blog-post image

Nejoblíbenější styly bydlení

Zařizujete si nové bydlení, nebo děláte rekonstrukci toho původního a vybíráte si, do jakého stylu budete ladit interiér? Ať už bude jakýkoli, nezapomeňte myslet na to, že je to váš domov, takže se v něm musíte cítit, jak jen nejlépe můžete. 

Nemusí vám sedět žádný konkrétní styl, ale pro inspiraci jsem v tomto článku shrnula pár těch dnes nejoblíbenějších a třeba se v některém z nich najdete. 

Vybrat stylový nábytek »

Skandinávský styl

Skandinávský styl je inspirován severskými zeměmi. Vyznačuje se především světlými barvami a přírodními materiály. Nejčastěji se setkáte s kombinacemi bílé, béžové a pastelové barvy. 

Pro tento styl je také důležitá vzdušnost a osvětlenost místnosti. Pokud nemůžete osvětlenost místnosti zajistit velkými okny, můžete tak světlo nahradit malými žárovičkami, lampami a svíčkami.

Tip na pohovku skandinávského stylu:

Světle šedá rohová rozkládací pohovka s úložným prostorem INTERIEUR DE FAMILLE PARIS Perle, pravý roh

Obr.: Světle šedá rohová rozkládací pohovka s úložným prostorem INTERIEUR DE FAMILLE PARIS Perle, pravý roh

Často se využívají kožešiny, dřevo a kov. Tento styl se hodí nejen do obývacího pokoje, ale také do kuchyní, koupelen a ložnic. Pokud máte rádi útulnou a klidnou atmosféru, tento styl je pro vás ideální. 

Pro podtržení tohoto stylu můžete využít přehozů, polštářků, koberečků a obrazů s přírodou. 

Industriální styl 

Industriální styl, jak již z názvu vyplývá, je původně inspirován přestavbami továrenských hal na loftové byty. 

V tomto bytě jsou prvky, které se standardně skrývají, naprosto přiznané. Takže trubky, které vedou topení a vodu, nebo neomítnuté zdi, poškrábaná dřevěná podlaha anebo kabely od elektriky jsou v tomto stylu naprosto běžné a dokonce nepostradatelné.

Tento styl využívá především prvky kamene, kovu a dřeva. Na zdech se často objevuje betonová stěrka anebo prostě žádná omítka. 

Vybrat nábytek »

Zároveň však tento styl je hodně minimalistický, proto je zde často nábytek hladký a jednobarevný. 

Pro podržení industriálního dojmu jsou důležité vysoké stropy, vysoká okna a vzdušnost prostoru. Zároveň by se uspořádání takového nábytku mělo vyznačovat hlavně praktičností a jednoduchostí na údržbu. 

Provensálský styl

Provensálský styl, nebo jinak nazývaný “Provence styl” našel inspiraci v jihovýchodní Francii, která se vyznačuje především příjemnou atmosférou a svěžestí levandulových polí. 

Tento styl kombinuje útulnost, svěžest, romantiku a pohodlí. Každý, kdo vejde do takhle zařízené místnosti, měl by se okamžitě cítit uvolněně.

Tip na polštářky v Provence stylu:

Povlak na polštářek Svazek levandule fialová, 40 x 40 cm

Obr.: Povlak na polštářek Svazek levandule fialová, 40 x 40 cm

Barvy, které jsou pro tento styl typické jsou odstíny šedé, žluté, zlaté, fialové, tyrkysové a olivově zelené v kombinaci s krémovými odstíny. Dost často najdete také tapety s květinovým námětem. 

Nábytek pro tento styl bývá ze dřeva, nejčastější však z neopracovaného dřeva v přírodních barvách. Podlahy jsou většinou z dlažby v neutrálních barvách jako je šedá, hnědá a bílá. 

Pro podtržení tohoto stylu můžete využít čerstvých levandulí, vzorů levandule nebo jiných květin, koberečků, přehozů a polštářků.

Retro styl 

Retro styl nalézá inspiraci z 50. až 70. let minulého století. Tento styl je docela otevřený jakémukoliv prvku z této doby, proto každý takový interiér bude naprostým originálem. 

