blog-post image

Zahradní nábytek: Jak vybrat ten pravý?

Když přijde zahradní sezóna, mnozí z nás chtějí svůj zahradní nábytek modernizovat. Možná letos hledáte něco nového? V tomto článku probereme některé věci, které je třeba zvážit před nákupem zahradního nábytku. Dáme vám také několik tipů, jak pečovat o nábytek, když už je na vaší zahradě. Tak čtěte dál a zjistěte vše, co potřebujete vědět o výběru zahradního nábytku!

Pokud jde o zahradní nábytek, je třeba vzít v úvahu několik věcí, abyste si vybrali ty správné kousky pro váš venkovní prostor. V tomto příspěvku na blogu si projdeme, jaký zahradní nábytek potřebujete, z jakého materiálu by měl být vyroben a jak se o něj starat. Na konci tohoto příspěvku budete připraveni nakupovat zahradní nábytek jako profesionál!

Vybrat zahradní nábytek »

Důležité kousky zahradního nábytku

Stůl a židle: toto je nejzákladnější zahradní set, který najdete ve většině zahrad. Stůl a židle vám poskytují místo k jídlu, pohoštění hostů nebo jen relaxaci venku.

Lavičky: lavičky jsou skvělým doplňkem každé zahrady, protože poskytují další místo k sezení, aniž by zabíraly příliš mnoho místa. Zahradní lavice jsou také ideální pro zahradní party nebo venkovní akce, kde možná potřebujete usadit velké množství lidí.

Houpací síť: houpací sítě jsou dokonalým místem pro relaxaci na zahradě. Ať už ten svůj postavíte mezi dva stromy nebo nainstalujete stojan, ujistěte se, že máte na zahradě místo určené k odpočinku.

Zahradní domek pro děti: pokud máte děti, budou si také potřebovat někde na zahradě hrát. Zahradní domek je dokonalým řešením – mohou ho využít jako domeček na hraní, skladiště nebo i místo na spaní za teplých letních nocí.

Houpačka: zahradní houpačka je nutností na každé zahradě – jsou skvělé pro děti i dospělé. Ujistěte se však, že kupujete takovou, která je odolná vůči povětrnostním vlivům, protože zahradní nábytek je neustále vystaven přírodním vlivům.

Pergola nebo altán: pokud máte velkou zahradu, možná budete chtít zvážit přidání altánu nebo pergoly. Tyto struktury mohou poskytnout stín v horkých dnech a mohou být ozdobeny světly nebo rostlinami, aby vytvořily krásné ohnisko ve vaší zahradě.

Vodní prvek: dalším doplňkem, který může vaší zahradě dodat funkci i krásu, je vodní prvek. Jednoduchá fontána, koupel pro ptáky nebo malé jezírko může vaší zahradě dodat uklidňující prvek, zatímco propracovanější vodní prvek může být skutečným skvostem. 

Tip na set zahradního nábytku:

Zahradní lounge set ADDU Belmira

Obr.: Zahradní lounge set ADDU Belmira

Z jakého materiálu bývá zahradní nábytek vyroben

Dřevo: Dřevo je nejoblíbenějším materiálem pro zahradní nábytek, protože je odolné a vypadá skvěle v jakémkoli prostředí. Pokud si vyberete dřevěný nábytek, nezapomeňte jej pravidelně olejovat, abyste jej chránili před povětrnostními vlivy.

Kov: Kovový nábytek je také velmi oblíbený, protože je často cenově dostupnější než dřevěný. Časem však může rezivět, takže si vyberte kov, který je odolný vůči povětrnostním vlivům.

Plast: Plastový zahradní nábytek je skvělou volbou, pokud hledáte něco levného a nenáročného na údržbu. Jen mějte na paměti, že plastový nábytek může na slunci časem vyblednout.

Vybrat zahradní nábytek »

Dřevěný zahradní nábytek

Zahradní nábytek může být skvělým doplňkem vašeho domova. Může vám poskytnout místo k relaxaci a užít si venku a zároveň přidat hodnotu vaší nemovitosti. Před pořízením zahradního nábytku byste však měli mít na paměti několik věcí. Zde jsou výhody a nevýhody dřevěného zahradního nábytku.

