blog-post image

Jak zařídit domov podle feng shui?

Slyšeli jste už někdy o Feng shui? Zajímá vás, co to je, případně jak jej můžete doma využít?

Feng shui (píše se také feng-šuej) je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí tzv. energie čchi. Takovým prostorem může být například byt, dům, pracoviště, zahrada nebo město. 

Feng shui se v dnešní době stává čím dál populárnějším, a proto se dnes o něm v tomto článku něco dozvíte. A to, jak funguje, jak si můžete díky němu přetvořit domácnost apod. 

Základní principy feng shui

Lidé, kteří dlouhodobě praktikují metodu feng shui jsou přesvědčeni, že díky dodržování, a tudíž přijetí několika principů, vám může pomoci zlepšit všechny aspekty vašeho života.  

Feng shui rozděluje svět na 5 prvků, které je potřeba při tvorbě feng shui doma dodržet a těmi jsou: dřevo, oheň, země, kov, voda. Myslete tedy na to, aby ve vaší domácnosti byl od každé živelné kategorie alespoň jeden. 

Feng shui zóny v domácnosti

Jakýkoli uzavřený prostor je rozdělen z hlediska feng shui na několik zón. Totéž platí i pro konkrétní pokoje. Z hlediska pohledu ode dveří se v pravém vzdálenějším rohu nachází zóna ovlivňující vztahy. V pravém bližším rohu najdete zónu, která popisuje vaše životní situace a osoby, které v nich jsou angažovány. U stěny mezi těmito rohy najdete místo, které představuje vaši kreativitu, a to i tu živočišnou, tedy potomstvo.

Nyní ke straně po vaší levé ruce. Levý vzdálenější roh popisuje vaši finanční stránku. Levý bližší roh charakterizuje oblast vzdělávání, ale také odpočinku. Mezi nimi najdete u stěny oblast rodiny. Ve středu místnosti sídlí štěstí a sami stojíte v oblasti kariéry.

Obr.: Rozdělení místnosti a jejich rozvržení dle feng shui zón

Feng shui ložnice

Ložnice by se měla nacházet v jinové zóně – tedy spíše směrem k severu, severovýchodu, severozápadu nebo západu, současně co nejdále od nejrušnější části domu a od vchodu, neměla by též přímo sousedit s koupelnou. 

Nejdůležitější prvek feng shui v ložnici je = pořádek. Za žádnou cenu byste neměli mít v ložnici nepořádek. Tím je myšleno, oblečení přes židli, nepořádek ve skříni, skladiště pod postelí apod. → tohle všechno je potřeba odstranit ihned.

Vše rozbité v místnosti vyhoďte nebo opravte. V žádném případě nemějte v blízkosti postele zrcadlo

Pro ideální spánek je zároveň vhodné mít ložnici sladěnou do neutrálních barev, osvícenou tlumenými světly a to proto, aby místnost ihned při příchodu působila relaxačně, ne agresivně. 

V ideálním případě by neměla být postel umístěna v jedné linii s dveřmi ložnice. Po obou stranách postele dejte noční stolky, abyste tím poskytli lůžku oporu. Pro povzbuzení romantické energie položte na noční stolky pěkné lampy a svíčky s příjemně nevtíravou vůní. 

Negativní vlivy během spánku mohou ovlivnit vaše celkové fungování, klaďte proto důraz na tyto záležitosti. Zvláště striktní buďte tehdy, pokud máte špatný spánek a dlouho usínáte, mohlo by to způsobovat právě několik vlivů viz. výše. 

Ložnici byste měli věnovat zvýšenou péči a vytvořit zde skutečnou oázu klidu umožňující kvalitní spánek, abyste ráno byli fyzicky i psychicky svěží.

Obr.: Uspořádání ložnice dle zásad feng shui

Vybrat novou postel »

Feng shui obývák

Zde je důležité rozmístění nábytku. Sedačku proto postavte tak, aby sedící mířili čelem nebo bokem ke dveřím, nikoli zády. Vlevo od sedačky by měla být vysoká palma, soška, knihovna či stojací lampa, vpravo by pak měl být menší odkládací stolek, taburetka, nebo pokračování sedačky. 

Stůl v obýváku symbolizuje zdraví a hojnost, měl by být tedy nepoškozený a čistý, ideálně by na něm měly být co nejčastěji květiny a nejlépe žluté. Proudění energie podpoříte šířením světla, nejen oknem či lampou, ale také světlými doplňky v tmavých koutech.

Obývák by neměl být přecpaný, energie musí proudit volně. Energii čchi zpomalují i elektronická zařízení, jako je televize. Nestavte je proto do středu místnosti. Nevěšte proti vchodu smutné obrázky a zrcadla.

