blog-post image

Vakuovačka: skvělý pomocník při vaření a skladování potravin

Vakuovačka je zařízení, které odstraňuje vzduch z plastového sáčku a následně jej utěsní, čímž vznikne vakuum. Tento proces pomáhá uchovávat potraviny tím, že zabraňuje růstu bakterií a také uzamyká chuť a živiny. Vakuovačky se v kuchyni používají k nejrůznějším účelům, jako je marinování masa, utěsňování sýrů, skladování ovoce a zeleniny a vakuové balení ryb nebo masa. Na trhu existuje mnoho různých typů vakuovaček, takže může být obtížné rozhodnout, která z nich je pro vaše potřeby nejlepší. 

K čemu se v kuchyni používá vakuovačka?

Vakuovačku lze použít pro různé úkoly v kuchyni, od uzavírání potravin až po konzervování zbytků. Vakuové zavařovací stroje jsou také skvělé pro přípravu jídel předem nebo uchovávání ingrediencí, aby zůstaly déle čerstvé. 

Zde jsou některé z nejčastějších použití vakuovaček v kuchyni:

  • Vakuování suchých potravin: Vakuování může udržet suché zboží, jako je mouka, cukr a koření, čerstvé po delší dobu. Vakuově uzavřené sáčky totiž zabraňují kontaktu vzduchu a vlhkosti s potravinami.
  • Uchování zbytků: Zbytky lze uchovávat čerstvé ve vakuově uzavřených sáčcích a uchovávat v lednici nebo mrazáku na později. Je to skvělý způsob, jak připravit jídlo nebo ušetřit čas na vaření během rušných týdnů.
  • Sous vide vaření: Sous vide je typ vaření, který zahrnuje vakuové uzavření potravin a následné vaření ve vodní lázni. Tato metoda může vést k dokonale uvařeným pokrmům s minimální námahou.
  • Balení na cesty: Vakuově uzavřené sáčky jsou ideální pro balení potravin na cesty. Mohou zabránit úniku a rozlití a udržet potraviny čerstvé během dlouhých jízd autem nebo letů.

Jak můžete vidět, vakuovačky mají v kuchyni více využití než jen skladování potravin. Pokud hledáte všestranný kuchyňský spotřebič, je vhodné zvážit pořízení vakuovačky.

Tip na vakuovačku:

Vakuovačka ProfiCook VK 1133

Obr.: Vakuovačka ProfiCook VK 1133

Jaké typy vakuovaček si můžeme vybrat?

Na trhu máme mnoho typů vakuovacích zařízení. Prvním typem je komorová vakuovačka. Komorové vakuovačky fungují tak, že vytáhnou všechen vzduch z komory, která uzavře potraviny do sáčků umístěných uvnitř. Jsou ideální pro uzavírání velkého množství potravin najednou nebo potravin, které je třeba vařit sous-vide.

Dalším typem vakuovačky je externí vakuovací balička. Externí vakuové baličky mají hadici, která se připojuje k víku stroje a odsává všechen vzduch ze sáčku. Tento typ je vhodný pro uzavírání choulostivých potravin nebo pro malá množství potravin.

Nakonec jsou tu ruční vakuovačky. Ruční vakuové baličky jsou na baterie a lze je použít k rychlému a snadnému uzavření sáčků. Ty jsou dobré pro zatavení jednotlivých porcí potravin, nebo pro zatavení sáčků, které se do vakuovačky nevejdou.

Jak vybrat vakuovačku?

Na trhu je spousta vakuovaček a může být těžké zjistit, která je ta pravá pro vaši kuchyni. Zde je několik věcí, které je třeba vzít v úvahu při výběru vakuovačky:

  • Velikost a hmotnost. Máte-li malou kuchyň, budete chtít vakuovačku, která je kompaktní a snadno se skladuje. Pokud máte velkou kuchyň, možná budete chtít větší vakuovačku s více funkcemi.
  • Cena. Vakuovačky se pohybují v ceně od pár set korun až do několika desítek tisíc korun. Před rozhodnutím o rozpočtu zvažte, jak často budete vakuovačku používat a jaké funkce potřebujete.
  • Funkce. Některé vakuovačky se dodávají s dalším příslušenstvím, jako jsou sáčky nebo role materiálu, zatímco jiné mají vestavěné vakuové sáčky. Před nákupem zvažte, jaké funkce jsou pro vás nejdůležitější.

Vybrat vakuovačku »

Na co se zaměřit při výběru vakuovačky?