Vybrat nábytek »

Tento styl se vyznačuje především výraznými barvami a jejich kombinacemi a nápaditými vzory. Dost často je využíván plastový nábytek, dobové plakáty, vinylové desky, přenosná rádia a geometrické prvky. 

Pro podtržení tohoto stylu můžete využít retro lustrů, koberců a plastových dekorací nebo doplňků tohoto stylu. U tohohle stylu se fantazii meze opravdu nekladou. 

Vintage styl 

Vintage styl je v duchu 50. a 60. let minulého století. Tento styl je naprosto typický pro svou romantičnost. 

Vyznačuje se především tím, že většina prvků v místnosti jsou běžné, avšak jsou doplněny o různé kusy nábytku, které jsou typické právě pro dobu 50. a 60. let, které se vyznačují jejich životností. Proto je super jít na blešák nebo do bazaru, kde tyto zachovalé kusy nábytku naleznete. 

Tip na komodu ve vintage stylu:

Cantus KOMODA SIDEBOARD, barvy ořechu, barvy zlata - barvy ořechu, barvy zlata

Obr.: Cantus KOMODA SIDEBOARD, barvy ořechu, barvy zlata - barvy ořechu, barvy zlata

Berte však na vědomí, že s těmito kousky nábytku byste to neměli přehnat. Jsou to pouze doplňující prvky vašeho interiéru, které z něj udělají vintage interiér. Pokud to přeženete, bude to u vás doma vypadat jako na samotném blešáku. 

Typickými materiály pro tento styl jsou masivní dřevo, kámen, kov a třeba křišťálové lustry a vázy

Minimalistický styl

Minimalistický styl je definován samotným názvem. Interiéry v tomto stylu jsou otevřené, vzdušné, nábytek je funkční a praktický. Jeho uspořádání je zároveň velice účelové. Většina skříněk a otevíracího nábytku je vybaveno tzv. push systémem, aby zbytečně různé druhy úchytek interiér nerozbíjely.

Co se týče barev tohoto stylu je nekonečné množství výběru. Tento styl nemá žádnou typickou barvu, avšak nesmí se to přehnat s jejich kombinacemi. Většinou jsou to však barvy neutrální jako bílá, šedá, béžová a černá. 

Tip na přehoz v minimalistickém stylu:

Hnědý bavlněný lehký přehoz přes postel Brown, 220 x 240 cm

Obr.: Hnědý bavlněný lehký přehoz přes postel Brown, 220 x 240 cm

Z materiálu je hodné používáno dřevo, dlažba a kov. Zároveň je pro tento styl typické zabudované osvětlení a světelné diody s nejrůznějšími chytrými aplikacemi.

Venkovský styl

Venkovský styl nebo jinak rustikální styl je vyznačován přírodními materiály a romantickým nádechem. Typickými barvami pro tento styl jsou šedá, béžová a pastelové barvy. Typické jsou také různé vzory ať květinové nebo puntíky a proužky. 

Do nábytku v tomto stylu většinou nemusíte moc investovat, protože dost často tyto kousky naleznete nevyužité u svých prarodičů, nebo v bazarech. Mezi charakteristické prvky a doplňky tohoto stylu patří lampy, květiny, typické nádobí pro tento styl a závěsy. 

Závěrečné shrnutí

Ať zvolíte jakýkoli styl, nebo pouze prvky z nich, bude to stále váš domov, a proto je důležité si jej udělat tak, abyste se v něm cítili skvěle. Váš interiér definuje právě vás, a to vy si do něj chodíte odpočinout. 

Vybrat nábytek »

TOP produkty z kategorie Nábytek

Podobné články

Jaro, čas na změnu!

Jaro bývá často spojováno se příchodem změny, s příchodem něčeho nového, svěžejšího, lepšího. Na jaře kvete příroda, rozrůstá se zvěř, otepluje se, lidé začínají sportovat, cestovat. 

Proč tedy tuhle jarní změnu neuchopit pořád...

Jak zařídit domov podle feng shui?

Slyšeli jste už někdy o Feng shui? Zajímá vás, co to je, případně jak jej můžete doma využít?

Feng shui (píše se také feng-šuej) je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší s...