blog-post image

Sušička na ovoce: vše co potřebujete vědět

Co je to sušička ovoce? Sušička ovoce je domácí spotřebič, který se používá k sušení ovoce. Sušené ovoce pak můžete jíst jako svačinu nebo přidat do receptů. Jak funguje sušička ovoce? Spotřebič funguje tak, že kolem ovoce cirkuluje horký vzduch, což způsobuje odpařování vody uvnitř. Ovoce se tak vysuší a zachovají se v něm živiny. 

Proč je lepší sušit ovoce doma, než kupovat sušené ovoce v obchodě? Existuje několik důvodů, proč je lepší sušit si vlastní ovoce doma.

Co je to sušička ovoce?

Sušička potravin je stroj, který odstraňuje vodu z ovoce a zeleniny. Sušené ovoce lze konzumovat jako svačinu nebo použít v receptech. Sušičky fungují tak, že cirkulují horký vzduch nad potravinou, což způsobuje odpařování vody.

Sušičky ovoce jsou stále oblíbenější, protože umožňují konzervovat ovoce a zeleninu bez použití chemie nebo jiných konzervačních látek. Sušené potraviny mají také delší trvanlivost než potraviny čerstvé.

Pokud vás zajímají sušené potraviny, na trhu je k dostání mnoho různých typů sušiček ovoce. Můžete si vybrat model, který je dostatečně malý, aby se vešel na vaši kuchyňskou linku, nebo model, který je dostatečně velký na sušení více dávek potravin najednou. Existují také modely, které přicházejí s funkcemi, jako je automatické vypnutí a stavitelné nastavení teploty.

Při výběru sušičky ovoce je důležité zvážit, jaké množství sušených potravin chcete stihnout najednou vyrobit. Pokud plánujete sušení velkého množství ovoce a zeleniny, budete potřebovat větší model, který pojme více táců s jídlem. Pokud plánujete sušené potraviny jen občas, měl by vám stačit menší model na pracovní desku.

Ať už potřebujete jakékoli sušené potraviny, určitě existuje sušička ovoce, která je pro vás ideální! Tak proč to nezkusit? Možná budete překvapeni, jak chutné může být sušené ovoce a zelenina.

Vybrat sušičku na potraviny »

Sušené potraviny mají mnoho výhod, včetně:

  • Jsou zdravou variantou svačiny.
  • Mají delší trvanlivost než čerstvé potraviny.
  • Nevyžadují použití chemikálií ani jiných konzervačních látek.

Jaké typy sušení ovoce existují

Existují tři hlavní typy sušiček ovoce: sušené na slunci, v troubě a v sušičce. každá metoda má své výhody a nevýhody, které musíte před nákupem zvážit.

Ovoce sušené na slunci se suší teplem slunce. Jedná se o nejstarší způsob sušení ovoce a zeleniny a dodnes se v mnoha částech světa používá. Výhodou sušení na slunci je, že nevyžaduje žádnou elektřinu ani speciální vybavení – vše, co potřebujete, je slunné místo a trochu trpělivosti. Nevýhodou je, že úplné vysušení ovoce může trvat dny nebo dokonce týdny a jste vydáni na milost a nemilost počasí. Pokud je zataženo nebo prší, proces sušení se zpozdí.

Sušené ovoce se suší v nízkoteplotní sušárně. Tato metoda je rychlejší než sušení na slunci, ale i tak trvá několik hodin. Ovoce budete muset hlídat, abyste se ujistili, že se nepřevaří, protože to může vést ke ztrátě chuti a živin.

Sušičky fungují tak, že cirkulují horký vzduch nad jídlem, aby se odstranila voda. Dehydratace je nejrychlejší způsob sušení ovoce a přináší konzistentní výsledky. Sušičky však mohou být drahé a využívají elektřinu.

Při výběru sušičky ovoce zvažte, jaký druh ovoce budete sušit a jak velký prostor máte k dispozici. Pokud sušíte ovoce pro dlouhodobé skladování, sušení na slunci je dobrou volbou. Pokud chcete sušit ovoce na svačinu nebo vaření, může být lepší volbou sušená v troubě nebo sušičce. Ať už zvolíte kteroukoli metodu, užijte si proces sušeného vlastního ovoce doma.

