blog-post image

Jak vybrat psací stůl?

Výběr ideálního psacího stolu je velmi důležitý. Špatně vybraný stůl totiž může ovlivnit nejen váš pracovní výkon, ale také vaše zdraví. Výběr psacího stolu není moc těžký, jen je důležité zaměřit se na správné parametry. V tomto článků se dozvíte pár rad a tipů, na co se tedy při výběru psacího stolu zaměřit. 

Před výběrem je potřeba položit si pár důležitých otázek:

  1. Kdo bude u stolu sedět  zde se jedná o to, zda dítě nebo dospělý, případně kolik dotyčný měří.

  2. Co se u stolu bude dělat  činnost, která je u stolu vykonávána také ovlivňuje jeho výběr, je rozdíl, jestli u stolu budete pracovat, jestli se u stolu děti budou učit anebo hrát hry na počítači. 

  3. Jak velký stůl se vám do místnosti vleze a případně kam  normální, nebo rohový stůl.

  4. Jaký je styl a design zbytku místnosti  podle toho budete vybírat dekor a materiál stolu, aby vše k sobě ladilo.

Vybrat psací stůl »

Psací stůl pro dítě

I v této kategorii ještě rozlišujeme, jak velké dítě u dětského psacího stolu bude sedět a co u něj bude dělat. Pokud hledáte stůl pro malé děti, tedy školáčky, aby si u něj malovaly, určitě vám postačí malý dětský stůl bez nějakého speciálního výběru výšky šířky či materiálu. Pokud však vybíráte stůl pro školáka či dorostence, který se u stolu bude učit nebo hrát hry na počítači, je potřeba se zamyslet nad správných výběrem.

Zde nelze určit přesnou výšku stolu, ale důležité je důkladně stůl vyzkoušet. Přisuňte dítě na židli ke stolu, mělo by se narovnat, položit lokty a předloktí na stůl. Paže by měla s předloktím svírat úhel 90°. Pokud nesvírá, vyberte jiný stůl, jinak vaše dítě bude trpět bolestí zad a krční páteře. Velmi oblíbené stoly pro děti jsou ty nastavitelné. Rostou s dětmi, tudíž není potřeba co rok kupovat nový, aby bylo dítě ve správném úhlu. Zároveň je také potřeba myslet na to, kolik pracovní plochy a úložného prostoru bude dítě potřebovat a podle toho vybírat jak tvar stolu, tak počet zásuvek.  

Tip na dětský pracovní stůl:

Pracovní stůl s bílými dvířky Vox Evolve

Obr.: Pracovní stůl s bílými dvířky Vox Evolve

Psací stůl pro dospělého, či dorostence

Zde je potřeba také se zamýšlet nad tím, jakou činnost u stolu budete vykonávat a kolik místa na práci nebo na uložení dokumentů potřebujete. Avšak důležitá je především výška stolu. Zde už se nepočítá s tím, že nějak moc vyrostete, proto se můžete řídit jednoduchým pravidlem, které orientačně určuje dle vaší výšky také výšku stolu. Není to ale tak, že vždy podle téhle tabulky nakonec vyberete stůl. Každý z nás je jinak stavěný, někdo má delší anebo kratší trup a někdo zase dlouhé nohy. Proto je vždy potřeba si stůl vyzkoušet a řídit se pravidlem, že předloktí má být opřené o stůl a paže má být vůči němu 90°.

  • Výška člověka 160 170 cm → výška stolu 65 cm
  • Výška člověka 170 185 cm → výška stolu 67 75 cm
  • Výška člověka 185 – 200 cm → výška stolu 75 80 cm

Vybrat psací stůl »

Rozměry 

Rozměry stolu se především budou řídit tím, kolik místa pro stůl máte a poté teprve zjistíte, jaké možnosti tedy máte. Platí však pravidlo, že pokud bude na stole monitor počítače, nebo notebook, měl by být od očí vzdálen alespoň 60 cm, tudíž ideální a minimální hloubka stolu na počítač je 70 cm. Minimální délka pro alespoň nějaké pohodlí je 100 cm. Pokud však máte prostor pro velký stůl, určitě vybírejte podle vašich potřeba a podle toho, co vše na stole plánujete dělat či mít. 