Výhody

  • Dřevěný zahradní nábytek je odolný a při správné péči vydrží mnoho let.
  • Je také poměrně snadné se o něj postarat; jednoduchý nátěr nebo tmel jej ochrání před povětrnostními vlivy a pomůže mu zachovat původní vzhled.
  • Dřevěný zahradní nábytek může dodat vašemu venkovnímu prostoru nádech elegance.

Nevýhody

  • Dřevěný zahradní nábytek může být náchylný k poškození přírodními živly, včetně slunce a deště.
  • Pokud žijete v oblasti s vysokou vlhkostí, může být dřevěný zahradní nábytek také náchylný k plísním.
  • Dřevěný nábytek bývá zpravidla dražší než jiné

Celkově má ​​dřevěný zahradní nábytek své klady i zápory. Pokud si však uděláte čas na správnou péči, může být krásným doplňkem vašeho domova, který vydrží mnoho let.

Tip na dřevěný zahradní nábytek:

Set zahradního nábytku z akáciového dřeva Le Bonom Balcony

Obr.: Set zahradního nábytku z akáciového dřeva Le Bonom Balcony

Plastový zahradní nábytek

Plastový zahradní nábytek je skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco cenově dostupného a odolného. Před nákupem je však třeba zvážit některé nevýhody. Zde jsou výhody a nevýhody plastového zahradního nábytku:

Výhody

  • Plastový zahradní nábytek je cenově velmi dostupný.
  • Je také velmi odolný a odolá všem typům povětrnostních podmínek.
  • Plastový zahradní nábytek se velmi snadno čistí a udržuje.
  • Je také lehký a snadno se přemisťuje, takže je ideální pro malé zahrady nebo terasy.

Nevýhody

  • Plastový zahradní nábytek může na přímém slunci časem vyblednout.
  • Může také prasknout nebo prasknout, pokud není správně udržován.
  • Není ekologický

Tip na plastový nábytek:

Allibert SALEMO balcony - hnědá

Obr.: Allibert SALEMO balcony - hnědá

Kovový zahradní nábytek

Před nákupem zahradního nábytku je třeba zvážit několik věcí, například z jakého materiálu je vyroben. Kovový zahradní nábytek má několik výhod a nevýhod, které je třeba vzít v úvahu.

Pozitivní je, že kovový zahradní nábytek je velmi odolný. Odolá všem druhům povětrnostních podmínek, od horkého slunce po silný déšť a vše mezi tím. Kovový nábytek je také poměrně nenáročný na údržbu – k tomu, aby vypadal co nejlépe, obvykle stačí pouhé otření vlhkým hadříkem.

Kovový zahradní nábytek má však i své nevýhody. Jednou nevýhodou je, že se na přímém slunci může dost zahřívat, takže se na něm v letních dnech nepohodlně sedí. Může být také docela hlučný, když prší, protože kapky deště se budou odrážet od kovového povrchu.

Tip na kovový zahradní nábytek:

Záhradní Souprava Hanna

Obr.: Záhradní Souprava Hanna

Jak vybrat zahradní nábytek

Se správným zahradním nábytkem můžete vytvořit klidnou oázu, kde můžete relaxovat a uniknout shonu každodenního života. Jak tedy vybrat zahradní nábytek, který bude vyhovovat vašim potřebám?

Zde je několik věcí, které je třeba zvážit před nákupem:

Velikost vaší zahrady: Než si koupíte jakýkoli nábytek, musíte si změřit velikost vaší zahrady. V opačném případě riskujete, že koupíte příliš mnoho nebo příliš málo nábytku.

Klima: Pokud žijete v oblasti s extrémními povětrnostními podmínkami, musíte se ujistit, že váš zahradní nábytek odolá přírodním živlům.

Váš rozpočet: Zahradní nábytek může být drahý, takže si před nákupem musíte stanovit rozpočet.

Váš styl: Chcete zahradní nábytek, který je klasický a elegantní? Nebo dáváte přednost něčemu modernějšímu? Nezapomeňte si vybrat zahradní nábytek, který odpovídá vašemu osobnímu stylu.