Tip na malou skladnou sušičku:

Sencor SFD 790WH sušička potravin s regulací teploty, bílá

Obr.: Sencor SFD 790WH sušička potravin s regulací teploty, bílá

Jak vybrat sušičku ovoce?

Když se suší, ovoce je koncentrovanější jak v chuti, tak v kaloriích. Sušené ovoce je také přenosné a má dlouhou trvanlivost, takže je skvělou svačinou na cesty nebo jej mít po ruce, když dostanete chuť. Ale se všemi různými typy a značkami sušiček ovoce, jak víte, který si vybrat?

Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti při výběru sušičky ovoce:

Velikost jednotky: Pokud plánujete sušit velké množství ovoce najednou, budete potřebovat větší jednotku. Naopak pokud chcete sušit pouze menší množství nebo to chcete jen vyzkoušet, poohlédněte se po menší jednotce.

Typ topného článku: Některé sušičky ovoce využívají tradiční topné těleso, jiné využívají infračervenou technologii. Každý z nich má své výhody a nevýhody, takže proveďte průzkum, abyste zjistili, co by pro vás bylo lepší.

Vlastnosti: Některé sušičky ovoce jsou vybaveny dalšími funkcemi, jako jsou časovače a automatické vypínání. Jiné mají více pater, takže můžete sušit různé druhy ovoce současně. Před nákupem zvažte, jaké funkce by pro vás byly nejužitečnější.

S ohledem na tyto věci byste měli být schopni najít perfektní sušičku ovoce pro vaše potřeby! Sušené ovoce je skvělý způsob, jak si užít chuť a výhody čerstvého ovoce bez veškerého cukru a kalorií. Pokud tedy hledáte možnost zdravé svačiny, sušené ovoce je skvělou volbou. Nezapomeňte si vybrat sušičku ovoce, která bude vyhovovat vašim potřebám a preferencím.

Tip na profesionálnější sušičku:

G21 Sušička ovoce Breezer, nerez, 340 x 310 x 450 mm

Obr.: G21 Sušička ovoce Breezer, nerez, 340 x 310 x 450 mm

Proč je lepší sušit ovoce doma, než kupovat sušené ovoce v obchodě?

Odpověď je jednoduchá. Když sušíte ovoce doma, přesně víte, co do procesu sušení patří. Můžete kontrolovat kvalitu ovoce a množství cukru nebo konzervačních látek. Sušené ovoce zakoupené v obchodě má často oxid siřičitý přidaný jako konzervační prostředek, který může být škodlivý pro váš trávicí systém.

Sušení ovoce doma je také ekonomičtější než nákup sušeného ovoce v obchodě. Trocha sušeného ovoce je dlouhá cesta, takže se vyplatí investovat do výroby velké dávky, která vydrží měsíce.

Pokud tedy hledáte zdravější a přirozenější způsob, jak si vychutnat sušené ovoce, zkuste si ho usušit doma!

Výhody sušení ovoce doma:

Sušení ovoce je skvělý způsob, jak zpracovat vaši úrodu. Sušené ovoce je plné živin a tvoří zdravou svačinku nebo doplněk k jakémukoli jídlu. Zde jsou některé z výhod sušení ovoce doma:

  1. Můžete kontrolovat kvalitu sušeného ovoce. Když si sušíte ovoce doma, můžete si vybrat zralé, čerstvé ovoce, které je bez chemikálií a pesticidů.
  2. Můžete ovládat úroveň sladkosti. Sušené ovoce zakoupené v obchodě je často naloženo s cukrem, aby se kompenzovala ztráta přírodních cukrů během procesu sušení. Když sušíte ovoce doma, můžete kontrolovat, kolik cukru se použije (pokud se použije).
  3. Můžete si přizpůsobit směs sušeného ovoce. Milujete sušené banány, ale nedáte dopustit na rozinky? Když jste si doma nasušili ovoce, můžete si vyrobit mix podle své chuti.
  4. Můžete ušetřit peníze. Sušené ovoce je drahé, zvláště pokud kupujete bio nebo speciální odrůdy. Usušením ovoce doma získáte stejně skvělou chuť a výživu za zlomek nákladů a zároveň pokud máte rádi sušené, nemusíte kupovat předražené sušené z obchodu, ale udělat si vlastní.