Hmotnost 

Hmotnost stolu je ovlivněna především materiálem, ze kterého je stůl vyroben. Je potřeba však dopředu zvážit, co máte za podlahu a jak těžký stůl tato podlaha dokáže snést. Zároveň také promyslete, jak často budete potřebovat se stolem manipulovat a pokud často, určitě je dobré zvolit lehčí stůl. Výhodou těžkých stolů však je, že jsou těžké pro kvalitu materiálu, tudíž jejich životnost a stabilita je k nezaplacení, to ale na úkor té váhy. 

Tvar stolu 

Tvar stolu je důležitý nejen kvůli umístění v místnosti, ale také kvůli velikosti pracovní plochy a úložného prostoru stolu. Rohový stůl se vleze i do menší místnosti a zároveň je na něm dostatek místa. Pokud nemáte však problém s velikostí místnosti, je jen na vašich preferencích, jaký tvar a velikost stolu zvolíte. Dopředu si vždy však promyslete všechny základní otázky viz. výše, abyste zvolili správně. 

Tip na rohový stůl:

Rongomic Rohový psací stůl VASAGLE SARAH

Obr.: Rongomic Rohový psací stůl VASAGLE SARAH

Materiál

Z jakých různých materiálů se stoly vyrábějí a který je vhodný právě pro vás? Liší se od sebe životností, cenou, vzhledem ale také váhou. 

Masiv

Masiv je nestárnoucí klasikou a nejlepší kvalitou. Dřevěné stoly nejen že vypadají skvěle, ale mají také velmi dlouhou životnost. Jejich nevýhodou však je, že jsou těžké a drahé. Musí se speciálně udržovat, jinak dřevo může popraskat nebo změnit barvu. 

Tip na stůl z masivu:

Hnědý psací stůl s nohami z jasanového dřeva EMKO, 140 x 70 cm

Obr.: Hnědý psací stůl s nohami z jasanového dřeva EMKO, 140 x 70 cm

MDF

Materiál MDF je moderní náhražkou masivu. Je považován za jeho plnohodnotnou alternativu. Je to materiál, vyroben z přírodních vláken, obvykle z jehličnatých stromů. Je o něco levnější než masiv, ale vzhledově a životností se masivu rovná. 

Dýha

Dýha je tenký kus dřeva, nalepený na překližkové desce. Díky této úpravě naleznete několik barev a dekorů. Tento druh materiálu je však náchylný na vlhkost a odření. Je ale lehký a levný, takže pokud nehledáte stůl, který vám vydrží dvacet let, bude pro vás dýha dobrou volbou. 

Lamino

Lamino je také jeden z těch méně kvalitních a levnějších materiálů. Avšak jistě oceníte jeho skvělý vzhled, snadnou údržbu a paradoxně i docela dlouhou životnost. Pokud po tomto stole neskáčete, vydrží dlouho ve stavu, v jakém jste si ho koupili. Na co je ale tenhle materiál náchylný je poškrábání. 

Tip na stůl z lamina:

Psací stůl s regálem Lex, dub sonoma

Obr.: Psací stůl s regálem Lex, dub sonoma

Sklo

Skleněné stoly dnes již nejsou tak v oblibě jako dřív. Je to velmi nepraktický materiál, který je těžké udržet naleštěný, nepoškrábaný a snadno se rozbije. Zároveň také z hlediska bezpečnosti tohle není zrovna ideální volba. 

Plast

Plastové stoly oceníte především pokud je budou využívat vaše nejmenší ratolesti. Plastové stoly jsou levné, jednoduché na údržbu, bezpečné, a hlavně v mnoha velikostech a barvách. Nestojí moc, tudíž nebude problém, když každý rok koupíte rostoucímu dítěti větší a větší stůl, než doroste do pořádného “dospěláckého”.

Tip na dětský plastový stůl:

Dětský hrací stoleček CONSTRUCTABLE Keter

Obr.: Dětský hrací stoleček CONSTRUCTABLE Keter

Kov

Kov je dnes velmi často využívaným materiálem především na nohy od stolu. Stoly v rustikálním či industriálním stylu využívají právě kov. Tyto stoly vypadají skvěle, nejsou náročné na údržbu, nejsou ani příliš drahé a mají docela dlouhou životnost. Často se kombinují s masivem, a tudíž tyto stoly jsou téměř nesmrtelné.