Vakuovačky jsou důležitou součástí každé kuchyně. Mohou vám pomoci prodloužit trvanlivost vašich potravin, udržet vaše suroviny čerstvé a zabránit spálení mrazem. Ale s tolika modely na trhu může být obtížné zjistit, která z nich je pro vás ta pravá. Zde je několik věcí, které je třeba vzít v úvahu při výběru vakuovačky:

  • Hluk: Některé vakuovačky mohou být poměrně hlasité. Pokud hledáte tichý model, poohlédněte se po takové, která byl navržena s ohledem na redukci hluku.
  • Napájení a vstup: Většina vakuovaček vyžaduje zdroj střídavého nebo stejnosměrného proudu. Pokud hledáte bezšňůrový mode vakuovačky, ujistěte se, že má dostatečnou výdrž baterie, aby práci zvládla.
  • Vakuum: Síla vakua je důležitým faktorem, protože určuje, jak dobře dokáže těsnící prostředek odstranit vzduch ze sáčků. Pokud vakuujete jemné předměty, hledejte model s nastavitelným nastavením vakua.
  • Odsávání vzduchu: Některé vakuové baličky mají vestavěné čerpadlo, které pomáhá odstranit vzduch ze sáčků před uzavřením. To může být užitečné, pokud pracujete s velkými nebo objemnými předměty.
  • Měkká extrakce: Pokud vakuujete choulostivé předměty jako jsou tekuté potraviny nebo sypké potraviny jako je mouka, poohlédněte se po vakuovačce s funkcí měkké extrakce. Tato funkce zabraňuje rozdrcení a poškození a nasátí choulostivých potravin.
  • Ochrana proti přehřátí: Mnoho vakuovaček je vybaveno ochranou proti přehřátí, která zabraňuje přepracování jednotky a poškození vašich potravin.
  • Displej: Některé vakuové svařovací stroje mají LED displej, který zobrazuje průběh zatavování. To může být užitečné, pokud pracujete s velkými nebo jemnými předměty.
  • Dvojitý svar: Mnoho vakuových svařovacích zařízení má funkci dvojitého svaru, která vytváří silnější těsnění a zabraňuje únikům. Pokud pracujete s tekutinami nebo s podobnými přísadami, je to důležitá funkce.

Tip na vakuovačku:

Vakuovačka proficook vk 1134

Obr.: Vakuovačka proficook vk 1134

Jak vybrat správný sáček pro vakuování?

Abyste ze své vakuovačky dostali maximum, musíte si vybrat správné sáčky.

Existují dva hlavní typy sáčků, které lze použít s vakuovými sáčky: skladovací sáčky a mrazicí sáčky. Úložné sáčky jsou vyrobeny ze silnějšího plastu a jsou určeny pro dlouhodobé skladování potravin. Mrazicí sáčky jsou vyrobeny z tenčího plastu a jsou určeny pro krátkodobé skladování nebo zmrazení.

Při výběru sáčku pro vaši vakuovačku musíte zvážit, k čemu jej budete používat. Pokud plánujete skladování potravin na delší dobu, budete muset použít úložný sáček. Pokud plánujete uchovat potraviny pouze na krátkou dobu nebo je zmrazit, můžete použít mrazicí sáček.

Skladovací sáčky jsou dražší než mrazicí sáčky, ale vydrží déle a udrží vaše potraviny déle čerstvé. Mrazicí sáčky jsou levnější, ale nevydrží tak dlouho a neudrží vaše potraviny tak čerstvé. Při vakuovém uzavírání potravin byste se měli vždy snažit odstranit ze sáčku co nejvíce vzduchu. To pomůže udržet potraviny čerstvé po delší dobu.

Tip na vakuovací fólie:

Fólie do vakuovačky Concept VB2806

Obr.: Fólie do vakuovačky Concept VB2806

Jaké jsou výhody vakuování potravin?

Vakuovačky jsou jedním z nejužitečnějších nástrojů, které můžete mít ve své kuchyni. Nejen, že udrží potraviny déle čerstvé, ale také vám pomohou ušetřit peníze vakuovým uzavřením zbytků a objemných předmětů. Zde jsou některé z hlavních výhod použití vakuového těsnicího zařízení ve vaší kuchyni:

Potraviny vydrží déle – Vakuově uzavřené potraviny mohou vydržet až pětkrát déle než potraviny, které jsou skladovány tradičním způsobem. Vakuové uzávěry totiž odstraňují veškerý vzduch z okolí potravin, což zabraňuje zkažení a spálení mrazem.

Můžete ušetřit peníze – Když vakuujete zbytky nebo skladujete vakuované potraviny do zásoby, můžete ušetřit peníze na účtu za potraviny. Potraviny totiž vydrží uskladněné delší dobu a nebudete muset tolik jídla vyhazovat.

Vakuovačky se snadno používají – Vakuovačky se velmi snadno používají a najdete je ve většině obchodů, které prodávají kuchyňské spotřebiče. Vše, co musíte udělat, je vložit potraviny do vakuového sáčku a poté vložit vakuový sáček do vakuovačky. Ta odstraní veškerý vzduch ze sáčku a poté jej uzavře.

Vakuovat můžete téměř cokoliv – Vakuovat můžete téměř jakýkoli druh potravin, včetně ovoce, zeleniny, masa, sýrů, pečiva a zbytků. Můžete dokonce vakuovat i polévky a omáčky, nebo hotová jídla.

Vybrat vakuovačku »

Co je metoda vaření sous vide?

Sous vide je způsob vaření, při kterém jsou potraviny vakuově uzavřeny v sáčku a poté umístěny do vodní lázně nebo páry na dlouhou dobu při přesně řízené teplotě.

