnovat. A sedací soupravy se tomu musely přizpůsobit.

Vybrat sedačku »

V hlavní roli sedací souprava

Pokud bychom měli v našich moderních obydlích najít superstar, tak jí je rozhodně právě sedací souprava. Je to též „holka“ mnoha rolí. Umí sloužit k odpočinku a k relaxaci, ke hře i zábavě, k sezení i ležení, ke studiu i sledování zábavy. V mnoha rodinách téměř nahradila jídelní stůl a světe div se, v celé řadě dokonce nejen téměř. Zejména menší domácnosti bez dětí, domácnosti párů či ty, kde žije někdo spíše sám, proměnily koutek se sedačkou i na plnohodnotnou jídelnu. Upřímně, s nohama na konferenčním stolku, s talířem na klíně a u zapnuté televize se jí skutečně pohodlně.

A sedací souprava není jenom místem odpočinku pro nás, dvounohé členy domácnosti. Češi jsou pověstní tím, jak běžný je pro ně chov domácích zvířat v bytech a domech. Především pejsků a koček. A i když jim připravíte hned několik koutů pro odpočinek, nakonec skončí i tak sedačce. Tento nábytek je tady proto nejen pro nás, ale i pro naše čtyřnohé spolubydlící.

Tmavě šedá rozkládací rohová pohovka Bobochic Paris Balio Enjoy, pravý roh

Obr.: Tmavě šedá rozkládací rohová pohovka Bobochic Paris Balio Enjoy, pravý roh

Když na velikosti záleží

Jak vlastně vypadá moderní sedací souprava? Je to rohová sedačka či sedací souprava ve tvaru U? Jde o menší pohovku ev. gauč? Nebo vám stačí jednodušší řešení v podobě válendy? Na velikosti, kterou si zvolíme, doopravdy záleží. V první řadě proto, že musí umožnit pohodlné sezení celé rodině, ještě lépe i někomu navíc. Zejména, když se u vás netrhnou dveře, pokud jde o hosty.

Velikost sedací soupravy zcela zásadně ovlivňuje i vzhled celého interiéru. Jinak vypadá moderní rohová pohovka, sedací souprava ve tvaru U, a jinak pak třeba klasika 3+1+1. Ta se už příliš nenosí a pokud vybíráme gauč a křesla, volíme spíše křesla v jiném designu. Je to oblíbené řešeních do různých eklektických interiérů, ale taktéž tam, kde vnášíme prvky industriálního designu a snažíme se jít tak trochu proti proudu unylého stylu.

Většina z nás touží po co největší sedací soupravě. Pozor ale, aby se v interiéru nestala klaustrofobickým prvkem. Pořád musíte mít možnost chodit bez problémů kolem, nesmíte bojovat s tím, aby nebylo možné kolem sedací soupravy či pod ní uklidit. I když pravdou je, že rohová pohovka je často, pokud jde o místo, úspornější než zmíněné kombinace malé pohovky s křesly.

Sedací souprava musí však mít i velikost, která vám vyhovuje i co se týče pohodlí. Ne každému třeba dobře sednou hluboké sedáky. Zatímco mladší generaci vyhovuje, když si mohou na pohovku spíše lehnout či na ní sedí v tureckém sedu ev. jiných podobných pozicích, starší generace potřebuje sedět pohodlně, s opřenými zády a nohami na zemi. Sedáky tak obvykle potřebuje méně hluboké. Pro starší lidi je též důležitá možnost mít se čeho uchopit, aby byli schopni ze sedací soupravy vstát. Takže pozor při výběru. Sedací souprava by se měla přizpůsobit vždy tomu členovi domácnosti, pro kterého její nevhodný výběr může být nejproblematičtějším.

Chci novou sedačku »

Správně vybírejte materiál sedací soupravy

Důležitou volbou není jen velikost a tvar sedací soupravy. Ať již vybíráte velkou sedací soupravu ve tvaru U, nebo malou pohovku, vždy je důležitý potah. Určitě vás nejdříve napadne design. Ano, barva, styl tkaniny i vzor – na tom všem záleží. Sedačka se musí do interiéru hodit. Taktéž chceme, aby se nám líbila. Nezáleží však pouze na designu. Materiál nám též musí být příjemným. Komu do obýváku praží celý den sluníčko, ten by neměl volit třeba černou kůži či tmavou eko kůži. Materiál musíme vybírat i vzhledem k jeho odolnosti. S moderními impregnacemi, například s mimořádně účinnou nanoimpregnací na textil a kůži, včetně čalounění, se sice již nemusíme vyhýbat třeba světlým barvám, ale pořád je odolnost sedací soupravy daná i kvalitou materiálu. Dobrá impregnace, pokud nezanedbáte její pravidelnou obnovu, ochrání sedací soupravu i před vylitým červeným vínem. Neochrání ji však před poškozením mechanickým.

Levné sedačky se dnes nabízí často z honosně znějícího materiálu – z eko kůže. Jde však v reálu pouze o koženku, Nic proti kožence v dobré kvalitě. Te levná se však nejen loupe. Často ještě dříve praskne a protrhne se i podkladová vrstva čalounění. Těstě po skončení záruky tak můžete mít díru až k molitanu. Mnohdy jsou pevnějšími a odolnějšími klasické textilie. U nich ale pozor na to, jak jsou tkané. Některé jsou příliš hrubé a mohou nám být nepříjemnými na dotek. Textilní čalounění se nám též nesmí o vše zachytávat a vytrhávat. Největší pozor při výběru si musíme dávat tehdy, když máme doma psa nebo kočku. Neřešitelný problém to není. Řadu textilií nezdolají ani kočičí drápky. Přitom mohou tyto textilie působit vzhledově i na dotek velice jemně.