Vlastnosti navíc 

Stůl není jen deska a pár noh a častokrát při činnostech, které u stolu vykonáváte nestačí jen pracovní deska. Potřebujete, tedy spíš očekáváte od stolu nějaké ty vlastnosti navíc, kterými mohou být např. tyto: 

Šuplíky šuplíky jsou pro někoho velmi důležitou součástí stolu. Někdo si do nich potřebuje ukládat dokumenty, nebo knihy a učebnice, a proto buď vyrábějí stoly, které mají integrované šuplíky anebo se naopak vyrábějí pojízdné, nebo přenosné kartotéky, které se dají pod stůl jednoduše zasunout. V případě koupě doplňujících šuplíků nezapomeňte myslet na výšku pracovní desky, aby se vám pod ni šuplíky vlezly. 

Otvory pro kabeláž pokud u stolu pracujete s počítačem, jistě oceníte ve stolu zabudované otvory pro kabeláž. Od počítače vám vede nejeden kabel dolů pod stůl a když je protáhnete otvory, vypadá to lépe a zároveň vám to uspoří místo na desce. 

Náklopná deska nákoplnou desku ocení především děti nebo lidé, kteří rádi kreslí nebo se věnují grafice. Díky nakloněné desce je malování mnohem pohodlnější a vaše tělo je v mnohem zdravějším úhlu. 

Tip na stůl s náklopnou deskou:

Studentský kreslící stůl Dekorhome Dub

Obr.: Studentský kreslící stůl Dekorhome Dub

Možnost nastavení výšky stolu tohle je skvělá funkce pro děti, nebo pro domácnosti, ve kterých stůl využívají jak dospělí, tak děti. Stůl si prostě jednoduše nastavíte podle výšky toho, kdo u něj bude sedět a je vystaráno. 

Kam umístit psací stůl 

V případě, kdy máte málo místa pro stůl je víceméně jasné, že využijete rohového psacího stolu. Zabere méně místa a zároveň má dostatek pracovního prostoru. Pokud však máte místa pro stůl hodně, nebojte se nad tím, kam stůl umístíte zapřemýšlet. Myslete na to, kde je okno, nechcete, aby vám půl dne svítilo slunce do očí, nebo nedávejte stůl tak, abyste seděli zády přímo ke dveřím, zároveň nebývá moc příjemné umisťovat stůl doprostřed místnosti. Samozřejmě konečná volba umístění stolu je vždy na vás a podle vašich pocitů, ale než abyste stůl desetkrát přenášeli, zamyslete se nad tím pořádně dopředu. 

Tipy a rady na závěr 

Kancelářská židle důležitou součástí stolu je také správná volba kancelářské židle. Můžete mít sebelépe vybranou výšku stolu a jeho tvary, avšak pokud zvolíte špatnou židli, vše jde vniveč. Pokud si nevíte rady s tím, jak takovou židli vybrat, přečtěte si článek “Jak vybrat kancelářskou židli”. 

Jak vybrat kancelářskou židli? »

Kobereček pokud máte stůl doma a máte vinylové nebo dlážděné podlahy, oceníte koberec či kobereček k nohám pod stůl, který vám zajistí teplo k nohám a příjemnou měkkost. Působí zároveň velmi hřejivě a doplňuje celkový design místnosti. 

Lampička lampička je skvělým pomocníkem, pokud u stolu sedíte do noci. Ne vždy jedno stropní světlo zajistí dostatek světla, a proto abyste si nekazili oči je fajn mít na stole k dispozici světlo navíc a to např. v podobě lampičky.

Závěrečné shrnutí

Před výběrem psacího stolu se nezapomeňte zamyslet především nad tím kdo bude u stolu sedět a co u něj bude dělat. Podle toho potom hledáte stůl, který odpovídá parametrům. Také je potřeba myslet na to co od stolu očekáváte a zároveň kde bude umístěn. 

Vybrat psací stůl »

TOP produkty z kategorie Psací stoly