Metoda vaření sous vide byla poprvé vyvinuta v 70. letech 20. století francouzským šéfkuchařem Georgesem Pralusem. Až na počátku 21. století si však sous vide začalo získávat na popularitě v profesionálních kuchyních. V posledních letech jsou pro domácí kuchaře stále dostupnější vakuové baličky a sous vide stroje.

Sous vide nabízí mnoho výhod oproti tradičním metodám vaření. Protože se jídlo vaří pomalu a při stálé teplotě, je prakticky nemožné ho převařit. To znamená, že maso sous vide je vždy jemné a šťavnaté a zelenina je dokonale propečená. Vakuové těsnění potravin navíc zabraňuje jejich vysychání nebo ztrátě chuti.

Tip, jak správně vakuovat potraviny?

Pokud potraviny správně vakuujete, může to pomoci zachovat jejich čerstvost a chuť. Vakuové těsnění také zabraňuje spálení mrazem a dehydrataci. Zde je několik tipů, jak správně vakuovat vaše potraviny:

  1. Vyberte si správnou vakuovačku pro danou práci. Existují různé typy vakuovaček, takže se ujistěte, že jste vybrali tu, která se nejlépe hodí pro daný úkol. Pokud budete vakuově uzavírat velké množství potravin, pak by byla dobrou volbou vakuovací zařízení komerční kvality.
  2. Připravte jídlo na vakuové uzavření. Větší kusy masa nebo ryb nakrájejte na menší porce, než je vakuově uzavřete. To pomůže zajistit, že se po utěsnění vaří rovnoměrně. Z masa také odstraňte kosti nebo kůži.
  3. Vyberte správný vakuový sáček. K dispozici jsou různé typy sáčků, takže si vyberte ten, který je pevný a snadno se neroztrhne. Sáčky, které jsou vyrobeny z více vrstev materiálu, jsou nejlepší pro vakuové uzavření potravin.
  4. Potraviny řádně uzavřete. Při vakuovém uzavírání potravin se ujistěte, že je pevně uzavřete, aby se dovnitř nedostal vzduch. Pokud je v sáčku vzduch, může způsobit popálení mrazem nebo dehydrataci.
  5. Vakuované potraviny řádně skladujte. Před uložením do mrazničky nebo lednice nezapomeňte označit každý sáček s obsahem a datem. Vakuově uzavřené potraviny vydrží v mrazáku měsíce, ale v lednici jen pár dní.

Tip na vakuovačku:

Vakuovačka Electrolux Create E6VS1-6AG

Obr.: Vakuovačka Electrolux Create E6VS1-6AG

Jaké jsou nejčastější chyby při vakuování potravin?

Vakuové těsnění je skvělý způsob, jak udržet vaše potraviny čerstvé a uchovat je po delší dobu, ale je potřeba vědět několik věcí, abyste to udělali správně. Zde je několik běžných chyb, kterých se lidé při vakuovém uzavírání potravin dopouštějí:

  • Nesprávné utěsnění vakuového sáčku – Pokud jsou v sáčku nějaké díry nebo trhliny, vakuová zatavovačka nebude schopna správně vykonávat svou práci.
  • Používání nesprávného typu sáčků – Některé vakuové sáčky mohou pracovat pouze s určitými typy sáčků, proto je důležité je před nákupem zkontrolovat.
  • Pokus o vakuové utěsnění kapalin – Nefunguje to příliš dobře a ve skutečnosti se může vakuový zatavovač poškodit.
  • Přetížení vakuové komory potravinami – To může způsobit problémy s těsněním a může dokonce poškodit stroj. Pokud vakuujete velké množství potravin, je nejlepší vakuovat po malých dávkách.

Tipy, co vše můžete vakuovat?

Vakuování je skvělý a zdravý způsob, jak skladovat nebo připravovat potraviny. Existuje spousta potravin, které lze vakuově uzavřít. Zde je několik nápadů:

  • Sušené zboží jako obilí, rýže, fazole atd.
  • Ořechy a semena
  • Chips a občerstvení
  • Pečené dobroty
  • Kávu a čaj
  • Bylinky a koření
  • Vakuově uzavřená jídla jako těstoviny, atd.
  • Polévky
  • Maso
  • Zeleninu
  • Zbytky
  • Hotová jídla (obědy, večeře, svačiny)
  • Pečivo

Vakuování je skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost vašich potravin a udělat z přípravy jídla hračku. S trochou plánování můžete vakuově utěsnit téměř cokoliv!

Vybrat vakuovačku »

Závěr blogu

Pokud chcete ze své vakuovačky vytěžit maximum, pak je důležité pochopit, jak ji správně používat. Vakuování potravin je skvělý způsob, jak udržet potraviny čerstvé déle než při standardním skladování. Vybrat si správnou vakuovačku může být občas oříšek, avšak já doufám, že díky tomuto článku to pro vás již bude hračka. Přeji hodně štěstí s výběrem vakuovačky. 

TOP produkty z kategorie Vakuování a sousvide