Zpomalování energie způsobuje také odkládání nepotřebných věcí a hromadění prachu. Proto nezapomínejte pravidelně vysávat. Ideální je pořídit si robotický vysavač, který za vás bude pravidelně vysávat i ve vaší nepřítomnosti. 

Obr: Uspořádání obývacího pokoje dle feng shui

Článek s tipy na výběr sedačky zde

Feng shui kuchyně

Kuchyně je často podle feng shui označována jako srdce domova. Nejvhodnějším místem pro kuchyňskou místnost je východní nebo jihovýchodní sektor. Neměla by být pod ložnicí ani naproti dveřím do koupelny a ložnice. 

Podle feng shui je důležité i to co jíme, přeci jen naše zdraví s tím souvisí a kuchyně je právě místem, které nám poskytuje správné jídlo, tudíž i zdraví a vitalitu. Také záleží na tom, kdo a jak jídlo v kuchyni připravuje, pokud jídlo připravujete ve špatné náladě a unavení, mohlo by to nepříznivě působit i na jídlo. 

Proto by kuchyň měla být uspořádána tak, abyste se v ní cítili pohodlně. Je důležité, abyste si s výběrem kuchyně dali na čas, přeci jen v kuchyni trávíte spoustu času a kuchyně je pro feng shui opravdu důležitá. 

V kuchyni by rovněž mělo být několik úrovní osvětlené, tak aby byl prostor vzdušný, čistý, světlý, no zkrátka příjemný. 

Měly by zde být barvy, které spolu ladí. Žádný chaos a extravagance. Tenhle prostor by měl od první chvíle působit příjemným a klidným dojmem. Ideální jsou tedy neutrální barvy nebo barvy pastelové a matné. 

Pro feng shui v kuchyni je taktéž důležité, aby prostor kuchyně nebyl přeplněný. Takže vše, co na kuchyňské lince nemusí být, nemějte to tam. Nejlépe vše, co jde, schovat do skříněk. 

Ideálně kamkoli v kuchyni položte mísu s ovocem nebo květiny. Tohle přináší do kuchyně další energii. 

Zvláštní důležitost klaďte i na sporák. Ten v kuchyni představuje podle feng shui bohatství rodiny, takže by měl být vždy čistý a měly by se pravidelně používat všechny hořáky, protože čím častěji a střídavě je budete používat, mělo by k vám proudit o to více blaha. 

Stůl symbolizuje zdraví a hojnost, měl by být tedy nepoškozený a čistý, ideálně by na něm měly být co nejčastěji květiny a nejlépe žluté. Proudění energie podpoříte šířením světla, nejen oknem či lampou, ale také světlými doplňky v tmavých koutech.

Obr.: Uspořádání kuchyně dle zásad feng shui

Článek s tipy jak vybrat kuchyň

Feng shui úklid 

Pro správné proudění energií zásady feng shui říkají, že se má v domě neustále udržovat pořádek, čistota, vzdušnost, svěžest a novota. 

Je důležité, aby dům nebyl zaskládán zbytečnými věcmi, na které se lepí prach. Aby skříně nebyly zaházené zbytečným oblečením. Aby pod nábytkem nebyly ukládány další zbytečné věci. Každá věc, která je ve vašem domě navíc, brání energii proplouvat všude anebo se vůbec domů dostat. 

Proto je také důležité udržovat dům v čistotě a pomocí vůní a svíček také ve svěžesti. Důležité je i časté větrání a průvan.

Co nejčastěji vysávejte, vytírejte a perte prádlo, deky, peřiny, záclony. Prostě a jednoduše se snažte, aby váš domov byl co nejčistší. 

Závěrečné shrnutí 

Pro ideální proudění energie je nejdůležitější dodržet podle feng shui tyto zásady: 

  • zóny v domě či bytě
  • barvy feng shui
  • uspořádání nábytku
  • pořádek

Pokud dispozice vaší domácnosti neumožňují vše dle pravidel, nezoufejte. I dodržení zbytku pravidel vám feng shui může pomoci k lepší kvalitě vašeho života. 

TOP produkty z kategorie Nábytek

Podobné články

Jaro, čas na změnu!

Jaro bývá často spojováno se příchodem změny, s příchodem něčeho nového, svěžejšího, lepšího. Na jaře kvete příroda, rozrůstá se zvěř, otepluje se, lidé začínají sportovat, cestovat. 

Proč tedy tuhle jarní změnu neuchopit pořád...

Nejoblíbenější styly bydlení

Zařizujete si nové bydlení, nebo děláte rekonstrukci toho původního a vybíráte si, do jakého stylu budete ladit interiér? Ať už bude jakýkoli, nezapomeňte myslet na to, že je to váš domov, takže se v něm musíte cítit, jak jen nejlépe mů...