Oplatí se tedy vsadit na odolný povrch a vhodnou impregnaci. Tato kombinace pak dělá naši sedačku téměř věčnou. Právě potah je u sedačky nejzranitelnějším. A když vás pak po jeho ušpinění až trvalém poškození napadne jej vyměnit a nechat přečalounit, zjistíte, že se vám cenově vyplatí více nová sedací souprava.

Vybrat sedačku »

Rozkládací pohovky nejen jako ráj pro hosty

Když máte možnost, je vždy lepší volbou rozkládací sedací souprava. Umí okamžitě nabídnout minimálně dvě místa navíc na spaní, což se vždy hodí. Tedy pokud nebydlíte v domě s mnoha ložnicemi, což rozhodně není případ běžného českého smrtelníka. Rozkládací pohovka však nemusí být vždy jen pro návštěvy. Stále častěji bydlíme v mikrobytech, které velikostí stěží dosáhnou rozměry normálního pokoje. Do těchto garsonek či minibytů často nevtěsnáme sedačku a postel současně. Běžně tak spaní řeší rozkládací pohovky.

Chcete na pohovce trvale spát? Rozkládací pohovku je nutné správně vybrat. V první řadě se nenechte splést. Obří sedací souprava nemusí poskytnout zdaleka tak velký prostor na spaní jako běžné pohovka. Často navíc u těchto souprav zápasíme s tím, že místo na spaní je nestandardně umístěno a nejde na něj použít běžným způsobem prostěradlo. Toto spaní je tak vhodné pouze pro občasné přespání hostů, ale rozhodně ne na trvalé každodenní spaní.

sedací souprava natalie

Obr.: Rozkládací sedací souprava natalie

Pro každodenní spaní se hodí rozkládací pohovka, která se snadno rozloží a opět složí. Ideální je, pokud má úložný prostor pro lůžkoviny. Toto řešení spaní aplikujeme především v menších bytech a málokdy tak máme místo jinde, mimo pohovku, na to, abychom tam skladovali polštáře a přikrývky.

Rozkládací sedací souprava Multi

Obr.: Rozkládací sedací souprava Multi

Rozkládací pohovky se však hodí skutečně kamkoliv do bytu. Třeba i do dětského pokojíčku. U dětí tak může přespat dědeček nebo babička, bratranec, kamarád i spolužák. Pohovku jinak dítě či děti standardně používají při odpočinku i při hře.

Vybrat rozkládací sedačku »

Design a styl sedacích souprav

Naše představy o designu sedací soupravy se diametrálně liší. Někoho lákají rustikální sedačky, jiní chceme jednoznačně minimalistickou sedačku pro hypermoderní interiér. A pro další je prostě nejlepší volbou klasická sedací souprava. Dnes už neplatí, že do starého patří pouze staré, rustikální či historizující. Naopak. Staré se dnes rádo honosí hypermoderním. Interiéroví architekti se nebojí do interiéru s historickými prvky vybrat hypermoderní sedací soupravu. Pravdou je, že takto dva odlišné styly spolu nesoutěží, naopak, skvěle se doplňují a nechávají vyniknout jeden druhý.

Pokud jste znalí designu, pravděpodobně budete vědět i po jaké značce sedacího nábytku do obývacího pokoje chcete sáhnout. Oblíbenými brandy jsou třeba Karup Design, Mauro Ferretti, ELTAP, Zuiver, Landscape, IMS, Bessagi Home či Mömax modern living.

Pohovka Monique

Obr.: Pohovka Monique od značky Mömax modern living

Nebojte se v dnešní době střídat různé styly, ani jít proti očekávání. Čím větší je sedací souprava v interiéru, tím více si s ní máte možnost pohrát jako se solitérem. Bude jí to určitě slušet.

Jak vypadá moderní sedačka?

Dnešní moderní obytný interiér – kuchyň, jídelna a obývák, tvoří jeden společný prostor. Sedací souprav do U nebo do L v něm pak vytváří jakousi oázu, která byť v otevřeném prostoru, stále nabízí dostatečnou míru intimity a soukromí.

Avšak méně moderní nejsou ani menší pohovky. Snaží se však být multifunkčními, nabídnout možnost různého využití, včetně občasného, ale i trvalého spaní.

Zajímavým prvkem mohou být modulární pohovky, které umí doslova kouzlit s prostorem a nabízet vždy to řešení, které je pro danou situaci nejlepším. Kdykoliv se však umí opět spojit do jednoho funkčního celku.

Vybrat sedačku »

Kde si vybrat sedací soupravy?

Čeká vás výběr sedačky? Ideálním místem, kde najít tu pravou, je internet. Konkrétně srovnávač nábytku, jakým je Decorise.cz, kde na jednom místě najdete obrovské množství modelů sedacích souprav – pohovky a gauče, rohové pohovky, sedací soupravy do U, modulární pohovky, rozkládací pohovky a sedačky či válendy. Decorise.cz vám pomůže vybrat nejen sedací soupravu, ale i další nábytek, dekorace či bytové doplňky.

TOP produkty z kategorie Sedací soupravy