Vybrat sušičku na potraviny »

Tipy, které ovoce sušit

Sušení ovoce je skvělý způsob, jak je uchovat na později. Které ovoce je ale nejlepší sušit? Zde je několik tipů:

  • Fíky jsou ideální k sušení, protože si zachovávají sladkost a mají žvýkací texturu.
  • Meruňky jsou dalším ovocem, které se dobře suší. Sušením zesládnou a mají také žvýkací strukturu.
  • Z broskví je také skvělé sušené ovoce. Zachovají si sladkost a mají jemnější texturu.
  • Hrušky jsou také dobré ovoce na sušení. Mají žvýkací strukturu a sušením zesládnou.
  • Jablka lze sušit, ale budou mít jinou chuť a strukturu než čerstvá jablka. Budou žvýkací a kyselé.
  • Hrozny lze sušit na rozinky. Rozinky jsou sladké a mají žvýkací texturu.
  • Mango je také vhodné k sušení. Je sladké, ale může být někdy i tuhé
  • Maliny, jahody, borůvky a ostružiny. I tohle všechno ovoce se dá sušit a je velice dobré. 

Jaké vitamíny obsahuje sušené ovoce

Sušené ovoce je skvělý způsob, jak získat svůj denní příjem vitamínů a minerálů, stejně jako možnost zdravé svačiny. Zde je několik tipů, které ovoce sušit:

Jablka: Jablka jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro imunitu a zdraví pokožky. Sušená jablka jsou skvělým doplňkem do ovesných vloček nebo jogurtu, nebo je lze jíst samotná jako zdravou svačinku.

Banány: Banány jsou bohaté na draslík, který je nezbytný pro funkci svalů a kontrolu krevního tlaku. Sušené banány jsou ideální do mixu nebo granoly, nebo si je můžete vychutnat samotné jako sladkou pochoutku.

Meruňky: Meruňky mají vysoký obsah vlákniny a beta-karotenu, který je důležitý pro zdraví očí. Sušené meruňky jsou skvělým doplňkem granoly nebo ovesných vloček nebo si je lze vychutnat samotné jako zdravou svačinku.

Švestky: Sušené švestky jsou bohaté na antioxidanty a vlákninu, které jsou důležité pro zdraví střev. Sušené švestky jsou skvělým doplňkem granoly nebo ovesných vloček, nebo si je můžete vychutnat samotné jako zdravou svačinku.

Tip na kvalitní sušičku:

Tescoma Sušička potravin PRESIDENT

Obr.: Tescoma Sušička potravin PRESIDENT

Jak skladovat sušené ovoce?

Sušené ovoce je skvělý způsob, jak si ovoce užívat po celý rok. Jak je ale skladovat, aby zůstaly čerstvé a chutné? Zde je několik tipů:

  1. Sušené ovoce skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Tím zabráníte jejich vyschnutí nebo zatuchnutí.
  2. Sušené ovoce umístěte na chladné a tmavé místo. Teplo a světlo mohou způsobit, že se sušené ovoce rychleji kazí.
  3. Pravidelně kontrolujte své sušené ovoce. Vyhoďte všechny, které mají plíseň nebo jiné známky znehodnocení.

Závěr blogu

Pokud jste jako já, milujete sušené ovoce. Jsou zdravou a chutnou svačinkou, kterou si můžete vychutnat kdykoli a kdekoli. Ale co kdybych vám řekla, že existuje lepší způsob, jak sušené ovoce?

Sušička ovoce je jednoduchý spotřebič, který lze použít k sušení ovoce doma s minimální námahou. Výsledky jsou úžasné – sušené ovoce, které je kypré, šťavnaté a plné chuti. A co je nejlepší, zachovávají si všechny své nutriční hodnoty!

Pokud hledáte zdravou a lahodnou svačinu, která se snadno připravuje, pak vřele doporučuji vyzkoušet sušičku ovoce. Nebudete zklamáni!

Vybrat sušičku na potraviny »

TOP produkty z kategorie Sušičky potravin