Vybrat zahradní nábytek »

Jaký design zahradního nábytku můžeme

Pokud jde o zahradní nábytek, existuje mnoho různých designů, ze kterých si můžeme vybrat. V závislosti na našem osobním stylu a vkusu se můžeme rozhodnout pro něco modernějšího nebo něco tradičnějšího. Existuje také mnoho různých materiálů, ze kterých lze zahradní nábytek vyrobit, jako je dřevo, kov nebo dokonce plast.

Pokud máme menší zahradu, můžeme se rozhodnout pro zahradní nábytek, který je skladný a nezabere příliš místa. Skládací židle a stoly jsou skvělou volbou, protože je lze snadno uložit, když se nepoužívají. Pokud máme větší zahradu, pak bychom mohli uvažovat o zahradním nábytku, který je trvalejší jako je altán nebo pergola. Ty mohou poskytnout skvělý prostor pro zábavu hostů nebo prostě jen pro odpočinek na zahradě.

Pokud máte tradiční zahradu, pak možná budete chtít jít po klasickém zahradním nábytku. To může zahrnovat kovaný železný stůl a židle nebo dřevěnou piknikovou lavici. Můžete také doplnit některé lucerny nebo solární světla.

Pokud máte moderní zahradu, možná budete chtít zvolit moderní zahradní nábytek. To by mohlo zahrnovat elegantní kovový stůl a židle nebo dokonce venkovní pohovku. Můžete také přidat nějaké akcentní zahradní osvětlení, jako jsou LED světla nebo reflektory.

Máte-li venkovskou zahradu, pak možná budete chtít zvolit rustikální zahradní nábytek. To může zahrnovat dřevěný stůl a zahradní židle nebo lavice vyrobené z recyklovaného dřeva. 

Pokud se vyžíváte v relaxování a v bohémském stylu, určitě budete volit závěsná křesla, houpací sítě, nebo dokonce posezení na zemi s polštářky a dekami

Tip na designový zahradní nábytek:

Set šedého zahradního nábytku La Forma Zalika

Obr.: Set šedého zahradního nábytku La Forma Zalika

Jak se starat o zahradní nábytek:

Dřevo: Jak jsme již zmínili, budete muset svůj dřevěný nábytek pravidelně olejovat, aby vypadal co nejlépe. Také byste měli obrousit všechna zdrsněná místa a každých pár let je znovu nalakovat.

Kov: Abyste se vyhnuli rzi, ujistěte se, že kovový nábytek často čistíte a každých pár let jej znovu natřete.

Plast: Nejlepší způsob, jak pečovat o plastový nábytek, je chránit jej co možná nejvíce před sluncem. Pokud začne blednout, můžete jej vždy přetřít a dát mu nový život.

Skladování: skladování zahradního nábytku v kůlně nebo garáži v zimních měsících.

Údržba: pravidelné čištění zahradního nábytku mýdlem a vodou.

Ochrana: použití krytu na zahradní nábytek k ochraně zahradního nábytku před přírodními živly.

Pravidelná kontrola: kontrola poškození a opravy zahradního nábytku podle potřeby.

Vybrat zahradní nábytek »

Závěrečné shrnutí 

Pokud vybíráte zahradní nábytek, je třeba zvážit několik důležitých věcí. A těmi jsou velikost zahrady, účel zahradního nábytku, styl zahradního nábytku a v neposlední řadě materiál nábytku a jeho skladování. Doufám, že vám tento článek pomohl s rozhodováním a nezbývá nic než se pustit do nákupu. Tak na co čekáte? 

TOP produkty z kategorie Zahradní nábytek

Podobné články

Jak vybrat zahradní nábytek?

Hned s prvním oteplováním Češi vytahují zahradní nábytek, hledají prošívané podsedáky a chystají gril. Pokud vy letos nemáte co vytáhnout, nebo je nábytek v takovém stavu, že byste se za něj už museli stydět, je čas poohlédnout se po nových ...

Zahradní kuchyň, aneb jak tipy jak si ji zařídit 

Letní dny se blíží a vy zvažujete pořízení si letní/zahradní kuchyně? Každá z nás to zná, venku je krásně a vy stojíte doma u plotny, máte návštěvu sedící na zahradě a vy stojíte doma u plotny.

Proč si tedy kuchyň nevybudovat přímo n...